amb25 23.07.06, 16:51 chciałam wymienić prawo jazdy. Ale w Polsce mi odmówili - bo się "nie kwalifikuję" - przebywam za granicą więcej niż 183 dni w roku. Wiecie może gdzie mam się zgłosić po nowe prawko w Helsinkach? DO urzędu na Albertinkatu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tilda1 Re: prawo jazdy 25.07.06, 15:50 w Finlandii prawko wyrabia sie na policji Odpowiedz Link Zgłoś
daria2910 Re: prawo jazdy 06.08.06, 20:32 troche nie rozumiem twojego pytania?!na jakiej podstawie ci w Polsce odmowili? skad niby wiedza ze przebywasz za granica wiecej niz 183 dni w roku???....nie ma takiego prawa!! musza ci wymienic stare na nowe i tyle! wymienic prawko mozesz tylko w Poslce bo to polskie prawko! a na albertinkatu jest urzad cywilny, ktory nic do tego nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
amb25 Re: prawo jazdy 17.08.06, 21:12 Droga dario2910 odmawiają bo od pewnego czasu na wniosku o wydanie prawa jazdy trzeba zaznaczyć odpowiedni kwadrat tzn. czy przebywam w Polsce dłużej niż 183 dni czy nie. Jeśli nie to mi nie wydadzą bo mam się po nie zgłosić w Finlandii. A zresztą jeśli przebywa się w Finlandi dłużej to i tak mam obowiązek wymiany prawa jazdy. Tyle tylko, że jako obywatelka kraju w którym jst zima, nie muszę zdawać egzaminu praktycznego w zakresie jazdy po śniegu. Teraz rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
daria2910 Re: prawo jazdy 18.08.06, 20:51 oczywiscie ze rozumiem o co pytasz..tylko po pierwsze kto zglasza takie rzeczy , jak fakt przebywania poza krajem i po co..a poza tym takie sprawy chyba zalatwia sie na policji..ja nie znam nikogo kto by wymienial prawko tu pomimo dluzeszgo przebywania ,bo jesli chcesz w Fin" wymienic" prawko to napewno bedzie cie to niezle kosztowac, a poki co trzeba bylo sie nie przyznawac ze tu jestes i tyle! z czasem jesli masz tu zamiar zostac na stale, bedziesz musialm ,ale to kiedys...a w obecnej sytuacji predzej niz pozniej...tylko za glupote sie placi Odpowiedz Link Zgłoś
tilda1 Re: prawo jazdy 20.08.06, 22:33 Ja wlasnie niedawno wymienialam prawko w Polsce bo mialam jeszcze stare papierowe, ktore w Finlandii wymaga tlumaczenia przysieglego i badan lekarskich co niezle kosztuje. Polskie nowe prawko jest tutaj uznawane bo ma znaczek UE no i spora roznica w cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
amb25 Re: prawo jazdy 20.09.06, 08:55 Jestem tu na stałe i nie przyznawać się do tego! Fajna jesteś :D Odpowiedz Link Zgłoś
daria2910 Re: prawo jazdy 26.09.06, 13:49 skoro jestes tu "na stale" to po cholere chcesz wymieniac w Polsce prawko?????jaki jest w takim razie sens twojego postu Odpowiedz Link Zgłoś