Dodaj do ulubionych

Rumunia- dziki kraj?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 22:09
Przeczytałam kilka wątków, zebrałam doświadczenia swoich znajomych którzy jeżdżą przez Rumunie do pracy i nadal mam wrażenie że jest to "dziki kraj" tj. jak dla mnie taki w którym nie poleca się: jazdy nowym samochodem (bo coś mi tam w nim uszkodzi), nie mogę tam jechać sama a już o tym że mam jechać sama i to jeszcze w nocy to już wogóle nie powinno być mowy. Mit to i legenda czy jednak ryzyko podróżowania samej kobiety w nocy przez Rumunię w drodze do Varny jest takie samo jak z Krakowa do Szczecina? Czy ktoś mi odpowie na to pytanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.11, 08:04
      > Mit to i legenda czy jednak ryzy
      > ko podróżowania samej kobiety w nocy przez Rumunię w drodze do Varny jest takie
      > samo jak z Krakowa do Szczecina? Czy ktoś mi odpowie na to pytanie?
      Nie. W Rumunii jest 5000 niedźwiedzi a w Polsce około 100.

• transilvania Re: Rumunia- dziki kraj? 10.03.11, 09:48
        5000 niedzwiedzi to liczba podawana przez czynniki oficjalne, czyli mysliwych, ktorzy w ten sposob chca uzyskac jak najwieksza liczbe do odstrzału (za dewizy oczywiscie). dane przyrodnikow mowia o 2500 miskach w Karpatach. to tak odnosnie dzikiej Rumunii.
        a jesli chodzi o podrozowanie noca w obcym kraju, to oczywiscie nie jest to samo, co z Krakowa do Szczecina. Bo jak przez przypadek, czego ci nie zycze, zdarzy sie jakis defekt, to trudniej jednak wezwac pomoc, dostac sie do warsztatu etc. chyba, ze znasz dobrze rumunski i orientujesz sie gdzie zadzwonic po pomoc. jesli chodzi o czynniki obiektywne, to dziura w drodze, wybiegajacy pies czy cokolwiek innego moze sie przytrafic w kazdym kraju i to juz kwestia pecha, bez zwiazku z miejscem. ja w kazdym razie sie nie spotkalam tutaj z napadajacymi na auta plemionami. za to spotkalam sie z duza zyczliwoscia obcych ludzi, ktorzy bezinteresownie pomagaja, w szczegolnosci cudzoziemcom, zeby pokazac swoj kraj od dobrej strony, a takze w szczegolnosci kobietom, bo: faceci sa tu szarmanccy, a kobiety solidarne. w razie potrzeby mozna tu podejsc do obcej osoby i raczej stanie ona na rzesach by ci pomoc niz poszczuje owczarkiem.
        • Gość: Ela Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.szpitalna.ngo.pl 16.03.11, 13:22
          Zgadzam się z przedmówcą. To nieodkryty kraj i tyle.
        • paskudaruda Re: Rumunia- dziki kraj? 05.05.11, 14:33
          To już wiem, że tamtędy tylko w dzień. Zresztą po obejrzeniu Hostel...
    • Gość: dude Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 14:04
      Nie byłem jeszcze w Rumunii, wybieram się właśnie w tym roku, ale byłem w wielu innych o których słyszałem, że dziko, że niebezpiecznie itd... a potem się okazywało, że nie taki diabeł straszny. Niektórzy mówią, że dziki jak tylko jest trochę inaczej niż się przyzwyczaili. Oczywiście ostrożność na miejscu trzeba zachować... ale wszędzie trzeba!
      No i przypominam, że przez wielu to Polska jest uznawana za dziki kraj. Kolega który mieszka za granicą jak się dowiedział po ile jest w Polsce paliwo, to też powiedział, że to dziki kraj!
      • catrinel Re: Rumunia- dziki kraj? 19.03.11, 16:34
        "Dziki" na pewno nie :) Jeżeli już to w pewien sposób egzotyczny, taką egzotycznością wschodniobałkańską ;) W Rumunii byłam kilka razy (raz sama). Ze średnio miłych rzeczy spotkało mnie tylko to, że próbowano mi sprzedać bilet komunikacji miejskiej za cenę chyba pięciokrotnie wyższą od normalnej. Nie mówiłam wtedy po rumuńsku prawie nic i uznano mnie za bogatą Francuzkę ;). Dwóch pasażerów jednak interweniowało w mojej sprawie i koniec końców zapłaciłam tyle co inni. Wiadomo misie w Karpatach były i są (trzeba po prostu zachować środki ostrożności), mogą też przestarszyć psy pasterskie (był tu na forum wątek, jak sobie z nimi radzić) i trzeba też zwracać uwagę na rachunki w restauracjach itp., bo zdarza się (rzadko, ale się zdarza), że cudzoziemcom liczą usługi drożej. Choć bywa też, że i taniej ( zdarzyła mi się 3 razy zniżka w taxi, 2 razy w restauracji + kompot gratis:D, raz w hotelu + toast za przyjaźń RO-PL). To wspaniały i fascynujący kraj.
        • Gość: lerek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 02:38
          Cześć Catrinel,chciałbym się dowiedzieć jakimi kobietami są rumunki? Myślę o tym by poznać jakąs fajną rumunkę na całe życie.Czy są dobrymi żonami?
          • catrinel Re: Rumunia- dziki kraj? 04.06.12, 21:58
            Lerku, mogłabym Ci powiedzieć, jacy są Rumuni, o Rumunki zapytaj raczej przedstawiciela swojej płci.

P.S. Ja nie jestem Rumunką, chociaż mój nick może to sugerować ;)
        • Gość: alex Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.12, 20:29

Osobiście nie polecam wyjazdu na urlop do Rumunii ,polecam wyjazdy do Norwegii
          Finlandii ,Szwecji to bardzo ciekawe rejony,minusem są niskie temperatury oraz
          wysokie koszty.
    • Gość: Marek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.ronus.pl 19.03.11, 16:57
      Lenia na twoim miejscu to ja bym z domu nie wychodził a do Krakowa jadąc wynająłbym ochronę. Do Rumuni lepiej się nie wybieraj bo w depresję wpadniesz albo jeszcze co gorszego! Pozdrawiam.
    • paskudaruda Re: Rumunia- dziki kraj? 05.05.11, 14:33
      Mam to samo wrażenie. Trochę się boję podróży przez Rumnię. Chyba wybiorę Ukrainę, ale czy tam się nie stoi długo na granicy ?
      • Gość: chrzanow Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.11, 00:48
        hordy półnagich i brodatych dzikich czają się za każdym wzgórzem i większym drzewem. mojego kolegę, gdy złapali, to chcieli żywcem pożreć. ale że śmierdział im chyba aqua di gio, to zdecydowali się go najpierw umyć. i to mu uratowało skórę! wydostał się przez dziurawy dach i zaprzysięgając duszę okolicznym wampirom (z ich pomocą) starą furmanką zbiegł w nieco bardziej cywilizowane strony. ale co się odwlecze to nie uciecze. po koncercie angeli gheorghiu (wspaniała w roli florii toski) obdarli go z garnituru i ugotowali w ekskluzywnej (sic!) restauracji przy rynku. było to w Sibiu. dziwne, bo miasto to pełniło w 2007 honory Europejskiej Stolicy Kultury. no ale to przecież dziki kraj
        • Gość: chrzanów II Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.doplaty.gov.pl 25.07.12, 13:12
          No, a na ulicach gonią tłumy dzikich z dzidami. bardzo życzliwi ludzie, kraj piekny, żeby w Polsce tak było... że o cenach nie wspomnę. ale lepiej żeby za dużo ludzi tam nie jeździło to się to dłużej nie zmieni
      • Gość: chrzanow Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.11, 01:06
        a jeśli o Sibiu mowa to polecam www.casaivan.ro/
        urocza gospodyni (emerytowana stomatolog) i jeszcze bardziej uroczy i gościnny gospodarz. wieczorami w pięknym i zadbanym ogrodzie stawia swoją palinkę (gruszkową lub brzoskwiniową) i częstuje gości. pokoje (dwójki) czyściutkie po 100 ron z łazienką i po 80 ron bez. nowoczesna kuchnia super wyposażona - tylko do dyspozycji gości. i blisko do centrum. szczerze mówiąc to było najmilsze miejsce noclegowa jakie miałem okazję odwiedzić w rumunii. polecam. fajnie było też w vama veche. smoke legal i takie tam klimaty. nadmorska wioska rybacka opanowana przez rockową i harleyową młodzież. niezapomniane klimaty! w branie też zresztą było nieźle. super hoteliki z widokiem na zamek drakuli. żarcie wszędzie genialne - a najlepsze podczas rejsu po delcie dunaju. ukryta wśród bagien restauracyjka na pontonach serwująca (w cenie rejsu) bogaty zestaw ryb. mniam.
        każdy kto pojedzie do rumunii MUSI być mile rozczarowany. jest bezpiecznie tam, gdzie żyją rumuni. unikać należy wiosek opuszczonych przez rumunów a opanowanych przez romów. nie zabiją ale są namolni w żebractwie.
        w tym roku znowu rumunia!!!
        • Gość: gtw Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.net 06.06.11, 12:59
          dziki nie, ale wyjeżdżając z Węgier wkracza się do trochę innego świata, sporo śmieci, bałaganu, dziwnie oznakowane drogi, zrujnowane wsie przetykane gigantycznymi cygańskimi gargamelami
          • Gość: marian4444 Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.btc-net.bg 06.06.11, 15:45
            ta ja jechałem i nie było tak jak piszesz dziwne oznakowania tak a śmieci nie
            • grochy Re: Rumunia- dziki kraj? 22.07.11, 11:26
              Same oszczerstwa i pomowienia...

Trasa z Varny do Rumunii (Bukaresztu) jest jedna z lepszych.
              Droga piekna, maly ruch, co kawalek wioska, w ktorej zapewniam Cie nie zjedza Cie niedzwiedzie ani tym bardziej miejscowi.
              Jesli jestes blondynka masz szanse nawet na gratis nocleg i suchy prowiant nastepnego dnia :)

Wiem to, bo jezdze co weekend, plazowac sie w Varnie wlasnie.

Pozdrawiam z Bukaresztu,
              Grochy
          • Gość: waldi Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.goleniow.vectranet.pl 30.12.11, 18:56
            Witam.
            Szukam kontaktu z Polakiem ktory mieszka w Rumunii i zna sie na motoryzacji.
            waldi_78@interia.pl
            • ibsen82 Re: Rumunia- dziki kraj? 19.02.12, 19:32
              Mieszkam w Rumunii - wcale nie taki dziki ten kraj - czasem trochę egzotyczny. Zapraszam na mojego bloga o życiu w Rumunii
    • Gość: Szymon Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.12, 14:08
      Spędziliśmy w Rumunii 3 tyg w lecie 2010. Zrobiłem 2000 km, parkowałmm auto z bagażami ( nie nowe ale fajne :)) ) wszędzie gdzie popadło ( cantra miast, wsie, parkingi, chodniki )
      powiem tak: na podstawie doświadczeń własnych stwierdzam że Rumunia jest wielokrotnie bezpieczniejsza i spokojniejsza od Polski. Jeśli pojedziesz drogami głównymi bedą lepsze niz w Polsce. pozdrawiam ( jak co możesz pisać S_imonek@yahoo.com )
      • Gość: lerek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.12, 20:39
        Cześć,Szymon jakimi dziewczynami i żonami są rumunki.Chciałbym poznać jakąś kobietę na całe życie z tamtych stron.
    • slawa24 Re: Rumunia- dziki kraj? 11.05.12, 17:34
      Tekst linkaTekst linkaGość portalu: Lenia napisał(a):

tak dlugo nic nie pisalam na tym forum . moja droga . mysle ze dobrze zrozumialas te odp na twoje pytania. na glupie pytanie smieszne odpowiedzi. b r a w o .... jak sie boisz to lec sobie samolotem finansowo to samo nie zobaczysz dzikusow ,niedzwiedzi i dinozaurow. starcisz zobaczenia malego krakowa jak milo mowia o k r a k o w i e wlasnie rumuni. nie zobaczysz tych pieknych krajobrazow jakie sa w rumuni. jedz do warny i lez na piaskachi co tam zobaczysz . nie bede krytykowac. moja corka ma tam apartament w elenite. wole rumunie bo jest piekna.ludzie sympatyczni goscinni. ale i my polacy tez badzimy dla nich tacy sami. ja juz nie bylam w rumuni 4 lata , ale mam kontakty z mojimi przyjaciulmi od 20 lat. swiat siw zmiejszyl dzieki internetowi. l e c s a m o l o t e m tam same dzikusy
      • des4 Re: Rumunia- dziki kraj? 16.05.12, 10:29
        akurat opcja lotu jest sensowna, podróz przez Rumunię samochodem jest jednak bardzo męcząca i stresująca
      • Gość: fdg Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.ghnet.pl 16.05.12, 17:57
        Chodziłaś do szkoły? Wiesz co to są duże litery, znaki diaktytyczne i interpunkcyjne? Przecież twojego bełkotu nie da się czytać. Dziecko 8 letnie lepiej napisze.
    • gerv.azy Re: Rumunia- dziki kraj? 18.06.12, 12:27
      Jeśli chodzi o Rumunie, to ja bym się bał tylko wampirów! Jeśli nie wierzych w ich istnienie, droga wolna!
    • Gość: chrzanówII Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.doplaty.gov.pl 25.07.12, 13:26
      Byliśmy w Ruminii na przełomie czerwca i lipca, motorami, było cudownie, każdemu polecam, drogi sa całkiem niezłe, choć zdarzająsię prawdziwe masakry, ale nie te główne. jedzie się przez kraj bardzo dobrze, jedynie szkouje styl jazdy tamtejszych kierowców. Najwidoczniej nie mają tam przepisów tylko "luźne sugestie". Inna sprawa że przez 10 dni nie widzieliśmy żadnego wypadku, a przejechaliśmy po Rumunii ponad 1300 km. więc wszystkie obawy co do tego kraju są wyssane z palca
      • Gość: PK Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.12, 23:16
        My byliśmy w Rumunii w maju br. To jest piękny kraj a Rumuni to przemili i inteligentni ludzie. Polecam każdemu wyjazd do miejsca gdzie można spotkać się z ogromem historii zachowanym w oryginalnych zabytkach. Jedzonko pycha.
        • derff Re: Rumunia- dziki kraj? 30.07.12, 08:56
          Wrócilismy z Rumunii w piatek. Przejechałem 3500 km. Wrażenia niesamowite. Rumunia zupełnie nie pasuje do stereotypu panującego w Polsce, przypmina raczej Francję.
          Kurorty fantastyczne,atrakcje turystyczne też. Hotele niedrogie i sa wszędzie z bezpłatnym internetem.Rumunki sa piękne i powszechnie opalaja się topless. Wino smakowite i prawie za darmo. Chyba sie tam przeprowadzę.Drogi trochę słabe ale jak się jedzie za tirem to jest OK.
          Tir jedzie równo 90 i nie zwalnia na wsi do 50 więc aby jechać bez stresu to najlepiej za nim.
      • Gość: pinky Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.tauron-pe.pl 06.03.13, 14:49
        Cabany są odważne.
        pozdrawiam
    • Gość: Jarek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.marsoft.net 10.09.12, 10:10
      I ja rowniez wrocielm caly i zdrowy z wyjazdu po Rumunii. Po tym kraju przejechalem blisko 1800 km bez zadnych problemow. Czulem sie bezpieczniej niz w Polsce! Tylko 2x to bezpieczenstwo sie obnizalo ale nie dlatego ze sytuacja robila sie nieprzyjemna tylko dlatego ze przejezdzalem przez wioski typowo cyganskie i tak sobie pomyslalem ze jakby mi sie zepsul samochod to by bylo nieprzyjemnie tu nocowac :) Ludzie bardzo mili i pomocni - na obszarach poza miastami wiekszosc witala mnie gdy przejezdzale podnoszac reke do góry :) Drogi glowne w stanie dobym i bardzo dobrym. Gorzej jest z drogami II i III rzednymi (zolte i biale na mapie). Tam przejazd moze ograniczyc sie do 30 km/h. Ale tu rowniez sa wyjatki. Kraj przepiekny jezeli idzie o widoki, krajobrazy. W Polsce nie zobaczysz takich jaskin, wodospadow czy wąwozów. Jechalem Transalpina i Trasa Transfogarska - REWELACJA.

Moi znajomi z pracy gdy dowiedzieli sie ze jade do Rumunii to na poczatku byli zszokowani, ale potem jak zaczalem im pokazywac Rumunie na zdjeciach to ich myslenie sie zmienilo, do tego stopnia ze kolezanka z pracy rowniez pojechala do Rumunii jadac do Bulgarii (miala jechac przez Serbie). I byla bardzo zadowolona, mial to byc tylk przejazd a byli w Rumunii az 4 dni zwiedzajac monastyry! Nie bojcie sie jechac do tego pieknego kraju. Oczywiscie jest on mniej ucywilizowany niz Polska, jest nieco biedniejszy (nie widac tego po budynkach) ale za to dostarcza wielu wrazen. Dodam ze spalem 7 dni na dziko w samochodzie - na polach, w lasach, nad rzekami, w górach. Nie bylo z tym zadnych problemow - nikogo to nie interesowalo ze spie w aucie na obcych rejestracjach. Nie mialem zadnych nieprzyjemnych sytuacji w zwiazku z tym. Jednym slowem nie bojcie sie Rumunii - to normalny europejski kraj.

Na pewno wroce nie raz do tego pieknego kraju!

• Gość: eer Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.12, 21:29
        A nie mogłeś jak normalny, cywilizowany człowiek, Europejczyk, spać po prostu w hotelach? Po to przecież są. Zachowałeś się właśnie jak zwykły cygan.
      • Gość: lerek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.12, 18:17
        Cześć Jarek,chciałbym poznać kobietę rumuńską na całe życie.Czy rumunki to kobiety które zajmują się domem gotują,piorą,sprzątają? Chciałbym poznać kobietę która zajmowałaby się takimi czynnościami wyżej przeze mnie wymienionymi.Nie wiem do końca jak jest w Polsce,ale mam znajome które preferują tzw,związki partnerskie i nie wyobrażają sobie sytuacji,gdy mąż np,nie pozmywa po nich naczyń,uważam to za przejaw feminizmu.Nie chcę się wiązać z kobietą gdzie wykonywałbym te same obowiązki domowe co ona. Moje znajome dziwią się,że mam takie zapatrywania.Wydaję mi się,że przeciętna rumunka nie dziwiłaby się moim poglądom.Jak jest naprawdę? Napisałeś,że Rumunia jest mniej ucywilizowanym państwem niż Polska,więc pewnie podział ról jest tradycyjny. Proszę o odpowiedz.
      • Gość: lerek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.12, 10:29
        Cześć,dlaczego nie odpowiedziałeś na moje pytanie, prosiłem cię o odpowiedz,2 miechy minęły a jeszcze mi nie odpisałeś.
        • Gość: lerek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.12, 10:30
          Jarku,czekałem na odpowiedz odnośnie kobiet rumuńskich a jeszcze jej nie dostałem.
          • Gość: doradzacz Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.play-internet.pl 06.12.12, 16:13
            To moze ja Ci odpowiem-kup sobie kolego w media markt:pralke,zmywarke,mikrofale..aha i gumowa lale. po co tam bedziesz po swiecie zony szukal.

P.S tak serio-to mam nadzieje ze zadna Pani z Rumunii na Ciebie nie poleci bo jesli tak to wspolczuje przyszlej wybrance. Moze na poczatku jej sie spodobasz lecz gdy juz zacznie poznawac jezyk polski i zrozumie co do niej mowisz to mysle ze na piechote ucieknie z powrotem.
            • Gość: lerek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.12, 19:48
              Przecież Jarek napisał,że Rumunia jest mniej ucywilizowanym krajem niż Polska,jest biedniejsza. Bo przecież w tzw cywilizowanych krajach są związki partnerskie.A tak w ogóle to byłeś w Rumunii?
              • Gość: Artur Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.12, 21:34
                W jaki sposób mniej ucywilizowanym? Co myślisz, że tam wierzą w zabobony, odstraszają Drakule czosnkiem, a w domach nie maja światła tylko pala świece? Przecież to normalny kraj, byłem w te wakacje w Klużu i miasto spodobało mi się bardziej niż wiele polskich. Oczywiście, że są biedniejsi ale to nie oznacza od razu, że kobiety są wychowane do bycia niewolnicami...
                • Gość: lerek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.12, 17:25
                  wiesz artur jaki jest tytuł forum Rumunia-dziki kraj.
                • Gość: lerek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.12, 17:32
                  Dlaczego niewolnicami? Jedna znajoma mi mówiła,że w Rumunii mają inną mentalność niż w Polsce i dużo czasu minie zanim zmienią swój sposób myślenia chodzi o tradycyjny model rodziny w którym nie ma czegoś takiego że np.mężczyzna żonie robi obiad. W mieście w którym mieszkam słyszałem trochę od ludzi na temat Rumunii. Mój znajomy mówił mi że zna kilku Rumunów,rozmawia z nimi i twierdzi że są leniwi.
                • Gość: lerek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.12, 13:59
                  W mieście w którym mieszkam nie mam powodzenia u kobiet,nie wiem czemu.Wydaję mi się że w Rumunii miałbym powodzenie u kobiet,dzięki czemu łatwiej tam mógłbym znależć żonę.
                • Gość: lerek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.12, 14:13
                  Zależy Artur czy byłeś gdzieś jeszcze w Rumunii prócz Kluż-napoka. Kluż to nie cała Rumunia.Wiadomo ten kraj jest uznawany za egzotyczny,wiesz o tym? Mi taka egzotyka odpowiada. Chciałbym zwiedzić Rumunię,zobaczyć od morza czarnego aż do karpat. Rumunia ma co prawda klimat kontynentalny,jednak w zimie też jest śnieg.
            • Gość: lerek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.12, 18:20
              doradzaczu,na co mi gumowa lala co? Chciałbym żywą kobietę.
            • Gość: lerek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.12, 18:23
              Żywą kobietę oczywiście bez kupna
            • Gość: lerek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.12, 19:09
              Czemu miałaby uciec? Skąd masz taką pewność doradzaczu.? Myślę że zrozumiałaby moje poglądy.
            • Gość: lerek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.12, 13:46
              Myślę,że w Rumunii jest tradycyjny model rodziny co mi się podoba.Myślę,że tam ludzie mają podobny światopogląd co ja.
      • Gość: lerek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.12, 13:51
        Jarku ,czemu mi jeszcze nie odpisałeś? Nie mam stuprocentowej pewności,czy znalazłbym kobietę rumuńską która by mi przyrządzała pyszną ciorbę na obiad,jednym słowem była dla mnie dobrą żoną.Odpisz byłeś przecież w Rumunii to chyba się orientujesz w temacie.
      • Gość: lerek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.12, 19:22
        Jarek,dlaczego mi jeszcze nie odpisałeś? To nie w porządku,gdy już od dłuższego czasu czekam na odpowiedz,a do tej pory mi nie odpisałeś.
      • Gość: lerek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.12, 19:37
        To niedobrze z twojej strony,że mi nie udzieliłeś odpowiedzi na zadane pytanie na temat kobiety rumuńskiej,jeśli prosiłem cię o odpowiedz to ciągle się zastanawiam,czemu mi jeszcze jej nie udzieliłeś? Dlaczego mi nie chcesz odpisać? Przecież byłeś w tym kraju.Rozważam taką opcję jeśli nie znajdę kobiety w Polsce,jak na razie to nie mam powodzenia u kobiet,to chciałbym znależć kobietę narodowości rumuńskiej,ale widzę ze nie chcesz mi udzielić żadnych informacji.
      • Gość: lerek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.12, 21:10
        Kiedy mi odpiszesz? Jarek czemu nie odpisujesz?
      • Gość: lerek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.12, 02:14
        czemu jeszcze nie odpisujesz? Chcę się dowiedzieć jaka jest prawda o kobiecie rumuńskiej.Jarku,proszę odpisać.
    • dexte.r Re: Rumunia- dziki kraj? 11.09.12, 00:15
      ogolnie jest mega spokojnie - uwazaj tylko na obrzezach kraju gdzie drogi nie sa za dobre - jak juz wjedziesz na krajowki to sa czasami lepsze niz te w polsce

nigdy nie spalem w nocy w aucie wiec tutaj Ci nie pomoge - ale mysle ze w wiekszym miescie nie ma najmniejszych problemow

ogolnie pamietaj ze rumuni traktuja nas polakow ok wiec nie masz co obawiac. Co innego cyganie
    • niemamweny2 Re: Rumunia- dziki kraj? 11.09.12, 14:47
      Ludzie- nie jedźcie tam. Wystarczy oglądnąć filmy dokumentalne np. Romana Polańskiego 'Nieustraszeni pogromcy wampirów', czy też 'Transylawanię' Tony Gatlifa (np. scena z niedżwiedziem, ale nie tylko). Po tych filmach wiadomo jak tam jest (zwłaszcza polecam film naszego rodaka- naprawdę wiernie oddaje realia Siedmiogrodu).
      • aaaaar Re: Rumunia- dziki kraj? 15.09.12, 10:53
        nie jedzcie tam bo mozecie zobaczyc to w TV??!! proponuje w takim razie w dniu dzisiejszym zamiast zjesc obiad obejrzec program kulinarny.... w pelni odda realia....
        • niemamweny2 Re: Rumunia- dziki kraj? 18.09.12, 13:05
          Gdybyś zobaczył najsamprzód albo najsampierw 'Nieustraszonych pogromców wampirów' naszego Wesołego Romka zobaczył, to by Cię wołami tam nie zaciągnęli. Po prostu przerażające obrazy życia elity Transylwanii (aż mnie do dzisiaj dreszcze biorą).
          • aaaaar Re: Rumunia- dziki kraj? 22.09.12, 12:21
            dzieki za oswiecenie :) udalo mi sie tu przezyc prawie 4 lata bo 1 filmu nie widzialam :))))) (tylko cos mi sie wydaje ze widzialam...hmmmm....) mala porada: nie ogladaj wszystkich filmow...bo zabraknie Ci miejsca na ziemi.... i nie mowie ze prawie kazdy film nie oddaje kawalka jakiejs prawdy ..... ale to tak jak wczesniejsze porownanie programu kulinarnego z samodzielnym zrobieniem i zjedzeniem.... milego podziwiania swiata przez szybe w dalszym ciagu.
            • niemamweny2 Re: Rumunia- dziki kraj? 24.09.12, 12:31
              Ja tam się jednak upieram, że 'Nieustraszeni pogromcy wampirów' Naszego Romka z Kazimierza to prowda tylko prowda i cała prowda o Transylwanii. Ci co się zastanwiają czy jechać czy nie jechać powinni ten film przed wyjazdem koniecznie oglądnąc, a Ci znawcy, którzy już mają urguntowaną opinie o Rumunii majom, bo jechali w nocy autokarem nocą do BG, tylko sobie swoje wyobrażenia słusznie ugruntują.
              • lupus24 Re: Rumunia- dziki kraj? 26.02.13, 20:24
                Guzik się znasz- byłem dwa razy w Rumunii swoim autem, dość dużo zwiedziłem w tym kraju. Tak więc swoje mądrości życiowe i pseudodoświadczenia związane z tym krajem zostaw dla siebie.
                • Gość: lerek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.13, 21:40
                  Cześć Lupus24.Byłeś dwa razy w Rumunii i sporo zwiedziłeś,więc pewnie wiesz jakie są Rumunki? Czy byłbym szczęśliwy z kobietą rumuńską?
                  • Gość: xxx Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.13, 15:37
                    Bedziesz najszczęśliwszy z ręką, więc przy niej pozostań i daj spokój kobietom.
                    • Gość: lerek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.13, 23:09
                      O co ci chodzi z tą ręką? Chciałbym tylko ułożyć sobie życie z kobietą narodowości rumuńskiej,bo w Polsce to tylko same niepowodzenia i rozczarowania.
                      • Gość: lerek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 00:37
                        Chyba,że poznam kobietę z Polski,która mnie zrozumie i pokocha.Jeśli poznam swoją miłość u siebie,to nie będę szukał kobiety w Rumunii,ale tak jak już to pisałem wcześniej,same rozczarowania i zawody,albo miałem pecha i zle trafiałem.Będę dalej szukał swojej drugiej połówki z Polski bo myślę że znalazła by się taka która by zrozumiała moje poglądy,jeśli się to nie uda i będą dalsze rozczarowania to będę szukał kobietę w Rumunii.
                      • Gość: lerek Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 00:45
                        Chyba,że poznam kobietę z Polski,która mnie zrozumie i pokocha.Jeśli poznam swoją miłość u siebie,to nie będę szukał kobiety w Rumunii,ale tak jak już to pisałem wcześniej,same rozczarowania i zawody,albo miałem pecha i zle trafiałem.Będę dalej szukał swojej drugiej połówki z Polski bo myślę że znalazła by się taka która by zrozumiała moje poglądy,jeśli się to nie uda i będą dalsze rozczarowania to będę szukał kobietę z Rumunii.
    • Gość: artur Re: Rumunia- dziki kraj? IP: *.ip.netia.com.pl 02.03.13, 15:57
      Nie polecam bo możesz zostać napadnięta przez wampiry tudzież niedźwiedzie brunatne, które bardzo często tarasują drogi. Jeśli w ogóle masz zamiar przejeżdżać przez ten kraj to zakup jakiś pojazd opancerzony i coś do samoobrony np AK-47, a i pamiętaj o czosnku i kołkach przeciwko wampirom...

A tak na serio byłem w Rumunii już dwa razy, jechałem tam zupełnie sam i czułem się tak samo albo i bardziej bezpieczny niż w Polsce.
      • blitz1928 Re: Rumunia- dziki kraj? 17.03.13, 18:54
        mieszkam w rumunii prawie rok, w mniejszych , nie cygańskich miastach jest bardzo spokojnie, dużo spokojniej niż w takich miastach w polsce, to prawda. byłem kilkanaście razy sam w nocy w mieście, pomimo wielu ludzi nikt nie zaczepia. tak samo bywałem w wielu knajpach , dyskotekach sam w różnych miastach , wszyscy bardzo mili i nieagresywni, nie ma porównania do naszych dyskotek i pubów.włóczyliśmy się międzynarodowym towarzystwem po różnych miastach nocami po różnych pubach,zawsze bezpiecznie.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka