Dodaj do ulubionych

Z Krety na Santorini

IP: *.chello.pl 17.08.05, 07:42
Chcę popłynąć na Santorini z Krety (Hersonissos), chciałbym się spytać jak to
zrobić najtaniej i najrozsądniej, czy wybrać biuro miejscowe, czy można
samemu kupić rejs w porcie. I gdzie się potem udać na Santorini?? Co warto
zobaczyć??
Obserwuj wątek
    • georghe Re: Z Krety na Santorini 17.08.05, 08:14
      Ja skorzystałem z wycieczki fakultatywnej oferowanej w hotelu w którym
      mieszkałem (Neckermann - Hotel Blue Bay). Jestem bardzo zadowolony z tej formy
      bo o nic nie musiałem się martwić. Rano podjechał pod hotel autobus, który
      zawiózł nas pod sam statek, a po powrocie odebrał i dowiózł do hotelu. Nie
      musiałem również martwić się jak zorganizować pobyt na Santorini, a nie
      wyobrażam sobie nie skorzystać z polskiego przewodnika. W przeciwnym wypadku
      szkoda kasy na wyjazd.
      Koszt tej wycieczki to ok. 800 zł za 2 osoby. Statek płynął 4 godziny z
      Heraklionu i była to najgorsza, najnudniejsza i najbardziej męcząca część
      wyprawy.
      • Gość: sos Re: Z Krety na Santorini IP: *.chello.pl 17.08.05, 15:02
        A gdzie byłeś na Santorini, co zobaczyliście, ja także lece z Neckermanna
        • bebiak Re: Z Krety na Santorini 17.08.05, 17:19
          Możesz również rozważyć samodzielną wyprawę, a w Helladzie nie jest to trudne,
          choć ofkors zalezy co kto woli.
          Z Limenas Chersonissos masz autobusy (normalny KTEL czyli ichni PKS) do Agios
          Nikolaos a stamtąd pływają promy linii LANE na Santorini (i dalej: do Pireusu).
          Musisz się jednak dowiedzieć czy każdy prom tej linii zawija do portu na
          Santorini bo mnie się wydaje, że nie każdy (tzn., że nie każdego dnia).
          O ile pamiętam jeden z nich odpływa z Ag. Nikolaos ok. 18-tej (jak się nie
          spóźni a płynie z Rodos) a na Santorini jest ok. północy (to wiem na pewno bo
          tak nim płynęłam z Ag. Nikolaos na Milos, choć może coś się zmieniło). Ja z
          reguły taką noc przesypiam w porcie (ale mnie wiele do spania nie potrzeba),
          potem krótka toaleta gdzieś w tawernie i od świtu jestem gotowa do szwędania
          się po wyspie.
          O Santorini nie napiszę, bom tam jak dotąd nie była (z przyczyn osobistych).
          Pozdrowienia. B.
        • georghe Re: Z Krety na Santorini 18.08.05, 08:00
          W sumie to pewnie niewiele bo dzien jest dość krótki.
          "Wyladowaliśmy" w Firze, potem autobusem (widoki I klasa) do miejsca, które
          jest na Santorini gwoździem programu czyli do miasteczka Ia.
          Następnie powrót do Firy, spacerek i spowrotem na prom. W Heraklionie byliśmy
          ok. 20,30.
          • Gość: ela Re: Z Krety na Santorini IP: *.eia.pl 18.08.05, 08:21
            Z iraklionu odpływaja normalne promy na Santorini, wiem ze na pewno w piatek ale
            nie tylko, 25 euro w jedna strone i wodoloty codziennie 40 euro
            • Gość: Jola Re: Z Krety na Santorini IP: 213.25.149.* 18.08.05, 09:43
              normalny prom na Santorini w piątek kosztuje 15 euro a wodolot 31 płynełam
              miesiąc temu Jola
              • jarekm4 Re: Z Krety na Santorini 18.08.05, 10:17
                Jolu,
                tez planuje dostac sie na Santorini promem z Iraklionu. Czy mogla byś mi podać
                wiecej informacji na ten temat, w jakich godzinach kursuje prom,ile trwa
                podróż,czy wymagana jest wczesniejsza rezerwacja?
                Z każde info będe bardzo wdzięczny.
                Jarek
                • Gość: jola Re: Z Krety na Santorini IP: 213.25.149.* 18.08.05, 12:09
                  na podanej stronie cretetravel.com rozkład promów jest aktualny, cena, która
                  podalam to cena w jedna stronę, biletu nie trzeba rezerwować wcześniej, prom
                  ogromny, w lipcu nawet w połowie nie wykorzystany. Zwróć uwagę na rozkład, nie w
                  każdy dzień są dogodne połączenia, zwłaszcz powrót jest istotny, nie czekaj do
                  ostatniego promu przed wylotem, te szybkie wodoloty, płyną około 2 godz.jeżeli
                  wieje meltemi są odwołane lub mają duże opóżnienie, podczas mojego pobytu
                  zdarzyło sie tak 2 razy, ten wolny prom clasis 4 godz. najtańszy, płynie zawsze.
                  Z lotniska do poru taksówka 5 euro jest też autobus do godz 23 bilety można
                  kupić w porcie lub agencjach turystycznych w mieście cena taka sama, ja kupiłam
                  w porcie Jola
                  • Gość: sos Re: Z Krety na Santorini IP: *.chello.pl 18.08.05, 18:52
                    Jolu, więc muszę jechać do Heraklionu i tam z portu dopłynę na Santorini, tylko
                    gdzie dopływają promy w Santorini, czy łatwo się tam poruszać aby obejrzeć te
                    najciekawsze miejsca
              • Gość: nisia94 Re: Z Krety na Santorini IP: *.tvteletronik.pl 18.08.05, 11:47
                Jolu, te ceny to w die strony czy w jedną? Skąd wypływają te promy? Czy z
                Rethymno tez są promy/wodoloty?
                • Gość: kris Re: Z Krety na Santorini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 13:22
                  z rethymno jest prom superfast plynie 2 godz i jest we wtorki 0 6.50 rano cena
                  65 e w dwie strony powrot o 19.50 wyplyniecie z santorini
                  • Gość: martin Re: Z Krety na Santorini IP: *.citibank.com 18.08.05, 16:33
                    a gdzie on przyplywa na santorini? Do Firy? Masz jakies rady jak sobie samemu
                    zorganizowac dzien na santorini? Jaki tam jest transport zeby zobaczyc cos
                    fajnego poza Fira?
              • Gość: ela Re: Z Krety na Santorini IP: *.eia.pl 18.08.05, 14:07
                No tak podałam cene na paros, a santorini jest blizej. Pomyliło mi sie
        • Gość: tomaszc Re: Z Krety na Santorini IP: *.bedzin.enion.pl 27.09.05, 12:15
          Polecam opcję z noclegiem (ok 40 euro).Prom DEDALUS z Heraklionu np w piątek o
          21 (16 euro)na santorini około piewszej w nocy. Tam można jechać taksówką (10
          euro) do FIRY i przedołować w jakiejś knajpie do rana. Rano kupić wycieczkę na
          wulkan i gorące źródła (15 euro)a wieczorem pojechać na słynny zachód słońca w
          OIA czy jak tam się to pisze.W miedzyczasie można załatwić nocleg (uwaga
          kantują cwaniaki)Rano jechać na wycieczke na osławioną RED BEACH i na
          wykopaliska archeologiczne. Dedalus wraca na Kretę o 18 30 więc czas można to
          tej pory zagospodarować. Całą wyspę z jej atrakcjami załatwiamy w dwa dni. Z
          Hersonissos do Heraklionu autobus 2,30 euro. Na santorini też polecam
          autobusy.Radzę od razu wykupić bilet powrotny na Prom bo na santorini moga być
          kłopoty. Można też skożystać z szybkich promów ale one sa droższe -32 euro
          • jollka2 do Tomasza 27.09.05, 12:25
            W jakim sensie kantują na noclegach? Widzialam maksymalne "dymanie" turystow w
            Egipcie, czyżby Grecy również??
    • mali_na Re: Z Krety na Santorini 18.08.05, 10:23
      Są trzy opcje, do wyboru do koloru:)
      www.cretetravel.com/To_and_from_Crete/Ferries_Crete_Santorini.htm
      • Gość: Tom Re: Z Krety na Santorini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 14:27
        Witam, a czy ktoś zna sensowne połączenie promem z Rodos na Santorini? Te,
        które znalazłem to prom płynący bardzo okrężną drogą. Pozdrowiam, Tom
        • Gość: sos Re: Z Krety na Santorini IP: *.chello.pl 18.08.05, 18:54
          Bedę w Hersonissos, czyli muszę pojechać do Heraklionu i z portu popłynę na
          Santorini; czy dobrze zrozumiałem?? I dopłynę do jakiej miejscowości na
          Santorini???
          • neronka Re: Z Krety na Santorini 18.08.05, 19:00
            Tak musisz jechać do Heraklionu i stamtąd promem na Santorini - do portu Athinos.

pozdrawiam
            Daga

GRECJA -hotele i apartamenty (opinie turystów)
            • Gość: martin Re: Z Krety na Santorini IP: *.citibank.com 18.08.05, 19:36
              a ten wodolocik z Rethym,no gdzie plynie? Tez do Athinos? czy to jest miejsce
              warte uwagi?
              • Gość: bah7 Re: Z Krety na Santorini... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 18.08.05, 20:53
                > Tez do Athinos? czy to jest miejsce warte uwagi?

Niestety, nie wiem, ale ten Twój rejs jest super - będziesz 10 h na
                Santorynie!!!

Port Athinos to miejsce bardzo "warte uwagi" - jak najszybciej wypożycz tam
                autko i natychmiast wyruszaj "wgłąb" wyspy (ale, qrczę, Santoryn ma kształt
                księżyca...)! ;-)))

www.willsher.me.uk/html/santorini_5.html

Jeśli dopłyniesz do portu w Thira - to: albo schody, albo kolejka i dalej tak
                samo j.w. ...

www.greekbackpack.com/santorini/donkey_path.shtml

Pzdr.

bah7
                • jarekm4 Re: Z Krety na Santorini... 18.08.05, 21:59
                  Witam,
                  mam pytanko odnosnie samej wyspy,rozumiem ze to raczej jest duza wyspa i spacer
                  po niej to nie wchodzi w gre?piszecie o kolejce,wypozyczeniu samochodu?ile
                  kosztuje ta kolejka i co ona oferuje,objazd po calej wyspie?jak wyglada sprawa
                  samochodu,ceny jak na Krecie czy duzo drożej?czy sa tam jakis autobusy? co
                  polecacie zobaczyc na Santorini?

Jarek
                  • Gość: bah7 Re: Z Krety na Santorini... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 18.08.05, 22:22
                    > to raczej jest duza wyspa i spacer po niej to nie wchodzi w gre?

Oceń sam - Santoryn ma 73 km2, 13 wiosek i 7.000 mieszkańców (+ ok. 10.000
                    turystów w lecie)...

> piszecie o kolejce...

Oczywiście, linowej, aby wjechać na poziom caldery:

www.grecja.home.pl/cyklady/thira/thira11.htm

> wypozyczeniu samochodu?

Myślę, że ze zwiedzaniem więcej niż 100 km po wyspie nie zrobisz w 1 dzień...

> jak wyglada sprawa samochodu,ceny jak na Krecie czy duzo drożej?

Podobnie.

> czy sa tam jakis autobusy?

Są.

> co polecacie zobaczyc na Santorini?

Oczywiście Oia, a resztę najlepiej wybierz sam:

www.trekearth.com/search.php?phrase=santorini&type=

Pozdrawiam

bah7
                    • jarekm4 Re: Z Krety na Santorini... 19.08.05, 08:33
                      Wielkie dzieki za info!
                      pozdr
                      Jarek
                      • Gość: sos Re: Z Krety na Santorini... IP: *.chello.pl 19.08.05, 09:22
                        A jak się kupi wycieczkę z biura to czy oni oferują chociaż jakiś obiad??
              • Gość: Jola Re: Z Krety na Santorini IP: 213.25.149.* 19.08.05, 09:44
                w porcie Athinos jest tylko port, wysiadasz na brzeg 10 m dalej wsiadasz w
                Autobus do Firy 1 euro lub taksówke 0d 5 do 10 euro lub wypożyczasz samochód lub
                skuter w wypożyczalni. Autobus do Firy jedzie około 15 minut. Port ma połączenie
                tylko z Firą. Zwiedzasz Fire a potem autobusami dalej. Połączenie autobusowe na
                wyspie świetne z każdym miejscem. Autobusy jeżdżą często, cena 1 euro. Do Oia 20
                min jazdy. W ciagu jednego dnia poza Firą i Oia chyba niewiele wiecej zdążysz
                zobaczyć autobusem, za każdym razem musisz wracać do Firy i stamtąd jechać w
                inne miejcse, bo każda miejscowość ma połączenie tylko z Firą. Do Firy nie płyną
                regularne promy ale statki wycieczkowe, wysiadasz na dole i musisz dostać sie do
                miasta na górze kolejką linową 3 euro w jedną stronę lub osłem nie wiem za ile
                • Gość: martin Re: Z Krety na Santorini IP: *.citibank.com 19.08.05, 11:41
                  zastanawiam sie czy brac wycieczke zorganizowana czy tez jechac na santorini
                  samodzielnie... bede w Rethymno wiec w gre wchodzi tylko ten "wodolocik" - ale
                  bylbym na Santorini jakies 9-10 godzin. To powinno wystarczyc na Thire plus
                  jakas jedna inna miejscowosc... Co radzicie?

czy ktos zna jakies dobre biuro z wycieczkami w rethymno?
                  • Gość: kris Re: Z Krety na Santorini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 12:25
                    Ja planowalem samodzielny wypad na santorini ale po podliczeniu wszystkich
                    kosztow zrezygnowalem. Bylem w Kissamos na zachodnim krancu krety wiec jescze
                    dochodzil mi koszt dostania sie do rethymonu. Autobusów nie ma tak wczesnie
                    rano, wiec pozostaje taksowka lub samochod, wiec minium 40E dodatkowo. Poza tym
                    wyciczka od rezydenta Itaki kosztujaca 100 E miala wliczony przyzwoity obiad.
                    Transfery po wyspie to tez koszt no i jak jestes pierwszy raz to w zasadzie nie
                    wiesz gdzie isc, gdzie jechac itd. Z rezydentem zdazylismy zwiedzic Thire, Oia,
                    Kamari z czarną wulkaniczną plaza, winiarnie i miasteczko najwyzej polozone nie
                    pamietam nazwy chyba Pyrgylos. W sumie zobaczylismy duzo i organizacja tego
                    samemu bylaby dosyc klopotliwa. Dlatego nie zaluje i jak ktos nie mieszka w
                    miescie portowym to raczej polecalbym zorganizowane wycieczki mimo iz sam
                    wystrzegam sie ich jak tylko moge. Podobne wycieczki mozna kupic troche taniej
                    niz u rezydenta w lokalnych biurach, ale roznica nie jest zbyt duza ok 10-15 E
                    ale bez polskojezycznego przewodnika
                    • jarekm4 Re: Z Krety na Santorini 19.08.05, 14:08
                      A ktoś może polecić jakieś lokalne biuro w Rethymnonie? Bo faktycznie taką opcję
                      też wartobyloby rozważyć wedlug tego co mówicie...

Jarek
                      • bebiak Re: Z Krety na Santorini 19.08.05, 17:29
                        jarekm4 napisał:

> A ktoś może polecić jakieś lokalne biuro w Rethymnonie? Bo faktycznie taką
                        >opcję też wartobyloby rozważyć wedlug tego co mówicie...

Cześć, tylko raz korzystałam z wycieczki zorganizowanej - do Samarii (wrzesień
                        2000). Kupiłam ją w lokalnym biurze Ida Travel w Rethymnonie. Wszystko było w
                        największym porządku - a oferowali autokary z przewodnikami: niemiecko-, anglo-
                        , grecko- i francuskojęzycznymi.
                        Być może mają też w ofercie Santorini - tego nie wiem bo nie korzystałam (ale
                        mam chyba gdzieś w chatce reklamówkę - jeśli znajdę pod wieczór to coś
                        skrobnę).
                        Pozdrowienia. B.
                    • Gość: sos Re: Z Krety na Santorini IP: *.chello.pl 19.08.05, 14:10
                      Kris, mam więc pytanko w jeden dzień co proponujesz zwiedzić, słyszałem że w
                      Hersonissos są jakieś lokalne biura z polskim pracownikiem i wycieczkina
                      Santorini także po polsku. I jeszcze jedno czy warto płacić za przewodnika, czy
                      dużo się dowiedziałeś????
                    • Gość: martin Re: Z Krety na Santorini IP: *.citibank.com 19.08.05, 17:02
                      kris - ja bede w rethymno, wiec transport do portu to tylko taxi rano.
                      Nie przecze ze z zorganizowana wycieczka moge wiecej zobaczyc, ale zazwyczaj
                      bardzo pobieznie - wiec jesli moge byc tam na wlasna reke przez 9 godzin to
                      zdaze zwiedzic ze 2 miejscowosci spokojnie, bez tego gonienia co jest
                      charakterystyczne dla wycieczek zorganizowanych... ale nie wiem, zorientuje sie
                      na miejscu...
                      • Gość: s Re: Z Krety na Santorini IP: *.chello.pl 19.08.05, 21:14
                        Co warto zobaczyć w Fira i Oi, czy to są duże miasta??
                        • Gość: bah7 Re: Z Krety na Santorini... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 19.08.05, 21:51
                          Oia to właściwie wioska, a warto zobaczyć w niej wszystko, bo to...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2868799&a=14268852

Czyli: bielutkie domostwa, częściowo wyrobione w miękkiej skale (skafta),
                          wiatrak, kościółki wzniesione przez marynarzy, którzy uratowali się z morskich
                          tarapatów itd. ...

bah7

P.S.:
                          "Wschody i zachody słońca na Santorynie czynią poetów bezrobotnymi" (Lawrence
                          Durell)...
                          A najlepiej podziwiać je, trzymając w ręku kieliszek wytrawnego
                          wina "Santorini" o posmaku ziemi wulkanicznej, na której płożą się tam
                          niezwykłe krzewy winne...
                          To są chyba najprzyjemniejsze chwile w życiu...

• miladka24 Re: Z Krety na Santorini 25.08.05, 11:32
                    My zdecydowaliśmy się na spędzenie nocy na Santorynie, więc chcielibyśmy
                    wypłynąć o 07:30 we wtorek 06.09 i wrócić następnego dnia promem do Heraklionu
                    (stamtąd powrót autobusem do Rethymno). Uff, zapowiada się niezła przygoda.
                    • Gość: martin Re: Z Krety na Santorini IP: *.citibank.com 25.08.05, 15:32
                      nocleg to dosc dobry pomysl - szczegolnie ze wzgledu na te zachody slonca...
                      choc nocleg na santorini moze byc drogi i to chyba raczej na pewno... jesli
                      pojade na wlasna reke to raczej wybiore powrot wieczorem we wtorek do
                      Rethymno... gdzie bedziesz w Rethymno? bo my od 31 sierpnia w odyssia beach...
                      • Gość: kris Re: Z Krety na Santorini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 17:00
                        W lipcu stali w promie z ofertami od 15E/os i podwózka do promu.
                      • miladka24 Re: Z Krety na Santorini 25.08.05, 19:25
                        Będę od 31.08 w Golden Sun:)

A nocleg zamówiliśmy w Pension Livadaros za 25 euro/2 osoby. Z podwózką.

• Gość: martin Re: Z Krety na Santorini IP: *.citibank.com 26.08.05, 10:16
                          fajnie - ja sie zastanawiam, bo powrot wieczorem do rethymno jest wygodniejszy,
                          ale z drugiej strony ominie nas zachod slonca...
                          Gdzie jest ten pension Lindavaros? W Fira?
                          • miladka24 Re: Z Krety na Santorini 26.08.05, 12:19
                            Mnie trochę odstrasza perspektywa tłumów na rzeczonym zachodzie słońca, ale cóż;-)

A co do hotelu: "Pension Livadaros is situated in the traditional village of
                            Karterados, which is a short walk from the capital of Santorini island, Fira"
                            • Gość: bah7 Re: Z Krety na Santorini... IP: *.crowley.pl 26.08.05, 13:36
                              Myślę, że te tłumy opuszczą Santoryn jeszcze przed zachodem słońca...

www.trekearth.com/gallery/Europe/Greece/photo136974.htm

Chyba, że masz szczęście być gościem na jednym z uroczych wesel na tej Wyspie
                              Miłości...

www.trekearth.com/gallery/Europe/Greece/photo52499.htm

Najwięcej ludzi będzie zapewne w Oia...

www.trekearth.com/gallery/Europe/Greece/photo44518.htm

Szczególnie przy malowniczym wiatraku...

www.trekearth.com/gallery/Europe/Greece/photo9237.htm

Gdzie można zrobić pocztówkową fotkę...

www.trekearth.com/gallery/Europe/Greece/photo139087.htm

Albo wspaniałą pamiątkę - z kochającą, piękną dziewczyną...

www.trekearth.com/gallery/Europe/Greece/photo9347.htm

Ale w wielu miejscach Santorynu widać wtedy calderę...

www.trekearth.com/gallery/Europe/Greece/photo185482.htm

Może ta fotka była robiona w okolicy Akrotiri, gdzie są knajpki z tarasami z
                              najpiękniejszym widokiem na zachód słońca?

www.trekearth.com/gallery/Europe/Greece/photo97936.htm

A po nocy, słońce równie pięknie wstaje...

www.smallvillage.athensnet.gr/

Miłych wrażeń!

bah7
                              • Gość: martin Re: Z Krety na Santorini... IP: *.citibank.com 26.08.05, 18:21
                                FANTASTYCZNE...!!!!! SZKODA ZE CHYBA NIE ZOBACZE ZACHODU SLONCA... ale mam
                                nadzieje ze maja to na pocztowkach - wykupie caly sklep jak bede mogl...
    • Gość: bah7 Re: Z Krety na Santorini... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 19.08.05, 21:15
      > Co warto zobaczyć??

Jeśli udasz się na trochę dłużej, to możesz podziwiać m.in. różnokolorowe
      plaże:

# Słynną, czerwoną (Red Beach):

community.webshots.com/photo/231679593/231739742BkhjAS

# Białą - Kochanków (Lover's Beach):

community.webshots.com/photo/231739578/231739578uXuqeL

# Czarną:

community.webshots.com/photo/211033626/211033626NwkSRT

Pzdr.

bah7

• ella35 Re: Z Krety na Santorini 19.08.05, 23:02
      Najlepiej wykupić wycieczkę na Santorini w lokalnym biurze, koszt okolo 70 euro
      na osobę. (byłam w Stalidzie, koło Hersonissos, wrociłam wczoraj, więc
      informacje najnowsze) Zabierają cię z hotelu, wiozą do Heraklionu na szybki prom
      (około 5 rano wyjazd) (wodolot płynie 2 godziny w jedną, 2 godziny w drugą
      stronę) Zwiedzanie wyspy i powrót wieczorem, zawożą pod hotel. Różne biura mają
      różne trasy zwiedzania, ale tego można się dowiedzieć na miejscu. Odradzam
      wycieczki z rezydentami, okolo 30 euro drożej, i prom, który płynie w jedną
      stronę 4 godziny!
    • sszalwia Re: Z Krety na Santorini 20.08.05, 13:38
      Pdpisuję się pod słowami ella35! Za wycieczkę z lokalnego biura w Hersonissos (
      elatravel )placilismy 75 euro, wycieczka z Triady kosztowała 105 euro. W cene
      wliczony był dojazd do Heraklionu,prom,autokar po Santorini,polski przewodnik,
      wycieczka do winiarni;)) Goraco polecam! Naprawdę warto!!!
      • Gość: daria Re: Z Krety na Santorini IP: *.pro-internet.pl 20.08.05, 22:18
        Napiszcie mi proszę jak na Santorini podróżuje się z dzieckiem i wózkiem. Przemieszczanie się z wózkiem jast kłopotliwe? Widzieliście takich podróżników ;-)
        • ella35 Re: Z Krety na Santorini 20.08.05, 23:10
          Jak na mój gust byłby to czyn mocno ryzykowny. Na Santorini w trakcie dnia jest
          tak gorąco jak w piekle, znacznie goręcej niż na Krecie. Szczególnie upał jest
          dokuczliwy podczas zwiedzania najpiekniejszych miejsc takich jak Oia. Osobiście
          widziałam jedynie turystów z dziećmi w wieku powyżej 8-10 lat.
      • Gość: sos Re: Z Krety na Santorini PILNE!!!! IP: *.chello.pl 25.08.05, 10:13
        A gdzie szukać tego biura proszę o info elatravel z polsojęzycznym
        przewodnikiem, w Hersonissos jutro jadę więc pilne!!!!!!
        • Gość: mystek Re: Z Krety na Santorini PILNE!!!! IP: *.lech.kso.pl 25.08.05, 22:07
          Czolem

my bylismy na Santorini jakies poltora tygodnia temu.
          Wycieczke kupilismy w Elatours (czy Elatravel, nie pamietam dokladnie). Biuro te
          znajduje sie pod koniec Hersonissos na głownej ulicy, po stronie od ladu (taki
          niebieski szyld), blisko hotelu THalia w ktorym mieszkalismy. Bardzo polecam to
          biuro, bardzo mila pani. Nie wiedzielismy, czy brac jedno czy dwudniowo
          wycieczke. Koszt byl odpowiednio 75 oraz 105 EUR. Pani z biura zdecydowala sie
          nam nawet obnizyc cene tej dluzszej do 99 EUR od osoby. Koniec koncow
          zdecydowalismy sie na wycieczke jednodniowa za 75 EUR. Wyjazd byl o 5:40 spod
          hotelu przy glownej ulicy. Autobus spoznil sie jakies 10-15 min. Potem
          dojechalismy do portu w Iraklionie, a nastepnie doplynelismy do Santorini.
          Podroz byla szybka i bezbolesna, nie bujalo, state to ten 3,5 godzinny, nazywal
          sie Agia THalassini czy jakos tak. Niestety na Santorini wycieczka nie spelnila
          naszych oczekiwan, najpierw Fira, potem czarna plaza (przez 3,5 h !!!), ktora
          okazala sie pomylka, moim zdaniem plaza beznadziejna, na krecie jest pelno
          piekniejszych. Potem winiarnia, nastepna wielka pomylka, jakies piwnice z
          ruchomymi lalkami, bardzo duszno w srodku i pelno ludzi, a nastepnie poczestunek
          winem - moze jakis kieliszek wina i do tego bardzo niesmacznego. Na koniec
          pojechalismy do Oi, na ktora najbardziej sie nastawialismy, ale mielismy tam
          tylko 50 min, bo jak to okreslila pani przewodnik kierowca ma problem i ma druga
          prace i musimy zdazyc. Na koniec bylo Pirgos i potem port i do domu.
          Jestesmy wlasciwie sami sobie troche winni, bo nie zwrocilismy uwagi na ta plaze
          oraz winiarnie. Byly tez oferty zwiedzania samych wiosek, bez tej plazy oraz
          probowania wina. Ale z drugiej strony kompletnie zmienili czas pobytu w
          poszczegolnych miejscach - za co zrobilismy im awanture. IMHO Santorini jest
          przecudowne i koniecznie trzeba je zobaczyc, bardzo goraco polecam, tylko
          uwazajcie na wycieczki. Nie korzystajcie tez z wycieczek od rezydentow, nic nie
          daja wiecej, a placi sie jakies 30% ekstra. Od miejscowych tez mozna kupic
          wycieczki z polskim przewodnikiem, nie ma z tym zadnego problemu. Naszym byla
          jakas babka, ktora tez mowila po wlosku, fakt ze byla beznadziejna, na nasze
          slowa, ze ponad 3 godziny na plazy i niecale 50 min w Oi to troche farsa i
          skandal powiedziala, ze polacy maja jakis kompleks i zawsze im sie nie podoba
          ... Coz sama wydawala sie miec kompleks tego, ze jest Polka, po wlosku mowila
          wiecej niz w ojczystym jezyku i generalnie byla bardzo niemila. Ale koniec
          koncow bardzo polecam, chociaz dzisiaj pojechalibysmy tam na wlasna reke z opcja
          Prom plus autobusy do Fira, Oia i Pirgos.
          pozdrawiam i zycze udanych wakacji.
          Bartek
      • aislinn Re: Z Krety na Santorini 25.08.05, 20:56
        A powiedz mi, jak była zorganizowana ta wycieczka? Tj. o której wyjazd, kiedy
        przyjazd, jak długo jest się na Santorini? Czy zdążyliście "załapać się" na
        zachód slońca, czy to jednak za późno ?
        • Gość: Kasia Re: Z Krety na Santorini IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.05, 09:44
          A ja polecam wycieczke od rezydenta. Byłam tam półtora tygodnia temu z Ecco
          Holiday. Wyjazd z hotelu o 6 rano autokarem do portu w Heraklionie. Nasza cała
          grupa około 120 osób od samego początku nie musiała się o nic martwić. Na
          statek weszliśmy bez kolejki. Od razu poszliśmy na śniadanie. Fakt, że
          płynęliśmy 4 godziny, ale ja sie nie nudziłam, opalałam się. Wysiadaliśmy
          również pierwsi, co nie jest bez znaczenia kiedy na statku jest 1100 osób. Z
          portu autokarami pojechaliśmy do Pyrgos. Łaziliśmy po uliczkach sennego
          miasteczka około godziny. Spotkałam tam babuleńke w czarnym ubranku, jak z
          obrazka. Potem znowu do autokaru i do Oia, która jest śliczna. Tu byliśmy 1,5
          godziny. Następnie Fira tyle samo czasu. I schody do portu. Kolejka to pomyłka.
          To nie wesołe miasteczko. Potem małymi stateczkami podpływaliśmy do naszego
          statku, gdzie czekał już na nas obiad. 4 godziny spowrotem z zachodem słońca na
          morzu. Na koniec nasza grupa została zaproszona no darmowe napoje do baru na
          pokładzie, żebyśmy nie musieli się tłoczyć przy wysiadaniu. Wszystko
          zorganizowane super. Koszt 99E. A Santorini jest leprze niż w marzeniach.
          • Gość: konrad Re: Z Krety na Santorini IP: *.bphpbk.pl 29.08.05, 15:14
            Jak tak mozna...Lecę w środę a juz czuje sie jakbym miał tam dostac cukierka...
            A wypad na Santorini to super pomysł tylko uśpię żonę...
            • Gość: kaczjoan Re: Z Krety na Santorini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 21:36
              KOnrad - fajnie gadasz:-)))
    • Gość: sos Re: Z Krety na Santorini IP: *.chello.pl 05.09.05, 20:38
      Wróciłem z Krety i korzystałem z oferty lokalnego biura Ela Travel w
      Hersonissos, cena 75E wycieczka trwała 21godzin! To przez grecką punktualność.
      Prom opóżniony w jedną i drugą stronę na autokar zawsze się czeka ok. 15 min.
      Ale naprawdę warto i polecam, przewodnik to Ukrainka ale bardzo dużo
      praktycznych informacji w języku polskim, pojawiła się dopiero o 13 w stolicy
      wyspy Fira, a potem non stop aż do Heraklionu, byliśmy w autokarze z grupą
      Wołochów i oni narzekali że ciągle nawija po polsku, polska grupa liczyła ok.
      20 osób i dal nich była przydzielona przewodniczka
      • jollka2 Santorini 2 dni 26.09.05, 13:34
        Będziemy od 1.10 w Rethym. i chcielibysmy jechać na Santorini koniecznie na 2
        dni. Czytalam, że stoją z ofertami noclegu, więc tu OK. Chyba, że osobiście
        polecacie jakieś solidne, niedrogie miejsce...
        Nie bardzo tylko rozumiem z ta kolejką. Ona wiezie do szczytu kaldery, jako
        głównej atrakcji geomorfologicznej. Potem się wraca na dół czy ona jeszcze
        gdzieś wiezie?
        Następnie zostaje auto lub autobus tak?
        • Gość: bah7 Re: Santorini 2 dni... IP: *.crowley.pl 26.09.05, 14:44
          Tak jak pokazywałem już na fotkach na tym wątku, kolejka służy do pokonania
          różnicy pomiędzy poziomem morza, a miasteczkiem Thira, które leży na górnej
          krawędzi powulkanicznego zbocza...

> Następnie zostaje auto lub autobus tak?

Przeważnie tak...

Pzdr.

bah7
          • jollka2 dziękuję :) 26.09.05, 14:45
        • Gość: js Re: Santorini 2 dni IP: *.aig.pl 29.09.05, 12:22
          z rethymnonu raz w tyg ( we wtorki) ok 7 rano odpływa prom/statek na Santorini.
          Koszt 31 euro od osoby w obie strony.bilet można kupić w biurach sprzedających
          rejsy hellenic sea..., ... na miejscu można za ok 30 euro wynająć autko. OIA
          dużo ładniejsza od FIRY...ale zależy co kto lubi...zapomniałam dodać że płynie
          się krócej - nie 5 a 3 godziny z małym haczkiem. Pozdrawiam
          • Gość: jakub Re: Santorini 2 dni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 10:18
            jezeli prom to zwracam uwage ze to jest 10 godzin rejsu ( w obie strony). w tym
            roku bylismy na santorini wodolotem z retymno. i tylko taka forme podrozy
            osobiscie polecam. wybralismy sie tam calkowicie prywatnie bez zadnych biur. w
            athinos czekaja autobusy, taksowki i samochody do wynanecia(25 e/ doba). mimo
            slabej znajomosci angielskiego z cala podroza i pobytem poradzilismy sobie bez
            problemu. bylismy tam gdzie chcielismy i tyle na ile pozwalala nam kasa.
            wycieczki zorganizowane maja to do siebie ze wszystko jest galopem. jezeli ktos
            jest na krecie i nie odwiedzil santorini to wielki blad.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka