embart1 13.06.16, 16:03 Witajcie Mam kilka pytań - czy do bagażu rejestrowanego można zabrać: małe żelazko suszaręa do włosów kosmetyki > 100 ml Co warto zobaczyć na Rodos? dzięki z góry za info :) to mój pierwszy lot Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aseretka Re: Rodos wylot 24.06 13.06.16, 16:57 Do bagażu rejestrowanego (czyli tego wkładanego do luku samolotu) możesz włożyć wszystkie wymienione rzeczy. Co warto zobaczyć na Rodos? Możesz zobaczyć tu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,151287834,151287834,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Rodos wylot 24.06 13.06.16, 17:01 Oczywiście najlepiej jest wypożyczyć samochód na kilka dni. Jeżeli jednak przebywać będziesz gdzieś w okolicach miasta Rodos lub Lindos, to lepiej skorzystać z lokalnej komunikacji autobusowej. Odpowiedz Link Zgłoś
jeannettede Re: Rodos wylot 24.06 13.06.16, 22:34 Czy mogłabyś doradzić jakąś wypożyczalnie aut w Faliraki?z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatka Re: Rodos wylot 24.06 IP: *.zdnet.com.pl 13.06.16, 19:34 Wszystkie te rzeczy można spokojnie zabrać do bagażu na samolot(20kg.). Obowiązkowo trzeba zobaczyć i zwiedzić stolicę wyspy, czyli Rodos i cudowne, przepiękne Lindos;)Są fajne wycieczki w okół wyspy i warto na taką wycieczkę wybrać się ;0)Udanego pobytu na pięknej wyspie;) Odpowiedz Link Zgłoś
pszczoleczka16 Re: Rodos wylot 24.06 13.06.16, 20:48 Witaj Embart! Potwierdzam to, co napisały Aseretka i Beatka w kwestii bagażu rejestrowanego.Wypowiem się jeszcze tylko nieco szerzej w kwestii żelazka i suszarki do włosów.Troszkę już Grecji zwiedziłam.Nocowałam w hotelach o różnej liczbie gwiazdek i ilosci pokoi, i suszarka do włosów zawsze znajdowała się na wyposażeniu pokoju.Może więc nie warto jej zabierać?Zawsze zostanie więcej miejsca na pamiątki i wspomnienia:-)Jeżeli chodzi o żelazko.Z tym może być różnie.Opcji jest kilka: *Żelazko jest na wyposażeniu pokoju-czasem nawet z deską do prasowania *Jest tzw.pokój prasowalniczy-najczęsciej jeden albo dwa na danym piętrze hotelu, często w formie wnęki.Można tam bezpłatnie skorzystać z żelazka i deski do prasowania-raczej całodobowo,ale lepiej dopytać panie sprzątaczki. *Usługa prasowania jest płatna ,połączona z praniem-szczegóły w recepcji hotelu. *Można wypożyczyć żelazko bezpłatnie w recepcji,ale raczej nie od razu na cały pobyt, tylko wg.zasady:wyprasowałam, to idę je oddać. Jeżeli w hotelu jest płatna usługa prania i prasowania, własnego żelazka należy używać dyskretnie.Szczegółowo i humorystycznie wyjasniał to Potwór z Picadilly-pewnie odnajdziesz Jego wpisy:-) Może spróbuj napisać do hotelu maila z pytaniem o ,,kwestie prasowalnicze,,?Będziesz miała najpewniejsze informacje i ewentualnie-lżejszy bagaż:-) Pozdrawiam Maja Odpowiedz Link Zgłoś
potwor_z_piccadilly Re: Rodos wylot 24.06 13.06.16, 21:47 embart1 napisał(a): > Witajcie > Mam kilka pytań - > czy do bagażu rejestrowanego można zabrać: > małe żelazko Żonie powiedziałem o tym żelazku. Spojrzała na mnie dziwnie i rzekła: chyba bym na głowę upadła, na wakacje jadę nie po to by tam cokolwiek prasować? Zabierzcie tylko parę metrów sznurka do suszenia przepierek, garść krokodylków byście gonionych wiatrem tych przepierek nie musieli ganiać po okolicy. A co z prasowaniem? Bierzcie tyko takie koszulki, które przeprane, strząśnięte i wysuszone, wyglądać będą git (są takie). > suszaręa do włosów Dla pań obowiązkowo. Jeszcze jedno. Wiedz, że w większości tamtych hoteli, bezpieczniki wytrzymują pobór mocy jedynie ciut powyżej 1000 W. Czyli uważać trzeba. Czytaj, że nie należy włączać kilku przywiezionych z domu odbiorników prądu w jednym czasie. Rada. Zamiast żelazka, zabierzcie 800 W garnuszek elektryczny. Hotel nie hotel, all nie all, bary nie bary, ale kawka w czasie kiedy się chce tej kawki to grunt. Oczywiście potrzebny będzie też osprzęt typu kubeczki i reszta. No i obowiązkowo podkładki korkowe by wrzątkiem nie uszkodzić tych ich mebelków oklejonych papierkami. Zwiedzanie. Chcesz pełni szczęścia? To mykaj do EMPiK-u po przewodnik za 15 zeta (z mapą wyspy). Przepatrz go wybierz miejsca Was interesujące (całej wyspy nie zwiedzisz), w necie poczytaj nieco o tych miejscach i już na miejscu wynajętym autem start. Zrobisz tak, to będziesz dumny i spełniony bo nie obcy ci subiektywnie palcem pokazali, a Ty sam przygodę swoją zaplanowałeś i zrealizowałeś. Miłych wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
igokap Re: Rodos wylot 24.06 14.06.16, 15:44 Ja też lecę 24 czerwca na Rodos z Poznania :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
igokap Re: Rodos wylot 24.06 14.06.16, 15:46 Ja równiez lecę na Rodos 24 czerwca.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Rodos wylot 24.06 14.06.16, 16:35 Ja nie lecę, ale serdecznie pozdrawiam i życze udanych wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
dnexter Re: Rodos wylot 24.06 14.06.16, 19:10 embart1 napisał(a): > Co warto zobaczyć na Rodos? > dzięki z góry za info :) to mój pierwszy lot Najlepiej jest wypożyczyć samochód i objechać całą wyspę. Każdy ma inne preferencje i podoba mu się co innego. Rodos jest na tyle nieduże, że w 3-4 dni można zwiedzić całą wyspę. Pomimo południowego stylu jazdy greków jeździ się tam bardzo dobrze i bezpiecznie. Pod koniec czerwca jest już tam bardzo gorąco i ceny też wyższe, więc raczej odradzam wszelakiej maści komunikację autobusową. Rodos - Lindos Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Rodos wylot 24.06 14.06.16, 20:27 > Pod koniec czerwca jest już tam bardzo gorąco i ceny też wyższe, więc raczej odradzam > wszelakiej maści komunikację autobusową. Czyżby ceny biletów autobusowych wzrastały pod koniec czerwca? Autobusy komunikacji publicznej są klimatyzowane, więc nie wpływa to na komfort jazdy, nawet gdy jest gorąco. Poza tym jeżeli stacjonuje się w hotelu odległym od miasta Rodos lub Lindos o ok. 15-20 km (a na każde z tych miast warto poświęcić niemal cały dzień), to nie widzę powodów, aby nie wydać 2-2,5 euro na bilet autobusowy, ale szukać wolnego miejsca do zaparkowania i zapłacić 6-10 za parkowanie. Ale co kto lubi... :) Odpowiedz Link Zgłoś
dnexter Re: Rodos wylot 24.06 15.06.16, 08:42 aseretka napisała: Autobusy komunikacji publicznej są klimatyzowane, więc nie wpływa to na komfort jazdy, nawet gdy jest gorąco. Tak samo jak stanie i czekanie w upale z małymi dziećmi na przyjazd owego autobusu, które tylko teoretycznie jeżdżą wg rozkładu jazdy a praktycznie w ogóle się go nie trzymają. Samo zaparkowanie w Rodos przy porcie zajęło mi 15 min -za darmo. Dużo gorzej mam w moim mieście. Proponuję ci również zwiedzić całą wyspę autobusem za 2,5 euro, zwłaszcza 5-os. rodziną. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Rodos wylot 24.06 15.06.16, 10:07 Czytaj ze zrozumieniem... :) Absolutnie nie proponowałam zwiedzania całej wyspy komunikacją autobusową za 2,5 euro, a jedynie miast Rodos lub Lindos, jeżeli hotel jest w odległości ok. 20-30 km od tych miast. Poza tym z tymi przyjazdami autobusów nie jest tak najgorzej. :) Re: Rodos wylot 24.06 aseretka 13.06.16, 17:01 Oczywiście najlepiej jest wypożyczyć samochód na kilka dni. Jeżeli jednak przebywać będziesz gdzieś w okolicach miasta Rodos lub Lindos, to lepiej skorzystać z lokalnej komunikacji autobusowej. (w domyśle: aby zwiedzić któreś z tych miast) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajtwaga Re: Rodos wylot 24.06 IP: *.messagelabs.net 15.06.16, 10:13 Naprawdę konieczne jest pokazywanie sobie kto ma dłuższego? Niech każdy podrózuje, wypoczywa tak jak lubi i tak jak jemu pasuje i bedzie dobrze. Kazdy ma inne warunki, inne preferencje na podstawie których dokonuje własnych wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Rodos wylot 24.06 15.06.16, 14:58 > Niech każdy podrózuje, wypoczywa tak jak lubi i tak jak jemu pasuje i bedzie dobrze. > Kazdy ma inne warunki, inne preferencje na podstawie których dokonuje własnych > wyborów. To oczywiste, że każdy ma praw własnego wyboru. Ja tylko doradzam rozsądne rozwiązania. > Naprawdę konieczne jest pokazywanie sobie kto ma dłuższego? Na pewno nie mam dłuższego... bo mnie brakuje ogonka. :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Rodos wylot 24.06 IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.06.16, 20:37 dowiedz sie czy twoj lot przypadkiem nie jest odwolany/opozniony bo grecki urzad lotnictwa cywilnego zapowiedzial 5-dniowy strajk 20-24.06 Odpowiedz Link Zgłoś