Dodaj do ulubionych

Santorini - kilka pytań

IP: *.chello.pl 18.09.06, 23:48
Pojutrze wybieram się z żoną na Kretę. Od jakiegoś czasu śledzę tutaj różne
wątki oraz przeglądam archiwum w celu uzyskania informacji o podróży na
Santorini. Z tego co wyczytałem warto pojechać tam na własną rękę na
conajmniej 2 dni. My będziemy stacjonowali niedaleko Rethymnonu, więc
najlepiej gdybyśmy stamtąd wypłynęli. W związku z tym mam parę pytań:
1. Czy z Rethymonu wypływają promy i w jakiej cenie (jakoś nie mogłem znaleźć
w sieci nic konkretnego)
2. czy można kupić bilet bezpośrednio w porcie i od razu powrotny na następny
dzień? A jeśli nie to jakie są możliwości powrotu następnego dnia?
3. Jeśli chodzi o noclegi na Santorini znalazłem kilka tanich hotelików, ale
może macie coś godnego polecenia? Słyszałem, że po wyjściu z promu na ląd
można spotkać ludzi oferujących jakieś noclegi.
4. Czy na wysepce można wszędzie dojechać autobusem np do Akrotri, Pyrgos,
Kamari??
5. W jakiej miejscowości widać nad plażą podchodzące do lądowania samoloty (i
przy okazji czy hest takie miejsce na krecie?)
6. Czy warto popłynąć z Santorini na jakąś pobliską wysepkę?
7. Co polecacie do zobaczenia oprócz Firy, Oia?

Mam nadzieję, że ktoś mi odpowie ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: agnessa10 Re: Santorini - kilka pytań IP: *.mrozak.com.pl 19.09.06, 09:29
      Witaj - jakieś dwa tygodnie temu wróciłam z Krety - mieszkałam w Rethymno i na
      własną rekę wybrałam się na 2 dni na santorini, więc postaram ci się pomóc.Moim
      zdaniem Santorini, koniexcznie na minimunm 2 dni! Uwierz mi warto.

Ad1
      1. Czy z Rethymonu wypływają promy i w jakiej cenie ?
      Z samego rethymno wypływały tylko duże promy z wycieczkami zorganizowanymi
      (wycieczka -1 dniowa), które możesz wykupić u swojego rezydenta cena ok 110
      EUR/os) lub w lokalnym biurze (ok. 75 EUR/os). Na właśną reke możesz plynac
      tylko z Heraklionu wodolotem. Bilet możesz kupic w biurze w Rethymno lib przez
      internet (ja kupiłam w Ellotoa Travel , tam też załatwili mi nocleg na
      Santorini). Warto zarezerwoać bilet wcześniej. Wodolot (Flying Cat 4) odpływa z
      Heraklionu ok 10:00. Do Heraklionu bez problemu dostaniesz się autobusem (bilet
      w jedną stronę 6,5 EUR/os) np. o 7:30, a przystanek w Heraklionie jest dokładnie
      na przeciwko portu, więc nie ma problemu. W tym roku nie ma dużych promow na
      santorini, tylko wodoloty (płyną ok 2 godz. , bilet w 1 stronę ok 30 EUR/os).

Ad 2czy można kupić bilet bezpośrednio w porcie i od razu powrotny na następny
      > dzień? A jeśli nie to jakie są możliwości powrotu następnego dnia?

J.w Możesz kupić od razu bilet na rejs powrotny i tak polecałabym ci zrobić.
      Lepiej kupić bilety wczesniej bo wodoloty sa z reguły pełne.Wodolot na Krete
      odpływa wieczorem, chyba ok. 19:00.

Ad 3 Słyszałem, że po wyjściu z promu na ląd > można spotkać ludzi oferujących
      jakieś noclegi.
      To prawda. Teraz sezon się powoli kończy, więc powiniees bez problemu cos znaleźć.

Ad 4
      Czy na wysepce można wszędzie dojechać autobusem np do Akrotri, Pyrgos,
      > Kamari??
      ak - komunikacja jest naprawdę dobra. Ale my wynajeliśmy samocód na 1 dzień - ok
      25 EUR i wtedy masz całkowicie wolną reke. Można tez wynając skuer lub motor.
      wypożyczalnie na każdym kroku.
      Ad 5 W jakiej miejscowości widać nad plażą podchodzące do lądowania samoloty (i
      > przy okazji czy hest takie miejsce na krecie?)
      Nie rozumiem - zawsze jest takie miejsce... Nasantorini lotnisko jest w Firze, a
      na Krecie są dwa lotniska: w Heraklionie i w Chani. Więc "najlepsze" widoki
      własnie ta. Coć moim zdaniem lepiej mieć widok na morze, a na Santorini na
      Caldrere, a nie na lotnisko...
      Ad 6
      Czy warto popłynąć z Santorini na jakąś pobliską wysepkę?
      Zawsze warto - kwestia czasu i finansów.

ad 7
      Co polecacie do zobaczenia oprócz Firy, Oia?
      te dwa koniecznie, szczególnie Oia - cudo i najlepiej wybierz się tam na
      obserwowanie zachodu słonca - jest piekny. Poza tym wykoplaiska Akrotiri, plaza
      w Perissa, a poniżej Oia maleńki port Ammoudi (nie wiem czy dobra pisowania nazw).

Jeśli masz jeszcze inne pytania,chętnioe odpowiem.

Santorini jest niesamoiwta i niepowtarzalna (wiem, bo zwiedziałam już z 10
      innych greckich wysp).

• Gość: Ikar Re: Santorini - kilka pytań IP: *.gem.pl 19.09.06, 11:46
        Super wiekie dzięki za wyczerpującą odpowiedź :)))
        mam więc jeszcze parę pytań:
        1. Czy możesz podać mi namiar na to biuro w Rethynmonie - gdzie się mniej więcej znajduje?
        2. A czy nie mogę popłynąć na własną rękę promem z Rethynmonu w jedną stronę i na drugi dzięń wrócić innym promem np. do heraklionu lub wodolotem załątwiając bilety w jedym miejscu w Rethynmonie?
        3. Czy możesz zdradzić gdzie dokładnie miałaś nocleg i w jakiej cenie?
        4. Pisząc o samolotach miałem na myśli, żeby wybrać się gdzieś na plażę, czy w inne miejsce, aby trochę pooglądać i zrobić fajne fotki nisko przelatującym statkom powietrzym jako że jestem miłośnikiem aviacji :)

pozdrawiam :)
        • Gość: agnessa10 Re: Santorini - kilka pytań IP: *.mrozak.com.pl 19.09.06, 12:21
          Cieszę się, że mogłam pomóc.Wiem, ze takie informacje się przydają, bo sama ich
          wcześniej poszukiwałam.
          Biuro nazywa się chyba Ellotia Travel, lub jakoś tak.dokładnego adresu nie mam,
          może wieczorem poszukam w domu, czy została mi jakaś wizytówka.w każdym razie
          wejście jest od promenady i z małej uliczki równoległej do promenady. Biuro
          jest ok - tam załatwiałm i samochód i prom i nocleg na Santorini. człowiek, u
          którego kuopowałam nazywał się Manos.Ale takich biur jest mnóstwo.
          ad 2
          Co do tych kombinacji z wyjazem, to też tak chciałam, ale nie udało mi się -
          może nie byłam zbyt uparta? Teraz sezon się kończy wiec na pewno dużo łatwiej
          miejscowym pójść na ustępstwa.warto spróbować.
          Ad 3
          Jak powiedziałm byłam na Santorini pod koniec sierpnia, a więc w sezonie.
          Płaciłam 50 EUR za pokój 2-osobowy ze sniadaniem oczywiście z łazienką , klimą,
          TV. Właściel czekał na nas w porcie i w dniu powrotu też zawiózł nas z powrotem
          (co jest ważne, bo port, w ktorym zatzrymuje się wodolot jest oddalony o jakieś
          30 min jazdy od Firy). Pensjonat Villa Romantic w Firze z basenem i widokiem na
          morze (ale nie na caldere). Wiem, że teraz jest taniej.
          Ad 4
          Dokadnie nie wiem, bo takich atrakcji nie szukałam.
          Pozdrawiam. Jak masz jeszcze jakieś pytania, to śmiało.
          • Gość: Ikar Re: Santorini - kilka pytań IP: *.chello.pl 19.09.06, 18:23
            Jeszcze raz dziękuję Ci za wszystkie cenne informacje :))
            mam nadzieję że jakoś sobie poradzimy choć z naszym angielskim jest tak średnio :(
            Teraz już tylko ostatnie przygotowania bo jutro o 5:20 musimy być na lotnisku,
            nie możemy się już doczekać :))

pozdrawiam :)
        • reuptake Re: Santorini - kilka pytań 19.09.06, 14:27
          :) też jestem miłośnikiem awiacji i wiem, że jest takie miejsce koło Heraklionu
          (na wybrzeżu, na wschód od niego). Chania to lotnisko półwojskowe i może być z
          tym ciężko. Ale zamierzam to osobiście (pojutrze!) sprawdzić.
          • Gość: Ikar Re: Santorini - kilka pytań IP: *.chello.pl 19.09.06, 18:25
            Dzięki za info
            może się gdzieś zdołam przyczaić :)
            • Gość: hania Re: Santorini - kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 21:16
              leżąc na kamari beach mialam wrazenie że jestem w stanie dotknąć przelatującego
              doslownie nad głową samolotu i chyba o takie miejsce ci chodziło! lotnisko na
              pewno nie jest w firze tylko tuz obok kamari. najlepiej lądujące samoloty
              obserwuje się z plaży nocą - oswietlają morze i kamienistą plażę, niezapomniane
              wrazenie!
              jeśli chodzi o noclegi - gdy tylko wysiądziesz z flyingcata "dopadną" cie
              przedstawiciele hoteli! poza tym z łatwością uzyskasz informację w jednym z biur
              w porcie. wszyscy są cierpliwi i z chęcią pomogą.
              Jeśli pogoda jest dobra, z Kamari swietnie widac pobliską małą wyspę Anafi -
              niestety nie wiem jak często kursują na nią łodzie.
              Bilety na promy mozesz kupić w prawie kazdym biurze w firze! to zaden problem,
              jest ich tam na prawde wiele. w mniejszych miejscowościach sprzedawane są bilety
              tylko na wybrane łodzie. Do portu(z portu także) kursują autobusy z firy ale
              lepiej upewnic się wcześniej o której godzinie wyjeżdżają gdyż jest ich
              niewiele. zawsze można jechac taxi.
              i jeszcze jedna mała rada - najlepsze pod słońcem souvlaki - w lucky souvlaki w
              firze naprzeciwko postoju taksowek ;)
              udanego pobytu! mam nadzieje ze zdązycie skorzystac z moich wskazówek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka