Dodaj do ulubionych

komunikacja miejska na Krecie

IP: *.polkomtel.com.pl 27.01.05, 19:10
Witam!
Chcialem Was zapytac jak funkcjonuje komunikacja miejska na Krecie.
Chodzi mi o ceny biletow, ewentualnie jakies godne polecenia strony,
chociazby ze zdawkowymi rozkladami.
Czy jest to tak ze jest jakis jeden przewoznik ktory obsluguje wyspe, czy
jest ich wiecej?

za wszelkie rady bardzo dziekuje :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Sys Re: komunikacja miejska na Krecie IP: *.chello.pl 27.01.05, 20:13
      Raczej chodzi Ci komunikację lokalną jak rozumiem. Poznałem dworzec w Chani i
      przystanek w Kissamos oraz zjezdzilem zachodnia czesc wyspy wlasnie autobusami.
      Autokary sa w zasadzie nowe ze sprawna klimatyzacją. Nie spózniają się więcej
      niż 15 minut. Rozkładów jazdy jako takich nie ma - te w internecie nie
      przystają do rzeczywistości. Żródłem wiedzy jest kierowca, konduktor lub kanar -
      często się zdaża ze te osoby jadą cała trasę autobusu. Na dworcu w Chani stoi
      kilkaset autobusów i kompletnie nie wiadomo skad odjeżdża twój ponieważ numer
      stanowiska jest na autobusie. Tak zabawnego rozwiazania nie spotkalem nigdzie
      na swiecie. Mozna stanac przy wyjezdzie i zatrzymywac kazdy pytajac sie gdzie
      jedzie. Na 90% otrzymasz odpowiedz ze do Kassteli. W miasteczkach jest facet,
      ktory wychodzi i krzyczy dokąd jedzie autobus [osobny pracownik] on tez posiada
      wiedzę na temat autobusów powrotnych. Bilety jak na stare państwo Unii są
      tanie. Np Kissamos - Chania [30 - 40 km] 2,40 EUR o ile dobrze pamiętam.
      Generalnie da sie z tego korzystac z przyjemnym dreszczykiem ryzyka czy
      wsiadleś do właściwego autobusu. Nie należy wierzyć rezydentom , że nie jeżdżą
      bo kursują dość często. Kierowca zazwyczaj wlada kilkoma zwrotami po angielsku.
      Np: return bus i pokazuje na zegarku. Sa uprzejmi i zatroskani o klienta,
      czekaja trabia przed odjazdem, zapalaja silnik odpowiednio wczesniej przed
      odjazdem zeby autokar sie schodzil. Jezdza tez tym miejscowi prowadzac ożywioną
      wymianę zdań z kierowcą który puszcza kierownicę a w dole jest jakies 200 - 300
      m przepasci - kierowca musi pokazac oborącz o co mu chodzi.
      • Gość: klaryma Re: komunikacja miejska na Krecie IP: 195.94.207.* 28.01.05, 09:28
        www.ktel.org., to jest chyba oficjalna strona autobusowa.
      • Gość: cs Re: komunikacja miejska na Krecie IP: 195.215.5.* 28.01.05, 10:15
        no przeciez komunikacja miejska tez istnieje, chociazby w Heraklionie.
        Ale te autobusy sa raczej mocno zrujnowane i bez klimy, co zreszta nie
        przeszkadza.
        Kursuja w zasadzie w/g rozkladow jazdy.
        Cena biletu chyba zalezy od strefy, kiedys z Amoudary do centrum kosztowal 80
        centow, ale to bylo dawno.
    • Gość: Ariadni Re: komunikacja miejska na Krecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 11:13
      Witaj !
      Podaje link z rozkładami w całej Grecjji
      www.ktel.org/en/timetable.asp pozdrawiam
      Ariadni
      • Gość: Peter Re: komunikacja miejska na Krecie IP: *.polkomtel.com.pl 28.01.05, 17:28
        Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc
        Mam nadzieje że mnie dowiozą tam gdzie chcę :)
        Udanych wakacji!
        • Gość: constantia Re: komunikacja miejska na Krecie IP: *.interpc.pl / 193.25.186.* 28.01.05, 18:07
          Byłam 4 i 3 lata temu na Krecie i zaobserwowałam,że im bliżej Iraklionu tym
          lepsze autobusy.Np.na płw.Akrotiri/ do Hanii jakieś 16 km/ jeżdziliśmy takimi
          autobusami,jakich u nas już od lat się nie widzi.Są one bez klimy,rzężą i jak
          wstajesz to masz uczucie,że skórę zostawiasz na siedzeniu/jakaś derma?/ Ale to
          tez należy do folkloru:-)Może teraz się to troche zmieniło,co daj,Boże!Ale
          nawet te rzęchy jeżdżą w miarę punktualnie.Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka