Gość: Lukasz IP: 217.97.181.* 12.01.08, 18:56 Wybieram się za kilka miesięcy ka Korfu. Szukam miejscowosci z ladną plażą i cielawymi uliczkami na wieczorne spacery. Bardzo imprezowe miejsc typu Kavos odpadają. Prosze o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
akodz Re: Korfu. Jaka miejscowość. 13.01.08, 11:28 Najładniejsza plaża Korfu to wg mnie Issos w okolicach Agios Georgios Argiradon (południowo zachodnie wybrzeże), ale sama miejscowość to raczej dziura :-), no i do najciekawszych miejsc do zwiedzania jest stamtąd dość daleko. Ogólnie jednak przyjemne miejsce. Polecić mogę hotel "Palm Beach", obecnie dostępny jako "Sandy Beach" w katalogach Grecos, Neckermanna i chyba Ecco. Ciekawszą miejscowością - głównie ze względu na lokalizację - jest chyba Agios Gordis, plaża też OK, choć samo A. Gordis to też raczej mała wioseczka. Kolejna lokalizacja - Paleokastrisa - to chyba najładniejsze miasteczko na tej wyspie, choć na ciągnące się kilometrami piaszczyste plaże nie masz tam co liczyć. Dość dobrym wyborem będzie chyba Agios Georgios Pagi, na północ od Paleokastrisy - ładna plaża, sympatyczna okolica i nie takie odludzie jak miejscowość o tej nazwie na południu Korfu. Dość chwalonym hotelem w AG Pagi był "Belle Helene", sprzedaje go chyba Atlas Tours i Grecos Holiday. Arek Odpowiedz Link Zgłoś
perythia Re: Korfu. Jaka miejscowość. 13.01.08, 13:02 Na Korfu połączenie ładnej plaży i ciekawych uliczek na wieczorne spacery jest dość problematyczne, bo tam gdzie są świetne plaże są też bardzo malutkie miasteczka (z reguły 1-3 uliczki), a na wieczorne spacery najlepiej nadaje się miasto Korfu, które z kolei nie ma praktycznie żadnej porządnej plaży :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bebicka Re: Korfu. Jaka miejscowość. 13.01.08, 21:29 Zgadzam sie z poprzednikiem/niczka:-) Bylam na Korfu w lipcu, piekna wyspa, zielona nawet w srodku sezonu, tylko ze jednak malo grecka:-) Korfu to zdecydowanie najabradziej klimatyczne maisto do spacerow...i chyba wlasciwie jedyne, faktycznie trudno tam o plaze. Ja nocowalam w Paleokastritsie, to z kolei miejsce bardzo urokliwe, podobnie jeszcze jak Pelakas...ale Paleo ma lepszy dojazd...tyle ze to z 40 minut od Korfu i na wieczorne spacery nie ma co liczyc, bo autobus Cie nie dowiezie chyba ze taxi albo wypozyczone autko. Miasto Korfu wieczorowa pora przepiekne Plaza w Agios Georgios jest niesamowicie piekna ale sama miescina tpo straszna dziura i do tego jeszcze trudniej tam dojechac niz do Paleo. Do pospacerowania moze byc Benitses, calkiem ladne...ale plaze kiszka:-) Chyba gdybym miala jechac drugi raz wybralabym ktorys z hoteli albo 1) na polnocno-wschodnim wybrzezu, znaczy powzyej Korfu np w Dasii ale plaza kiepsak... 2) na polnocy wyspy np Roda, tam plaza ladan i atrakcji tez wiecej. pozdrawiam maraska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Korfu. Jaka miejscowość. IP: 217.97.181.* 13.01.08, 22:04 Dziękuję za pomoc. Zdecydowałem się na noclegi w mieście Korfu, a plaża wtedy moze byc codziennie inna:) Odpowiedz Link Zgłoś
akodz Re: Korfu. Jaka miejscowość. 14.01.08, 19:21 > bebicka napisała: > Zgadzam sie z poprzednikiem/niczka:-) > Bylam na Korfu w lipcu, piekna wyspa, zielona nawet w srodku sezonu, > tylko ze > jednak malo grecka:-) Dlaczego "mało grecka" :-)? Bo nad miastem Korfu nie wznoszą się minarety, jakie znamy z Kos czy Rodos, a zamiast tego na Esplanadzie można w krykieta pograć :-)? Tak jak Dodekanez czy Cyklady były przez kilkaset lat okupowane przez Turków, tak tutaj rządzili Wenecjanie i Brytyjczycy, i wszystkie te nacje zostawiały jakieś ślady po sobie... Nie zmienia to faktu, że i Korfu, i Kreta czy Rodos to zdecydowanie greckie klimaty. Trochę tylko się różnią, ale to chyba dobrze :-)? Osobiście Korfu przypadło mi bardziej do gustu niż takie Rodos, właśnie ze względu na zieleń lasów i uprawianych tu masowo drzew oliwnych. Serce bolało, kiedy w sierpniu zeszłego roku czytałem o pożarach lasów na Korfu... I to by było na tyle - tak trochę off topic ;-). Pozdrowienia dla wszystkich miłośników Grecji! - Arek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Korfu. Jaka miejscowość. IP: 217.97.181.* 13.01.08, 22:28 A mam jescze pytanie o miejscowość Acharavi, oraz o najromantyczniejszą miejscowośc na Korfu. Odpowiedz Link Zgłoś
flisvos Re: Korfu. Jaka miejscowość. 13.01.08, 22:46 mysle, ze twoj wybor jest najlepszy, miasto korfu jest przesliczne i samo w sobie bardzo romantyczne z tymi waskimi uliczkami, skwerami, placykami i fortami nic tylko spacerowac:) wszedzie mozna znalesc przytulne kawiarenki i male rodzinne tawerny acharvi to miejscowosc na polnocy wyspy, dosc glosna i pelna angilskich turystow(ogolnie nie polecam, no chyba ze ktos lubi zabawe do rana) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loja Re: Korfu. Jaka miejscowość. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.08, 10:06 Flisvos zawsze dobrze radzi....przekonałam się o tym w ub.roku!!!A Korfu to Jej "specjalność",bo tam mieszka...Odpowie na każde pytanie!!Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
flisvos Re: Korfu. Jaka miejscowość. 14.01.08, 17:39 bardzo milo mi sie zrobilo i ciesze sie ze ktos moze odkryc uroki "mojej" wyspy :) pozdrawiam serdecznie z corfu Odpowiedz Link Zgłoś
wawaga1 do flisvos 14.01.08, 13:49 Mam pytanko odnośnie taksówek...czy wieczorną porą można bez problemu znaleźć taksówkę w miescie Korfu? I ile mniej więcej kosztuje taxi za km? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz do Flisvos IP: 217.97.181.* 14.01.08, 14:16 A może znasz jakiś ciekawy hotel w stolicy Corfu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loja Re: do Flisvos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.08, 17:18 fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,55801908.html Zobaczcie tutaj zdjęcia Korfu-autorką jest właśnie flisvos...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
flisvos Re: do flisvos 14.01.08, 17:45 z taksowkami nie ma problemu w sezonie na listonie(centralny plac) stoja do 3-4rano, moze byc ciezko w sierpniu(za duzo turystow), ale trzeba chwile poczekac i zaraz cos podjedzie; jesli chodzi o ceny to najlepiej ustalac przed rozpoczeciem podrozy(jesli uslysza obcy jezyk- moze byc rozne)po prostu podchodzcie do taksowek i pytajcie sie za ile was zabiora do ..... odjedziecie z najnizsza stawka, ile moga zarzadac to 1e od kilometra, ale jak wszedzie roznie to bywa, ogolnie na niewielkich odcinkach oplaca sie jezdzic taksowkami, w wieksze trasy wybralabym sie autobusami ps nad hotelem w miescie sie zastanowie i napisze troche pozniej pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz do flisvos IP: 217.97.181.* 14.01.08, 17:57 No więc czekam z niecierpliwością :)Znalazłem jescze fajny hotelik w Pyrygi. Co myslisz o tej miejscowosci? Odpowiedz Link Zgłoś
flisvos Re: Korfu miasto- hotele 15.01.08, 13:31 najbardziej romantyczny hotel i to w samym centrum miasta(co prawda nie nad morzem), zaraz obok jest kino letnie, gdzie mozna ogladac filmy siedzac przy stoliku pod gwazdami:) sam hotel jest przepiekny i ma swoj klimat www.bellaveneziahotel.com/ ten hotel tez jest przyjemny, nad samym morzem z basenem i super widokiem, centrum miasta www.corfupalace.com/main.html nastepny hotel, tez centrum, moze maly ale ma piekny roof garden www.cavalieri-hotel.com/eng/cavalieri.html hotel w samiuskim centrum, na listonie-glownym placu www.arcadionhotel.com/english/thehotel.htm a moze hotel a kanoni? to jakies 3-4km od centrum; hotel fajny (kiedys hilton) na basen i wlasna plaze; do miasta macie autobusy co 30min- kursuja do 22.30 a jakby co to taksowka bedzie mniej niz 5e www.corfuholidaypalace.gr/index.htm to tyle, ja osobiscie jakbym miala wybierac to chyba ten Bella Venezia, jest po prostu piekny, ale jego mankament brak basenu; mysle ze w wypadku mieszkania(dla was) w miescie to najlepiej bedzie w Corfu Place Hotel, ma basen widok na morze, spa i jest 3min spacerku od listonu polecam stronke 212.205.12.4/default.asp?id=1&mnu=1&LangID=English pozdrawiam i mam nadzieje, ze cos pomoglam Odpowiedz Link Zgłoś