el_ka_l
07.02.14, 08:28
Witam. Jeżeli ktoś wybiera się na Cypr, to polecam korzystanie z miejscowych agencji. Wychodzi nawet taniej, niż komunikacją publiczną. Nikogo nie zamierzam reklamować, szczegóły podam, jeśli się ktoś zainteresuje.
Małe porównanie cen na przykładzie wycieczki do Kykkos: nasze polskie biuro - autokarem 55 € , jeepami 75 € (jeżeli nie zapełni się autokar, są tylko jeepy), recepcjonistka rozprowadza z jednego biura za 25 €, a ja na mieście kupiłam za 16. Jechałam tym samym autokarem, co ludzie z hotelu za 25. Oczywiście bez polskiego przewodnika, ale najbardziej chodziło o to, żeby tam dowieźli. Poza tym przewodniczka mówiła wyraźnie i powoli, chociaż poza grupą z naszego hotelu byli tam sami Anglicy.
Do Limassol jeździliśmy sami i tak: 5€ za bilet jednodniowy w Pafos (dojazd z przesiadkami do dworca i z powrotem), kolejne 5 € w Limassol, żeby dojeżdżać do Kurionu czy innych miejsc, 7 € za autobus powrotny Pafos - Limassol, bilety wstępu to już razem ponad 20 €, a tyle kosztuje zorganizowana wycieczka i nie trzeba szukać przystanków, czekać na autobusy itd. Szkoda, ze poznałam to "moje" biuro dopiero potem.