2bootylicious 06.05.14, 20:19 We wrześniu lecę z TUI na Rodos. Czy ktoś słyszał o tym przewoźniku lub leciał?? Mam nadzieję że nie padnie do września :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: baszurek Re: Enter Air - lot na Rodos IP: *.plock.mm.pl 06.05.14, 23:39 Spoko,przewoźnik ma sie chyba całkiem nieźle. W zeszłym roku lecielismy Enterem do Egiptu,trzeba by się uprzeć,żeby do czegoś się przyczepić. Ogólnie linie chwalone za pilotów i personel pokładowy,chociaż podobno zdarzają się spore opóźnienia. Tu możesz troche więcej poczytać lotnictwo.net.pl/263-polskie_linie_lotnicze/264-inne_polskie_linie_lotnicze/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baszurek Re: Enter Air - lot na Rodos IP: *.plock.mm.pl 06.05.14, 23:42 Aaaa,zapomniałem dopisać,że za 5 tygodni lecimy Enterem na Kos i już się cieszę,i na Enter i na Kos :)))))))). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Enter Air - lot na Rodos IP: *.mf.gov.pl 07.05.14, 07:58 Lecieliśmy Enterem 2 x na Kos i raz na Rodos. Wybitnie punktualna i bezproblemowa linia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Enter Air - lot na Rodos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.14, 21:30 Niezły dowcip - "wybitnie punktualna linia". Na czym polega jej bezproblemowość? Poczytaj opinie ludzi, nie pisz wniosków po 4 lotach. Enter nie różni się niczym od innych czarterów, samoloty około 20-letnie, opóźnienia w sezonie jak w innych czarterach, szału nie ma. Linie "takie sobie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Enter Air - lot na Rodos IP: *.centertel.pl 09.05.14, 06:16 Pytanie było czy ktoś z nimi leciał i Ania odpowiedziała. Czy uważasz ze należy pisać - mam dobre wrażenia, ale po lekturze innych wątków juz mniej... A mnie się wydaje ze zaczyna na forum być tak, iz jak Enterem leci Tui to Enter jest cacy a jak Itaka to Enter jest be. Ludzie, nie dajmy się zwariować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam B. Re: Enter Air - lot na Rodos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.14, 12:44 Na Rodos dp 2009 wlacznie latalismy liniami zwanymi Lot - Charters. Tez B 737 , glownym "najemca" byla Triada i Tui. Mialy tez opoznienia, ale nie tak duze - najwyzej do dwoch godzin,to da sie jeszcze wytrzymac. Mieli za to bardzo profesjonalna obsluge. W tym czasie powstawal ENTER, Jego szefowie to byli pracownicy LOT. Zakupili szesc samolotow i rospoczeli wlasna dzialalnosc, droge jak to robic znali. Ich samoloty to prawie trupy (ponad dwudziestoletnie) zakupione z rejonu poludniowo- wschodniej Azji, po intensywnej eksploatacji. Personel pokladowy jest chyba "z lapanki" - czyli Ci co nie przeszli sita kwalifikacyjnego Wizzarda i Raynaira. Od czasu "nastania" Entera zaczely sie coraz zwiekszajace sie opoznienia. Grafik lotow jest tak ustawiony, ze po prostu fizycznie nie da sie tego zrobic w czasie. Juz kiedys pisalem, ze w pogoni za zyskiem, Enter chcialby zrobic wymiane pasazerow i zatankowac robiac kolko nad lotniskiem. A wszystko to kosztem stresowanych pasazerow, Trzech pasazerow lotu ETN 4651 z czerwca 2012 (opoznienie 15 godzin) wkurzylo sie i podali Enter do sadu o odszkodowanie po 400,-euro dla kazdego. W tej sprawie wypowiedzial sie SN i je przyznal. Pasazer ma prawo je zadac na drodze sadowej (egzekucyjne), a nie przed ULC - bez tej mocy. Wyrok ze stycznia tego roku. Namawiam wiec wszystkich do korzystania z tej drogi. Moze Enter poprawi swoj rozklad lotow, a i my na tym skorzystamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam B. Re: Enter Air - lot na Rodos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.14, 14:04 Ta opisana wyzej sprawa dotyczyla lotu na trasie Warszawa - Rodos. Jakie biuro nie ma znaczenia. Dodam tylko, ze wracajac w pazdzierniku 2012r z Kos do Gdanska Enterem mielismy 5 godzin opoznienia. Pilot wytlumaczyl opoznienie " samolot musial przejsc w Katowicach planowy przeglad techniczny" Smiechu warte, czyzby planowy?, bo termin ten chyba da sie przewidziec, Bardziej wiarygodne byloby - szybkie usuniecie jakiejsc awarii technicznej grata. Samolot Entera - szkoda ze nie pamietam jego znakow - ostatniej litery EN x Czarter TUI (tym roku tez) wycieczka Neckermana - zapewno wlasnie do tych niewinnych kierowane byly pretensje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Enter Air - lot na Rodos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.14, 19:00 Uważam, że nie należy używać sformułowań typu "wybitnie punktualna linia", ponieważ żeby to stwierdzić trzeba by było polecieć kilkadziesiąt razy a nie 4. Na ocenę punktualności składają się opinie wielu forumowiczów. Leciałem Enterem ponad 20 razy, były lądowania przed czasem i spore opóźnienia, dlatego też napisałem, że ta linia niczym szczególnym nie różni się od innych czarterów. Jednym trafi się lot według rozkładu, inni spędzą kilka godzin na lotnisku, loteria. Na marginesie - nie rozumiem po co ekscytować się lotem Enterem czy Bingo czy Travel Service czy Small Planet, ma być bezpiecznie i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam B. Re: Enter Air - lot na Rodos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.14, 09:25 Kolego, musisz byc bogatym czlowiekiem, bogatym doslownie i bogatym w nadmiar czasu. No bo jak mozna w ciagu 5 lat istnienia firmy leciec z nimi 20 razy? Wychodzi 4 przeloty rocznie. Przeciez nasze biura nie tylko z nimi maja umowy, takze z tymi pozostalymi, przez Ciebie wymienionymi rowniez. Wlasnie, najwazniejsze jest bezpieczenstwo pasazerow, a to w Enterze nie jest to chyba na pierwszym miejscu. Ten samolot z 15 godzinnego opoznienia na trasie W-wa - Rodos tez o tym swiadczy. Takiego opoznienia w normalnych warunkach pogodowych nie moze byc. Po prostu samolot sie rozkraczyl, naprawa trwala ponad 12 godzin, lub tez druga mozliwosc - w ciagu tego czasu trwaly goraczkowe poszukiwania zastepczego. Do tego firma dysponujaca okolo 30-letnimi gratami napewno sie nie przyzna. ULC tez tego nie rozglosi, bo bylby to na nich wyrok. Wszystkie firmy czarterowe maja niewielkie opoznienia, ale Enter jest nie do pobicia. Lecialem z nimi 6 razy, i tylko raz mial 20min opoznienia, z bardzo prozaicznego powodu - byl to pierwszy jego kurs tego dnia po noclegu w Gdansku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Enter Air - lot na Rodos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.14, 11:29 Nie jestem bogatym człowiekiem, latam bardzo dużo ze względu na pracę pomiędzy Polską i Grecją. Korzystam często z czarterów, bo na niektóre wyspy tak jest najprościej i najszybciej dostać się. Odpowiedz Link Zgłoś
scierplaminoga Re: Enter Air - lot na Rodos 29.06.14, 02:07 @Adam B. średni wiek floty to 16 lat, nie przesadzajmy, że rozkraczają się w powietrzu, nikt w Europie nie wyśle w powietrze rozkraczającego się boeinga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renka Re: Enter Air - lot na Rodos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.14, 09:35 polecam, leciałam z nimi do Bułgarii, żadnych problemów załoga ok, samolot też Odpowiedz Link Zgłoś
perelkakz Re: Enter Air - lot na Rodos 10.05.14, 09:48 my lecieliśmy Enterem dwa razy:2 lata temu do Egiptu-wszystko ok i rok temu właśnie na Rodos-wylot z Polski planowo, powrót nawet przed czasem pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bożydar Re: Enter Air - lot na Rodos IP: 212.51.203.* 10.05.14, 09:59 leci ktoś może w poniedziałek 12/05/ na rodos lotem o 5:55? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Enter Air - lot na Rodos IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.05.14, 19:52 ja leciałem z nimi 4 razy, pierwszy raz w 2012 na rodos.... powrót masakra... nocowalismy po odprawie na lotnisku enter dopiero przyleciał przed wschodem słońca...rok póxniej lot do Hiszpanii i w obie strony mozna powiedziec ze ok w porównianiu z pierwszym lotem rok wczesniej... powrót opózniel sie chyba 1 -1,5 jezeli pamietam dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Enter Air - lot na Rodos IP: *.static.icpnet.pl 01.06.14, 23:12 A ja leciałem tymi liniami z Poznania w ubiegłym roku na Rodos i dwa lata temu na Kos. Nie mam żadnych zastrzeżeń. Opóźnień nie było. W każdym razie ja ich nie zauważyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Enter Air - lot na Rodos IP: *.icpnet.pl 28.06.14, 22:29 ja lecialam rok temu na rodos z enterem;) z poznania. ogolnie ok fajny i przejemny lot. bylo opozznienie ok 1,5godz bo malr lotnisko na rodos i duzy ruch w sierpniu lece Enterek na Majorke ;) Odpowiedz Link Zgłoś
scierplaminoga Re: Enter Air - lot na Rodos 29.06.14, 02:01 Enter Air jest w sam raz na krótkie loty do Europejskich kurortów, ma opóźnienia - jak każda linia czarterowa zabierająca pasażerów z Polski na wakacje, mają usterki... bo każdy samolot je czasem ma. Załoga jest sympatyczna, bardzo dobrzy piloci, nie ma się czym stresować. Odpowiedz Link Zgłoś
ron5 Re: Enter Air - lot na Rodos 29.06.14, 06:46 Leciałem 2 tyg temu do Dalamanu Turcja,punktualnosc,samolot,personel bez zarzutu,powiem więcej-dużo lepiej niz się spodziewałem. To samo tyczy się Wezyra. Czytając fora można się niestety uprzedzić jako,że naturalnie na forach często pokazywane są zdarzenia negatywne,bedące małym wycinkiem rzeczywistości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagwek Re: Enter Air - lot na Rodos IP: 5.134.65.* 30.06.14, 14:54 Wczoraj wróciliśmy z Krety.Zamiast wylotu o 20.15 był o 22.30.Na Kretę miał być wylot 6.55 był ok 7.40. Personelu się nie czepiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
misku123 Re: Enter Air - lot na Rodos 30.06.14, 14:56 ja właśnie zarezerwowałam wycieczkę z grecosa, wylot w niedzielę. ALe weszłam poczytać opinie o tym przewoźniku ii zaczynam się zastanawiać nad rezygnacją. Ja wymagająca nie jestem, najbardziej obawiam się o bezpieczeństwo - no i oczywiście nie chciałabym aby samolot zamiast w niedziele rano, wyleciał w niedziele wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greekfan Re: Enter Air - lot na Rodos IP: *.satfilm.net.pl 30.06.14, 15:10 Usmiałem sie. Zabawne podejscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Enter Air - lot na Rodos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.14, 17:57 Dowcip roku he he he. Odpowiedz Link Zgłoś
scierplaminoga Re: Enter Air - lot na Rodos 03.07.14, 15:53 jest 100 % bezpiecznie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Enter Air - lot na Majorkę IP: *.icpnet.pl 26.07.14, 11:27 wczoraj enter air miał przymusowe lądowanie w Pradze, miał lecieć do Portugali ( z biurem TUI ) masakra zaczynam się denerwować... wiem, usterki się zdarzają, to normalne ! Ale ludzie zaczeli się rozpisywać ile to ostatnio Enter ma opoznien, że tu dym z silnika, tu drzwi się nie chciały domknąć.. szok już mam strach. Lece z nimi za tydzień na Majorkę, A wy jakie macie ostatnie spostrzeżenia związane z Enterem ? Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Enter Air - lot na Majorkę 26.07.14, 13:02 Leciałam z Enterem w drugiej połowie maja na Rodos i z powrotem. Wyloty były zgodnie z rozkładem, bez najmniejszych opóźnień. Drzwi się zamykały, silnik nie dymił, obsługa miła i można było zrobić fajne zakupy bez podatku VAT i akcyzy (np. papierosy Vogue po 7,90 za paczkę). Odpowiedz Link Zgłoś
tz48 Re: Enter Air - lot na Kos z Poznania 26.07.14, 13:53 Dalszy ciąg niepowodzeń Enter Air.Dziś miał przylecieć do Poznania z Kos o 9,45 i odlecieć z turystami na Kos o 10,30 jeszcze go do tej pory nie ma. Planowany przylot (wg tablicy na terminalu) o 19,05 i odlot 19,50 turysci wściekli na terminalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Enter Air - lot na Kos z Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.14, 16:22 to nieciekawie. musze się nastawić, ze tez jakies opóźnienie będzie :D rok temu leciałam na Rodos to był opóźniony o 1,5 godz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Enter Air - lot na Kos z Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.14, 17:22 Wylot na Kos w lipcu - w obie strony 100% punktualności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Enter Air - lot na Kos z Warszawy IP: *.systemia.pl 27.07.14, 22:42 W piątek 26.07 była mgła nad Katowicami i dlatego samoloty miały opóźnienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam B. Re: Enter Air - lot na Kos z Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.14, 10:20 Kolejna przegrana w sadzie przez Enter Tydzien temu, Sad Okregowy w Warszawie przyznal 80 pasazerom odszkodowanie po 400,-euro plus odsetki za opoznienie w 2012r lotu Warszawa - Majorka o 6 godzin. Widac ze dobrowolnie nie chcial. Bezczelnosc jego pani mecenas polegala w dodatku na tym, ze zarzucal firmie prawniczej zwiekszenie kosztow dla Entera. Koszt dla turysty to 30,- wpisu sadowego, bo za prawnika zaplaca oni . ULC tez przyznal wczesniej odszkodowanie odszkodowanie, ale kto ich zmusi do jego wyplaty. Pozostaje sad i komornik. Teraz proste wyliczenie,ile przewoznik "zarobil" 80 osob x 400,-eu daje 32 000,-eu x 4,1 zl daje 131 200 zl plus 10% odsetek 144 320,- do tego dochodza koszty zastepstwa procesowego 80 razy chocby 300,- daje 24000,- Zarobek tylko z jednego lotu na Mojorke to 168320,-PLN. Ciekawe jak jeszcze dlugo wytrzymaja? A to tylko jeden lot z 2012r. ile jeszcze spraw w toku? Nie lepiej isc do glowy (przez kieszen) po rozum? nie mozna tak planowac przeloty, b y nie bylo "planowanych" opznien? Turysci sie "wyrobili", a i kancelarie prawnicze wietrza latwy zarobek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasazer1 Re: Enter Air - lot na Majorkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.14, 18:44 potwierdzam! Byłem na pokładzie tego samolotu, koszmar. 12 h koczowania na lotnisku, brak rzetelnej informacji i profejonalizmu. Enter ma coraz częsciej awarie, opoźnienia. Poza tym poziom wyszkolenia personelu pokładowego jest żenujący. Dwa lata temu wracaliśmy z wakacji w Grecji. Stewardesy co chwilę wydzwaniały do siebie telefonami na pokładzie zachowując się idiotycznie i nie na miejscu. Doszło nawet do sytuacji, że w ramach żartu głośno rozmawiały między sobą o przymusowym lądowaniu w innym porcie lotniczym niż docelowy. Nie polecam i ostrzegam, kiedyś może to skończyć się tragedią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Enter Air - lot na Majorkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.14, 19:14 Nie tragizuj. Ponad 10 razy leciałam Enterem i nie widzę specjalnej różnicy porównując do innych czarterów. W tym sezonie w zasadzie każda z linii czarterowych zalicza wpadki (jak co roku w szczycie sezonu). Odpowiedz Link Zgłoś
mk2013pl Re: Enter Air - lot na Rodos 25.08.14, 08:10 Przełom lipca-sierpnia. Warszawa-Rodos i powrót. 737-800 SP-ENZ, samolot z 1998 roku. Nie widać po nim tych lat. Lot o czasie, spokojny, start i lądowanie perfekcyjne. Obsługa miła, trochę anorektyczna ;) Akurat mieliśmy szczęście bo żaden samolot im nie wypadł z grafika. Bo trzeba sobie uświadomić, że linie czarterowe mają w użyciu wszystkie samoloty, grafik rozpisany tak, aby jak najkrócej stały na lotniskach. I jak któryś się popsuje czy nawet będzie miał pod wiatr i pod górkę to się sypie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam B. Re: Enter Air - lot na Rodos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.14, 14:52 To fakt, ze dla Entera najwazniejszy jest zysk (dla kogo nie?). Ale oni w szczegolnosci maja pasazera gleboko w d..., najlepiej jakby go wcale nie bylo. Ktos wczesniej pisal, ze to tylko w sezonie. Tak, prawda, tylko ze nie dopisal, ze poza sezonem poi Europie nie lataja. Dlaczego jest tak malo wylotow czarterowych ze Szczecina - odpowiedz bardzo prosta. Oni wola wyloty z Berlina, cena prawie taka sama ale za to sa to loty rejsowe, jesli czarter to naprawde czarter dla jednego biura, a nie partyzantka jak u nas (patrz ostatnie wpadki nowej linii czarterowej Alfa Star latajacej na razie w barwach Eurolotu - niepodstawianie samolotu, lub opoznienia juz nie godzinne, ale wielogodzinne). Ktorys z poprzednikow pisal tez, ze czartery maja bardzo napiety grafik - tylko kto im na to zezwala?, bo zmuszani chyba do tego nie sa. Po doswiadczeniach z liniami czarterowymi (poczawszy od LOT Charters) na przyszly rok juz zaczynam planowac wylot z Gdanska via Tagel na wyspy greckie. Termin i czas trwania sam wybiore, tylko trzeba bedzie dograc dni z nowym rozkladem Air Berlin (podadza w lisyopadzie) i rezerwacja hoteu w biurze, na Booking, badz tez bezposrednio. Naszym czarterom juz w tym roku podziekowalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam B. Re: Enter Air - lot na Rodos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.14, 15:16 Musze sie poprawic. Air Berlin juz ma rozklad "jazdy" Wylot 23.05 Gdansk 10.55 na Kos 16,80 Powrot 01.06 Kos 11,25 w Gdansku 18,25 Wg biur wycieczka 10 dni, w tym pelne 8 na Kos. Taki turnus bardzo mi odpowiada, rowniez godziny lotow sa ludzkie, a nie jak u nas "nocne", bo trzeba zaoszczedzic na oplatach lotniskowych. A cena? taka jak u nas - za osobe 1359,38 PLN Pozostaje teraz tylko zarezerwowac hotel. Odpowiedz Link Zgłoś
expertour Re: Enter Air - lot na Rodos 26.08.14, 15:21 Booking to droga strona. A na miejscu jeszcze drożej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JARSUL Re: Enter Air - lot na Rodos IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.08.14, 14:41 Leciałem 12 sierpnia na Majorkę, powrót przez Ibizę 26 sierpnia 2014 r. Zaletą kapitan, który pozostawał z pasażerami w kontakcie i opowiadał o różnych ciekawostkach (kierunkach pasów startowych, jakimś tylnym wietrze itp.). Było punktualnie!!! Na serio i to w obie strony. Do Warszawy wróciliśmy 30 minut przed czasem. Samoloty w dobrym stanie, zwłaszcza ten w drogę powrotną. Wady: Personel pokładowy jest wadą. Młodzież, która sprawnie sprzedaje posiłki, ale nic ponadto. W trakcie lotu powrotnego, przy zabieraniu turystów z Ibizy, dwukrotnie zemdlała jedna z pasażerek. Sytuacja ta pokonała personel, stewardessy biegały same nie wiedząc, co począć. Ogólnie, w mojej ocenie 8,5/10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k_dy Re: Enter Air - lot na Rodos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.14, 16:05 8 h spóźnienia z czego 6 na lotnisku (Poznań, lipiec 2014)... wakacje rozpoczęte dzień później... Tui czarterowało i się chce wykpić 87 zł za nie wywiązanie się należyte z umowy :( sprawa oddana do kancelari prawnej z pozwem zbiorowym do Entera bo niestety nie mają klasy zarówno by przeprosić jak również zadośćuczynić z niewywiązanej się umowy... Odpowiedz Link Zgłoś