aseretka
20.10.14, 21:13
Po długich dyskusjach (ja chciałam po raz drugi na Kretę, a małżonek gdzie indziej) wybór padł na Korfu (z racji fascynacji męża cesarzową Sisi). Pobyt od 26 maja do 2 czerwca. Jak czytałam Korfu ma wyższe średnie opady niż reszta Grecji. Średnie dziennie nasłonecznienie w miesiącach maj-wrzesień wynosi 10 godzin. Średnia temperatura w miesiącach czerwiec-sierpień (VI- VIII) wynosi 32 stopnie Celsjusza. Czy jest szansa, że pod koniec maja nie będzie co dzień padało? Wiem, że pogoda teraz w każdym zakątku globu jest nieprzewidywalna i wszelkie prognozy, to wróżenie z fusów, ale jeśli ktoś był na wyspie w końcówce maja to proszę o informacje.
I jeszcze prośba o informację. Na ile dni wypożyczyć auto? Chciałabym zwiedzić jak najwięcej ciekawych miejsc na wyspie. Co należy do must see?
Ewentualny jeszcze nie wykupiony pobyt, to miejscowość Benitses-Tsaki, hotel Lido Corfu. Czy ktoś może coś powiedzieć o tym hotelu? Odległość od stolicy wyspy to ok. 15 km, wiec pewnie aby zwiedzić to miasto, będzie można skorzystać z lokalnej komunikacji. Może ktoś doradzi, jak dojechać lokalnym transportem do Achillionu, który położony jest nieopodal miasta Korfu. A może lepsza byłaby inna miejscowość na wyspie, jako miejsce wypadowe?
Wszelki informacje i sugestie mile widziane. :)