Dodaj do ulubionych

wyspa Limnos

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.03, 15:46
Czy ktoś z Was dotarł może kiedyś na tą wyspę (mieści sie trochę niżej niż
Thassos)? Chcę tam dotrzeć około 08.09. Wymyśliłam, że najlepiej będzie mi
kupić bilet lotniczy z Vinga do Kavali (bez wycieczki na Thassos) i potem
promem na wyspę.
Ale może warto po drodze jeszcze zwiedzić Thassos? Pomóżcie mi, jeśli możecie
w następujących kwestiach, proszę:
1. Ile kosztują kwatery na Thassos? Wiem, że na Limnos to koszt około 20-25
Euro.
2. Czy z Thassos pływają promy na Limnos, czy też będę musiała się cofnąć do
Kavali?
3. Czy gdzieś w internecie znajdę rozkład jazdy promów?
4. Jaką miejscowość polecacie na Thassos, aby nie była zbyt turystyczna?
I oczywiście: czy macie jakieś praktyczne informacje na temat Limnos?:)
z góry dziękuję:)

Obserwuj wątek
    • Gość: Bebiak Re: wyspa Limnos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.03, 19:00
      Gość portalu: ave napisał(a):

> Czy ktoś z Was dotarł może kiedyś na tą wyspę (mieści sie trochę niżej niż
      > Thassos)? Chcę tam dotrzeć około 08.09. Wymyśliłam, że najlepiej będzie mi
      > kupić bilet lotniczy z Vinga do Kavali (bez wycieczki na Thassos) i potem
      > promem na wyspę.
      > Ale może warto po drodze jeszcze zwiedzić Thassos? Pomóżcie mi, jeśli możecie
      > w następujących kwestiach, proszę:
      > 1. Ile kosztują kwatery na Thassos? Wiem, że na Limnos to koszt około 20-25
      > Euro.

Tego nie wiem, bo na Thassos miałam w lipcu 2002 hotel (VING)

> 2. Czy z Thassos pływają promy na Limnos, czy też będę musiała się cofnąć do
      > Kavali?

W lipcu 2002 promy na Limnos pływały z Kavali, ale nie jest to problem, bo z
      Thassos do Kavali płynie prom coś ok. 1,5 godziny (i chyba co dwie godziny -
      nie pamiętam dokładnie). Oczywiście mówię o promach z Ormos Prinou do Kavali a
      nie ze stolicy (Limenas). Ze stolicy do Kavali popłynęłam tylko raz i już
      dzięki (ale jeszcze wtedy nie wiedziałam). Co prawda prom do Keramoti płynie
      króciutko i jest ich dużo, ale potem autobus do Kavali to strasznie długa
      podróż. Zdecydowanie lepiej z Ormos Prinou prosto do portu w Kavali.

> 3. Czy gdzieś w internecie znajdę rozkład jazdy promów?

Ja wstukuję zawsze www.nazwę i gr i jakoś mi się znajdują. Popatrzyłam na
      bilety i z Kavali na Limnos płynęłam linią SAOS ANES. Nie jestem pewna
      oczywiście ale może wstukaj www.saosanes.gr czy jakoś tak. Wczoraj tak
      znalazłam promy Blue Star Ferries. Może i Tobie się uda?
      W 2002 roku bilet z Kavali na Limnos kosztował 13,44 euro od osoby
      (najzwyklejszy). Ja z Kavali wypływałam o 21.00 a na Limnos byłam ok. 2-giej w
      nocy.

> 4. Jaką miejscowość polecacie na Thassos, aby nie była zbyt turystyczna?
      > I oczywiście: czy macie jakieś praktyczne informacje na temat Limnos?:)
      > z góry dziękuję:)

Mnie się dobrze mieszkało w Limenas (stolica). Nie sprawiało wrażenia
      kompletnie zarzuconego turystami, miało swoją atmosferę (może to kwestia
      antycznego Tazos?), a przede wszystkim chciałam tam mieszkać bo zależało mi na
      dużej ilości autobusów i we wszystkich kierunkach (nie jeżdżę samochodem), a w
      Limenas jest coś w rodzaju dworca (toż to stolica w końcu). Thassos świetnie
      się zwiedza podróżując autobusem, bo praktycznie wszędzie można dotrzeć i tych
      autobusów wydaje się być sporo. Owszem, trzeba się nałazić również, ale ja
      akurat lubię bo wtedy wszystko obejrzę i wszędzie zajrzę.
      Pozdrowionka serdeczne. B.
      • Gość: ave Re: wyspa Limnos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.03, 19:59
        Dzięki! Szczerze mówiąc - liczyłam, że to własnie Ty mi odpowiesz - widze, że
        duużo można sie od Ciebie dowiedzieć;)

> > 3. Czy gdzieś w internecie znajdę rozkład jazdy promów?
        >
        > Ja wstukuję zawsze www.nazwę i gr i jakoś mi się znajdują. Popatrzyłam na
        > bilety i z Kavali na Limnos płynęłam linią SAOS ANES. Nie jestem pewna
        > oczywiście ale może wstukaj www.saosanes.gr czy jakoś tak. Wczoraj tak
        > znalazłam promy Blue Star Ferries. Może i Tobie się uda?
        > W 2002 roku bilet z Kavali na Limnos kosztował 13,44 euro od osoby
        > (najzwyklejszy). Ja z Kavali wypływałam o 21.00 a na Limnos byłam ok. 2-giej
        w
        > nocy.

Znalazłam!! www.greekferries.gr/index.html
        Widzę tylko jeden zasadniczy problem: prom z tego, co rozumiem, pływa tylko w
        niedzielę, a ja przylatuję w poniedziałek. W takim razie chyba w sumie bez
        specjalnej przykrości i tak jestem zmuszona spędzić tydzień na Thassos, a potem
        drugi na Limnos. I sprawa wyjaśniona;)
        Jeśli mogę Cie prosić - sprawdź, proszę na bilecie, czy dzień, w którym
        płynęłaś, to własnie była niedziela - wtedy będę już pewna, co do planu podróży.

> Mnie się dobrze mieszkało w Limenas (stolica). Nie sprawiało wrażenia
        > kompletnie zarzuconego turystami, miało swoją atmosferę (może to kwestia
        > antycznego Tazos?), a przede wszystkim chciałam tam mieszkać bo zależało mi
        na
        > dużej ilości autobusów i we wszystkich kierunkach (nie jeżdżę samochodem), a
        w
        > Limenas jest coś w rodzaju dworca (toż to stolica w końcu).

Racja, nie wpadłam na to. Dobry pomysł.
        A jak daleko jest do Limenas z tej miejscowości, do której dopływa prom (tej
        sugerowanej przez Ciebie)?

Dzięki!

• Gość: Bebiak Re: wyspa Limnos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.03, 20:09

> Dzięki! Szczerze mówiąc - liczyłam, że to własnie Ty mi odpowiesz - widze, że
          > duużo można sie od Ciebie dowiedzieć;)

Sprawiłaś mi straszną frajdę:) Dzięki czy - jak w raju mówią - efcharisto poli!

> Znalazłam!!
          <ahref="http://www.greekferries.gr/index.html"target="_blank">www.greekferries.g
          r/index.html</a>
          > Widzę tylko jeden zasadniczy problem: prom z tego, co rozumiem, pływa tylko w
          > niedzielę, a ja przylatuję w poniedziałek. W takim razie chyba w sumie bez
          > specjalnej przykrości i tak jestem zmuszona spędzić tydzień na Thassos, a
          potem drugi na Limnos. I sprawa wyjaśniona;)
          > Jeśli mogę Cie prosić - sprawdź, proszę na bilecie, czy dzień, w którym
          > płynęłaś, to własnie była niedziela - wtedy będę już pewna, co do planu
          podróży.

Ja na Limnos płynęłam w piątek.

> A jak daleko jest do Limenas z tej miejscowości, do której dopływa prom (tej
          > sugerowanej przez Ciebie)?
          > Dzięki!

Autobus ze stolicy w Limenas jedzie ok. 15 - 20 minut i jest ich sporo. Na
          Thassos najbardziej podobało mi się to, że godziny przypłynięcia i odpłynięcia
          promów z portu w Ormos Prinou były powiązane z autobusami (kiedyś, jak jechałam
          na południe Thassos z Limenas to w Ormos Prinou autobus czekał na prom dobre 20
          minut). To ułatwiało podróżowanie. Teraz muszę wyjść z domu ale jak wieczorkiem
          bym znalazła ten notes to jeszcze tu skrobnę w sprawie tych promów (ale
          napewnie nie był to jeden). Pozdrowionka i dzięki. B.
          • Gość: Ave Re: wyspa Limnos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.03, 13:16
            ...a jeszcze cię pomęczę, he, he:) Nie wiesz, czy daleka jest z lotniska w
            Kavala do przystani promowej?
            • Gość: Bebiak Re: wyspa Limnos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.03, 19:44
              Gość portalu: Ave napisał(a):

> ...a jeszcze cię pomęczę, he, he:) Nie wiesz, czy daleka jest z lotniska w
              > Kavala do przystani promowej?

Niestety spory kawałek, bo tak naprawdę lotnisko nie jest w Kavali tylko w
              miejscowości Chrissoupolis. Pamiętam, że z lotniska do portu w Keramoti
              jechaliśmy z VING-iem coś ok. 10-12 minut. I to mnie właśnie w błąd wprowadziło
              kiedy pierwszy raz wybrałam się na ląd decydując, że do Kavali to ja popłynę ze
              stolicy Thassos do Keramoti. Wcale nieprawda - stamtąd to spory kawałek do
              Kavali: autobus mnie wiózł i wiózł. Dlatego uważam, że jak do Kavali z Thassos
              to tylko z portu Ormos Prinou a nie ze stolicy.
              Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
              • Gość: ave Re: wyspa Limnos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.03, 18:14
                Niestety spory kawałek, bo tak naprawdę lotnisko nie jest w Kavali tylko w
                > miejscowości Chrissoupolis. Pamiętam, że z lotniska do portu w Keramoti
                > jechaliśmy z VING-iem coś ok. 10-12 minut. I to mnie właśnie w błąd
                wprowadziło
                >
                > kiedy pierwszy raz wybrałam się na ląd decydując, że do Kavali to ja popłynę
                ze
                >
                > stolicy Thassos do Keramoti. Wcale nieprawda - stamtąd to spory kawałek do
                > Kavali: autobus mnie wiózł i wiózł. Dlatego uważam, że jak do Kavali z
                Thassos
                > to tylko z portu Ormos Prinou a nie ze stolicy.

Czyli wygodniej - może jest lepsze połączenie z lotniska jakimś autobusem -
                byłoby mi płynąć z Keramoti - rozumiem, że wtedy wysiądę w Limenas, czy pchać
                się jakoś do Kavali?
                Ewa
                • Gość: Bebiak Re: wyspa Limnos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.03, 18:40

> Czyli wygodniej - może jest lepsze połączenie z lotniska jakimś autobusem -
                  > byłoby mi płynąć z Keramoti - rozumiem, że wtedy wysiądę w Limenas, czy pchać
                  > się jakoś do Kavali?

Jeśli zamierzasz zostać w Limenas to pewnie, że wygodniej płynąć z Keramoti, bo
                  bliziutko na Thassos (coś ok. 40 minut), a promy stamtąd płyną do Limenas
                  właśnie. Ale czy tam tj. z lotniska do Keramoti coś jeździ? Nie mam bladego
                  pojęcia. Chyba, że się z kimś załapiesz (mnie np. na Kos udało się jechać
                  autobusem greckich linii lotniczych). Acha, Ewa, ja w piątek wyjeżdżam do
                  Hellady więc jeśli byś coś miała to tylko jeszcze jutro, dobrze?
                  Pozdrowionka serdeczne. B.
      • Gość: Bebiak Re: wyspa Limnos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.03, 20:01
        Pytałaś w tym drugim wątku czy promy z Kavali na Limnos pływały codziennie.
        Miałam to zanotowane (włącznie z godzinami) ale za diabła nie mogę w tej chwili
        znaleźć notesu z ubiegłego roku. Wydaje mi się - podreślam - wydaje mi się, że
        pływały trzy razy w tygodniu, ale lepiej, żebys to ustaliła, bo doprawdy nie
        jestem pewna (zwłaszcza, że notowałam także z Kavali na Samothrake i nie mogę
        wykluczyć, że mi się pomerdało). Pozdrówka. B.
        • Gość: ave Re: wyspa Limnos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.03, 20:03
          OK, jakbyś przypadkiem znalazła - napisz. pozdrawiam, e.
          • Gość: Bebiak Re: Promy na Limnos - znalazłam:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.03, 23:24

> OK, jakbyś przypadkiem znalazła - napisz. pozdrawiam, e.

Znalazłam, co stwierdzam z radością!
            W lipcu 2002 z Kavali pływały tak:
            - we wtorki i piątki o 21.00;
            - w niedziele o 18.30.

Wracały z Limnos do Kavali:
            - we wtorki i piątki o 7.00;
            - w niedziele o 13.30.

Ja nie wracałam z Limnos do Kavali bo [co pewnie wiesz z innego wątku]
            przemieściłam się od razu z Limnos na Samothrake (zaoszczędzając trochę euro w
            ten sposób).
            Pozdrowionka i radź sobie świetnie (a to nie takie trudne w Helladzie). B.
            • Gość: Bebiak Re: Promy na Limnos IP: *.acn.pl 03.09.03, 15:33
              Słuchaj, znalazłam stronkę linii Saos Anes. To www.saos.gr. Stronka jest
              niestety tylko po grecku [albo gapa jestem - co jest możliwe], ale wyczytałam,
              że promy tej linii (a ja nią pływałam w 2002) z Kavali na Limnos teraz pływają
              tylko w sobotę o 8-mej rano. Sporo jest promów z Kavali na Samothrake, ale
              diabli wiedzą czy płyną przez Limnos. Pozdrowionka. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka