Dodaj do ulubionych

Nowy silnik VW

07.01.05, 05:06
Wszyscy psiocza na VW a tu taki super pomysl - silnik dieslowo-zwykly. Jak
wiadomo problemem diesli sa niskie obroty maksymalne wynikajace z tego ze
zaplon paliwa nastepuje samoczynnie co niestety trwa.... Wiec VW zaproponowal
nowe rozwiazanie - silnik ktory do 3500 RPM dziala jak diesel - zaplon
nastepuje samoczynnie. Od 3500 do 8500 obrotow zaplon dokonywany jest za
pomoca swiecy zaplonowej. Prototyp dziala i jak sie wyrazil Bernd
Pischetsrieder - laczy bardzo niskie zuzycie paliwa z bardzo duza moca.
Niestety wymaga on specjalnego paliwa i uplynie jeszcze wiele lat zanim
(jezeli) wejdzie cos takiego na rynek.

Swoja droga to genialny pomysl - bardzo wysoki stopien sprezania diesli
pozwala uzyskac olbrzymie momenty obrotowe, jezeli ten moment da sie utrzymac
do 8500 RPM to moce moga siegac 200 KM z litra bez doladowania. A do tego
spalanie diesla - tak, VW ma swietne idee...
Obserwuj wątek
    • sherlock_holmes Re: Nowy silnik VW 07.01.05, 11:54
      Jakoś mi się to nie widzi... Przecież tu nie chodzi tylko o to czy zapłon następuje od świecy czy od rozgrzanego powietrza...
      Ciekawe jak sobie poradzili z siłami bezwładności? Dwa koła zamachowe i sprzęgło? :P
      • typson Re: Nowy silnik VW 07.01.05, 15:42
        8500 rpm - temperatura pracy 230 st C. A chlodzenie zapewni silownia z cieklym
        helem, wypozyczona z lokalnego szpitala od rezonansu magnetycznego.
    • undercover_brother Re: Nowy silnik VW 07.01.05, 20:09
      Alez VW nie jest pierwszy. Niemiecki czolg Leopard, amerykanski Abrams i brytyjski jakistam, juz od dluzszego czasu maja silniki dizla, ktore jezdza na wszystko. Nie wiem jacy sa dostawcy tych silnikow dla poszczegolnych czolgow, ale kiedys ogladalem jakis program o tym. Domyslnie to dizle, ale czego sie nie wleje, to jedzie (w granicach rozsadku - na wodzie z ogorkow to raczej nie pohula :) ). Chcialbym blizej poznac konstrukcje takiego silnika. Bo niby kazdy stary dizel moze teoretycznie jechac na benzynie, tylko pompa wtryskowa zatrze sie w oka mgnieniu.
      • sherlock_holmes Re: Nowy silnik VW 07.01.05, 23:28
        Różnica jest taka, że silnik czołgu musi jeździć na byle czym - ze względu na warunki w jakich jest eksploatowany. a silnik VW ma dawać z siebie więcej mocy niż benzyna i diesel razem wzięte.
        Ja w każdym razie marnie to widzę - i proponuję żeby VW zabrałsię najpierw za jakość samochodów, potem za napęd hybrydowy.
        Ew. jesli nie mają nic lepszego do roboty, może zastosują rozrząd desmodroniczny lub suwakowy, ew. jeszcze zostaje polski patent na korbowód z wewnętrznym zazębieniem z kołem zębatym na wale korbowym (zamiast czopa i panewki).
        Albo jeszcze - też polski pomysł - bezpieczne zderzaki (to te od pochłaniania energii kinetycznej przez kolo zamachowe)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka