Dodaj do ulubionych

MARAVEL SKY ***+

05.08.05, 11:18
20 sierpnia lecę z rodziną(w tym 3 letnie dziecko)na Kretę do hotelu Maravel
Sky. Przeczytałam tak szokujące rzeczy o tym hotelu na forum internetowym, że
zupełnie przestałam cieszyć się z nadchodzącego urlopu. Czy ktoś jest w
stanie mnie pocieszyć jakimiś pozytywmnymi odczuciami z pobytu w tym hotelu?
Obserwuj wątek
    • nioniek Re: MARAVEL SKY ***+ 05.08.05, 17:10
      Moja koleżanka wróciła właśnie z Krety z Maravel Land (była z Neckermanem),
      była bardzo niezadowolona. Powiedziała że ludzie którzy byli z małymi dziećmi
      po powrocie mają zamiar złożyć reklamację w biurze. Z tego co mówiła i
      zapamiętałam to: brudny basen, nawet po zmianie wody basen dalej był brudny,
      mała i wąska plaża, a w morzu betonowe bloki ze szczelinami - ludzie bali się
      puszczać dzieci żeby sobie nóg nie połamały.

Pozdrawiam
      • r_hojdus Re: MARAVEL SKY ***+ 05.08.05, 18:15
        świetne pocieszenie! Niemniej jednak dziękuję za informację. Dzisiaj dzwoniłam
        do biura reklamacji Neckerman i Pani zapewniła mnie że nie mają żadnych skarg
        na ten hotel i że będę zadowolona. Cóż chciałabym aby tak było, choć muszę
        przyznać nie bardzo jej wierzę.
        • nioniek Re: MARAVEL SKY ***+ 05.08.05, 18:21
          Przykro mi że nie były to dobre wieści, sama jestem na etapie zmiany wycieczki
          po przeczytaniu opinii na temat mojego hotelu. W poniedziałek będe widziała się
          z moją koleżanką - poproszę ją o więcej opinii (tylko ona była w tym drugim
          hotelu, ale one są bliźniacze) z naciskiem na pozytywne strony ;-)).

Pozdrawiam
          • r_hojdus Re: MARAVEL SKY ***+ 05.08.05, 18:46
            Byłabym bardzo wdzięczna. Ja chyba pozostanę przy tym nieszczęsnym hotelu, gdyż
            jak mnie powiadomiono w Neckermanie o kosztach jakie musiałabym ponieść w
            związku ze zmianą hotelu, to chyba nie warto.Pozostaje mi liczyć na to że pokoi
            rodzinnych(taki mamy zarezerwowany)jest w hotelu niewiele i być może są one
            przestronniejsze i lepiej usytuowane niż popularne "dwójki". Ten nasz podobno
            wychodzi na ogród, więc chociaż hałas z ulicy nie będzie tak uciążliwy.Co do
            plaży, to pocieszam się,że przecież zawsze można skorzystać z tej przy innym
            hotelu.
            • helen.ch Re: MARAVEL SKY ***+ 05.08.05, 22:05
              ojej, ale szkoda trochę pieniędzy, no i jechać na urlop w takiej niepewności..
              a jakbyście zrezygnowali zupelnie, to jakie są koszty wtedy?
            • 7arocin Re: MARAVEL SKY ***+ 06.08.05, 00:06
              Hojdus, spokojnie. Po pierwsze Maravel Sky w ogóle nie ma plaży. Plażę ma hotel
              z naprzeciwka (bliźniak SKYa) - Maravel Land. Ta plaża Maravelu nie jest
              faktycznie zbyt ciekawa, ale Tobie, ze Sky'a nawet bliżej będzie na plażę
              hotelu Adela Marea (czy jakoś tak), a tam już jest dużo fajniej. A jak będzie
              Ci się chciało jeszcze podreptać kolejne 200 metrów na zachód to znajdziesz
              wręcz fantastyczne miejsca do plażowania.

Tu obok jest wątek o hotelu Maravel Land. Poczytaj zanim zaczniesz wykonywać
              nieodwracalne ruchy typu: zamiana hotelu, albo rezygnacja z wyjazdu. Jak się
              okazało - można w Maravel Land zobaczyć dwa różne hotele i przepędzić urlop na
              dwa skrajne sposoby.

Pozdrawiam!
              • r_hojdus Re: MARAVEL SKY ***+ 06.08.05, 09:01
                Dzięki 7arocin za słowa optymizmu. Były mi naprawdę potrzebne. Ja też trochę
                nie dowierzam Panu, który opisuje swoje przeżycia z pobytu w tym hotelu. Może
                się mylę, ale zieje strasznym jadem. Wydaje mi się że aż tak okropnie nie mogło
                być.To co opisuje to faktyczne chyba jakieś czworaki na końcu świata a nie
                hotel w cywilizowanym,europejskim kraju. Chyba Neckermanowi nie zależy na tym
                aby jego klienci puszczali w świat takie opinie na jego temat.Ja nie spodziewam
                się luksusów, gdyż jak mi wiadomo hotele *** gwiazkowe w Grecji w większości,
                luksusu nie oferują. Oczekuję tylko czystego pokoju, sprawnie działającej
                klimatyzacji, świeżych posiłków (abyśmy się nimi nie potruli)i ładnej pogody.Co
                do reszty to za pieniądze które musiałabym wydać na luksusowy hotel(do którego
                udawałabym się jedynie na spoczynek i posiłki)sama zapewnię sobie atrakcje.
                Pozdrawiam
                • brendy2 Re: MARAVEL SKY ***+ 07.08.05, 09:46
                  czesc! w ubiegłym roku byłam w marawel sky w pokoju rodzinnym jak równiez
                  obejrzałam sobie marawel land i inne hotele w okolicy . służę wszelkimi
                  informacjami-byliśmy z neckermannem.moje dzieci miały wówczas 6 i 9
                  lat.odpowiem na wszystkie pytania .
                  • vpgb Re: MARAVEL SKY ***+ 24.03.06, 11:49
                    Witam. Lecę do Maravel Sky w czerwcu z dwójką dzieci (również pokój rodzinny-
                    oferta neckerman)i powiem szczerze, że mam mieszane uczucia po przeczytaniu
                    tego wszystkiego. Proszę o realną ocenę rzeczywistości i ewentualne wskazówki
                    jak miło spędzić tam wakacje, jak załatwić odpowiedni pokój i w jakiej częsći
                    tego hotelu? Dlaczego przeczytane dotychczas oceny na forum są tak różne?
                    Pozdrawiam GB
                    • r_hojdus Re: MARAVEL SKY ***+ 25.03.06, 08:08
                      Byłam z rodzicami i 3 letnią córką w Maravel Sky w sierpniu 2005.Mówiąc
                      szczerze byłam zadowolona, ale chyba głównie dlatego że jechałam tam z myślą że
                      na miejscu zastanę totalny syf(po przeczytaniu jednego z postów), a po
                      przylocie okazało się że nie jest tak źle. Owszem luksusów BRAK. Omijaj
                      szerokim łukiem pokoje na prawo od budynku głównego. Mnie tam chcieli
                      zakwaterować ale jak zobaczyłam jak to wygląda o mało nie zemdlałam i zdrobiłam
                      taką awanturę, że się ludzie zbiegli do recepcji. Pokój mi zmienili, niestety
                      nie pamiętam numeru. Wiem ,że był na samej górze(najlepsza lokalizacja bo
                      prawie nie ma komarów)a okna wychodziły na ulicę (akle nie na tą przelotową,
                      tam jest straszny huk)w oddali widać było morze. Pokój naprawdę ładny i czysty.
                      Klima działała ale bardzo słabo. Po wyjściu z pokoju automatycznie się
                      wyłączała, dlatego po przyjściu z plaży czy wieczornego spaceru, trzeba było
                      otwierać wszystkie okna i drzwi żeby zrobić przeciąg i wpuścić trochę
                      chłodu.Plusem było to że pokoje są naprawdę codziennie gruntownie sprzątane,
                      codziennie świeżutkie ręczniki, my mieliśmy także olbrzymi taras gdzie
                      wieczorami piliśmy winko i podziwialiśmy statki pływające w oddali. Co do
                      obsługi w hotelu to jest okropnie niesympatyczna i jest to chyba największy
                      minus M. S. W skład obsługi wchodzą chyba babska z okolicy. Wszystko im
                      przeszkadza, wyglądają na wiecznie zmęczone i nieświeże. Poza tym jak
                      powiedział mój ojciec, musieli się strasznie postarać żeby zgromadzić w jednym
                      miejscu taką ilość tak brzydkich kobiet(cóż, może to rzecz gustu).Co do okolicy
                      to pełno w niej tawern , sklepów, mini marketów. Spod hotelu odchodzi co jakiś
                      czas (rozkładu brak) autobus do Retymnonu. Nie ma broblemów z dostaniem się
                      tam, a naprawdę warto bo jest tam PIĘKNIE. Plaża raczej marna(ta hotelowa). Ale
                      idąc na zachód w kierunku bardziej luksusowych hoteli jest wiele fajnych miejsc
                      do leżenia i kąpieli. Co do wycieczek fakultatywnych to warto pojechać na
                      wszystkie z oferty Neckermana(choć oni mają najwyższe ceny, ale myśmy nie
                      chcili ryzykować, wszak byliśmy z małym dzieckiem, poza tym zależało nam na
                      polskim przewodniku). Atrakcji naprawdę mnóstwo. Błękitna laguna, Samaria,
                      Różowe Plaże czy Santorini naprawdę trzeba zobaczyć. Myśmy byli zachwyceni.Tak
                      więc głowa do góry.Grunt to pozytywne nastawienie. Na dowód tego, że byliśmy
                      zadowoleni z ubiegłorocznego pobytu w Grecji, w tym roku również się tam
                      wybieramy(tym razem Rodos)i także z Neckermanem. Pozdrawiam!
                      • vpgb Re: MARAVEL SKY ***+ 27.03.06, 08:43
                        Dzięki, za słowa otuchy. Widzę, że standardem w tym hotelu jest wędrówka po
                        pokojach w celu znalezienia pokoju odpowiadającego ofercie. Szkoda, nie lubię
                        nerwów na wczasach, w końcu jadę tam odpocząć, a nie walczyć o swoje. A jak z
                        tymbasenem, czy faktycznie jest tam brudno? Jak z parasolami i leżakami przy
                        basenie, czy trzeba wcześnie rano rezerwować? Pozdrawiam serdecznie GB
                        • r_hojdus Re: MARAVEL SKY ***+ 27.03.06, 21:33
                          Basen może nie jest szczytem nowoczesności. Po prostu prostokąt z wydzielonym
                          brodzikiem dla dzieci(wyłożony płytkami). Woda bardzo chlorowana(codziennie
                          rano dosypywali, widziałam). Ja kąpałam się w nim bez przerwy gdyż byłam z
                          małym dzieckiem, które w zasadzie z niego nie wyłaziło i żadne dolegliwości
                          (skórne czy też z gatunku tych kobiecych)nas nie dopadły. Na terenie hotelu
                          jest jeszcze drugi basen (bardzo podobny) nieco głębszy ale z niego nie
                          korzystaliśmy(piękna zieleń wokół niego, blisko baru, jeśli macie opcję all).
                          Co do leżaków i parasoli, to owszem w drodze na śniadanie można zawiesić
                          ręczniki w celu rezerwacji ale myślę że to nie jest konieczne gdyż nie
                          zdarzyło nam się tak abyśmy czegoś wolnego nie znaleźli. Naprawdę nie ma co
                          się niepokoić. Pogoda i klimat Krety rekompensują wszystko, nawet niedogodności
                          hotelowe. Pozdrawiam!
                          • vpgb Re: MARAVEL SKY ***+ 28.03.06, 09:37
                            Witam ponownie. Powiedziano mi, że basen jest przy samej autostradzie i
                            przebywanie tam raczej trudno nazwac wypoczynkiem. Mogę jeszcze zmienić hotel
                            na jakiś 4 gwiazdkowy i położony bliżej Rethymno (np.Atlantis Beach). Co mi
                            radzisz?
                            Pozdrawiam Grzegorz
                            • r_hojdus Re: MARAVEL SKY ***+ 28.03.06, 10:27
                              Fakt, ruch na tej drodze (to chyba raczej nie autostrada tylko droga
                              przelotowa, jeden pas ruchu)jest duży, ale jakoś tak nie specjalnie mi
                              przeszkadzał wśród wrzasków dzieci kąpiących się w basenie. Poza tym
                              praktycznie nie korzystaliśmy z tego basenu a na drugim jest zupełna cisza gdyż
                              od drogi odgrodzony jest jednym z zabudowań hotelowych. Co do zmiany hotelu to
                              owszem można, tylko pewnie za dużo wyższą cenę (w tamtym roku oferta Maravel
                              była w porównaniu z innymi hotelami bardzo korzystna. Jeśli zamierzasz dużo
                              czasu spędzać na terenie hotelu to zmień hotel, bo luksusów tam nie znajdziesz
                              jeśli jednak planujesz sporo zwiedzać, korzystać z plaży itp. to pozostań przy
                              nim bo jest dość tani a zaoszczędzone w ten sposób pieniądze przeznacz właśnie
                              na wycieczki i jedzenie w tawernach. Im bliżej Rethymnonu tym większy ruch,
                              gwar, ciągła muzyka. Ja to owszem uwielbiam, ale po to jadę na wczasy żeby w
                              nocy wypocząć, pożądnie się wyspać a nie nasłuchiwać śpiewów pijanych
                              turystów, pędzących samochodów, czy muzyki techno z dyskoteki(a tego w
                              Rethymnonie pełno). W Maravel to właśnie znalazłam- SPOKÓJ. Do Rethymnonu jest
                              tak blisko, że można tam spokojnie być codziennie.Jednak to chyba nie najlepsze
                              miejsce by wypocząć.
    • r_hojdus Re: MARAVEL SKY ***+ 07.08.05, 16:12
      Będę wdzięczna za każdą informację dot. Maravel Sky. Jakie są pokoje(ja też mam
      rodzinny. Jadę ja, moi rodzice i moja 3,5 letnia córeczka), gdzie jest dobra
      plaża(ile kosztuje wstęp), jakie jest jedzenie (my mamy śniadania i
      obiadopkolacje), czy jest czysto itd. Mam nadzieję, że mnie nie załamiesz, gdyż
      po przeczytaniu opinii innych uczestników forum(np. ferby26)jestem lekko
      podłamana. Pozdrawiam!
    • r_hojdus Re: MARAVEL SKY ***+ 07.08.05, 22:14
      Bardzo Ci dziękuję za cenne dla mnie informacje, zdjęcia(hotel na nich wygląda
      całkiem do rzeczy, szczególnie roślinność) i plan hotelu. Zastanawiam się tylko
      co mogę zrobić żeby nie zakwaterowali mnie w tych bungalowach o których
      wspominasz że wyglądały bardzo marnie. Nie wiesz czy pokoje rodzinne też w nich
      były? Co mi radzisz? Proszę napisz mi jeszcze coś na temat łazienek,
      klimatyzacji i plaży(czy trzeba buty do wody, czy są w wodzie jakieś płyty
      betonowe, przy plaży jakiego hotelu jest dobrze dla dzieci i ile trzeba
      zapłacić za leżaki). Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie!!!
      • ferby26 Re: MARAVEL SKY ***+ 08.08.05, 09:56
        Dla pocieszenia dodam, że wszystkie ulotki reklamowe i zdjęcia hotelu w
        internecie są nieaktualne gdyż są sprzed kilku(nastu) lat. Poznałem to m.in. po
        tym że drzewka na zdjęciach sa wielkości kwiatów doniczkowych a w
        rzeczywistości mają po kilka metrów wysokości.
        Jeżeli chcesz podeśle Ci fotki M.Land sprzed miesiąca.
        • aalka Re: MARAVEL SKY ***+ 22.08.05, 11:23
          ja też poproszę aktualne fotki bo planuję tam urlop
          aalka@gazeta.pl
          • helen.ch Re: MARAVEL SKY ***+ 24.08.05, 00:06
            hotelu nie znam, ale po tych wszystkich komentarzach z ciekawości znalazłam
            stronę ze zdjęciami hoteli, nie wiem kiedy były zrobione..
            www.urlaubsbilder-online.de/img_gallery.php?lc=h17317&mode=0
    • neronka Re: MARAVEL SKY ***+ 05.09.05, 12:25
      cytat:

• Kreta hotel Maravel Sky - wrażenia (długie)
      fukus1 15.08.2005 14:46 + odpowiedz

Właśnie wróciliśmy z pobytu (1-14 sierpnia) w hotelu Maravel Sky i
      chcielibyśmy się podzielić naszymi wrażeniami i uwagami.
      Hotel znajduje się w miejscowości Adelianos Kampos 6 km na wschód od
      Rethymnonu.
      Położony jest pomiędzy nową a starą drogą krajową i z tego powodu w
      niektórych pokojach może być odczuwalny dotkliwy hałas.
      Hotel składa się z dwóch części, w starszej części pokoje są wyposażone w
      klimatyzację sterowaną centralnie – działającą w godzinach 18-23, nowa część
      dysponuje pokojami z klimatyzacją indywidualną – ale w zależności od
      wykupionej opcji pobytu albo działa ona 24h albo w godzinach 18-23 (za
      dodatkową opłatą 5 Euro/dzień można mieć ją włączoną 24h). Pokoje w nowej
      części (lepszej) zaczynają się od numerów 801, w starszej części
      najładniejsze pokoje znajdują się w okolicach nr 115 i powinny wychodzić na
      wewnętrzną część hotelu. Hotel ma dwa baseny.
      Ponieważ początkowo otrzymany pokój nie spełniał naszych wymagań (nr 205 –
      miał dwa murowane łóżka nie do ruszenia) wymieniliśmy go na inny (nr 4?? –
      pokój ładny z podwójnym łóżkiem, ale miał feler, śmierdziało w nim
      niemiłosiernie starymi skarpetami – coś siedziało w rynnie na balkonie i tak
      cuchnęło), następnie otrzymaliśmy pokój najładniejszy w starej części (nr
      115) jednak brak klimatyzacji prze 24h (głównie chodzi tu o noc) zmusił nas
      do kolejnej interwencji w recepcji. Ostatecznie skończyliśmy w pokoju w nowej
      części (nr 809) ładnym, przy basenie i co najważniejsze z klimą przez 24h –
      za jedyne 5 Euro/dzień; jedynym mankamentem tego pokoju był fakt iż przez
      ścianę znajdowała się stołówka i rano wygłodniali wczasowicze głośno szurali
      krzesłami i nas budzili.
      W recepcji hotelu są najwidoczniej przyzwyczajeni do takich „wybrednych”,
      czyli chcących spędzić przyjemnie 2 tygodnie urlopu turystów – po miłej ale
      stanowczej rozmowie w języku niemieckim (zdecydowanie preferowanym)
      otrzymywaliśmy to o co prosiliśmy, więc ostatecznie wyjechaliśmy zadowoleni.
      Fauna i flora hotelowa – flora jest bardzo ładna, zadbana i często podlewana,
      natomiast jeśli chodzi o faunę to widzieliśmy dwa okazałe egzemplarze szczura
      (na szczęście nie w pokoju) oraz bardzo wiele egzemplarzy małego, wrednego,
      szybko latającego komara . Na miejscu kupiliśmy w supermarkecie coś
      włączanego do kontaktu przeciwko komarom i mieliśmy spokój.
      Jedzenie jest świeże, smaczne i każdy znajdzie coś dla siebie.
      Ponieważ nie mamy dzieci, nie jesteśmy w stanie zbyt wiele powiedzieć o
      udogodnieniach dla rodzin z dziećmi – raz w tygodniu jest animacja wieczorna
      np. wieczór grecki ale bez rewelacji.
      Plaża przy hotelu niezbyt ładna, z płytami betonowymi w wodzie – nie dla
      dzieci.
      W okolicy znajduje się wiele wypożyczalni samochodów – my korzystaliśmy z
      Eurocars – obsługa miła, samochody dobre i udaje się wynegocjować zniżki.
      Polecamy wycieczki na Gramvoussa (uroczy dzień na statku wraz z plażowaniem i
      pięknymi widokami), Elafonissi (błękitna laguna z płytką i gorącą wodą),
      Arkadia (pamiątka z wojen z Turkami z pięknie zachowanym zabytkowym
      klasztorem, bajkowe otoczenie) Plakias (piękna zatoka, wraz z plażą – można
      spokojnie opalać się nago) i oczywiście wąwóz Samaria.
      Nie traktujcie tego opisu jako zniechęcającego, jeśli kochacie Grecję to na
      pewno będziecie nią oczarowani i zachwyceni, my na Krecie byliśmy już drugi
      raz i bardzo chętnie pojedziemy tam znowu. Hotel polecamy ludziom, którzy
      dużo zwiedzają i nie przywiązują tak dużej wagi do obiektu.

Pozdrawiamy
      Ania i Paweł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka