Dodaj do ulubionych

Euro a bankomaty

IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.06.05, 12:41
Wybieram się pierwszy raz na Kretę. Proszę doświadczonych bywalców o poradę.
Jak wygląda przelicznik przy płatności kartą kredytową na Krecie (korzystnie
czy nie)? Dokładniej czy warto kupić u nas w Polsce Euro i jechać z gotówką
czy lepiej płacić tam kartą? Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii? Co
radzicie?
Obserwuj wątek
    • gale Re: Euro a bankomaty 30.06.05, 13:15
      Ja jestem wygodnicki i nie chce mi sie bawic w groszowe roznice, wiec biore ze
      soba zwykle jakies EUR 50, karty kredytowe i bankomatowe, a na miejscu w miare
      potrzeby korzystam z bankomatow.
      • jacek1f tak. Nie warto sie zastanawiac nawet... n/t 30.06.05, 13:23
        • neronka Re: tak. Nie warto sie zastanawiac nawet... n/t 30.06.05, 13:29
          Przy płatności kartą Visa Classic:
          - nie płacisz prowizji ale przelicznik euro jest do dolara i dopiero dolar na
          PLN - kurs z ostatniego dnia danego miesiąca

Przy płatności Elektronem:
          - prowizja ok. 1-2 % od transakcji (zależy od banku) ale przeliczenie euro od
          razu na PLN (kurs z dnia płatności)

Wyciąganie z bankomatu to ok. 1 % prowizji, ale nie mniej niz np. 10 zł (w pko bp).
          O dokładne prowizje trzeba spytać w swoim banku.

Także nawygodniej mieć trochę euro na początek i karty kredytowe (2 rodzaje).
          Gdzie się da płacić kartami a w przyp. braku gotówki wyciągać ją z bankomatu.
          Tych na Krecie jest pod dostatkiem.
          • Gość: majka Re: tak. Nie warto sie zastanawiac nawet... n/t IP: *.proxy.pascal.pl 30.06.05, 13:32
            Mnie za korzystanie z Elektrona nie skasowali żadnej prowizji (nawet gdy mój
            małżonek zakupił na Węgrzech 2 paczki papierosów na stacji, płacąc kartą; w
            przeliczeniu 13 zł...), a kwotę przeliczyli na dolary. Zależy od banku; zapytaj
            w swoim.

Pozdro.

MB
    • Gość: Zbyniu Re: Euro a bankomaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 11:04
      W zeszłym roku korzystałem głównie z gotówki plus płaciłem parę razy kartą na
      Krecie i raz wypłacałem z bankomatu. W tym roku nie korzystałem z kart - tylko
      gotówka.

Co do wypłacania kartą z bankomatu - wszystko zależy od karty i banku. Ja mam
      kartę VISA Electron w z mBanku - kurs jest OK bo to jest kurs średni a więc
      niższy niż ten po którym kupujesz euro w kantorze ale w przypadku tej
      karty/banku jest pobierane 10 zł prowizji od każdej transakcji gotówkowej więc
      opłaca się tylko przy większych sumach.

Ale przy transakcjach bezgotówkowych tej prowizji nie ma. Tak więc płacenie
      kartą się chyba raczej opłaca, o ile bank przelicza bezpośrednio z ruro an
      złotówki a nie kombinuje pod rodze jeszcze z dolarami.

Pozdrawiam,
      Zbyszek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka