Dodaj do ulubionych

Triada,Agia Pelagia,Bella Vista - właśnie wróciłem

18.08.05, 11:39
Piszę całkiem na gorąco, bo przed wyjazdem było dosyć mało informacji na
temat tego hotelu. Postaram się jakoś usystematyzować wrażenia.
Na początek to co najbardziej kontrowersyjne.

1) Triada

W zasadzie nie mam żadnych powodów do narzekania. Jak dla mnie wyszystko było
sprawnie i w porządku, z wyjątkiem drobnego zgrzytu na lotnisku po powrocie,
kiedy kierowca autokaru transferowego do Kraka poinformował nas radośnie, że
nia ma nas na liście i pojedziemy jeśli będą wolne miejsca...to było naprawdę
budujące...zwłaszcza o 1.30 w nocy. Na szczęście pojechaliśmy. Generalnie
więc muszę powiedzieć, że nie mam zastrzeżeń do biura, wszystko było zgodnie
z ofertą. Słyszałem 2 opowieści ścinające krew w żyłach ale nie znam spraw z
pierwszej ręki więc nie robię szumu.

2) Hotel

Hotelik to ślicznie położony obiekt na zboczu wzgórza. Każdy pokój stanowi
niejako odrębne mieszkanie, z osobnym wejściem. Dzięki temu jest świetna,
kameralna atmosfera, tym bardziej, że gości jest kilkudziesięciu i nie sposób
nie spotkać sie np. na basenie, który jest centrum życia hotelowego.
Menadżerem jest grek, Nikos o którym było już wiele na tym forum i mogę
potwierdzić dobre opinie na jego temat. Pokoje są skromne ale jest b.czysto.
Co dwa dni wymiana ręczników, sprzątanie i wymiana pościeli. W każdym pokoju
jest aneks kuchenny z garami, lodówka (GRATIS) i klima (Płatna ekstra). Jeśli
ktoś trafi do pokoju z łózkiem na antresoli (jak my) nie ma mowy o nie braniu
klimy. Nie da się spać a z klimą da się ledwie wytrzymać. Cena za klimę to
6E/dzień.
Śniadania są smaczne ale na maksa monotonne. Leżaki przy basenie są za free.

3) Agia Pelagia

Miejscowość urocza i ładna ale to dziura. Sam Nikos powiedzial, ze jak chcemy
oglądać miasto to mamy jechać do Heraklionu. Na szczęście jest tam
kilkadziesiąt tawern, więc jest gdzie jeść ale poza tym atrakcje słabe.
Ważne dla tych, którzy chcieliby zwiedzać wyspę autobusem, jak ja miałem
zamiar: nie da się. Z Agi jadą ledwie 4 autobusy do Heraklionu dziennie i to
o bzdurnych godzinach. Da się zwiedzić Heraklion i Knososs ale reszta wysypy
jest poza zasięgiem. Najlepszy jest wynajęcie samochodu.

Plaże: zorganizowane plaże są 2. Jedna to miejska, piaszczysta, którą
omijaliśmy szerokim łukiem. Druga to kamienista plaża w uroczej zatoczce. Są
tam parasolki i leżaki (6E za komplet). Lygaria Beach jest 4 km od Agi (też
kamienista). I tyle. Znajomi chodzili też na dzikie plaże, w zasadzie raczej
na miejsca gdzie dało się rozłożyć ręcznik.

Na początek w zasadzie tyle. Jeśli macie pytania chętnie odpowiem.

Pozdrawiam serdecznie naszą ekipę: Agnieszkę, Magdę, Pana Piotra, Darka,
Łukasza jednego i drugiego i Janka. Dzięki za wspaniałe wakacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Poli Re: Triada,Agia Pelagia,Bella Vista - właśnie wró IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 15:23
      Widze ze ogolnie ok. Ja wybieram sie 31.08 tam gdzie ty i szczerze mam juz dosc
      czytania na forum, sa rozne wersje jedni ze ok drudzy niezadowolni. Ciezko
      kazdego zadowolic. Najlepiej jak sama doswiadcze na wlasnej skórze. Mam jedno
      pytanko z czystej ciekawości: Duzo kasy wydałes? Ja jade na 2 tyg i zastanawiam
      sie nad ilości Euro :-) Aha i jeszcze jedno naprawde Agia to dziura? Słyszałam
      róznie. Pozdr.
      • kreonis Re: Triada,Agia Pelagia,Bella Vista - właśnie wró 18.08.05, 16:54
        Co do kasy, jak wiesz w hotelu nie ma obiadów. My zabraliśmy na 2 osoby 500 E.
        Z tego blisko 80 E zeżarła kilmatyzacja a około 80 E wydaliśmy na objazd po
        wyspie (po połowie koszty wynajmu samochodu i paliwa). Tak więc zostało nam
        jakieś 340 E. Szczerze mówiąc nie szaleliśmy z drinkami w knajpach (b. drogo -
        piwo w tawernie 3E to samo w sklepie niecałe 1E, drinki od 5 E)ale praktycznie
        codzień chodziliśmy na obiad. Dla przykładu - solidna porcja mięsa z frytkami i
        ryżem 8E, zupa cebulowa (PYSZNA) 2.5 E, duuuża porcja kalmarów i ośmiornic z
        frytkami bodajże 5 E. Za 2 osoby przeciętny rachunek to w okolicach 20 E -+ 5
        E. Mnie udało się spróbować prawie wszystkich greckich specjałów (w tym królika
        podawanego razem z głową, z zębami i językiem).
        Prawie codzień byliśmy na plaży - 6E. Możesz spokojnie przyjąć 35 E na parę na
        dzień - w tym leżaki, obiad, wino czy piwo i to serio jest dużo. Tak, że było
        ok.
        Co do Agi - naprwdę jest tam pięknie, ale...jak to powiedział Nikos...jeśli
        gdzieś poza to albo na nogach albo wynajem auta. Taksówek nie ma - może
        dojechać z Heraklionu ale to 25 E. 4 autobusy dziennie do Heraklionu (2.5 E od
        osoby za bilet)
        Do zobaczenia w Agi jest kilka rzeczy: piękny ogród w hotelu Capsis, zatoczki,
        promenada przy plaży. "Centrum" to promenada i 1 ulica odchodząca. Kilka
        sklepów z pamiątkami, kilka supermarketów, wypożyczalnie samochodów.
        Jeśli jedziesz do Bella Vista, to do samego "centrum" jest około 1 km. Hotel
        leży na wzgórzu, cudownie jest iść rano na plażę czy do sklepu i patrzeć z
        jednej strony na morze, z drugiej na góry.

Jeśli masz jeszcze pytania, chętnie odpowiem.

Pozdrawiam.
        • Gość: Poli Re: Triada,Agia Pelagia,Bella Vista - właśnie wró IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 16:44
          Wielkie dzieki za tak szczegółowy opis, wszystkie informacje bardzo przydatne.
          Chyba pierwszy raz spotkałam sie ze ktos tak dokładnie wszystko opisał, co
          oczywiscie bardzo mnie cieszy. Teraz juz przynajmniej wiem ile wziac kasy na 2
          tygodnie. Mam jeszcze jedno pytanko: Jak podróż samolotem linii Central Wings??
          Leciałes z Wawy? Jest remont Okecia i straszne opóżnienia są, doswiadczyles
          tego? Teraz tyle katastrof tanich linii lotniczych i nie wiem jak wyglada stan
          techniczny Cent.W. Mam jednak nadzieje ze dolece cala i zdrowa :-). Jesli
          chodzi o Agie to my tez pewnie cos pozwiedzamy i raczej napewno wezmiemy
          samochód. Skoro nie ma duzo atrakcji w miescie trzeba bedzie sie udac gdzies
          dalej. Juz strasznie chcialabym tam juz byc, no ale w sumie 31 juz coraz
          blizej ..... Aha jeszcze jedno pytanko, jak jest z wykwaterowaniem? W katalogu
          jest do godz 10 a samolot jest jakos nad ranem, jest mozliwość przechowania
          bagazu gdzies na terenie hotelu?. Wielki dzieki za wszystkie informacje.
          Pozdrawiam
          • Gość: Helen Re: Triada,Agia Pelagia,Bella Vista - właśnie wró IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.08.05, 17:20
            Ja leciałam CentralWings na początku lipca, jestem mile zaskoczona, obsługa
            sympatyczna, piloci lądowali i startowali sympatycznie, żadnych problemów, w
            drodze powrotnej pilot sugerował że może byc niefajnie z powodu burzy
            szalejącej nad Chrowacją, ale tak mistrzowsko leciał, że nawet sie ani razu nie
            zaświeciła kontrolka, że należy zapiąć pasy... a spektakl w chmurach był
            niesamowity, też lecieliśmy nocą.. też byliśmy w Agii... w naszym hotelu
            przechowali nam bagaże do samego autobusu, dali pokój gdzie można było wziąc
            prysznic i się przebrać, reszte czasu spędziliśmy w tawernie i hallu hotelowym.
            Agia to nie "miasto", to mała miejscowość...kilka uliczek i porozrzucanych na
            zboczach. Mam kilka zdjęć, na których ładnie to widać, jak chcesz podeślę..
            • Gość: Helen Re: Triada,Agia Pelagia,Bella Vista - właśnie wró IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.08.05, 17:22
              ....kilka uliczek i porozrzucanych na
              > zboczach budynków... połknęłam słowo
            • Gość: dordulka Re: Triada,Agia Pelagia,Bella Vista - właśnie wró IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 17:48
              Ja chce, ja chce!!! Lece do agii 21 wrzesnia. Plizz, podeslij mi fotki na dorulka@wp.pl. Napisz jescze, gdzie bylas i co robilas :-)))))
              • Gość: Helen Re: Triada,Agia Pelagia,Bella Vista - właśnie wró IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.08.05, 23:03
                Już się robi..
                • Gość: Poli Re: Triada,Agia Pelagia,Bella Vista - właśnie wró IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 09:21
                  Ja tez oczywiscie chce zdjecia: poli.k@interia.pl Miejmy nadzieje ze mój pilot
                  tez bedzie taki dobry jak twoj :-)
            • Gość: saab Re: Triada,Agia Pelagia,Bella Vista - właśnie wró IP: 195.42.249.* 23.08.05, 23:13
              Czy mogę też prosić o te kilka fotek :)
              sebl@poczta.onet.pl
              • Gość: Helen Re: Triada,Agia Pelagia,Bella Vista - właśnie wró IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.08.05, 23:24
                Ok, ale chwilę to potrwa :)
          • kreonis Re: Triada,Agia Pelagia,Bella Vista - właśnie wró 23.08.05, 22:01
            Do Poli:
            My lecieliśmy z Katowic i było bez zgrzytów żadnych. Co do
            Centralwings...słyszałem opinie, że to tanie linie mające najlepsze służby
            utrzymania. Maszyny są LOT-owskie, tylko dzierżawione CW - zresztą to spółka
            zależna od LOT-u. Piloci i załoga byli bardzo mili - pilot uprzedzał o burzach
            i turbulencjach ale niepotrzebnie bo nie było źle.

Co do hotelu i wykwaterowania - pokoje trzeba opuścić do 12.00. My całą bandą
            siedzieliśmy na basenie i Nikos broń boże nie miał nic przeciwko. Nie braliśmy
            pokoju w dzień odjazdu bo bagaże stały sobie w holu, a wykąpać można było się
            obok basenu pod prysznicem. Generalnie wogóle nie czułem się jakbym był już
            osobą "na wylocie" i przeszkadzającą innym.

Jeśli wynajmiecie samochód KONIECZNIE pojedźcie na Elafonissi (płd-zach kraniec
            wyspy). Jest tam przepiękna, bajkowa plaża, która bije na głowę przereklamowane
            Vai. Co dziwne, mało który przewodnik w ogóle ją wymienia.Coś wspaniałego.

Pozdrawiam
            • Gość: Helen Re: Triada,Agia Pelagia,Bella Vista - właśnie wró IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.08.05, 22:12
              .. i tak trzymać, z twoich słów przebija zadowolonie z urlopu,

cytuję: "Co do hotelu i wykwaterowania - pokoje trzeba opuścić do 12.00. My
              całą bandą
              > siedzieliśmy na basenie i Nikos broń boże nie miał nic przeciwko. Nie
              braliśmy
              > pokoju w dzień odjazdu bo bagaże stały sobie w holu, a wykąpać można było się
              > obok basenu pod prysznicem. Generalnie wogóle nie czułem się jakbym był już
              > osobą "na wylocie" i przeszkadzającą innym."
              czyli da się jednak nie narzekać, ktos mógłby napisać:

Co do hotelu i wykwaterowania - pokoje trzeba opuścić do 12.00. My całą bandą
              > musielismy siedzieć na basenie, bagaże stały nienadzorowane w hallu a wykąpać
              musieliśmy się pod prysznicem przy basenie, to skandal, koszmar i tragedia.
              Generalnie wogóle czułem się jakbym był już osobą "na wylocie" przeszkadzającą
              wszystkim....................

ja byłam w Agii w hotelu Capsis Beach, 4*, ale jakby się uparł to też by się
              znalazły rzeczy , na które można by było ponarzekać... ale to drobiazgi...
              słońce, widoki i dobry humor... najważniejsze odpowiednie nastawienie..
              Pozdrawiam

Brawo
            • georghe Re: Triada,Agia Pelagia,Bella Vista - właśnie wró 24.08.05, 07:37
              Vai rzeczywiście przereklamowane, to chyba ta reklama batonów bounty owiała
              legendą to miejsce...
              • Gość: bah7 Re: Vai... IP: *.crowley.pl 24.08.05, 08:47
                > Vai rzeczywiście przereklamowane...

Uważam, że Vai warto osobiście zobaczyć, natomiast plażować chyba lepiej na
                sąsiedniej, zacisznej, naturystycznej plaży Psili Ammos...

sitia72300.tripod.com/id6.html

east-crete.net/b-psili.htm

bah7
    • Gość: bah7 Re: Agia Pelagia... IP: *.crowley.pl 24.08.05, 08:33
      Nie znalazłem w tej wakacyjnej wiosce jakiegoś uroczego, typowo greckiego
      zakątka...
      Plaże w okolicy też średnie...

Ale może to kwestia gustu, lepiej zobaczyć fotki:

www.angelfire.com/me4/greekislands/agiapelagia.html

bah7
      • doris73 Re: Agia Pelagia... 01.09.05, 16:37
        Ja też wróciłam z tego samego miejsca wczoraj pełna wrażeń i opalenizny:-)
        Bardzo nam się podobało ale najbardziej samkowały pyszne kolecje robione przez
        Nikosa z raki na deser, facet ekstra gotuje i naprawde niedrogo bo 6-7 euro za
        syty posilek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka