Dodaj do ulubionych

co robić na Kassandrze?

04.04.06, 12:11
Witam. Wybieramy sie z rodzinką na Kassandrę, dwa tygodnie w jednym miejscu
nie wysiedzimy więc najprwadopodobniej wypożyczymy auto i będziemy nim
podróżować. czy ktoś mógły zaproponowac jakieś ciekawe miejsca oddalone od
np. kalitheii do 100 km ( dalsze wycieczki raczej nie wchodzą w grę ze
względu na małe dziecko). jak daleko jest z kassandry do meteorów, i innych
godnych uwagi miejsc. Z góry dziękuję za odpowiedź. Maciek
Obserwuj wątek
    • Gość: nisia94 Re: co robić na Kassandrze? IP: *.tvteletronik.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 08:45
      ja rowniez wybieram sie na kassandre.... wszelkie uwagi, propozycje i
      podpowiedzi mile widziane :)
      • bah77 Re: co robić na Kassandrze? 13.04.06, 09:22
        A przejrzeliście to Forum?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=19818281&v=2&s=0

bah77
        • Gość: nisia94 Re: co robić na Kassandrze? IP: *.tvteletronik.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 09:57
          dzieki, rzeczywiscie mozna co nie co na podstawie tego watku zorganizowac... ja
          mam pytanie odnośnie jaskini Petralona - rozumiem ze dojechac samochodem - a
          jak ze wstepem - ile kosztuje? Na co zwrócic uwage? Ni i mam pytanie o meteory
          i saloniki- czy organizują to jakies lokalne /tansze/ biura?
          • bebiak Re: co robić na Kassandrze? 15.04.06, 14:24
            Gość portalu: nisia94 napisał(a):

> mam pytanie odnośnie jaskini Petralona - rozumiem ze dojechac samochodem - a
            > jak ze wstepem - ile kosztuje?

Byłam w 1999 roku stąd cena dawno nieaktualna: mam bilet - wtedy to było 1000
            drachm, co równało się mniej więcej 10,-zł.
            W jaskini nie wolno robić zdjęć ani filmować (chyba, że coś się zmieniło).
            Obok jest muzeum - warto wdepnąć (tu już wolno fotografować).

> Ni i mam pytanie o meteory i saloniki- czy organizują to jakies
            >lokalne /tansze/ biura?

Tu nie mam pojęcia, bo szwędałam się samodzielnie.
            Pozdrowienia. B.
            • Gość: nisia94 Re: co robić na Kassandrze? IP: *.tvteletronik.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 08:09
              Dziekuje za info i również pozdrawiam :)
          • Gość: ewamalgorzata Re: co robić na Kassandrze? IP: *.61.rev.vline.pl 20.04.06, 14:11
            > Ni i mam pytanie o meteory
            > i saloniki- czy organizują to jakies lokalne /tansze/ biura?

Z mojego pobytu na Halkidiki pamiętam, że ofert w lokalnych biurach bylo od
            groma. Nie korzystalam, nie podam Ci cen - ale doświadczenie uczy, że oferty
            lokalne sa zazwyczaj sporo tańsze niż te oferowane przez rezydentów.
            Swoją drogą: meteory były fajne jak tam byliśmy raniutko. Potem: korki z
            autokarów, dzikie tłumy, atmosfera równie urzekająca jak na Jasnej Górze 15
            sierpnia: czyli dzikie tłumy ludzi, ścisk, tlok, poszturchiwania,
            kolejki..koszmar. Ja sobie chyba tylko cztery klasztory obejrzałam, potem
            miałam serdecznie dość. Jeden taki zatłoczony mi wystarczył, żeby się
            zniechęcić.
            Za to, zanim przyjechały autokary...super miejsce:)

A Saloniki..miasto jak miasto. Ale ja spaczona jestem, miast nie lubię, więc
            nawet o Atenach za wiele dobrego nie napiszę;-)
            • Gość: nisia94 Re: co robić na Kassandrze? IP: *.tvteletronik.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 07:28
              dzieki za info.... moze ktos jesczcze moze cos dorzucic??
              • Gość: nisia94 o meteorach IP: *.tvteletronik.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 07:33
                Ewomalgorzato:
                Czy na meteory mozna dojechac samemu - jak daleko bedzie z kassandry, algo np.
                z salonik? I jak ze zwiedzaniem? Tam na miejscu jakis przewodnik mnich
                oprowadza? Czy wykupic wycieczke lokalna? Wiem ze ty w tych wycieczkach srednio
                zaznajomiona... ale chcialabym rowniez uniknąc tłumów i zobaczyc te widoki
                przez nawalem "masy".
                • Gość: ewamalgorzata Re: o meteorach IP: *.61.rev.vline.pl 21.04.06, 12:32
                  Wiesz, ja byłam samochodem - więc pojęcia nie mam, jak dojechać jakimiś
                  środkami komunikacji. Nocowaliśmy na jakimś kempingu na Riwierze i stamtąd już
                  nie bylo daleko, dzięki czemu dość wcześnie tam byliśmy.
          • Gość: ft Re: co robić na Kassandrze? IP: *.chello.pl 05.05.06, 10:14
            Bilet do Petralony kosztuje 5€ (muzeum w cenie)
            W pobliżu są jeszcze wykopaliska Olinthos (wstęp 3€)
            Z Kalithei do Meteorów jest około 300 km w dużej części autostradą.
            Ja jechałem z Kalambaki do Aphitos, czy na jeden dzień warto?
            Mało czasu, ale Meteory warto zawsze. Bilety w Wielkim Meteoronie kosztują 3€.
            Przewodników nie ma, trzeba mieć strój skromny (zakryte ramiona i długie
            spodnie ,bo każą ubrać ich pasiaki ). Sithonia i rejs na Athos (28€) koniecznie
            f
    • antidotumm Re: co robić na Kassandrze? 21.04.06, 12:24
      Goraco polecam objazd Sithonii, najlepiej wypozyczonym samochodem.
      • Gość: ewamalgorzata Re: co robić na Kassandrze? IP: *.61.rev.vline.pl 21.04.06, 12:33
        JA też uważam, że Sithonia to najmilszy z trzech Chalcydyckich "palców":)
    • Gość: Sting Re: co robić na Kassandrze? IP: 193.111.236.* 25.04.06, 13:05
      Byłem na Kassandrze 2 lata temu; na szczęście tylko tydzień. Moim zdaniem
      Kassandra to jeden z mniej interesujących regionów w Grecji. Na samym półwyspie
      i w promieniu 100 km trudno znaleźć jakieś ciekawe miejsca. W zasadzie to warto
      się tylko wybrać na objazd samochodem sąsiedniego półwyspu (Sithonia) oraz
      pojechać do Salonik, które nie są jakoś specjalnie urzekające ale nie da się
      przez całe 2 tygodnie tylko leżeć nz plaży. Lokalne biura proponują głównie
      wycieczki do Meteorów i Aten. Oba miejsca leżą w znacznej odległóści od
      Kassandry i nie są to tanie i lekkie wycieczki
      • Gość: nisia94 Re: co robić na Kassandrze? IP: *.tvteletronik.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.06, 11:36
        Czy ktos moze podzielic sie jeszcze swoją opinia nt. płw. Kassandra?
    • goska52 Re: co robić na Kassandrze? 04.05.06, 11:37
      Proponuję spacerek do Afitos, urokliwe stare miasteczko około 2km od Kalithei
      (ale oczywiście nie główną szosą, jest droga równoległa bliżej morza). My
      byliśmy również na wycieczce statkiem na Athos (oczywiście tylko opłynięcie).
      Było nieżle, autobus na Sthonię, tam na statek, potem wzdłuż wybrzeza Athos i
      oglądanie klasztorów, potem dwugodzinna przerwa w Uranopolis i znowu godzina
      statkiem (były tańce i występy).
      Podobno na końcu Kassandry są jakieś ciepłe źródla i piwnice z winami, ale nic
      bliższego o tym nie wiem.

pozdrowienia i udanego wyjazdu
      • Gość: nisia94 Re: co robić na Kassandrze? IP: *.tvteletronik.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 07:08
        Dziekuje za wskazówki. Mam nadzieje ze pobyt bedzie udany. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka