Dodaj do ulubionych

Kreta - Agios Nikolaos

15.07.03, 00:32
W czwartek lecę na Kretę - Agios Nikolaos- apartamenty Creta Star. Czy ktoś
tam był, będę wdzięczna za wszelkie informacje, głównie na temat wyżywienia
we własnym zakresie, co warto zwiedzić w miarę blisko, (lecę z rocznym
dzieckiem), czy są blisko piaszczyste plaże itp
Obserwuj wątek
    • mea25 Re: Kreta - Agios Nikolaos 15.07.03, 09:23
      roka3 napisała:

> W czwartek lecę na Kretę - Agios Nikolaos- apartamenty Creta Star. Czy ktoś
      > tam był, będę wdzięczna za wszelkie informacje, głównie na temat wyżywienia
      > we własnym zakresie, co warto zwiedzić w miarę blisko, (lecę z rocznym
      > dzieckiem), czy są blisko piaszczyste plaże itp

Ja byłam w zeszłym roku, dokładnie tam.
      Byliśmy z mężem i baaaardzo nam się podobało. Jedno co musisz wiedzieć to to,
      że z Creta Star jest dość daleko do centrum Agios (my o tym wiedzieliśmy, pani
      z biurze nas uprzedziła). Ale to nie znaczy, że wokoło nie ma knajpek i
      sklepów. Są.
      Plaża... my mieliśmy 4 dni auto, a potem 10 dni skuter, więc jeździliśmy na
      dalsze plaże (np. śliczna Golden Beach, pół godziny skuterkiem). Ale wydaje mi
      się, że dość blisko Creta Star jest żwirowo-piaszczysta plaża z leżakami,
      całkiem ładna, może z 5 min. spacerkiem.
      Jedzenie. Śniadania robliśmy sobie sami, a obiady jadaliśmy w knajpkach. Te
      blisko Creta Star były całkiem tanie i miały PYSZNE jedzenie. W centrum Agios
      jedzenie dwa razy droższe.
      Co jeszcze chciałabyś wiedzieć?
      • roka3 Re: Kreta - Agios Nikolaos 15.07.03, 13:57
        dzięki za wiadomości. Jak mogłabyś mi napisać ile mniej więcej minut idzie się
        do centrum, nam powiedzieli , że to ok. 3 km. Gdzie wypożyczyć samochód i za
        ile. Chcielibyśmy zwiedzić jakieś ciekawe mniejsca, ale takie żeby można
        zabaczyć z rocznym dzieckiem, wąwóz chyba odpada. Jak długo jedzie się na
        zachodnie wybrzeże- Elafonisi i Gramusousa. czy byliście na Santorini, jak
        długo się tam płynie i czy są rejsy z Agios. Co polecalibyście zobaczyć -
        planujemy 2-3 dni przeznaczyć na zwiedzanie. Ile średnio kosztuje obiad, czy
        zabierać jakieś jedzienie.
        • mea25 Re: Kreta - Agios Nikolaos 15.07.03, 14:54
          roka3 napisała:

> dzięki za wiadomości. Jak mogłabyś mi napisać ile mniej więcej minut idzie
          się
          >
          > do centrum, nam powiedzieli , że to ok. 3 km.

To by się zgadzało, my szliśmy ok. 30-40 min. zależy od tempa.

Gdzie wypożyczyć samochód i za
          > ile.
          w tej chwili nie pamiętam, może sprawdzę w domu i napiszę. Generalnie jak się
          szło z Creta Star w kierunku centrum, to po prawej stronie będzie RENT A CAR,
          ładny budynek, wchodzi się po schodkach. O tyle polecam, że nie mieliśmy
          żadnych problemów z autem a i ceny w miarę w porządku (przy wypożyczeniu na 3
          dni, 4 dzień dostaliśmy gratis). Tam też wykupiliśmy wycieczke do Samarii, bo
          było POŁOWĘ taniej niż z El Greco (ty też z tym biurem?)

Chcielibyśmy zwiedzić jakieś ciekawe mniejsca, ale takie żeby można
          > zabaczyć z rocznym dzieckiem, wąwóz chyba odpada.

z dzieckiem raczej na pewno odpada, idzie się cały dzień, no chyba że bedziecie
          go?ją? nieść! Ale widoki cudne....

Jak długo jedzie się na
          > zachodnie wybrzeże- Elafonisi i Gramusousa. czy byliście na Santorini, jak
          > długo się tam płynie i czy są rejsy z Agios.
          Na Santorini nie byliśmy, bo średnia cena to ok. 100EUR za osobę i doszliśmy do
          wniosku, że te 200EUR wolimy wydać zupełnie inaczej.

Co polecalibyście zobaczyć -
          > planujemy 2-3 dni przeznaczyć na zwiedzanie.
          My w 3 dni zwiedziliśmy bardzo dużo. Na pewno polecam wycieczkę do Chanii, dość
          daleko, ale warto. Heraklion można sobie odpuścić. Można zahaczyć o Knossos,
          ale polecam wycieczkę samodzielnie (samochodem), nie kupować w biurze, nie
          opłaca się.
          Fajnie jest na południowym wybrzeżu, zupełnie inna Kreta. O ile dobrze pamietam
          chyba z miejscowości Sitia odchodzi statek na wyspę Chrissi (malutka wyspa),
          gdzie cały dzień można wylegiwac się na slicznej plaży. Można też pojechać na
          plażę z palmami do Vai.
          Blisko Agios jest warta obejrzenia wyspa trędowatych (Spinalonga, płynie się
          tam małym stateczkiem), robi wrażenie, unoszą się "duchy przeszłości"...
          W domu jeszcze przejrzę zdjęcia i może coś jeszcze mi się przypomni!
          na pewno warto pojechać w głąb wyspy, nawet po to, aby pooglądać prawdziwe
          greckie wioski. My tak jeździliśmy skuterkiem.

Ile średnio kosztuje obiad, czy
          > zabierać jakieś jedzienie.

W knajpkach k. Creta Star za duży obiad dla 2 osób (obiad, picie, zupa...)
          płaciliśmy ok. 20EUR. Czasami mniej, raczej nie więcej. W knajpach w Agios w
          centrum potrafiliśmy zapłacić i 40EUR.... :(
          Ja bym nie zabierała jedzenia. W pobliżu (5 min) jest sklep spożywczy i mój mąż
          wyskakiwał rano po zakupy na sniadanie. Wszystko było, co potrzeba. Jedna
          uwaga: tam nie jest jak u nas i sklepy otwierają ok. 9 rano... czasami mój mąż
          stał już pod drzwiami, jak pani dopiero zdejmowała kłódkę :)

Acha, a w samym Creta Star, jest bar przy basenie, gdzie wieczorem można wypić
          pyszne piwo Mythos, albo zabrać je do pokoju i wypić na balkonie.
          Basen malutki....
          • roka3 Re: Kreta - Agios Nikolaos 15.07.03, 18:22
            serdeczne dzięki. Czy mogłabyś mi napisać jak długo jedzie się do Chanii, czy
            byłaś w okolicach Elafonisi, Balos, Gramwousa czy to daleko od Chanii.Czy jeden
            dzień starczy na tą okolicę? Czy opłaca się jechać pod wąwóz, i nie wchodzić (
            mały Kuba) czy lepiej to sobie darowac.Czy tam trzeba płynąć czy jechać, bo
            różnie słyszałam. Czy może wiesz jak długo trwa rejs wodolotem na Santorini?.
            Jeszcze raz dzięki. Idę się pakować
            • mea25 Re: Kreta - Agios Nikolaos 16.07.03, 09:22
              roka3 napisała:

> serdeczne dzięki. Czy mogłabyś mi napisać jak długo jedzie się do Chanii,

Wydaje mi się, że ok. 2h, ale nie pamietam czy jednym ciągiem, czy
              zatrzymywaliśmy się po drodze.

czy
              > byłaś w okolicach Elafonisi, Balos, Gramwousa czy to daleko od Chanii.

Przyznam szczerze, że nie pamietam tych miast :(

Czy jeden
              >
              > dzień starczy na tą okolicę?

w zupełności tak.

Czy opłaca się jechać pod wąwóz, i nie wchodzić (
              > mały Kuba)

w ten sposób to raczej bez sensu, ale jest rozwiązanie... czyt. poniżej

czy lepiej to sobie darowac.Czy tam trzeba płynąć czy jechać, bo
              > różnie słyszałam.

W biurze OKERA można wykupić wycieczkę na Samarię i nazywa się to chyba "Small
              Samaria", oferta w sam raz dla rodzin z dziećmi. Podpływacie statkiem w miejsce
              gdzie kończy się wąwóz (tam gdzie normalnie kończy się swoją wędrówkę) i mozna
              iść w głąb (czyli jakby "pod prąd") tak daleko jak się chce, a potem się wraca.
              A dlatego statkiem, że kończac swą wędrówkę po wawozie wychodzi się do
              miasteczka, z którego wydostać się można tylko i wyłącznie promem.

Czy może wiesz jak długo trwa rejs wodolotem na Santorini?.

wydaje mi sie że ok. 2h, ale wodolot chyba był drogi :((

> Jeszcze raz dzięki. Idę się pakować

Zazdroszczę ci :) ja bedę się pakować dopiero 29 lipca.

Znalazłam kwitek z naszej wypożyczalni aut, nazywała się OKERA CAR RENTAL. Tam
              też wykupiliśmy wycieczkę na Samarię i dzięki temu mieliśmy znizkę na auto.
          • mea25 Re: Kreta - Agios Nikolaos 16.07.03, 10:14
            O ile dobrze pamietam
            >
            > chyba z miejscowości Sitia odchodzi statek na wyspę Chrissi (malutka wyspa),
            > gdzie cały dzień można wylegiwac się na slicznej plaży. Można też pojechać na
            > plażę z palmami do Vai.

źle pamiętam. Miejscowość, z które płynie się na Chrissi nazywa się Ierapetra.
        • Gość: andrzej1841 Re: Kreta - Agios Nikolaos IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.07.03, 12:14
          Do Gramusousa, nad błękitna lagune (polecam tez plaze Faasandry starozytnej w
          poblizu) b edziecie jechali ok. 3 godzin, do czerwonych piasków droga jest juz
          w gorach i jedzie sie ponad 2 godziny.. Wszystkie trzy plaże sa piekne, płytka,
          ciepła woda, piaszczyste dno... bajka dla ciała
        • Gość: mari Re: Kreta - Agios Nikolaos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 13:10
          i nie zabierajcie jedzenia na krete!!!!a samochody najlepiej pozyczac w
          wypozyczalni BYRON ( w dobrym stanie i co wazne!!!naprawde ubezpieczone)Oni sa
          takze w centrum przy promenadzie.powolajcie sie na Mario z POLski to moze cos
          jeszcze utargujecie :)Wystrzegajcie sie najtanszych wypozyczalni!!!
    • roka3 Re: Kreta - Agios Nikolaos 15.07.03, 18:23
      Jak byś mogła to napisz mi cos o Samarii
      • mea25 Re: Kreta - Agios Nikolaos 16.07.03, 09:28
        roka3 napisała:

> Jak byś mogła to napisz mi cos o Samarii

My wykupiliśmy wycieczkę w greckim biurze. Autokarem wiozą w góry. Wchodzisz do
        wąwozu i idziesz, idziesz, idziesz.... wydaje ci się, ze przeszłaś już 100km, a
        tu tabliczka pokazuje, że dopiero 3km :)
        po drodze są miejsca odpoczynku z wodą ze źródełka. Trzeba koniecznie mieć coś
        do jedzenia. Jak się wejdzie do wąwozu, trzeba już iść do końca. Tam nie
        wjedzie samochód, nie wyląduje helikopter. Widoki piękne i to rekompensuje
        bąble na nogach. Najlepiej jest mieć trapery!
        Wędrówka kończy się w małym, ładnym miasteczku, gdzie można zjeść obiad. Potem
        przypływa prom, wszyscy się pakują i płyną do innego miasteczka, gdzie czeka
        już przewodnik i autokar. I koniec.
        Jak już wspomniałam możecie wykupić łagodniejszą opcję Samarii i wtedy od razu
        wiozą was statkiem i wchodzicie do wąwozu "od tyłu" i idziecie tak daleko jak
        pozwalają siły (małego Kuby) i czas. Wracacie i znowu na statek. Sporo ludzi
        tak robiło, którzy wiedzieli, ze z różnych względów nie mogą przejść całego
        wąwozu.
        • Gość: Kretka Re: Kreta - Agios Nikolaos IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 11:52
          do Knossos można dojechać z Agios N. autobusem, najpierw do Heraklionu, a tam
          przesiąść się w miejski (nr bodajże 1, odjeżdża z tego samego dworca, na ktory
          przyjedziecie, albo z sąsiedniego (oddziela je tylko ulica).
          Autobus miejski staje pod samym wejściem do Knossos.

Przeszłam Samarię w tenisówkach, trapery nie są niezbędne. Widzialam tez gościa
          w klapkach :)

Nie wiem, czy jest sens jechać tam z dzieckiem, nawet w opcji "Samaria lazy
          way", nie zobaczysz i tak pięknych widoków, bo najładniej jest w górnym odcinku
          wąwozu.

Polecam rejs na Spinalongę z Agios Nikolaos lub z Eloundy (krótszy i tańszy
          rejs).

Elafonissi jest wspaniałe, idealne na cąlodniowy pobyt z maluchem, choć na
          drugim końcu wyspy dla Was..
          • mea25 Re: Kreta - Agios Nikolaos 16.07.03, 12:28
            Gość portalu: Kretka napisał(a):

> Przeszłam Samarię w tenisówkach, trapery nie są niezbędne. Widzialam tez
            gościa
            >
            > w klapkach :)

to zazdroszczę, bo ja również byłam w tenisówkach i cierpiałam okrutnie :)
            następnego dnia inne buty niz klapki nie wchodziły :)

>
            > Nie wiem, czy jest sens jechać tam z dzieckiem, nawet w opcji "Samaria lazy
            > way", nie zobaczysz i tak pięknych widoków, bo najładniej jest w górnym
            odcinku
            >
            > wąwozu.

zgadzam się, ale czy nie warto zobaczyć choć kawałka? nawet w tej dolnej
            części? też jest ładnie...

>
            > Polecam rejs na Spinalongę z Agios Nikolaos lub z Eloundy (krótszy i tańszy
            > rejs).

z Eloundy 8-10EUR, z Agios nie pamiętam.

>
            > Elafonissi jest wspaniałe, idealne na cąlodniowy pobyt z maluchem, choć na
            > drugim końcu wyspy dla Was..
          • Gość: mari Re: Kreta - Agios Nikolaos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 13:31
            Kretka na litosc boska nie proponuj zwiedzania Knossos z malym dzieckiem
            autobusem miejskim z Agios.Rozumiem oszcednosci, ale tez troche zdrowego
            rozsadku!!!
            • Gość: Kretka Re: Kreta - Agios Nikolaos IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 15:02
              Nie mam jeszcze potomstwa i może dlatego tak napisałam :) Jednak nie widzę
              niczego uciążliwego w jechaniu kreteńskim KTELem, zawsze były punktualne,
              czyste i z miejscem siedzącym nie było problemu. Uważam, ze wypozyczony
              samochód można spożytkować lepiej, tzn. pojechać w bardziej odludne miejsca
              Krety.
    • Gość: mari Re: Kreta - Agios Nikolaos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 13:00
      bylem w AGios rezydentem przez kilka sezonow.polecam restauracje Itanos przy
      pokraglym placu z palmami( boczna uliczka) oraz restauracje grigoris (albo
      jorgos-nie pamietam )boczna uliczka przed stacja BP na wylocie do istro lub
      Sitia.Smacznie,tanio,kretensko,sympatycznie i niekomercyjnie.A z dzieckiem to
      polecam wybrac sie malym prome na spinalonge.
    • Gość: mari Re: Kreta - Agios Nikolaos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 13:03
      aha jest jeszce swietny giros w samym centrum przy postoju taxi gdzie jadaja
      Grecy-tam polecam salatke po grecku i giros!!!
      • roka3 Re: Kreta - Agios Nikolaos 16.07.03, 23:08
        bardzo Wam dziękuje. Jesteśmy spakowani. Jutro o 14.30 lecimy. Odezę się po
        powrocie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka