Dodaj do ulubionych

Połączenia Sifnos -> Paros

IP: *.katowice.pik-net.pl 24.06.05, 14:53
Pytanie do "wyspiarzy" - jestem własnie w trakcie "montowania" planu mojej
wrześniowej wycieczki, zorientowałas się już mniej więcej w połączeniach
między wszystkimi wyspami, ale interesuje mnie dodatkowo POŁACZENIE MIĘDZY
SIFNOS A PAROS - znalazłam informację ze istnieją jedynie połączenia w
niedziele i we wtorki (!) co burzy mój misterny plan, bo albo będę musiała
spędzić na Sifnos 2 dni albo cały tydzien i nie zdążę zobaczyc reszty, czy
ktos w związku z tym wie coś o innych promach które kursują bardziej
regularnie??? Przecież 2 razy na tydzien to bardzo rzadko, chodzi mi
konkretnie o te 2 wyspy. Będę wdzięczna za wszystkie nawet nieformalne
informacje, pozdrawiam aim.
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Połączenia Sifnos -> Paros 24.06.05, 17:28
      Wiesz Aim, ja gdzieś wyczytałam (ale gdzie? licho wie), że to połaczenie jest
      niepewne (na czym "niepewność" ma polegać - nie wiem).
      Ostatnio się dowiedziałam, że kilka razy dziennie z Sifnos jest połączenie do
      Pireusu i choć to trochę dokoła to z Sifnos na moją Amorgos zamierzam się przez
      Pireus przedostać.
      Lubię, ba, uwielbiam pływać promami po Egeo, stąd mnie to nie przeraża, choć
      wiem, że w sensie czas ciut dłużej ale co tam: wszystko to raj przecież:-)
      Pozdrowienia. B.
      Dzięki za odwiedziny mojej stronki:-)
      • Gość: aim. Re: Połączenia Sifnos -> Paros IP: *.katowice.pik-net.pl 27.06.05, 09:35
        Dzięki za odpowiedź, no własnie ja też wybieram się na Amorgos (trochę ten mój
        plan jest zakręcony) ale chciałabym uniknąc powrotu do Pireusu ze względu na
        koszty. Ponoc są jakieś "lokalne" promy z Sifnos na Paros (???) których nie ma
        na oficjalnych stronach internetowych (licze na to:) i czego pewnie dowiem się
        już na miejscu :) a jeśli tylko uda mi sie "pzredostać" na Paros to już będzie
        ok, bo znalazłam połaczenia z Paros na Amorgos więc moze się uda. No cóż
        element niepewności zawsze musi pozostać. Pozdrawiam Cię :-D
        • bebiak Re: Połączenia Sifnos -> Paros 27.06.05, 09:40
          A kiedy się Aim tam wybierasz? Ja będę na Sifnos od 29 sierpnia do ok. 2-3
          września, potem przemieszczę się na Amorgos, a w kraju będę 12 września:( Jak
          mnei skleroza całkowita nie ogarnie to mogę się pogapić na promy w porcie - bo
          i tak zawsze po portach często się szwędam bo lubię i już:-) Tylko czy zdążę
          Ci przywieźć takie informacje?
          Pozdrowienia. B.
          Masz jakąś chatkę na Sifnos? Cenami tamże jestem załamama: najtańsze co
          znalazłam to 30 e za mnie samą na dobę. Nooo, załamka kompletna:( Większość
          odpowiedzi, które dostaję to 40 i 50 e :-((
          • Gość: aim Re: Połączenia Sifnos -> Paros IP: *.katowice.pik-net.pl 27.06.05, 11:34
            hej! do aten wylatuję z katowic 13 września, najpierw planuje popłynąć na Milos
            potem na Sifnos planuję byc 18-19-20 wrzesnia (nie wiem czy to wystarczy, jak
            będzie prom na Paros to zostane dłużej) a na Amorgs 24-28 jak będzie dobrze,
            trochę ten mój plan poplątany ale zobaczymy na miejscu co to bedzie i jeszcze
            na koniec Mykonos. Ciekawa tez jestem czy jest bezpośredni prom z Amorgos na
            Mykonos czy musze sie "przesiadac" na Naxos, pod koniec wrzesnia moze byc
            problem... powrót do kraju 1 października. jakbys wczesniej wiedziała coś
            więcej o promach z i na Amorgos oraz Sifnos i Paros to będę bbbb...wdzięczna :)
            • Gość: aim:) Re II: Połączenia Sifnos -> Paros IP: *.katowice.pik-net.pl 27.06.05, 11:41
              ....interesują mnie też ceny...bo nie wiem czy sie zmieszczę w moim limicie...
              acha co do mieszkania, to ja będę koczować na campingach, mam już
              wszystko "opracowane" co i gdzie a ceny ok. 10-12 EUR za dobe na campingu (2
              osoby z małym namiotem) czasem na campingach są tanie bungalowy za 20 EURO lub
              można zamieszkać w "ichniejszym" namiocie wiec nie trzeba wozić swojego. Jakbym
              miała coś o tanich noclegach na sifnos i amorgos to dam ci znac, pozdrawiam
              • Gość: aim Re:III: Połączenia Sifnos -> Paros IP: *.katowice.pik-net.pl 27.06.05, 11:54
                na tych campingach są tez pokoje do wynajęcia, próbowałas tam pytać?
                SIFNOS www.makiscamping.gr/MainMenuEn.htm

AMRGIOS www.askaspension.gr/

i jeszcze polecam ta stronę :
                www.greeka.com/cyclades/sifnos/hotels/sifnos-rooms.htm
                zapytania trzeba wysłac indywidualnie na specjalnym formularzu
    • kocoor.com Re: Połączenia Sifnos -> Paros 27.06.05, 12:09
      Twoje informace potwierdza:
      www.gtp.gr/
      w moim zapytaniu niestety wychodzi identycznie:
      www.gtp.gr/RoutesResults.asp?SchDay=0&SchMonth=0&SchYear=2005&CompanyID=0,2&SortType=1,2&AroundDate=0&Origin=
      EGRSKY44SIF,11927,7&Destination=EGRSKY62,12096,6
      Pozdr.
    • kocoor.com Re: Połączenia Sifnos -> Paros 27.06.05, 12:29
      Tu jeszcze może coś znajdziesz:
      www.forth-crs.gr/kaviclub/english/pgres.exe?PM=CR
      • bebiak Re: Połączenia Sifnos -> Paros 28.06.05, 22:14
        Efcharisto poli:-)
        Napisałam wczoraj do tego Makiscamping czy jak mu tam, ale jeszcze nie mam
        odpowiedzi. Do tych hoteli też zaglądałam, ale niestety jakoś cenowo nie dla
        mnie:(
        Mam wrażenie, że zarezerwuję tę chatkę za 30 e - gdyby ona była w porcie (a już
        wiem, że 30 e to hmmm tanio na Sifnos) to już bym rezerwowała ale ona w Faros a
        nie wiem czy rzeczywiście dobrze busy kursują (a nie mam pewności czy rower da
        się wypożyczyć).
        Faros trochę odizolowane od reszty wyspy a ja lubię się szwędać przecież - z
        portu wszędzie blisko a stamtąd? Niekoniecznie.
        Póki co i tak się nie martwię - bo wiem, że to będą piękne wakacje:-)
        I Wasze też takie będą:-)
        Pozdrowienia.
        • bebiak Re: Połączenia Sifnos -> Paros 29.06.05, 01:27
          Donoszę, że właśnie dostałam odpowiedź z kolejnego hotelu w porcie na Sifnos -
          mają jedynkę w tym moim terminie a cena 30 e (nawet ze śniadaniem).
          Na stronie wygląda przyzwoicie w rozumieniu położenia (a to mnie interesuje
          najbardziej) i już posłałam mail do Aten z prośbą o akceptację bądź nie - hmmm,
          ja wszystko muszę mieć zaakceptowane przez moich Greków:-) Jutro tam zadzwonią
          po wszelakie szczegóły (już na Astipalaię dzwonili - obciach trochę bo
          wydzwaniają a ja zamieniłam Astipalaię na Sifnos) i .... albo będę rezerwować
          albo ... szukać dalej wrrrr

I wiesz co, Aim? Tak sobie teraz pomyślałam, że jakbyś w czasie mego pobytu na
          Sifnos wlazła tutaj na forum to byłoby chyba dobrze, bo może ja tam znajdę
          kafejkę i Ci coś doniosę o tych promach (to w końcu doprawdy nie problem).
          Jeśli nie znajdę kafejki to dzień przed Twoim wyjazdem dopiero coś będę mogła
          skrobnąć (bo tak wracam do kraju przecież).
          Pozdrowienia. B.
          • Gość: aim:) Re: Połączenia Sifnos -> Paros IP: *.katowice.pik-net.pl 29.06.05, 09:56
            ti kanis Betaki? :)
            Dzieki bebiaczku za całą korespondencję :) byłoby super gdyby udało Ci sie
            znaleźć cos taniego i w dogodnym miejscu. Napisz jak tam sprawy się mają z
            rezerwacją (oczywiście po akceptacji ;-) a jak będziesz wojażować to koniecznie
            napisz do nas (o promach z sifnos to przy okazji..) na razie pozdrawiam
            słonecznie ze Śląska!
            • bebiak Re: Połączenia Sifnos -> Paros 29.06.05, 22:13
              Gość portalu: aim:) napisał(a):

> ti kanis Betaki? :)

Kala Aim, esi?

> Dzieki bebiaczku za całą korespondencję :) byłoby super gdyby udało Ci sie
              > znaleźć cos taniego i w dogodnym miejscu. Napisz jak tam sprawy się mają z
              > rezerwacją (oczywiście po akceptacji ;-)

Sprawy się mają chyba dobrze, bo miejsce zostało zaakceptowane he he, zatem
              przed chwila wysłałam mail z prośbą o rezerwację:-)

>a jak będziesz wojażować to koniecznie napisz do nas (o promach z sifnos to
              >przy okazji..)

Hmmm, przede wszystkim o promach Aim:-)
              Nie wchodzę do kafejek w Helladzie bo prowadzę tamże zupełnie inny tryb życia
              niż tutaj ale ponieważ i tak muszę się pogapić na te promy (bo przecież ja z
              Sifnos na Amorgos zmierzam - tak jak Ty) to postaram się zrobić ten wyjątek i
              coś donieść:-)

>na razie pozdrawiam słonecznie ze Śląska!

A ja z Mazowsza:-)
              B.
              • Gość: aim :) Re: Połączenia Sifnos -> Paros IP: *.katowice.pik-net.pl 30.06.05, 08:49
                Poli orea simera, Betaki!:)
                to świetnie! co do promów...było by miło...ale jeśli się nie uda to się nie
                przejmuj, ja sie nie obrażę ;-D w końcu to Twoje wakacje, a wszyscy i tak nas
                straszą że promy będa odwołane więc pewnie i tak mój plan legnie w gruzach, na
                szczęście nie mam porezerwowanych hoteli a miejsce na campingu chyba sie zawsze
                znajdzie, myślisz że po sezonie można jeszcze coś utargować z właścicielami
                campingów, 11-12 EUR za dobe to nie mało jak na "warunki polowe" a mnie zależy
                żeby jak najwięcej zobaczyć i pojeździć więc każde Euro jest dla mnie na wagę
                złota. Słyszałam że pod koniec września na campingach sa pustki - nie wiem czy
                to dobrze czy źle (jeśli chodzi o negocjację cen) i czego mam się spodziewać.
                Nie wiem też na ile mam się przygotować jeśli chodzi o ceny promów, mam zamiar
                poskakać troche po tych wyspach (w grę echodzi 4-5) no i powrót do Pireusa
                oczywiście. Ale co ja taka w gorącej wodzie kąpana...przecież jade dopiero we
                wrześniu...:) Pozdrawiam! aim
                • Gość: ela Re: Połączenia Sifnos -> Paros IP: *.eia.pl 30.06.05, 09:54
                  Duzych promów nie odwołuja tylko katamarany i wodoloty z powodu wiatru.Raz tylko
                  był starjk i faktycznie nic nie pływało.Znam ceny z czerwca i sa o duzo nizsze
                  niz te we wrzesniu, targować mozna się zawsze.Ale mozesz liczyc sie ztym, ze
                  bedziesz sama na campingu.Moi znajomi kiedys w dawnych czasch faktycznie
                  mieszkali sami, własciciel zostawił im otwart bar do dyspozycjii wziął paszporty
                  a potem nie mogli go znalesc przez kilka dni i musieli tam zostac.Ja tez
                  mieszkałam na takim pustym campingu i to 29 czerwca.
                  • Gość: aim :-/ Re: Połączenia Sifnos -> Paros IP: *.katowice.pik-net.pl 30.06.05, 10:47
                    hmmm. co do paszportów to chyba nie musze ich zostawiac wlascicielowi jak
                    zapłace z góry za nocleg (???) wg. prawa nikt nie moze przetrzymywac twojego
                    paszportu za wyjątkiem ambasady i "organów" do tego uprawnionych, chyba sie nie
                    mylę??? ale wiem że Grecy rządzą się swoimi prawami, mam nadzieje ze z tego
                    powodu nie bede musiała siedziec w jednym miejscu przez tydzien, a tak samemu
                    na campingu to troche straszno....:-O
    • Gość: ela Re: Połączenia Sifnos -> Paros IP: *.eia.pl 29.06.05, 10:53
      niestety ja mam najwiekszy problem, zmienili wczoraj rozkład promów i bede
      musiała nocowac na Mykonos a tam ceny sa jakieś kosmiczne, sam camping na 3
      osoby kosztuje 30 euro, A z dzieckiem spanie na campingu na Mykonos wydaje mi
      sie głupim pomysłem.Widziałam zdjecia z tych campingów i nie wydaja mi sie
      własciwe dla dzieci.Ale moze przesadzam.
    • Gość: roman Re: Połączenia Sifnos -> Paros IP: *.dkm.cz 29.06.05, 22:57
      na początek proponuję nie za dużo planować, bo ze względu na warunki pogodowe
      czasami wszystkie promy sa odwoływane. Sam kiedys byłem uwięziony na Paros
      przez 3 dni. Po Cykladach najlepiej pływać bez zadnych rezerwacji hotelowych
      itp. W każdym porcie spotka cię tłum tubylców proponujący pokój, hotel,
      apartament czy jakiś pensjonat - negocjuj! Najciekawsze i najpopularniejsze to
      oczywiście Mykonos (geje,lesby i artysci), Paros (kameralny port Naoussa i
      okoliczne plaże) i Santorini caldera - wiadomo), później Ios (dużo alkoholu i
      zabawy) i Naxos. Dla romantyków pozostawiam Amargos (Luc Besson - Big Blue)itp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka