Dodaj do ulubionych

Dla odmiany..Korfu!

27.03.15, 14:02
Cześć wszystkim. Wszyscy o Krecie i Santorini, to Ja zapytam o Korfu.. Nie o hotele, czy gdzie najlepszy basen, ale o miejsca,wrażenia..
Podzielcie się wrażeniami, może ktoś prowadzi przewodnik, czy bloga? Gdzie najpiękniej, gdzie piechotą,dokąd skuterkiem, lub autem? A Antipaxos i Paxos na 1 dzień? Wystarczająco?
Może jest tu ktoś, kto tam mieszka? Macie jakieś swoje bestsellery? Takie Wasze 'must have'? :)

W tym roku miało być bez wakacji, bo inne zobowiązania, ale nie mogłam się powstrzymać i szybką decyzją, lecimy pod koniec czerwca. Na tydzień.
W zamian oferuję wrażenia z Krety,Zante,Meteorów,Thessalonik, lub małych Cyklad.

Dobrego dnia, Grekomaniacy!
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Dla odmiany..Korfu! 27.03.15, 20:17
      Ja lecę pod koniec maja. Samochód wypożyczony na trzy dni. Jako, że z mojego hotelu (położonego w Benitses) jest blisko od miasta Korfu - stolicy wyspy oraz od Achillionu - rezydencji cesarzowej Austrii Sissi, to do tych dwóch miejsc zamierzam dojechać lokalnymi środkami komunikacji. Resztę wyspy będę penetrowała podczas wycieczek samochodem. Wrażeniami mogę podzielić się po powrocie.
      A tu możesz poczytać, co doradzono mi zwiedzać:
      forum.gazeta.pl/forum/w,203,155166479,,Korfu_w_II_polowie_maja.html?v=2
      • Gość: aalissson Re: Dla odmiany..Korfu! IP: *.spsk2.pum.edu.pl 01.04.15, 00:21
        Aseretka,będę czekać na relację :)
    • Gość: gosc Re: Dla odmiany..Korfu! IP: *.jjs.pl 27.03.15, 20:40
      IMO must have:
      1. konfitury i likiery z kumkwatów
      2. miód z pistacjami
      3. srebrna biżuteria
      4. kosmetyki z oliwy The Land of Corfu
      5. piwo imbirowe z Sokraki

IMO must see na Kofru:
      1. Sidari Canal d Amour
      2. Pałac Achillion
      3. Plaża La Grotta i Paleokastritsa
      4. Kassiopi
      5. Lemon Garden w Acharavi
      6. Art Cafe w dawnym ogrodzie starego pałacu w mieście Korfu
      7. plaża bateria
      8. Vlacherna Monastyr i Pontikonisi (Wyspa Mysz)
      9. Przyladek Drastis
      10. plaża Agios Gordis

• aalissson Re: Dla odmiany..Korfu! 28.03.15, 10:41

Dzięki! Na pewno skorzystam..
        Czekam na więcej opisów :)
    • salatka.po.grecku Re: Dla odmiany..Korfu! 28.03.15, 20:45
      Jeśli chodzi o blogi i przewodniki... Serdecznie zapraszam na mój blogowy przewodnik po Korfu! Tutaj podaje linka na sam przewodnik:

salatkapogrecku.blog.pl/category/salatka-po-grecku-w-podrozy-wyspa-corfu/
      Staram się, aby najważniejsze dla wyspy miejsca, to była tylko jego część. Znajdziesz więc wiele ciekawostek o Korfu, takich jak jaka najsłynniejsza w Grecji osoba stamtąd pochodzi? co i gdzie zjeść? jaki ważdny dla Ellady film tam powstał? Przewodnik cały czas się jeszcze pisze, ale już teraz myślę, że znajdziejsz dużo ciekawego.
      Jeśli chodzi o takie rzeczy, o których mało gdzie piszą to... Koniecznie poczytaj książki Geralda Durrella "Moje ptaki, zwierzaki i krewni", bo po tej książce się w Korfu, nawet jeszcze tam nie będąć - zakochasz! Warto ściągnąć i zobaczyć Jamesa Bonda: Tylko dla twoich oczu - akcja toczy się na KOrfu i w Meteorach. Ludzi zachwyca rejs i plażowanie w "Rajsiej Plaży" w Paleokastritsy. Plaża dostępna tylko od strony morza - taki mini raj na ziemi. I koniecznie poświęccie jak jak najwięcej czasu w miście Korfu, bo to najpiękniejsze miasto wysp Grecji. I gdzieś tam wypijcie najfajniejszą grecką kawkę, czyli Fredo Cappucino. Polecam kawiarenkę tuż przy wejściu do Starej Fortecy... Z chyba najpiękniejszym widokiem na morze i fortecę.
      Zapraszam również na nasza stronę, bo zajmujemy się wycieczkami po wsypie. Także jakby coś - zapraszam do zwiedzania Korfu razem ze mną:D Właśnie skończyliśmy naszą nową stronę. Tam też możesz podpatrzeć jak u nas wyglądają trasy by ewentualnie pojechać nią samodzielnie. Pozdrawiam z Grecji!
      salatkapogreckuwpodrozy.pl/
      • biomj Re: Dla odmiany..Korfu! 29.03.15, 12:39
        Polemizowałabym ze stwierdzeniem, że Kerkira (stolica Korfu) to najpiękniejsze miasto wysp Grecji.
        • salatka.po.grecku Re: Dla odmiany..Korfu! 30.03.15, 22:00
          Jasne! Przecież każdy z nas ma zupełnie inne preferencje. A najfajniejszą rzeczą w wyspach Grecji, jest to że każda jest zupełnie (!) inna. To jest naprawdę precedens. Po tym sezonie płyneliśmy z Korfu na Santorini. I jeśli ktoś spyta mnie, która wyspa, czy też nawet jej stolica, jest piękniejsza - zupełnie nie potrafiłabym powiedzieć. Jedynym chyba elementem wspólnym jest to, że obie należą do Grecji:D Wszystko inne - tak zupełnie różne..
          Po tym sezonie wybieramy się na Karpathos. I nie mogę się doczekać tego, co tam znów odkryje..

• aalissson Re: Dla odmiany..Korfu! 30.03.15, 09:13
        Dorotko kochana, śledzę,będę,do zobaczenia! :* :*
        • Gość: hello Re: Dla odmiany..Korfu! IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.15, 16:58
          my też śledzimy z żoną i w tym roku wybieramy się z Sałatką, zachęceni dobrymi opiniami o jej wycieczkach:)
    • 82piterek Re: Dla odmiany..Korfu! 31.03.15, 02:21
      Pewnie większość stron znasz ale może z którejś dowiesz się czegoś nowego:
      www.wnieznane.pl/korfu,7
      agiosgeorgios.w.interia.pl/
      gabi-ostatniaprosta.blogspot.com/2012/10/korfu-zielona-wyspa_480.html
      gabi-ostatniaprosta.blogspot.com/2014/10/jaja-czyli-babcia-na-greckiej-wsi.html
      korfu.ogni.pl/index.html
      www.cro.pl/grecja-korfu-t34830.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,146385672,146385672,0,2.html?v=2
      kolumber.pl/g/141581-Korfu%20(Kerkyra)%20-%20Grecja
      forum.gazeta.pl/forum/w,203,136480708,,Korfu_co_i_jak.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,203,144851413,,Korfu_co_warto_zobaczyc_.html?v=2
      podroze.gazeta.pl/podroze/1,114158,2855104.html
      podroze.gazeta.pl/podroze/1,114158,2855120.html
      podroze.gazeta.pl/podroze/1,114158,6462506,Grecja___list_z_Korfu__Wedrowki_sw__Spirydona.html
      Pozdrawiam
      • aalissson Re: Dla odmiany..Korfu! 31.03.15, 11:14
        Niezawodny Piterek :]
        Dzięki!
      • tess1956 Re: Dla odmiany..Korfu! 31.03.15, 18:39
        Bardzo przydatne linki i czytam bloi z wielkim zainteresowaniem. Też wybieram się na tydzień na Korfu, a hotel mam w Benitses. Czy warto wypożyczać auto, czy do głównych atrakcji wyspy da się dojechać komunikacją publiczną?
        • Gość: aalissson Re: Dla odmiany..Korfu! IP: *.spsk2.pum.edu.pl 01.04.15, 00:02
          Komunikacja publiczna na Korfu jest zorganizowana bardzo dobrze. Gdyby nie to, że mąż to zapalony motocyklista, wakacje zawsze spędzamy na skuterku, pchając się w najciaśniejsze dziury.. Udanych wakacji!
          • tess1956 Re: Dla odmiany..Korfu! 01.04.15, 20:47
            > Komunikacja publiczna na Korfu jest zorganizowana bardzo dobrze.
            Skąd takie informacje aalisson jeśli jeszcze nie byłaś na Korfu? Może masz link do jakiś informacji o rozkładach jazdy autobusów?
            Poczytałam trochę blogów z linków podrzuconych przez piterka i tu znalazłam np. wpis, że aby dojechać z Agios Georgios do Paleokastritsy to trzeba najpierw jechać do Kerkiry i dopiero przesiąść się na autobus do Paleokastritsy.
            agiosgeorgios.w.interia.pl/strona3105.htm
            Czyli połączenia nie są tak bardzo dobrze zorganizowane, ponieważ żeby pokonać 17 km trzeba przejechać 40 km. Do tego nie wiem, jaka jest częstotliwość połączeń pomiędzy poszczególnymi miejscowościami. Dwa razy dziennie? trzy? czy co godzina? Byłabym wdzięczna za podanie linku z rozkładami jazdy.
            • 82piterek Busy na Korfu 01.04.15, 23:56
              Pytosz mosz:
              www.ktelkerkyras.gr/?module=default&pages_id=38
              www.astikoktelkerkyras.gr/dataeg.php?cat=40407
              www.allcorfu.com/ou-buses.html
              www.corfu-kerkyra.eu/html/english/timetable.htm
              • tess1956 Re: Busy na Korfu 02.04.15, 20:20
                Dziękuję Piterku. :-) Popatrzę dokładnie na te rozkłady i zaplanuję, czy da się nie wynajmować samochodu. Bez zagłębiania się w detale zauważyłam też, że podałeś link do rejsów z Korfu. Bardzo przydatne i kuszące.
                • Gość: vvv Re: Busy na Korfu IP: *.ists.pl 03.04.15, 05:10
                  W mojej ocenie Korfu dość dobrze nadaje się do zwiedzania skuterem. Oczywiście nie dla kogoś kogo zbytnio uwiera pesel ;)
                  • magdadd Re: Busy na Korfu 07.04.15, 22:52
                    Piękna wyspa :) Po Korfu poruszaliśmy się autem i autobusem miejskim z małym dzieckiem i troszkę udało nam się zobaczyć. Korfu jest piękne. Tutaj troszkę więcej o naszych wrażeniach - nasze-lepsze-ja.blogspot.com/2011/09/korfu.html
                    • aalissson Re: Busy na Korfu 09.04.15, 12:29
                      Dzieki Magda, przeczytałam wszystko. . :)
                      Powodzenia w dalszych podróżach!
                      • magdadd Re: Busy na Korfu 12.04.15, 23:08
                        Dziękujemy :)
            • salatka.po.grecku Re: Dla odmiany..Korfu! 13.04.15, 15:40
              Tak! W porównaniu do innych wysp greckich, komunikacja autobusowa jest - naprawdę świetnie zorganizowana. Wszystko zależy do czego porównywać. No coż, nie ma może jeszcze metra, ale..
              1) z każdego większego miasta na Korfu, można dojechać do stolicy (wyspa nie jest duża więc to odległość max. 1 godziny)
              2) z miasta Korfu następnie można dojechać do każdej innej większej miejscowości
              3) bilety są bardzo tanie: coś około 2 euro, troszkę mniej lub więcej
              4)autobusy kursują zgodnie z rozkładami (na wielu innych wyspach, dla przykładu Lesbos która jest całkiem spora - rozkład jazdy autobusów to kwestia ... umowna)
              Myślę że cudów nie ma co oczekiwać, ale jak na warunki wyspiarskie jest naprawdę bardzo dobrze!
              Zapomniałam o jeszcze jednym... Z przystanku w mieście obok McDonalda, kursują autobusy do Kanoni, co jakieś 20 min! A to przecież wizytówka całej wyspy.
              No i ... najważnijesze, bo w greckim autobusie ZAWSZE czeka Cię przygoda!:DD
              PS.Czy jest możliwość przesyłania na tym forum zdjęć? Chyba nie, bo nie widzę innych, a mam taki fajny rozkład na kartce i tam wszystko łopatologicznie rozpisane.
              Na koniec jeszcze jedna strategiczna wiadmość. Gdzie jest przystanek KTEL (odpowiednik greckiego PSK)? Przy Nowej Fortecu, tuż obok linii morza!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka