Dodaj do ulubionych

Wrócilem z Krety ( Amoudara/Minoas/Big Blue)!!!!!!

IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.02, 13:11
Witam wszystkich serdecznie !!!!! Wróciłem wlasnie z Krety i zgodnie z
obietnica zdam teraz male sprawozdanko.Sam wszak rowniez jeszcze niedawno
korzystałem z tego źródła informacji ,jakim jest to forum,więc teraz spróbuje
splacić dług a moze nawet troche popolemizować...
Mieszkalismy z zoną w Minoasie (Amoudara k.Iraklionu) Big Blue. Hotel
dokladnie wygladal jak go opisali inni na forum -nic dodac nic ująć. Jednym
słowem : da sie wyżyć !!!! Generalnie nie polecam dla rodzin z malymi dziećmi-
brak brodzika w basenie ,monotonne ,ubogie śniadania (ale slyszelismy ,ze
np.w Castro byly jeszcze gorsze:tylko dzem,buleczka,napoje i.... "kalimera"
od obsługi hotelu )W łazience brakowało mi kabiny ,gdy sie bralo prysznic
trzeba bylo nie lada umiejętnosci zeby nie zalac calej lazienki.Jesli chodzi
o zapychajace sie muszle ,nie stwierdzilem wiekszych klopotow
z "przepustowoscia" .Sama Amoudara , hmmmm..... Rzeczywiście są piękniejsze
miejscowosci na Krecie. Ale jak już wiele osób o tym wspominało:Kreta jest
dla oczu i jesli tylko można - wypożyczać auto i zwiedzac!!! Amoudara jest
centralnie polożona i stanowi swietna baze wypadową !!! A własnie skoro
jestem przy okazji zwiedzania.Odradzam pospiech przy wyborze wypożyczalni
samochodów. Ja sam naciąłem sie nieżle i dlatego zrobię teraz "reklamę" tej
firmie.Jestem im to winny za te wszystkie moje nerwy he,he.Tak więc moi mili
jeśli znajdziecie się w Amoudarze omijajcie z daleka firme HOLIDAY CARS !!!!!
Ja sie dalem wciagnac przez nich ,ale Wy nie zrobcie tego błedu !!!!
Wypozyczylem u nich na 6 dni po wielkich targach Suzuki Alto(2 dni)Daewoo
Matiza(4 dni)za 150 EURO. No niby jeszcze nie tak tragicznie,ale sluchajcie
dalej... Gdy przyszlo do placenia kartą,nagle "miła Pani" skrzywila sie i
powiedziala ,ze jak karta to ona musi doliczyc prowizje 3% Mialem akurat
gotowke , wiec nie robilem problemu i to byl moj bład, bo powinienem wziąc
d... w troki i pójśc do konkurencji.Wyobraźcie sobie !!!! Zaraz pożniej
zabrano mi rowniez prawko jako niby tzw.ich gwarancje ,no i ja jak takie
pokorne ciele rowniez sie zgodzilem. Dopiero pozniej gdy dowiedzialem
sie ,czym grozi jezdzenie bez tego dokumentu ,wrocilem i po wielkiej
awanturze odzyskalem dokument.HOLIDAY CARS ma 3 punkty w Amoudarze , m.innymi
ten nieszczesny "Polski Klub" o ktorym pisala kiedys Anka na forum ( PZDR ;-
) ) Jednym slowem nie warto sobie psuc humoru z ta wypozyczalnia !!!! To
tyle w tym odcinku opowiesci.Czekam na ewentualne pytanka.Pozdr. REGIS
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: Wrócilem z Krety ( Amoudara/Minoas/Big Blue)! IP: *.pl 18.07.02, 13:59
      Czy coś słyszałeś może od ludzi na temat nowego hotelu z Big Blue Minoa Palace
      w Platanias k/Chanii. Wybrałam go tylko dlatego, ze był w katalogach
      niemieckich Neckermanna i Tui. Ale może wiesz cos więcej.
      • Gość: mariusz Re: Wrócilem z Krety ( Amoudara/Minoas/Big Blue)! IP: 195.205.44.* 18.07.02, 16:52
        polecam goraco hotel Macaris ze scana w rethymnon
      • Gość: Regis Re: Wrócilem z Krety ( Amoudara/Minoas/Big Blue)! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.02, 18:38
        Niestety Kasiu, nie wiem nic na temat tego hotelu , ale jedno moge Ci
        powiedzieć :Chania to chyba najpiekniejsza wieksza miejscowośc na Krecie.
        Podczas krótkiego ,bo półdniowego pobytu zdażylem sie w niej "zakochac".
        Zachod slonca w Chanii -obowiązkowo !!!!! Eh....
    • Gość: Natalia Re: Wrócilem z Krety ( Amoudara/Minoas/Big Blue)! IP: *.devs.futuro.pl 21.07.02, 21:40
      A mógłbyś napisać więcej o samej Amoudarze ?? Słyszałam,że tam naprawdę jest
      super tzw."życie nocne" (chodzi mi o bary, dyskoteki itp.). I jak tam jest z
      plażą ?
      • Gość: Regis Re: Do Natalii IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.02, 13:02
        Gość portalu: Natalia napisał(a):

> A mógłbyś napisać więcej o samej Amoudarze ?? Słyszałam,że tam naprawdę jest
        > super tzw."życie nocne" (chodzi mi o bary, dyskoteki itp.). I jak tam jest z
        > plażą ?

Jesli chodzi o sama Amoudare to przecina ja ulica, przy ktorej zlokalizowanych
        jest mnóstwo kafejek,restauracji i sklepow."Glowna ulica",kóra w ciagu dnia
        jest wyludniona, zaczyna ożywac po zachodzie slonca,staje sie nagle bardzo
        kolorowa i halasliwa.Rzeczywiscie w przeciwientwie do innych miejsc tutaj
        czujemy klimat "polskosci".Co krok slyszymy ojczystą mowe, a w knajpach
        podsuwaja nam menu w jezyku polskim.Wiele wypozyczalni samochodów ma
        polskojezyczna obsługę (Interline,Universal).W restauracjach w zasadzie
        wszedzie to samo:gyros,souvlaki,musaka itp.O jakosci serwowanych dan najlepiej
        przekonac sie samemu, roznie z tym bywa. Mnie na przyklad spotkala niemila
        niespodzianka kiedy podano mi kotlecik w Creta House delikatnie mowiac slabo
        podgrzany (czyt.zimny )z kolei znajomi przyplacili pobyt w Uncle George
        niestrawnoscia,ale oczywiscie moga to byc tylko przypadkowe "bad luck".
        Jesli wypozyczysz auto,a masz w hotelu wykupione tylko sniadania,warto zrobic
        sobie zakupy w Carrefourze,ktory zlokalizowany jest przy wylocie na Iraklion.
        Na koniec plaża. Szeroka i piaszczysta .Co chwila mozna spotkac miejsca z
        rozlozonymi lezakami i parasolami . Cena 2 lezakow i parasola to ok.3-4 EURO.
        No to tyle.Zycze Ci Natalio przyjemnego pobytu w Amoudarze ;-) Jesli masz
        jeszcze jakies pytanka ,wal smialo,sprobuje pomóc w miare swoich mozliwosci.
        Pozdr. Regis
        • Gość: Kris Re: Do Natalii IP: 213.25.28.* 06.08.02, 15:25
          Potwierdzam. Plaza troszke brudna ale bez przesady.
          Polecam tawerne Maxim przy hotelu castro, dobre jedzenie
          i super obsluga. Takze grecki "fastfood" kolo "Gameclub"
          - duze zielone litery, neon. Brardzo dobry gyros w
          pidzie, 2 EUR.

Kris.
      • Gość: Nick Re: Wrócilem z Krety ( Amoudara/Minoas/Big Blue)! IP: *.datastar.pl 06.08.02, 15:52
        Dobre jedzenie w restauracji Uncle George, nie polecam knajpy pod hotelem
        Castro - zatrucie gwarantowane.
        • Gość: spolka Re: Wrócilem z Krety ( Amoudara/Minoas/Big Blue)! IP: *.pl 06.08.02, 23:38
        • Gość: spolka Re: Wrócilem z Krety ( Amoudara/Minoas/Big Blue)! IP: *.pl 06.08.02, 23:51
          wrocilismy z Krety w sobote.(Hotel Minoas) Kierownik hotelu pieszczotliwie
          zwany przez wszystkich Mustafą okazal sie niezlym Gestapowcem. Gdzie on sie
          tego nauczył? Byliśmy duza grupą i mieliśmy zakaz wszystkiego np. grania w
          piłkę w basenie, siedzenia przy basenie po 20.30 i takie tam. Podobno dzięki
          nam na koniec naszego wyjazdu pojawiła się kartka z napisem "zakaz spożywania
          alkoholi i przebywania na basenie po godzinie 20.30". Zapomniałam dodać że
          basen czynny od 8.30 do 20.30. - koszmar.!!!!!! Pozatym każdego wieczoru (nie
          zważalismy na nakazy i zakazy) Mustafa przeliczał nas i nasze szkło.
          Śniadanka "przepyszne" - byliśmy dwa razy! Ten sam repertuar przez dwa tygodnie
          Weźcie prowiant z domu!!!!! Plaże brudne. A co do jedzenia w restauracjach yo
          możemy polecić restaurację Nefeli i trzecią tawernę nad morzem schodząc na
          plaże z hotelu Minoas. Miejscowość jest brudna ale to dobra baza wypadowa. Co
          do życia nocnego to kończy się o 12.00 i większość dyskotek to imprezy gdzie
          bawią się sami panowie :) Jednak są na Krecie miejsca które warto zobaczyć
          Elafonisi, Moni Preveli i CHania!!!! Samochód pożyczyliśmy z wypożyczalni obok
          hoteli Minoas "Interline" Pozdrawiamy!!!!!!!!!!!
          • Gość: waldek Re: Wrócilem z Krety ( Amoudara/Minoas/Big Blue)! IP: 217.153.34.* 07.08.02, 12:15
            spolka,
            w imieniu czesci wczasowiczow hotelu Minoas dziekuje ci za bezsenne noce,
            powodowane waszymi libacjami i rykami przy basenie, teksty "w tym hotelu
            mieszkaja same stare pryki, a my sie nie mozemy nawet zabawic, my mlodzi" - nic
            nie smakuje jak wspolne wypicie taaniego piwa z supermarketu w hotelowym
            ogrodku. Brakowalo tylko grilla, aby uswiecic nowa polska swiecka tradycje
            i "sokolow...",
            ach- i w imieniu malych dzieci, ktore w nocy tez maja prawo do wypoczynku wam
            sedecznie dziekuje
            nie pozdrawiam
      • Gość: Tomek/koniq Re: Wrócilem z Krety ( Amoudara/Minoas/Big Blue)! IP: 195.205.162.* 12.08.02, 15:04
        Ja wrocilem dwa dni temu z Minoasa i tej calej amudary... Szkoda mi
        slow ....Nie jedzcie tam ......Mustafo (szef) jest juz wkurwiony tak ze
        hoho..... a piesek wyleczony.....juz goni koty i podjajada im zarcie:)))))
        • Gość: Spółka Re: Wrócilem z Krety ( Amoudara/Minoas/Big Blue)! IP: *.pl 13.08.02, 21:58
          Witamy Tomka w Kraju!
          Za tego psa to wam się porządna nagroda należy!!!! :)
          Pozdrawiamy!
    • Gość: Gosia Re: Wrócilem z Krety ( Amoudara/Minoas/Big Blue)! IP: 213.77.28.* 07.08.02, 08:47
      Witam,
      mam do Ciebie parę pytań ba sama lecę z Big Blue w sierpniu na Kretę do hotelu
      Georgioupolis. Napisz prosze jak sprawdziła się ta firma, jak rezydent, jak
      organizują wycieczki i czy są przede wszystkim poważną firmą.Będę bardzo
      zobowiązana, z góry dziękyję
      • Gość: Ola Re: Wrócilem z Krety ( Amoudara/Minoas/Big Blue)! IP: *.pl 07.08.02, 21:20
        Jeśli chodzi o wycieczki organizowane przez Big Blue, to np. wyjazd jednodniowy
        z Amudary na Santorini kosztuje 97 Euro. Ten sam wyjazd z biura obok kosztował
        68, a z biura w Chanii wyjazd z 2 noclegami na miejscu kosztował 105 Euro!
        Chyba lepiej sie poważnie zastanowić!
        Pozdrawiam!
      • Gość: Mika do Gosi IP: *.pl 11.08.02, 20:58
        Własnie wróciłam dzisiaj z Platanias k/Chani.
        Widziałam hotel Porto Gio...., jest w polu, ale ludzie byli w sumie
        zadowoleni.Do najblizszej miejscowosci ze 4 kilometry. Lepszy chyba niż Kisamo
        Palace, też w polu i obok budowa.
        Ja zapłaciłam za Santorini z Big Blue 108 euro,
        idiotka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, ale było to cos fantastycznego dla
        mnie. Piekne widoki
        w tym samym hotelu był wyjazd za 68 euro z innego biura, ale nie przeczytałam
        innych teczek. Polecam Minoa Palace - 5 gwiazdek i kosztuje tyle samo co hotel,
        do którego jedziecie, jedzenie podobno najlepsze ze wszystkich hoteli Big Blue
        i bardzo dużo.
        Wycieczka na lagunę-polecam 38 euro.
        pozdrawiam
    • Gość: Gosia De: Spolka , Regis IP: 213.77.28.* 07.08.02, 08:53
      Witam,
      mam do Ciebie parę pytań ba sama lecę z Big Blue w sierpniu na Kretę do hotelu
      Georgioupolis. Napisz prosze jak sprawdziła się ta firma, jak rezydent, jak
      organizują wycieczki i czy są przede wszystkim poważną firmą.Będę bardzo
      zobowiązana, z góry dziękyję
      • Gość: mariusz Re: De: Spolka , Regis IP: 195.205.44.* 07.08.02, 09:12
        wycieczki na krecie z naszymi biurami to mozesz sobie odpuscic chyba ze chcesz
        przeplacic
        rezydent do niczego nie potrzebny bo jest masa biur miejscowych organizujacych
        wszystko
        a co do poprzedniego kolegi to wydaje mi sie ze wiem dlaczego ten wlasciciel
        byl takim gestapowcem
        jesli ktos jedzie na wczasy tylko po to zeby pic i nie zwaza na miejscowe normy
        to nic dziwnego
        grecy sa bardzo milym narodem i ktos musi ich serio wkurzyc zeby tak reagowali
        • Gość: Spółka Re: De: Spolka , Regis IP: *.pl 07.08.02, 20:28
          Chyba troche żle nas zrozumieliście!
          Nie jesteśmy bandą debilnych małolatów, którzy drą mordy po nocach urządając
          bez przerwy popijawy, choć taka grupa była w hotelu Minoas przed nami i dzieki
          nim my mieliśmy tak przesrane!( nasze turnusy zazebily sie 3 dni- oni wyjechali
          po pozegnalnej imprezie, a wszystko poszlo na nas).
          A co do greków, to w Amudarze naprawde ciężko spotkać tych superprzyjaznych!
          Nie wierzycie, to jedźcie i sprawdźcie!
          • Gość: mariusz Re: De: Spolka , Regis IP: 195.205.44.* 08.08.02, 09:12
            wiesz, jakos inni maja lepsze opinie o miejscowych
            nie widzialem hotelarza ktory by kantem patrzyl na klientow przynoszacych mu
            dochod
            co innego kiedy od wszystkich pozostalych osob zbiera na nich skargi
            u mnie tez tacy byli w hotelu
            i co? skad? oczywiscie ze Polacy
            • Gość: Spolka Re: De: Spolka , Regis IP: *.pl 10.08.02, 21:38
              No właśnie tak to jest, jak sie wszystkich wrzuca do jednego wora!
              A co do Mustafy, to dla nas też było conajmniej dziwne to ,że facet nie chce
              zarobić, a ludzi którzy przynoszą mu pieniądze taktuje jak pasożyty!
              A co do miejscowych, to dla mnie naród poznaje sę między innymi po tym, jak
              traktuje zwierzęta, a szczerze mówiąc w życiu nie widziałam tylu i tak
              wyglądających bezpańskich psów ikotów koło których matki z dziećmi przechodzą
              obojętnie i opowiadają anegdoty, że jak ktoś psa, czy kota głaszcze, to napewno
              Polak.!!!
            • Gość: Gosia O greckich hotelarzach IP: *.pl 11.08.02, 20:47
              Piszesz, że nie widziałes takiego hotelarza, który nie chce zarobić, a ja
              właśnie wczoraj wróciłam z 5 gwiazdkowego hotelu w Platanias na Krecie (z Big
              Blue)i niestety nie chccieli zarobić. Samolot był o 4 rano, doba hotelowa do 12
              w dzień (o tym wiedziałam),chcielismy wykupić dodatkowo pokój do 12 w nocy a
              potem na lotnisko, okazało sie jednak, że możemy wykupić pokój tylko do 18 (za
              4 godziny dopłata 30 euro) a dalej nie ma mowy. I tak zrobiono nam ogromną
              łaske. Usłyszelismy równiez od managera hotelu (poprzez pośrednika zza lady
              hotelu), że tylko polacy są tacy głupi, że podróżuja z dziećmi w nocy, inne
              państwa mają loty w dzień. A co my biedni Polacy mamy zrobic skoro nasz
              fantastyczny LOT z charterami ma takie godziny i nic dalej do wyboru. Ponadto
              hotel super, polecam. Może trochę nawalała restauracja jak na 5 gwiazdkowy
              hotel. Jeśli ktos nie chce brudu, karaluchów i innych niespodzianek to polecam.
              Jeszcze w tym roku niska cena (ten hotel ruszył od maja 2002). w przyszłym
              wątpie, żeby Biog Blue miało go w ofercie bo po awanturach Polaków zwiazanych
              właśnie z tym ostatnim dniem pobytu (co tydzień to samo) wiecej nas nie
              wpuszcza tam. nam kazano jako pierwszym zapłacic dla przykładu, dotychczas
              ludzie mieli do 18 pokój gratis, ale oczywiście nie chcieli opuscic pokoi do
              24. Cyrk na całego.
              pozdrawiam
      • Gość: Mika do Gosi IP: *.pl 11.08.02, 20:59
        Jeszcze jedno, przygotuj sie na dopłate za hotel, ostatnia doba. Podobno
        płacili 20 euro od 11 w dzień do 24 w nocy
    • Gość: Anita Re: Wrócilem z Krety ( Amoudara/Minoas/Big Blue)! IP: 217.153.77.* 13.08.02, 11:28
      Ja też bylam w tym hotelu, wrocilam 11 sierpnia i moja opinia nie wiele
      odbiega o Twojej, jednak jeżeli macie możliwośc wyboru innego to zróbcie to
      bez zastanowienia, właściciel tego hotelu to jak policjant, po 20.30 nie masz
      prawa być przy basenie, a jak bedziesz pil choćby wodę przy basenie po tej
      godzinie to potrafi wyrwac i sprawdzic co pijesz, a wypijesz piwo to bedzie
      straszył policją!!!. Osobiscie polecam hotel w tej miejscowości Lili i Eleni
      Palace -sniadania tam sa super i baseny porzadne. Hotel Minoas jest tylko dla
      osób które przez dwa tygodnie nastawiaja sie na zwiedznie a hotel to wtedy
      tylko baza noclegowa. Co do wypozyczalni to polecam INTERLINE - sa dwie
      siedziby w Amudarze, polecam ten przy Minoasie, jest tam Polska p.Ola która
      naprawde pomoże we wszystkim i powie gdzie, co i jak zwiedzac, ceny maja tak
      jak wszedzie, i wypozyczasz auto to z pelnym ubezpieczeniem.
      • Gość: Regis Re: Wrócilem z Krety ( Amoudara/Minoas/Big Blue)! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.02, 12:59
        Oho,ale rozkrecila sie dyskusja po moim poscie ,b.mnie to cieszy,szczegolnie,ze
        nie zagladalem na forum jakis czas a tu nagle taka mila niespodzianka :-)
        Jesli chodzi o Ole z Interline-u to rzeczywiscie bardzo serdeczna i mila .Mowi
        do wszystkich "sloneczko,slonce,serdenko".Kiedys powiedzialem jej ,ze
        rezydentka z Big Blue ostrzegla mnie ,ze wodoloty z Santorini nie odplyna jak
        jest "piatka" na morzu.Olka tak sie wk...... ,ze zaczaila sie na te rezydentke
        (imienia nie pamietam)i dorwala ja jak wsiadala na skuter .Ale byl ubaw...... :-
        )))))))
    • Gość: OLEK Re: Wrócilem z Krety ( Amoudara/Minoas/Big Blue)! IP: 213.16.216.* 13.08.02, 19:32
      Bo to prawda, tylko, ze przy 6 stopniach a nie 5...
      o.
      • Gość: Regis Re: Wrócilem z Krety ( Amoudara/Minoas/Big Blue)! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.02, 08:13
        Gość portalu: OLEK napisał(a):

> Bo to prawda, tylko, ze przy 6 stopniach a nie 5...

Być może,nie pamietam dokładnie...A chodziło głownie o to ,że w przypadku,gdy
        wodolot nie wraca w takiej sytuacji na Krete ,Interline zostawia turystow na
        Santorini zdanych wylacznie na siebie bez hotelu i opieki(wg.rezydentki Big
        Blue)I to niby mial byc dowod wyzszosci promu (Big Blue ,97 EURO i 4 godz.
        rejsu) nad wodolotem (Interline,68 EURO i 1,5 godz.rejsu) he,he.....
        A .....przymomnialem sobie jeszcze to imie rezydentki Big Blue - Agnieszka !!!

Pozdr.Regis
        • Gość: mariusz Re: Wrócilem z Krety ( Amoudara/Minoas/Big Blue)! IP: 195.205.44.* 14.08.02, 09:58
          nie do konca masz racje kolego
          ja za prom placilem 68eur lacznie z obiadem
          • Gość: Regis Re: do Mariusza IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.02, 13:40
            Gość portalu: mariusz napisał(a):

> nie do konca masz racje kolego
            > ja za prom placilem 68eur lacznie z obiadem

Nie dokladnie czytales "kolego" Mariuszu!!!
            Ja porównalem tylko oferte Interline do Big Blue,gdzie po prostu prom nie
            dosc ,ze wychodzil drożej to takze dlużej plynal.
            Oczywiscie mozna na miescie znalezc inne oferty-tansze ,ale ja szczerze mowiac
            nie spotkalem sie z promem z Iraklionu za 68 EURO (wraz z obiadem).
            Czy miales na mysli oferty z biur Ammoudary?

Pozdr.Regis
          • Gość: ola Re: Wrócilem z Krety ( Amoudara/Minoas/Big Blue)! IP: *.pl 21.08.02, 21:53
            Ale chyba nie z Big blue?!
        • Gość: KK Re: Wrócilem z Krety ( Amoudara/Minoas/Big Blue)! IP: *.pl 14.08.02, 12:57
          Rejs trwa z Rethymnonu 5 godzin i kawałeczek
          • Gość: mariusz Re: Wrócilem z Krety ( Amoudara/Minoas/Big Blue)! IP: 195.205.44.* 14.08.02, 14:55
            to zalezy od fali na morzu
            ja plynalem niecale 5godz
            uwazam ze na santorini jest sens jechac albo na 4 godz i zobaczyc co sie da
            albo na kilka dni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka