Dodaj do ulubionych

Podróż do Finlandii

01.08.05, 19:59
Ostatnimi czasy wybrałem się do Finlandii. Nie byłem tam nigdy. To co
zobaczyłem i usłyszałem jest niewiarygodnie piękne. Przejechałem cały kraj od
Helsinej aż do Kiragisniemi. Warto było. Proszę innych miłośników Finlandii o
umieszczanie swoich refleksji na temat tego pięknego kraju. W przyszłym roku
planuję dłuższy pobyt w okolicach jeziora Inari. Pozdrawiam wszystkich
odwiedzających tę stronę.
Obserwuj wątek
    • ala_krakow Re: Podróż do Finlandii 03.08.05, 22:56
      Witam!
      Ja planuje taką podróż do Finlandii w przyszłym roku. Już nie mogę się
      doczekać! Wiele słyszałam o tym pięknym kraju od mojej koleżanki Finki.
      pozdrawiam,
      Alicja
      • sonia55 Re: Podróż do Finlandii 09.08.05, 19:59
        hejka
        a ja chce w przyszlym roku w czerwcu jechac. troche trekkingowo, ale troche
        chcialabym na wodzie, bo w koncu to kraina jezior. czy orientujecie sie moze w
        cenach wynajmu kajakow w laponii? no i gdzie tam najatrakcyjniej i bezpiecznie
        poplywac (nie po rzekach gorskich). na razie znalazlam zastraszajace ceny.

dzieki
        sonia
        • suzuki500f Re: Podróż do Finlandii 10.08.05, 16:01
          Turyści zmotoryzowani wożą kajaki lub motorówki z sobą. Sam o tym myślałem. Aby
          nie zanłądzić na jeziorach dobrze jest mieć system nawigacji satelitarnej. Tak
          robi mój kuzyn. Spanie na dziko jest tam tolerowane i to częściowo rekompensuje
          inne wydatki. Podobały mi się okolice jeziora Inari. Trochę daleko ale przecież
          tam wszędzie jest daleko. A to link do obserwacji dróg i pogody. Pozdrowienia
          www.tiehallinto.fi/alk/english/frames/kelikamerat-frame.html
          • tilda1 Re: Podróż do Finlandii 13.08.05, 18:55
            www.prast.pl/4images/ - link do kilku fotek z Finlandii, takze moich.
        • nickdoforum Re: Podróż do Finlandii 13.04.06, 15:29
          Ceny kajakow i raftingu porazajace.... bez swojego nie ma po co sie wybierac na
          kajaki.
          Jeszcze jedna specyfika finskich rzek. Jest spokojnie leniwie, co kilka
          kilometrow miejsce WW II lub III (kategorie trudnosci gorskich rzek) a potem
          znowu rzeka nizinna. W Polsce i naszej czesci Europy rzeka jest albo nizinna
          albo gorska :)
    • tilda1 Re: Podróż do Finlandii 20.01.06, 09:45
      galeria.terve.pl/ - tu mozna ogladac i po zalogowaniu samemu zamieszczac
      wlasne fotki z Finlandii, zapraszam :)
    • conveyor Re: Podróż do Finlandii 22.01.06, 18:53
      Finowie...dziwny ale ciekawy narod. Przez 5 tyg. mieszkalem z wiejska rodzina w Alavalli, oni nie znali angielskiego a my finskiego, mimo to bardzo dobrze wspominam ten pobyt (mimo ze w innych aspektach byla to kompletna klapa). Najbardziej chyba zapadlo mi w pamieci picie mleka do obiadu :D
      • skubaniutka Re: Podróż do Finlandii 23.01.06, 01:20
        no, jednak ktoś tu zagląda!
        jak tylko będzie więcej czasu, chętnie wrzucę zdjęcia :)
        • suzuki500f Re: Podróż do Finlandii 23.01.06, 20:45
          Zaglądam tu często. Jakoś mało nas tutaj. No ale pogodę teraz mamy taką jak w
          Finlandii. Przy odrobinie wyobrażni sarny pod lasem mogą robić za renifery.
          Gorące pozdrowienia dla miłośników chłodnego kraju.
          • tilda1 Re: Podróż do Finlandii 31.01.06, 10:10
            z czasem bedzie nas na pewno wiecej :)
            • self-mademan Re: Podróż do Finlandii 08.02.06, 18:11
              Ja bym sie tez chetnie wybrał:)
    • nickdoforum Re: Podróż do Finlandii 13.04.06, 15:27
      Przejechalem w 2005 Finlandie od Helsinek do samej polnocy, jadac wschodem
      kraju a na koniec paletajac sie troche po polnocy.
      To co mi utkwilo, to oprocz lasow, to bardzo przyjazni i gadatliwi ludzie,
      poczucie bezpieczenstwa, ladne drogi a przede wsyztskim wspaniale przygotowane
      do turystki parki narodowe i rejony rekreacyjne. Metshallitus czy jakos tak
      nazywa sie organizacja ktora tym sie zajmuje i musze powiedziec, ze robia
      perfekcyjna robote. Tak przygotowane parki (bezplatne domki, miejsca pod
      namioty, koszt z recyklingiem nawet w srodku parku, toalety (jak utrzymane!!),
      drewno na ognisko, siekiery, miejsca na ogniska, itp. Dzieki temu nie ma
      potrzeby samemu, szukac kombinowac, przy okazji niszczyc i smiecic. Ja sobie
      poradze w lesie nie niszczac niczego ale jest wiele osob dla ktorych to sa
      swietne udogodnienia. Wspaniale sa tez parki, w ktorych mozna chodzic calymi
      tygodniami nie spotykajac ludzi (he he tylko komary). Swietnie przygotowane
      wieze do obserwcji ptakow, miejsca wedkarskie, punkty informacyjne, bezplatne
      mapki itd. Organizacja turystyki pieszej 10 punktow na 10. Dzieki takiej i
      nfrastrukturze mozna bezpiecznie chodzic z dziecmi lub samemu.
      Chcialbym tam wrocic na dluzej z lepszym niz mialem wyposazeniem turystyczym,
      zeby moc wiecej czasu spedzic w lasach...
      • puola Re: Podróż do Finlandii 13.04.06, 21:13
        nickdoforum napisał:

> To co mi utkwilo, to oprocz lasow, to bardzo przyjazni i gadatliwi ludzie,

gadatliwi? to wbrew stereotypowi:)

> poczucie bezpieczenstwa, ladne drogi a przede wsyztskim wspaniale
        przygotowane
        > do turystki parki narodowe i rejony rekreacyjne. Metshallitus czy jakos tak
        > nazywa sie organizacja ktora tym sie zajmuje i musze powiedziec, ze robia
        > perfekcyjna robote.

Metsähallitus to kombinacja metsä=las hallitus=rzad, zarzad, a po polsku
        odpowiednik to Lasy Panstwowe.

Tak przygotowane parki (bezplatne domki, miejsca pod
        > namioty, koszt z recyklingiem nawet w srodku parku, toalety (jak
        utrzymane!!),

> swietne udogodnienia. Wspaniale sa tez parki, w ktorych mozna chodzic calymi
        > tygodniami nie spotykajac ludzi (he he tylko komary).

No i w niektorych rejonach uwaga na kleszcze.

> Chcialbym tam wrocic na dluzej z lepszym niz mialem wyposazeniem turystyczym,
        > zeby moc wiecej czasu spedzic w lasach...

Czekamy na lato, na razie snieg zaczyna sie topic...
        • madeofstars Re: Podróż do Finlandii 21.05.06, 18:28
          piekny,ekologcznie czysty kraj,bylam tam majac 8 lat za czasow glebokiej komuny
          w Polsce, jako dziecko bardzo sie zachwycilam i wybieram sie teraz juz dorosla
          z chlopakiem w lato,moze ktos poleci mi mi fajne noclegi w Helsinkach
          konkretnie,ceny oraz ceny przeprawy promowej lub przelotu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka