Dodaj do ulubionych

Słowacja od A do Z

IP: *.zep.com.pl 10.05.07, 10:05
Witam planuje 2 tygodniowy urlop w Słowacji. Chce zwiedzic wszystkie
najważniejsze atrakcje tego kraju - począwszy od terenów Zakarpacia do
Bratysławy. Proszę zatem o kontakt osoby które maja juz za sobą taki solidny
objazd samochodowy Słowacji. Moze posiadacie jakieś linki do swoich stron www
opisujących podróż. Bylem juz w Słowacji 3 - krotnie (Tatry, Słovacki Raj),
lecz dopiero teraz chcę zwiedzić ją dokładniej, by "mieć ją zaliczoną".
Interesuja mnie równiez kwatery przy trasach lub inne tanie miejsca w których
moglibysmy sie przespac. Prosze o propozycje tras i inne informacje w temacie.
Obserwuj wątek
    • niemamweny2 Re: Słowacja od A do Z 10.05.07, 10:55
      trochę to sprzeczne- dokładnie (to zajmie więcej niż 2 tygodnie) czy
      najważniejsze atrakcje (co jest atrakcją to rzecz indywidualna).
      • Gość: Młodzieniec Re: Słowacja od A do Z IP: *.zep.com.pl 10.05.07, 12:11
        Słuchaj sa wycieczki objazdowe po Francji , Włoszech, Hiszpanii gdzie turysci
        zwiedzają najważniejsze miasta, atrakcje związane z danym państwem. Słowacja
        nie jest duzym krajem, a logiczne jest że 2 tygodnie to mało by zaliczyć
        większość najwazniejszych szlaków Tatr Słowackich. Hmm a atrakcje? Przecież nie
        dyskoteki i bary z sączeniem piwa słowackiego...Mamy przecież jaskinie, zamki,
        ciekawe starówki miast, kościoły, cerkwie...poprostu szukam "gotowego" planu
        podobnego wyjazdu, by sobie ułatwić wybór noclegu i wybiórczo spojrzeć na
        atrakcje
        • Gość: niemamweny Re: Słowacja od A do Z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 08:29
          Poczytaj Pinkwarta, Bezdroża i Pascala i www.skonline.sk/.A potem pytaj
          o szczegóły.
    • Gość: ixi Re: ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 09:35
      a komu się chce tyle pisać, toż to wielki elaborat z tego wyjdzie, raczej linki
      do swoich wycieczek by się przydały
      • Gość: Młodzieniec Re: ??? IP: *.zep.com.pl 11.05.07, 10:07
        Własnie czekamy na linki ze swoich wycieczek...
    • Gość: Waldek Re: Słowacja od A do Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 07:35
      Nie wiem czy od A do Z znajdziesz .... ale polecam bratyslawa.pl
    • osoba5 Re: Słowacja od A do Z 13.05.07, 11:08
      Z wielu słowackich atrakcji mogę polecić te , które osobiście sprawdziłem i
      sądze iż są warte polecenia.
      1. Mała Fatra. Ja akurat nocowałem w Terchovej , ktora jest doskonałym miejscem
      bazowym do okolicznych wycieczek. A jest co zwiedzać. Więcej znajdziesz w
      załączonym linku www.terchova.sk/. Co do spania to osobiscie polecam
      Penzión ŠUŠTIAK Jozef . Pokoje z pełnym węzłem sanitarnym , do dyspozycji
      kuchnia , parking na obiekcie , ceny przystępne , położenie praktycznie w
      centrum przy stacji paliw.
      2.Zamek Orawski. Wspaniała pamiątka historii , zapiera dech w piersiach. Tu
      link www.oravahrad.sk

Pzdr.
    • Gość: dg Re: Słowacja od A do Z IP: *.chello.pl 13.05.07, 23:06
      Proponuję; przejście graniczne k. Czorsztyna, następnie Levocza, Spiski Hrad,
      Koszyce ( piękna katedra, opodal zachowany rynsztok ). Z Koszyc proponuję udać
      sie w kierunku zachodnim Słowacji. Po drodze zahaczyć o Bańską Bystrzycę,
      Nitrę , by znależć sie w Bratysławie. W drodze powrotnej z Bratysławy zajrzeć
      do Trnavy, odwiedzić Piescany ( znany nie tylko w Europe ośrodek leczniczy),
      zatrzyamć się w Tręczynie (zamek na wzgórzu), odjechać troche w bok z trasy
      głównej i zobaczyć zamek w Bojnicach ( warto!!). Dotrzeć do Żyliny a stamtad do
      Terchowej - Mała Fatra. Tam na łonie przyrody ,wśród pięknych krajobrazów
      odpoczac po trudach podróży, ,przed powrotem do kraju.Stamtąd proponuję jeszcze
      wypad do jaskiń oraz do wsi Vlkoliniec ( objeta opieką UNESCO) Powodzenia,
      życze miłych doznań na Słowacji - to piękny i obfitujący w wiele ciekawych
      miejsc. Z turystycznym popzdrowienień.
      • Gość: Młodzieniec Re: Słowacja od A do Z IP: *.zep.com.pl 14.05.07, 08:50
        Bardzo dziękuje. Własnie nakreslam twoje propozycje na mapę. Nadal czekamy na
        strony www ze swoimi wspomnieniami. Pozdrawiam
        • Gość: Młodzieniec Re: Słowacja od A do Z IP: *.zep.com.pl 16.05.07, 07:23
          Czekamy na relacje. Czy nikt nie opisuje swoich wycieczek?
          • Gość: cestujuci Słowacja od A do Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 18:09
            "zaliczyć" to można... sam wiesz kogo ;-)) a Słowacja to wspanialy kraj i na
            pewno będziesz tu niejednokrotnie wracał, jeśli chodzi o mnie to zakochalem się
            w Słowackim Raju, warte zobaczenia są także Vysoke Tatry oraz Fatra, a na
            wschodzie podobało mi się w Medzilaborcach w muzeum Andy'ego Warchola

wśród godnych polecenia stron proponuje
            www.slovenskyraj.sk/
            www.eslowacja.pl/
          • Gość: pidżi Re: Słowacja od A do Z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.07, 14:52
            Niezależnie czy będziesz jechal ze wschodu na zachód czy odwrotnie warto
            zahaczyć o jaskine Słowackiego Krasu, np. Domica. To taka słowacko-madziarska
            dziura w ziemi.
            Ktoś tu pisał o Lewoczy. W miasteczku jest godna zobaczenia katedra. Na wschód
            od Lewoczy Spiska Kapituła i Spiski Hrad, a wcześniej jeszcze zamek i skansen
            Lubowli.
            • Gość: antyradiowiec Re: Słowacja od A do Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 14:56
              Jak ostatnio bylem w Lewoczy to katedra była remontowana z zewnątrz, widać
              jedynie rusztowania,poza tą atrakcją nic w tym mieście nie ma, za to Spisky
              Hrad jest przepiękny, polecam to miejsce w pierwszej kolejności
              • Gość: pidźi Re: Słowacja od A do Z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.07, 15:50
                Ale mam nadzieję, że widziałeś katedę w środku? Jak nie to duża strata.
                • Gość: antyradiowiec Re: Słowacja od A do Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 23:27
                  oczywiście, że widziałem i szczerze powiem, że ołtarz robi duże wrażenie, jednak
                  porównywania Lewoczy do Częstochowy uważam za głęboko przesadzone

pozdr
              • Gość: magdaszek Re: Słowacja od A do Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 10:00
                Lewocza sama w sobie jest piekna. Obiad polecam u 3 Apostołow. Warto wybrać sie
                na Mariańska Hore - to jest słowacki odpowiednik polskiej Czestochowy ze wzgledu
                na przybywajace tam co roku liczne pielgrzymki. Stamtad rozciaga sie przepiekny
                widok na cąłe miasto i okoliczne wzgórza.
                A jesli juz wybierać sie na ruiny Spisskeigo Hradu to warto odwiedzić rezerwat
                Drevenik, Sivą Brade, zajrzeć do Spisskiej Kapituli, zwiedzić kosciółek we wsi
                Zehra.
                Przejeżdzajac przez Poprad warto zajrzec do Spisskiej Soboty-urocze miejsce,
                mozna dobrze zjeść, turystów mało.
                Polecam zakupienie autoatlasu Słowackiego w skali 1:100 000, wyd. VKU.
                jest swietny, bardzo dokładny i ma zaznaczone poszczególne atrakcje turystyczny.
                jaka szkoda, że nie wydaja takiego atlasu Polski
    • Gość: jack Re: Słowacja od A do Z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 13:35
      Radzę kupić książkę "Słowacja na weekend" i samemu wybrać trasę. Trzeba włożyć
      trochę wysiłku. Przewodnik niedrogi, cienki, można przeczytać.
      Miłej wyprawy
      • Gość: aga Re: Słowacja od A do Z IP: *.c158.petrotel.pl 03.07.07, 19:53
        Polecam jeszcze Ochtińską Jaskinię Aragonitową koło Rożnawy a z miast Bańską
        Szczawnicę. Trzy lata temu było jeszcze trochę zaniedbane, ale urocze.
        • ewikma Re: Słowacja od A do Z 18.07.07, 10:23
          Polecam jeszcze Kieżmark ,oczywiście Levocze. i tak jak poprzednicy: Spiski
          Hrad,Spiską Kapitułę, Siwą Brodę z trawertynem,Drevenik,Spiska Sobota-dzielnica
          Popradu, jeszcze przed przejazdem na granicę w Chyżnem-torfowiska Baligówka w
          kotlnie orawsko-nowotarskiej, przełom rzeki Białki na Orawie,piękne jaskinie:
          Vażecka, Lodowa,Demianowska, miejscowość Kalameny w Górach Choczańskich (źrodło
          termalne),Zuberec - żywy skansen wsi orawskiej.

Udanego wypadu!pozdrawiam
          • amaruszak Re: Słowacja od A do Z 19.07.07, 15:53
            Dwa tygidnie wystarczy na zobaczenie dość dużego obszaru Słowacji. Słowację
            trzeba zwiedzać etapami. Wschodnia Słowacja: zaczynamy od Dukli. Medzilaborce,
            Mirola (cerkiew drew. z XVIIw.), Bardejow (miasto wpisane na Listę UNESCO),
            nocleg w Presovie (hotel, 2 os. pokój ok. 80 zł), Fricowce - dwór obronny,
            Levoca - całe miasto do zobaczenia, Spiski Hrad - zamek, Zehra - kościół got.,
            piski Hrad i Zehra wpisane na listę UNESCO,Spiska Nova Ves - kościół got. w
            rynku pizza, jakiej nigdy nie jadłem, Koszyce - kościół późnogotycki,nocleg w
            bungalowach na kempingu ok. 60 zł za noc w pokoju dwuosobowym, Jasov zabytkowy
            kościół z malarstwem Krakera, obok jaskinia. Dalej krasna Horka - zamek,
            Betliar - pałac myśliwski (eklektyczny). Czy dalej pisać? Słowacja jest super
            (zaraz po Polsce) i bardzo blisko. Pozdrawiam. mój adres to ajm@op.pl
            • Gość: Beata Re: Słowacja od A do Z IP: *.plock.mm.pl 19.07.07, 17:42
              Oj tak kontynuuj, bo 30 lipca wyjeźdzamy na 9 dniowy objazd. Pisz dalej i dzięki
              • Gość: antyradiowiec Re: Słowacja od A do Z IP: *.91-127-92.t-com.sk 20.07.07, 15:03
                część zachodnia Słowacji
                Trenczyn i jego zamek położony malowniczo na wzgórzu, następnie Bratysława i
                starówka a na niej rynek (Hlavne Namestie) brama Michalska, magiczne uliczki, po
                których warto się powłóczyć, liczne pomniki (Czumil, A.Worhol, SNP) ulica
                Obchodna i tanie zakupy, Novy Most, pałac prezyden i oczywiście Zamek
                Z Brawy bardzo blisko jest do Wiednia więc możesz odwiedzić
                na południowym zachodzie polecam Komarno i węgierskie Komaron
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka