Dodaj do ulubionych

..Się powłóczyć po Cykladach.. pomożecie?:)

04.03.05, 13:50
No więc, zdecydowałam co w maju:) W maju - jak dobrze pójdzie - pojadę się
powłóczyć po Cykladach. I teraz upajam się planowaniem trasy i zbieraniem
informacji o wyspach. O tych większych i bardziej popularnych już wiem sporo,
ale chciałabym zapytać, czy ktoś był na tych mniejszych, typu Sfinos, Milos -
lub innych tych zdecydowanie mniej popularnych. Wszelkie uwagi i refleksje
mile widziane. Przejrzałam już to, co było na Forum, ale jakby ktoś mial coś
jeszcze? Planuje zacząć od Tinos ( z zaliczeniem Mykonosa z doskoku jak
radziła Bebiak... Mała Wenecja to coś, co konieczni emuszę obejrzeć na własne
oczy), potem nie wiem co, bo się waham - na pewno Sfinos gdzieś po drodze, i
skończyć na Santorini. Mam na to prawie dwa tygodnie.. Macie jakieś sugestie?
Od razu uprzedzam, że raczej interesuje mnie początek piosenki Maanaamu
""Jest bardzo, bardzo cicho
Słońce rozpala nagie ciała
Morze i niebo ostro lśni"
- niż ten końcowy :"...A dyskoteka gra." :) Dlatego wykluczyłam Paros.
no, dobrzy ludzie.. podrzućcie jakieś swoje sugestie:)
Obserwuj wątek
    • greeks Re: ..Się powłóczyć po Cykladach.. pomożecie?:) 04.03.05, 14:19
      Niesłusznie rezygnujesz z Paros...To naprawde ładniutka i przyjemna wyspa:)
      A w maju "dyskoteka nie gra";) A jeśli,to cichutko... I szczerze polecam
      • basiula-sidorek Re: ..Się powłóczyć po Cykladach.. pomożecie?:) 05.11.16, 16:22
        a jak jest pod koniec czerwca z tą dyskoteką ?
        • Gość: refleks szachisty Disco polo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.16, 16:31

Zamknęli ją po 10 latach w lutym. Czytasz daty postów?
    • greeks Post scriptum..:) 04.03.05, 14:45
      Jesli masz juz w planie Tinos,Mykonos,Sifnos i Santorini to raczej nie szukaj
      wiecej:) Te dwa tygodnie Ci nie wystarcza:)))
      • ewamalgorzata Re: Post scriptum..:) 04.03.05, 17:46
        > Jesli masz juz w planie Tinos,Mykonos,Sifnos i Santorini to raczej nie szukaj
        > wiecej:) Te dwa tygodnie Ci nie wystarcza:)))

No właśnie, problem w tym, że tak naprawdę, to mam w planie jeden dzień na
        Mykonosie i dwa - trzy na Santorini.. Obie są nieco zbyt zatłoczone jak na mój
        gust - a przynajmniej takie sprawiają wrażenie..
        A co do reszty, to czuję się jak ten osiołek przy żłobie;-) Tinos wyszła mi
        dzięki Bebiak, Bah sugeruje Milos'a, o którym też myślałam ... Ty niżej
        mówisz, że Paros też ma swój urok.. No przecież sie nie rozdwoję:)
        Zastanawiałam się może nad kryterium komunikacyjnym przy wyborze wysp? Jakiś
        łańcuszek, jak się łatwo przemieścić z Tinos na Santorini, i gdzie po drodze
        stanąć? Jak to jest w ogóle z komunikacją na Cykladach? Pryzpuszczam, że oprócz
        wielkich linii promowych pływają też różne pomniejsze? Chociaż, jak zobaczyłam,
        czym mnie jeden miły pan chciał zawieźć z Krety na Gavdos.. no cóż, może lepiej
        wybierać coś większego;-)
    • Gość: bah7 Re: ..Się powłóczyć po Cykladach.. pomożecie?:) IP: 213.192.80.* 04.03.05, 15:35
      > Milos... Przejrzałam już to, co było na Forum...

Więc ciekaw jestem, co sądzisz o tej malowniczej wyspie, bo nikt nie odpisał na
      ten post:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2864491&a=18909115

A jest tam wspaniała strona o Milos...

www.seakayakgreece.com/virtualtour.htm

> Słońce rozpala nagie ciała
      > Morze i niebo ostro lśni"

Świetnie rozumiem, zobacz na ile pięknych plaż dopłyniesz tam kajakiem...
      Oby Ci tam kapok także nie był potrzebny... :D

www.seakayakgreece.com/articles/December%2002%20cover.htm

Pozdrawiam serdecznie

bah7

• bebiak Re: ..Się powłóczyć po Cykladach.. pomożecie?:) 04.03.05, 16:39
        Cześć,
        Tinos - tak, wielkie "tak", to cudowna wyspa bez tłumów i z klimatami choć -
        uprzedzam - stolica poczatkowo nieco rozczarowuje ale po drugim dniu już jest
        lepiej. Pozostała część wyspy - dla mnie boska (ale ja lubię sielskie klimaty i
        tereny nieskażone turystyką a Tinos w zasadzie na piechotę przewędrowałam
        prawie calutką).
        Jeśli wybierzesz się na Mykonos (z zamiarem wypicia najdroższej - pisałam, może
        czytałaś - w mym życiu kawy w Małej Wenecji) to rozważ również rejs stateczkiem
        na Delos. To dla mnie rewelacja, oczywiście jesli ktoś lubi wykopaliska a Delos
        to jedno wielkie wykopalisko.
        Obok Tinos jest Andros, również mało skażona turystyką a Chora zachwyca swym
        pięknem (port w Gavrio jest wątpliwej urody i nie zrażaj się przez to do
        wyspy).

I jeszcze zupełnie prywatnie:
        pierwszą Cykladą (w ogóle grecką wyspą), na którą dotarłam była w 1998 roku
        maleńka Folegandros. Pierwszy raz zobaczyłam tyle gwiazd, co zrobiło na mnie
        szalone wrażenie. Mogłam siedzieć na tarasie w nocy godzinami, słuchać szumu
        boskiego Egeo i wpatrywać się w gwiazdy, w tym wiele spadających.
        I to właśnie tam wymyśliłam sobie swoją wersję:
        Betaki na Cykladach,
        ja jestem na Cykladach,
        w nocy gwiazdy spadają,
        grecka muzyka gra:-))
        W dzień chodziłam po drogach i kręcąc się wokół siebie śpiewałam i ...
        tańczyłam pełna szczęścia:-))
        Nie wiem czy wiesz (pewnie tak, ale powtórzę), że na mojej www.betaki.friko.pl
        bardzo szczegółowo opisałam moje wędrówki po Tinos, napisałam tam również (w
        innej kratce) o Andros, zamieściłam chyba sporo zdjęć (moje, amatorskie, stąd
        średnie w sensie jakości ale coś widać).
        Zazdroszczę takich planów:-)
        Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie. B.
        • ewamalgorzata Re: ..Się powłóczyć po Cykladach.. pomożecie?:) 04.03.05, 17:54
          > Tinos - tak, wielkie "tak",
          No właśnie, to Ty mnie natchnęłaś na ten wariant - Tinos jako sam w sobie i
          jako miejsce wypadowe do zwiedzenia Mykonosa - no wiesz, ta Wenecja.. za nic
          sobie tego nie odpuszczę:)>

> Delos to jedno wielkie wykopalisko.

Nie.. to sobie odpuściłam. Jakoś kamory mnie mało kręcą - przy całej mojej
          miłości do Grecji.. No oprócz teatrów gdzie działa doskonała akustyka:)

> Obok Tinos jest Andros,

No, tu też się wahałam - Tinos czy Andros - tzn.. z której strony atakować ten
          Mykonos

> Zazdroszczę takich planów:-)
          Mam nadzieję, że się uda. Zresztą.. Ty wiesz, jakie ja mam plany dotyczące
          Grecji...?;-))) Pewnie wiesz, czytałam Twoją stronę;-) Najbliższe to Kawałek
          Cyklad, dokończyć Kretę i popłynąć wreszcie na Gavdos - i koniecznie
          Karpathos... To sa wyspy na początek;-)
        • Gość: acek Folegandros :) IP: *.chello.pl 06.03.05, 19:15
          dodam tylko tyle ze Folegandros to moja milosc :), takie miejsce w sam raz na
          odpoczynek i regeneracje sil :))

acek
      • ewamalgorzata Re: ..Się powłóczyć po Cykladach.. pomożecie?:) 04.03.05, 17:48
        No, Milos ze zdjęć, które już widziałam wcześniej - a także z Twoich linków -
        za które bardzo dzięki, bo zdjęcia są niesamowite - wydaje mi się cudowny..
        Muszę sobie jakoś rozsądnie tą trasę podróży ułożyć:) I ciekawe, czy tam
        wypożyczają kajaki, czy raczej trzeba przywieźć własny..;-)
        • bebiak Re: ..Się powłóczyć po Cykladach.. pomożecie?:) 04.03.05, 18:57
          A może Syros połączyć z Tinos? Myślałaś na Syros? Ależ takie wybory są trudne!!!

Jeśli miałabym wybierać pomiędzy Tinos a Andros to zdecydowanie Tinos bardziej
          mi się podobała a poza tym z Andros dalej na Mykonos.
          Pomiędzy Andros i Tinos jest tylko niewielki fragment morza, w zasadzie
          przesmyk prawie, ale z uwagi na usytuowanie portów odległość jest spora jeśli
          myślisz o Mykonos.

A Milos (co pewnie wiesz skoro byłaś na stronce) to ja sobie połączyłam z
          Kimolos:-)
          Cały czas Ci zazdroszczę, ale pozytywnie - piękne jest takie planowanie:)
          Wczoraj siedziałam z jedną hellenofilką na GG i chyba przez ponad dwie godziny
          planowałyśmy jej wyjazd (tzn. wyjazd to ona już ma nabyty na jedną z wysp a my
          planowałyśmy na jakie inne wyspy z niej mogłaby podążyć).
          Ech, jakiż to był piękny późny wieczór:)
          Nieustająco Cię pozdrawiam. B.
          • ewamalgorzata Re: ..Się powłóczyć po Cykladach.. pomożecie?:) 05.03.05, 22:33
            > A może Syros połączyć z Tinos?
            Syros mi jakoś ruchliwie wygląda..;-)

> Ależ takie wybory są trudne!!
            > To wszystko przez ograniczenia spowodowane brakiem czasu i kasy:(
            >
            > Jeśli miałabym wybierać pomiędzy Tinos a Andros to zdecydowanie Tinos

No takie właśnie odnioslam wrażenie czytując Twoje wypowiedzi

> Cały czas Ci zazdroszczę, ale pozytywnie - piękne jest takie planowanie:)

No... :) Prawie tak dobre, jak wyjeżdżanie:)
            > Wczoraj siedziałam z jedną hellenofilką na GG i chyba przez ponad dwie
            godziny
            > planowałyśmy jej wyjazd
            > Ech, jakiż to był piękny późny wieczór:)

Orany.. można się kiedyś przyłączyć?;-)

I jeszcze mam pytanie: wiesz coś może o alternatywnych - nieuwaględnionych na
            www.ferries.gr - połaczeniach między wyspami? Na razie jakoś nie udaje mi się
            ustalić żadnych sensownych połaczeń.. Szczerze mówiąc, w niewielu przypadkach
            mi się udało.:(
            Chwilowo się skłaniam do trasy Tinos-Mykonos-Tinos - Sifnos lub Milos-Santorini
            Z tym, że Santorini to dwie noce, Tinos cztery, reszta to jedna z dwóch wysp. I
            niestety, nie mogę znaleźć żadnego transportu z Tinos na Sifnos/Milos, ani z
            Milos na Santoryn.. A na zdrowy rozum wydaje mi się to niemozliwe..

> Nieustająco Cię pozdrawiam. B.

Ja Ciebie też:)
        • ewamalgorzata Re: ..Się powłóczyć po Cykladach.. pomożecie?:) 06.03.05, 11:41
          Wiem, że to idiotyczne odpowiadać samemu sobie, ale - może ktoś kiedyś będzie
          guglał i mu się przyda..

> I ciekawe, czy tam
          > wypożyczają kajaki, czy raczej trzeba przywieźć własny..;-)

Nie doczytałam po prostu wcześniej.. wypożyczają. Jednodniowa wyprawa 50 E
          (transport w obie strony osób i kajaków, pełne wyposażenie + sprzęt do
          snurkowania, i inne drobiazgi w tej cenie)
        • Gość: bah7 Re: ..Się powłóczyć po Cykladach.. pomożecie?:) IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 06.03.05, 13:32
          Witaj Ewciumałgosiu !

> Muszę sobie jakoś rozsądnie tą trasę podróży ułożyć:)

Nie chcę Ci psuć zabawy, ale może Ci się przyda taki wariant:

Pireus - Santorini
          Santorini - Milos (czw.)
          Milos - Sifnos
          Sifnos - Syros (wt.)
          Syros - Mykonos
          Mykonos - Pireus

Opalisz się pewnie w maju ślicznie i dokładnie, ale woda to chyba będzie
          jeszcze za zimna na kąpiel, szkoda...

Opracuj oczywiście kilka wariantów awaryjnych (konieczność zostania gdzieś
          dłużej i powrót do Pireusu), bo czasem rejsy mogą być odwołane.

Pozdrawiam serdecznie

bah7

www.paleologos.gr/domstep1.asp
          • ewamalgorzata Re: ..Się powłóczyć po Cykladach.. pomożecie?:) 07.03.05, 21:29
            > Pireus - Santorini

Nie, no człowieku.. najlepsze się zostawia na koniec.. Jestem napalona na te 2-
            3 dni na Santorini jak szczerbaty na suchara;-)))
            >
            > ale woda to chyba będzie
            > jeszcze za zimna na kąpiel, szkoda...

A akurat przy moczeniu się to ja sczególnie się nie upieram:)

> Opracuj oczywiście kilka wariantów awaryjnych (konieczność zostania gdzieś
            > dłużej i powrót do Pireusu), bo czasem rejsy mogą być odwołane.

No.. aż na wszelki wypadek sprawdziłam loty Santorini-Ateny.. zawsze to jakieś
            rozwiązanie awaryjne jest - chociaż absolutnie nie najtańsze:(
            • Gość: bah7 Re: ..Się powłóczyć po Cykladach.. pomożecie?:) IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 07.03.05, 22:18
              Ewciu!

> Jestem napalona...

Więc dlatego najpierw!
              Ja zostawiałem sobie np. "na deser" 3x Berchtesgaden i... zobaczyłem tę piękną
              okolicę dopiero wtedy, gdy był to nr 1 mojej wycieczki wakacyjnej, a nie nr
              ostatni...

> A akurat przy moczeniu się to ja sczególnie się nie upieram:)

A naprawdę warto, przeczytaj sobie podpis... :D

community.webshots.com/photo/114890361DWPvDs

Pozdrawiam

bah7
    • Gość: Beata Re: ..Się powłóczyć po Cykladach.. pomożecie?:) IP: 62.87.161.* 18.03.05, 08:03
      Mam pytanko, bo się rozmarzyłam. jak organizujesz taki wyjazd? To znaczy chodzi
      mi o noclegi na wyspach? wszystko pewnie na miejscu. W 2003r byłam na Krecie i
      1 dzień na Santorini. Strasznie mi się ta wyspa spodobała. Mieliśmy auto i
      objechaliśmy całe Santorini ale wszystko odbylo się bardzo szybko. A było tak
      pięknie..... Chcę tam wrócić.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka