Gość: pinka IP: *.callisto.krakow.pl 20.08.02, 15:03 Jade do Matalii z Big Blue. Czy mozecie mi poradzic, gdzie nalezy pojechac, wynajac samochod, co zobaczyc. Czy to dobre miejece na spedzenie urlopu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: waldek Re: Matala IP: 195.205.44.* 20.08.02, 15:42 to straszna dziura jedna glowna uliczka .nic poza tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Matala IP: *.fwfin.fwc.com 21.08.02, 10:27 Miasteczko faktycznie małe ale plaża w Matali chyba najładniejsza na Krecie. Co warto zobaczyć? Dawną stolicę Chanię, palac minojski w Knososs, starożytne ruiny w Gortynie, Rethymnon i Wąwóz Samaria. Warto tez odwiedzić sąsiednie Santorini. Wypożyczalnie samochodow sa w kazdym miasteczku turystycznym. Wyspa nie jest taka wielka, tak że wszędzie można w miarę szybko dojechać. Miłego urlopu życzę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trigger Re: Matala IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 21.08.02, 13:56 To chyba najlepsza lokalizacja na Krecie. Mieścinka maleńka, ale nie ma za to tych turystycznych kołchozów jakie są w Ammoudarze czy Hersonissos. Mało też disco-turystów. Przyjeżdza sporo bardziej rockandrollowych ludzi. Mieszkaliśmy w hotelu Zafiria. Naprzeciwko hotelu jest niezła wypożyczalnia - nie kantują na ubezpieczeniu i nie ma dodatkowej stawki za przejechane kilomentry. Koniecznie odwiedź Czerwoną Plażę - 20 min przez górki - my chodziliśmy tam codziennie - warto ;). Morzej jest znacznie spokojniejsze niż na północy. Poza tym w połowie września czyć już różnicę klimatu - Matala i południowe wybrzeże Krety są cieplejsze. Jedynym minusem są chyba ceny w sklepach - średnio o 20-30% wyższe niż na północy. Przy kilku dużych retsinach co wieczór różnicę można boleśnie odczuć :) Ale warto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Matala IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.02, 18:52 Matala jest naprawdę urocza. Od trzech lat odkąd tam byłam mam wgrane na pulpicie zdjęcie plaży w Matali ze skałek. To taki sentyment. Miasteczko jest nieduże - ale chyba w takich się najlepiej wypoczywa. Ja byłam na północy we wrześniu i po podróży na południe widać różnicę w klimacie - jest cieplej. Poza tym moja następna podróż na Kretę na pewno zakończy się w jakimś miasteczku na południu - jest tam pięknie. Chociaż zabytki są raczej na północy. Wynajęcie samochodu nie stanowi problemu, chociaż jest drożej niż na północy. Życzę miłej podróży. Warto odwiedzić każdy kącik wyspy nie sugerując się opiniami innych turystów, bo jeśli samemu się nie zobaczy - trudno oceniać uroki miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trigger Re: Matala IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 08:00 Przy centralnym "rynku" Matali był sklepik z ceramiką i pamiątkami prowadzony przez Polkę. Można było wytargować naprawdą rozsądne ceny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinka Re: Matala IP: *.callisto.krakow.pl 23.08.02, 15:33 Bardzo Wam dziekuję za te odpowiedzi, jetescie kochani. Jade na urlop z przesiwiadczenie, że dobrze wybrałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Matala IP: 195.205.44.* 23.08.02, 16:19 ja osobiscie uwazam ze jest to zbyt mala miejscowosc, i mozna sie nudzic po jakims czasie ale to kwestia indywidualna najwazniejsze zeby wypoczac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotasia Re: Matala IP: *.tdmedia.pl 02.09.02, 23:20 Do Pinki Polecam Matalę! Spędziłam tam 2 tyg. cudownego urlopu. Do jakiego hotelu jedziesz? Czy jesteś jeszcze zainteresowana info ? Daj znać!! Asia Odpowiedz Link Zgłoś
odyseusz Re: Matala 03.09.02, 04:57 Ok, ale napisz, że plaża w Matali jest kamienista, do morza wchodzi się płytamu betonowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafał do odyseusza IP: *.otenet.gr 18.09.02, 12:52 z całym szacunkiem ale skoro tak twierdzisz to nie byłeś chyba w matali, ale czytam cię już w którymś z kolei temacie więc wiem że masz zawsze rację Odpowiedz Link Zgłoś
odyseusz Re: do odyseusza 18.09.02, 15:30 Gość portalu: rafał napisał(a): > z całym szacunkiem ale skoro tak twierdzisz to nie byłeś chyba w matali, ale > czytam cię już w którymś z kolei temacie więc wiem że masz zawsze rację Oczywiście, że byłem, ta bliższa plaża jest taka, Red Beach nie - ta jest ok, ale dla starszych ludzi jest tam za daleko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilona Do:krotasia IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.02, 12:08 Gość portalu: krotasia napisał(a): > > Polecam Matalę! Spędziłam tam 2 tyg. cudownego urlopu. Do jakiego hotelu > jedziesz? Czy jesteś jeszcze zainteresowana info ? Daj znać!! > > Asia No to napisz w jakim hotelu byłaś i jak było(dokładniej), bo też chcę się wybrać w te strony i myślałam o hotelu Matala Bay-wiesz coś? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyy Re: Matala IP: 195.205.183.* 16.09.02, 08:05 Do Pinki Wylatuje z BigBlue do Matali 21.09. Czy mogłabyś napisać co Ci się najbardziej podobało, co warto zobaczyć, na co uważać? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilona Re: Matala IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 13:26 > Wylatuje z BigBlue do Matali 21.09. Czy mogłabyś napisać co Ci się najbardziej > podobało, co warto zobaczyć, na co uważać? > Pozdrawiam A do jakiego hotelu lecisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldek Re: Matala IP: 195.205.44.* 18.09.02, 09:30 ludzie przeciez tam nie ma co ogladac nie ma nawet rynku w 3 minut przejdziesz cale miasteczko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biedrona Re: Matala IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.02, 12:46 Gość portalu: waldek napisał(a): > ludzie przeciez tam nie ma co ogladac > nie ma nawet rynku > w 3 minut przejdziesz cale miasteczko Jak ktoś się nigdzie nie rusza to tak gada!!!Pomysl człowieku,że moze ktoś jedzie tam po tzw. 'Swięty Spokój', albo żeby mieć dobrą bazę wypadową. Na Ryneczek, to mogę jechać do Krakowa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldek Re: Matala IP: 195.205.44.* 18.09.02, 13:37 dziewczynko zjezdzilem cala Krete ani stamtad nie mozna nic zaplanowac bo wszedzie daleko nie ma gdzie wyjsc wieczorem bo po 2 wieczorach spotykasz tych samych ludzi a gdzie kretenskie waskie uliczki patrz chania czy rethymnon chcesz miec spokoj to jedz w bory dolnoslaskie albo tego typu miejsca ale nie mow ze urok Matali powalil cie na nogi bo to jest zwykle miasteczko jakich tam wiele, zadna atrakcja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotasia do ilony IP: *.tdmedia.pl 18.09.02, 23:20 Byłam właśnie w hotelu Matala Bay. Nie spodziewałam się luksusów bo jest to hotel 2**(kat.C). Pokoje urządzone są skromnie: wygodne szerokie łóżka, stół i krzesła, lustro, szafa, łazienka w kafelkach z prysznicem i zasłonką, wc, umywalka. Co najważniejsze jest tam czysto, sprzątają codziennie, zmiana pościeli i ręczników w soboty. Obsługa hotelu bardzo miła, życzliwa i uczynna. Do hotelu bez problemu można wnosić jedzenie, sami zresztą prowadzą sklepik spożywczy po drugiej stronie ulicy. Basen czysty ze słodką wodą, podświetlany wieczorem. Sniadania skromne i niestety monotonne ale zawsze świeże: bagietka lub tosty, kawa, herbata, płatki z mlekiem (mleko zimne), mortadela, sery, dżemy. Wydawane 8.00 - 10.00, ale można być juz nawet 7.15 jesli planuje sie wycieczkę. Warto to zgłosic w recepcji. Obiadokolacja od 19.00 do 21.00. Tu niestety nie ma możliwości zjedzenia później lub wyprowiantowania. Nie zdążysz - przepada. Obiadokolacje są obfite i smaczne. Sałatka, przystawka (te dwie w formie bufetu) i danie główne (serwowane) + napoje płatne dodatkowo: woda 1 litr - 1.5 euro, tak samo mała cola, sprite itp., wino ok 3 euro chyba za 0.5 litra. Proponuję wziąć raid electric- mnie w lipcu się przydał. Do plaży idzie się jakieś 5 - 10 min przyjemnym spacerkiem. Na plaży wypożyczyć można leżaki i parasole po 2 euro za szt. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania pisz - odpowiem.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia Re: Matala 16.01.03, 20:20 de gustibus non disputandum est: niektórzy chcą jechać do wielkiej metropolii, niektórzy wolą mniejsze miasteczka. mi rozmiar i atrakcje Matali odpowiadały. nie zgodzę się, że nie można się wydostać: autobusy do Heraklionu kursują często, można pożyczyć skuter, samochód. my pojechaliśmy i do Rethimnonu, do Samarii i na Spinalongę. Red Beach b. fajna, tylko to podejście w 35 - 40 st. upale męczące. Miło wspominam plażę kawałek przed Matalą, miejscowość na K, natomiast plaża miejska w M. nieciekawa - brudny piasek, dużo ludzi, przy brzegu kamienie. Ale ja w Grecji nurkuję (co prawda tylko z rurką, maską i płetwami, ale zawsze), więc i tak zawsze mnie interesowały bardziej dzikie miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yanni Re: Matala IP: *.proxy.aol.com 17.01.03, 02:00 ptasia napisała: > Miło wspominam plażę kawałek przed Matalą, > miejscowość na K, Kalamaki, bardzo przyjemne miejsce...i taverna u Kosty tuz przy plazy. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia Re: Matala 17.01.03, 13:02 Gość portalu: Yanni napisał(a): > Kalamaki, bardzo przyjemne miejsce...i taverna u Kosty tuz przy plazy. > > Pozdr. tak!! w tavernie mieli pyszne sałatki i miły cień, a barmani - fajne poczucie humoru :) Pzdr :) Odpowiedz Link Zgłoś