IP: *.chello.pl 09.05.07, 12:19
cześc! Czy znacie ceny biletów na statek który dopływa tam z Kissamos oraz
godziny odjazdów? Znalazłam w Chani biuro które organizuje tam wycieczke za
34 euro /osoba wiec cena bardzo atrakcyjna w porownaniu z wyc. u rezydenta
(ponad 50 euro), ale.... Na plaży mamy byc ponad 6 godz. co dla nas
oznaczałoby spalenie się żywcem(bedziemy tam z synkiem). Chcemy zatem
poplynac sami i wrocic po max.3 godz. Dziekuję
Obserwuj wątek
    • klaryma Re: Gramvousa 09.05.07, 12:31
      W zeszłym roku to było, o ile dobrze pamiętam ok. 20 euro od os. dorosłej.
      promy odpływaja dwa razy dziennie - jeden wczesniej, bo płynie najpierw na
      Gramvousę potem na balos, a drugi później, bo płynie tylko na Balos. Tak czy
      siak, na plaży przebywa się minimum 3 godz.
      • tymianek21 Re: Gramvousa 09.05.07, 12:38
        czyli najpierw z Kisamos statkiem na G. i plażowanie a potem znowu statek i na
        Balos? A czy ty byłaś tu i tu? Jak wrażenia?
        • jacek1f jeden kurs jest - najpierw forteca potem kurs na p 09.05.07, 12:42
          laze.
          18 euro dorosly a 12 dziecko.

Koniecznie wziac parasol!!!!

Statek to jedna wielka droga bardzo tawerna - po tylu godzinach wszyscy sie
          zalamuja i kupuja przeplacajac najprostzsze souvlaki z grilla za zbojeckie
          ceny. O piciu nie wspomne:-))

• jacek1f te miejsca leza o 15 minut od siebie. n/t 09.05.07, 12:43
            • tymianek21 Re: te miejsca leza o 15 minut od siebie. n/t 09.05.07, 13:15
              A czy znacie godziny kiedy odpływaja żebysmy mogli sie ewakuować wcześniej! Jak
              długo płynie sie statkiem? Dzieki ze napisałes o tym jedzeniu na statku i
              parasolu!
              • klaryma Re: te miejsca leza o 15 minut od siebie. 09.05.07, 13:22
                osobiście uwazam, że sama twierdza na gramvousie jest trochę
                przereklamowana,no, nie wiem, co doradzic, jeśli jesteście z małym dzieckiem,
                to moze sobie odpuśćcie, bo tam trzeba się dosyc wysoko wspinać w skwarze na
                wzgórze. Chociaż widok z góry zaiste piękny...Kto nie chce się wspinać, może
                sie rozłożyc na plaży lub poczekać na statku, przystanek przy twierdzy trwa
                chyba ok. godz.
                Ja juz nie pamiętam dokładnie godzin, chyba ok. 9.30 jest pierwszy rzut (ten z
                Gramvousą), a na samo Balos ok. 11. Płynie się w jedną stronę ok.1 godz.
              • jacek1f hm, o ile pamietam, nie da sie wczesniej:-)) 09.05.07, 13:26
                Statki sa chyba w roznicy 1 godziny - i z Kissamos i potem do. I juz.
                Plynie sie 45-60 minut, potem twwierdza i kapiel, potem 15-20 minut i plaza.

Jesli obawiasz sie staku (male dzieci itp...) to moze warto jednak samemu
                samochodem wyprawic sie raniutko, powolutku i ostroznie - kapac sie ile sie
                chce i wrocic kiedy sie chce.

Ja po stakowych wycieczkach pamietam, ze cieszylem sie ze juz mozna wracac:-)))
                i potem tylo autkiem juz jezdzimy...

No chyba, zeby wypozyczyc samamu goscia z kaikiem wlasnym na caly dzien i
                dysponowac nim dowolnie.
                • tymianek21 Re: hm, o ile pamietam, nie da sie wczesniej:-)) 09.05.07, 13:52
                  Dziekuje za odpowiedzi! Piszesz ze mozna tam wyprawic sie samochodem- u nas
                  odpada bo nie mamy prawa jazdy. Czyli twierdze na G. idzie ogladac mąż -my
                  robimy babki z piasku a potem Balos. Acha mam przewodnik Marco Polo-Kreta - a
                  tam o G. i Balos nie ma ani słowa! W przewodniku Pascala-Kreta o "wysepce G."
                  1/2 zdania! Troche pisza o twierdzy a o Balos nic!
                  • jacek1f ale tu na Foru jak do wyszukiwarki wrzucisz, to 09.05.07, 14:01
                    powinno sie duzo znalezc - polecam tez strony z angielskiego googla:-)

powodzenia!
                  • Gość: biomj Re: hm, o ile pamietam, nie da sie wczesniej:-)) IP: *.biology.univ.gda.pl 09.05.07, 15:31
                    naprawde warto zobaczyc Balos ( i widok z Gramvoussy tez). Wczesniej wrocic sie
                    nie da, bo obydwa statki odplywaja z balos mniej wiecej o tej samej porze. I
                    trzeba wracac tym, ktorym sie przyplynelo. jak bedziecie mieli parasol (mozna
                    je tez wypozyczyc na statku- oczywiscie za oplata) to wytrzymacie. pozdrawiam
                    • Gość: viola Re: hm, o ile pamietam, nie da sie wczesniej:-)) IP: *.chello.pl 09.05.07, 21:01
                      I dopiero, gdy te statki odpływają robi się prawdziwy RAJ NA ZIEMI.
                      • Gość: tymianek21 Re: hm, o ile pamietam, nie da sie wczesniej:-)) IP: *.chello.pl 09.05.07, 21:19
                        Viola! To ty tam nocowałas jak wszyscy odjechali??? Musialo być niesamowicie!
                        Ale to samo piszą o Elafonisi i Falasarnie że dopiero jak odjadą busy i
                        samochody to jest przepieknie!Na pewno weżmiemy parasol!
    • Gość: tymianek21 Re: hm, o ile pamietam, nie da sie wczesniej:-)) IP: *.chello.pl 10.05.07, 12:26
      A czy znacie moze jakąś strone gdzie jest info o rozkladzie promow? Musimy
      dopasowac autobus żeby nie przyjechac duzo za wcześnie lub spóżnic sie. Dziekuję
    • Gość: Aga Re: Gramvousa IP: *.c9.msk.pl 11.05.07, 08:58
      CZyli wszystkie te rajskie zdjęcia były robione bladym świtem?Też zamierzam tam
      płynąć statkiem ale sądziłam,że po prostu pójdę do portu i popłynę.Czy trzeba
      się zapisywać albo kupić wycieczkę w biurze??
      • Gość: Tymianek21 Re: Gramvousa IP: *.chello.pl 11.05.07, 12:19
        Chyba o Swicie bo nie widac ludzi a tam podobno jadą tłumy-chyba że plaża
        taaaka wielka że da sie ukryc. Widziałam ze wpisałaś sie tez w wątku o Grecja
        dla dzieci. Jak wróce to opisze wrażenia z Gramvousy, Balos, Falasarny
        itp.Pozdrawiam
        • neronka Re: Gramvousa 11.05.07, 12:47
          rozkład statków i opis:
          gramvousa.com/
    • Gość: mi Re: Gramvousa IP: 149.148.228.* 11.05.07, 17:27
      hej, jak wam zazdroszcze!!! Gramvousa to nasze wspomnienie sprzed lat 5. Bylo
      bosko. Nasz 4,5 latek wdrapal sie sam na gore do twierdzy, za to mala 1,5
      pokonala te wedrowke w nosidelku na plecach taty. Zal mi bylo trekkingowych
      sandalow (zostaly w hotelu zamiast butow typu tenisowkowatego, w ktorych sie
      jednak bez problemu dalo odleglosc te pokonac), ParaSOL WYPOZYCZYLISMY na statku
      (pamietam ze cena byla, jak na te 3godziny plazowania, powalajaca.
      Baraszkowanie w lagunie o posztowkowych barwach wody i temperaturze tropikow
      podobalo sie dzieciom bardzo!)zdjecia byly rewelacyjne i budzace zachwyt
      wszystkich mimo "tlumow" ( a moze wtedy jeszcze takich tlumow nie bylo?!?
      bawcie sie dobrze!
      • jacek1f noc na plazy z malym ogniskiem - niezapomniane, 11.05.07, 17:42
        3 rzeczy: wieczor samotnie w cieplej wodzie, potem ognisko, i potem swit i kael
        przed pierwszym statkiem:-)

ech - juz niedlugo...
        • Gość: tymianek21 Re: noc na plazy z malym ogniskiem - niezapomnian IP: *.chello.pl 11.05.07, 21:25
          bardzo dziekuje za rozkład i za sugestie-biorę parasol!!!
          • Gość: Aga Re: noc na plazy z malym ogniskiem - niezapomnian IP: *.c9.msk.pl 12.05.07, 14:00
            Tymianek-czekam na twojewrażenia z podróży.
      • Gość: kakao Re: Gramvousa IP: *.lublin.mm.pl 05.06.07, 13:28
        Mam lęk wysokości- czy wybrać się na Gramvoussę?
        • Gość: kalina51 pytanko do jacekf1:) IP: 81.21.198.* 05.06.07, 13:45
          Napisałeś, że można na Balos dojechać autkiem. Gdzieś czytałam, że droga jest
          bardzo niebezpieczna, czy rzeczywiście?. Wypożyczamy samochód i zdecydowanie
          wolelibyśmy ten rodzaj podróżowania od zorganizowanej wyprawy stakiem, tylko
          czy z dwulatką to nie byłoby zbyt niebezpieczne? Daj znać jak ocenaisz trasę na
          Balos.
          Pozdrawiam
          ...jeszcze tylko 3 dni i witaj Kreto:)))
          • Gość: kalina51 Re: pytanko do jacekf1:) IP: 81.21.198.* 05.06.07, 13:47
            sorki za przekręcenie nicka;)) miało być " jacek 1f"
          • Gość: biomj Re: pytanko do jacekf1:) IP: *.biology.univ.gda.pl 06.06.07, 11:27
            tylko pamietaj, ze na sama plaze samochodem nie dojedziesz. Trzeba na nia dojsc
            (ponoc ok. 20 minut, ale to "czas" dla doroslych)- najpierw z gorki, z powrotem
            pod gore.
    • Gość: elocyped Re: Gramvousa IP: *.acn.waw.pl 05.06.07, 21:59
      Tam siedzi taki błękitnooki gość, i jak się ma fart, to można wypozyczyć u niego
      namiot.

Polecam!
      • Gość: ag Re: Gramvousa IP: *.devs.futuro.pl 05.06.07, 22:35
        wróciłam z Krety 2 tyg. temu i byłam na tej wycieczce oczywiście sami sobie ją
        zorganizowaliśmy bo taniej niz u rezydenta. W maju nie ma jeszcze sezonu
        turystycznego więc kursował jeden prom odpływał o 10.15 z portu Kissamos, od
        miasteczka port jest jakieś 3km. Cena biletu 22 euro osoba dorosła, około 17.30
        jesteś z powrotem w porcie Kissamos. W porcie można zostawić samochód.
        Widoki cudne, woda to wszystkie odcienie koloru niebieskiego . Na statku można
        coś zjeść (od 11 do 15 sprzedają tak zwany obiad) ale rzeczywiście jest drogo.
        Pozdrawiam
        • Gość: ewa do kalina IP: 193.109.212.* 06.06.07, 14:13
          kiedy wylatujesz i skad?
          • kalina51 Re: do kalina 06.06.07, 17:42
            Wylatuję jutro:))) z Krakowa. Już odliczam godziny:).
            • klaryma Re: do kalina 06.06.07, 20:35
              Ja nie jecghalam na Balos samochpodem, w wypozyczali wymogli na nas obietnice, ze nie pojedziemy,
              wiec miej na uwadze, ze chyba samochod powinien byc z wyzszym podwoziem. No i faktycznie potem
              na plaze schodzisz z wieeelgachnej gory, a potem na nia sie musisz jeszcze wspiac. Ale jesli jestes
              dobrym kierowca i masz kondycje, to na pewno spokojny wieczor w lagunie wart jest kazdego wysilku.
              • Gość: relena Re: do kalina IP: *.lublin.mm.pl 12.06.07, 14:38
                Czy jest stroma? mam lęk wysokości i małe dziecko.
                • klaryma Re: do kalina 12.06.07, 15:16
                  jest raczej stroma i piaszczysta
                  • Gość: tymianek21 Re: do kalina IP: *.chello.pl 15.06.07, 13:02
                    cześć! Odświerzam wątek bo właśnie wrócilismy z Krety. Ostatecznie na wyprawę
                    na G. zdecydował sie tylko mąż. Przeraził mnie żar z nieba i wizja naszego
                    synka-19 mies który biega po plaży i nie chce byc pod parasolem. Kremy nie
                    działają bo zaraz jest cały w piachu.Mąż zachwycony. Z jego obserwacji na
                    promie było tylko 3 dzieci powyżej 3 lat, które bardzo sie nudziły. Mój mąz
                    miał opcje stakiem z Kissamos, ale inna rodzina z hotelu wypozyczyla samochod i
                    ruszyli tam z 23 mies. dzieckiem. Opowiadali ze droga przerazająca:wąska dróżka
                    a po drugiej stronie przepaść. Potem musieli schodzic z mała na ręku a ona całą
                    drogę wyła bo chciała iśc sama itd. Byli zachwyceni widokami tak jak mój mąz,
                    ale z tak małym dzieckiem nie polecają.Pozdrawiam
                    • wojtek33 Re: do kalina [OT] 15.06.07, 13:28
                      Gość portalu: tymianek21 napisał(a):
                      > Przeraził mnie żar z nieba i wizja naszego
                      > synka-19 mies który biega po plaży i nie chce byc pod parasolem.

wyrodni rodzice mają na to świetny sposób - zabierają dziecku buty a gorący
                      piasek nie pozwala wyjść spod parasola ;-)

Kremy nie
                      > działają bo zaraz jest cały w piachu.

wolę całego w piachu niż poparzonego, poza tym są różne kremy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka