Dodaj do ulubionych

Korfu vs Zakynthos

11.11.15, 09:17
Dylemat na przyszłoroczne wakacje .Udało mi się wybrać w sierpniu na Krete (Hersonisos)i bylem z dziewczyną bardzo zadowolony.Nie mamy jakiś dużych wymagań wzgledem wyboru wakacji .
Zawsze szukamy czegoś pod kątem ładnych urokliwych miejsc (wycieczek) i miejsc do nocnych rozrywek .Nie jesteśmy za tym by w nocy urzędować w hotelu a raczej zaliczyć wypad na miasto.
Kreta jest dla mnie właśnie takim dobry przykładem bo znaleźliśmy tam wszystko .Piękne miejsca zapierające dech w piersiach no i imprezowe Hersonisos na wojaże nocne .
Takich miejsc żeby wam przybliżyć o co mniej więcej mi chodzi.
Pytanie do was czy na Korfu badź Zakynthos spełni moje oczekiwania czyli połącze to wszystko
ładne miejsca + mozliwość wyjsca wieczorem .
Mysląc o Korfu na pewno bym zaliczyl wycieczke na Meteory a z Zakynthos doline wraku.Czy z wyżej wymienionych jest coś jeszcze ciekawego ?
Z Góry dzięki za każdą radę i pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: evulevu Re: Korfu vs Zakynthos IP: *.static.chello.pl 11.11.15, 10:26
      Na obu wyspach jest mnóstwo pięknych i ciekawych miejsc, proponuję wrzucić w google i poszukać na forum, ponieważ jest mnóstwo informacji nt. obu wysp. Wasze oczekiwania imprezowe na Zakynthos spełni imprezownia Laganas. Na Korfu np. Sidari. Odwiedzenie Meteorów z Korfu jest wg mnie pomysłem mocno zaskakującym, biorąc pod uwagę fakt, iż z Korfu organizowane są wycieczki na kontynent najdalej do Pargi , czy Albanii. Chyba że zorganizujecie sobie sami wypad na kilka dni, co wg mnie jest trochę bez sensu.
      • bebiak Re: Korfu vs Zakynthos 11.11.15, 11:31
        Jesl izałożyć, że będą mieć 2 tygodnie wakacji to wcale nie jest takie bez sensu znowu: ludzie będąc przez tydzień na Krecie potrafią (i to bardzo popularne) wybrać się na Santorini, stąd tutaj to tym bardziej do przyjecia.
        Promy z wyspy do Igoumenitsy pływają dość często, a rejs to przecież krótki, dalej już tylko coś ok 150 km do Kalambaki.
        Gdybym taki zamysł miała to wybrałabym się na 2 dni na ląd (nocleg w Kalambace czy Kastraki bez problemu, choć w tzw wysokim sezonie chyba bym coś zarezerwowała.
        Przy wypłynięciu rano z wyspy i powrocie następnego dnia wieczorem: każdego dnia można obejrzeć po trzy klasztory (o ile godziny otwarcia będą sprzyjać - może można to wczesniej ustalić) , czego nie zapewni żadna zorganizowana wycieczka. Zresztą doznania z wycieczki samodzielnej są nieporównywalnie większe niż tej grupowej (nawet jeśli myśleć o niewielkiej grupie) - to poza dyskusją.
        Na jeden dzień bym nie planowała takiej wycieczki, bo to marne liźnięcie i klasztorów i terenu, który przepiękny, ale już na dwa dni - naprawdę do rozważenia:)
    • Gość: Ada Re: Korfu vs Zakynthos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.15, 18:40
      Dolina wraku he he he, ZATOKA WRAKU!!!
      Jak chcesz imprezować to na Zakynthos najlepszym do tego miejscem jest Laganas, a na Korfu Kavos.
      • mystery85 Re: Korfu vs Zakynthos 12.11.15, 09:43
        wybacz Ada (ciesze że cie rozbawiłem) Mimo wszystko imprezy imprezami ale czy jest w tych miejscach cos godnego uwagi ?Generalnie wybieram wakacje pod kątem jakiś fajnych wycieczek gdzie warto po prostu być,zobaczyć.Krete wybrałem miezy innymi ze względu na Santorini i nie tylko .Turcje ze wzgledu na Pammukale .Czy moze jest cos jeszcze czego nie zobacze w katalogu biur podróży .Chciałbym żeby ktoś mnie zainspirował jakims miejscem i to też będzie z decydujących czynników wyboru wakacji .Jeśli ktoś ma jakiś pomyśł niekoniecznie to musi być już Korfu czy Zakynthos ale cos np innego (w ramach zdrowego rozsądku ) :)
        • Gość: oli Re: Korfu vs Zakynthos IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.15, 18:48
          Na Korfu jeszcze nie byłam, przymierzam się więc "znam" jedynie z tego co dotychczas przeczytałam. Na Zante byłam, mała wyspa niektórzy "zwiedzą" ją w jeden dzień. Dla mnie tydzień to za mało. Przepiękne widoki, morze i zatoczki. Można połączyć z wyjazdem na Kefalonia.

Parę opisów Zante, może pomogą;-)
          www.zorbas.pl/wyspy-greckie
          zante.blog.onet.pl
          zakynthos.blog.onet.pl
          Chyba że "dokończysz" Kretę:-) byłeś na wschodniej części więc została zachodnia. Ja byłam na Krecie 3 razy i na pewno jeszcze wrócę, bo zostało kilka "obowiązkowych punktów", na które zabrakło czasu.
        • Gość: Ada Re: Korfu vs Zakynthos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.15, 19:10
          Wypowiem się na temat Zakynthos, na którym pomieszkiwałam przez kilka lat. Wyspa ma mnóstwo pięknych zakątków, ale żeby je zobaczyć trzeba wypożyczyć auto. Ktoś napisał, że w 1 dzień można zwiedzić wyspę, owszem można, ale bardzo pobieżnie, według planu takiego jak mniej więcej mają biura podróży na objazdówkach. Można mieszkać w Laganas (jeśli koniecznie chcesz imprezować) a każdego dnia być gdzieś indziej (mając wypożyczone auto czy skuter), no chyba, że kac nie pozwoli :-) Dla mnie najpiękniejsze miejsce do spędzenia urlopu to Vasilikos, mniej skomercjalizowane niż reszta wyspy (no ale tam nie pobalujesz, a ja akurat wszędzie szukam spokoju).
          Tak jak ktoś wspomniał - zabytków brak (po trzęsieniu ziemi w 1953 roku).
          A odnośnie Turcji - Pammukale tak Ci się spodobało? Moim zdaniem mega przereklamowane.
    • meltibi Re: Korfu vs Zakynthos 12.11.15, 17:54
      I na Zante i na Korfu znajdziecie urokliwe miejsca. Jeśli chodzi o nocne imprezowanie na Zante - Laganas, na Korfu Sidari i Kavos. Laganas i Kavos przygotowane są pod obsługę klienta angielskiego. Ja z daleka omijam takie miejsca, nie ma w nich nic co kojarzy mi się z Grecją, ale potrzebę nocnego imprezowania w pełni zaspokajają. Zante nie ma w zasadzie zabytków do zwiedzania, ale ma pełno urokliwych miejsc, zatoczek - w sumie spędziłam tam 3 tygodnie i się nie nudziłam jeżdżąc po wyspie. Korfu - znam z "dogłębnego" czytania przewodników, oglądania zdjęć, szperania w necie i oglądania filmów o imprezowych miejscach typu Kavos (był kiedyś taki cykl chyba na Discovery). Ja jakoś omijam Korfu - w najbliższym roku Lefkada, w tym Kos.
    • bebiak Re: Korfu vs Zakynthos 12.11.15, 18:53
      Spróbuj poczytać ten wątek z wyspiarskiego forum - nasza Aseretka dość szczegółowo niedawno wypisywała się o Korfu właśnie i może coś Cie zainteresuje, zaintryguje, zainspiruje:

forum.gazeta.pl/forum/w,37196,158341969,158341969,Moje_wrazenia_z_pobytu_na_Korfu.html
      Osobiście nie jestem wielbicielem Wysp Jońskich (byłam na czterech: Ithaka, Kefalonia, Korfu i Kithira - wystarczy do końca mych dni, choć na Kithirę akurat chętnie bym wróciła kiedyś), ale wiem, że wielu się podobają z uwagi na np ilość zieleni, która w porównaniu do moich ukochanych Cyklad istotnie jest zadziwiająca :)
      Mając te "Twoje" dwie do wyboru (i nic innego) chyba jednak skłaniałabym się ku Korfu, a to dlatego, że ludzie o zbliżonych do moich upodobaniach nigdy jeszcze o Zakynthos niczego pozytywnego nie mówili/pisali, a w przypadku Korfu - zdarzyło się kilka razy :)
      Napiszę jednak to, co zazwyczaj powtarzam: de gustibus ... etc.
      Powodzenia w wyborach :)
      • joankawm Re: Korfu vs Zakynthos 13.11.15, 11:09
        Korfu jest przepiękną wyspą. Chcialabym przestrzec Cię jednak przed wakacjami w Kavos, gdzie spotkasz hordy pijanych angielskich nastolatków. A co 100 metrów punkty lekarskie do opatrywania rannych po mocno zakrapianych balangach.
        • biomj Re: Korfu vs Zakynthos 13.11.15, 17:21
          Mnie z greckich wysp, na których byłam najbardziej zauroczyły: zachodnia Kreta oraz Rodos i ten kierunek polecam. Tam chciałabym jeszcze kiedyś ewentualnie wrócić.
          Mając do wyboru tylko Korfu i Zante - zdecydowanie Zante (z tym, ze my jesteśmy bardziej zainteresowani widokami, krajobrazami, naturą niż samymi zabytkami).
    • potwor_z_piccadilly Re: "dolina wraku" 13.11.15, 18:46
      Dobre.
      To mi coś przypomina. Jeden z moich znajomych, twierdził, że w Egipcie zwiedzał "dolinę trzech króli".
      Chłopie, nie żałuj kasy i kup solidny przewodnik/przewodniki po Grecji. Poczytaj go/je, pokombinuj, z panią swego serca pomysły skonsultuj, czujnie oferty naszych rodzimych BP i ich obiecanki o złotych górach przemyśl, a sądzę, że lekcje, które Ci zalecam odrobiwszy, wakacje będziesz miał prima sort.
      No i dowiesz się coś o Meteorach. www.voyager64.com/meteory.html
      Pozdrawiam
      • Gość: x Re: "dolina wraku" IP: *.internetunion.pl 14.11.15, 20:04
        Hm, przewodnik? Czasem mam wrażenie że pisze go 80-letni emerytowany profesor historii sztuki, oburzony że ludzi fascynuje np. kolor morza czy egzotyczna roślinność. Wzdycha i prycha, że dla ludzi wazna jest piaszczysta plaża czy jakość hoteli. Miejscowosc typowo turystyczna jest zawsze "be" i niedobra. Choć nie lubię też przegięcia w drugą stronę - polskich "olinkluziwofcuf" co to nosa poza basen i drinka nie wyściubi :)
        • ms-31 Re: "dolina wraku" 24.11.15, 10:53
          Zakynthos to Zatoka Wraku, blue caves, keri caves, Mrathonissi, Kampi, Keri, porto Limnionas, Porto azzuro, Porto Roxa, Zakynthos i wzgórze Bohali, Cameo island ( wieczorem róniez imprezy na wysepce), Gerakas to tak na szybko jednym tchem-na każdym kroku cudne widoki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka