Dodaj do ulubionych

prawo jazdy

23.07.06, 16:51
chciałam wymienić prawo jazdy. Ale w Polsce mi odmówili - bo się "nie
kwalifikuję" - przebywam za granicą więcej niż 183 dni w roku.
Wiecie może gdzie mam się zgłosić po nowe prawko w Helsinkach? DO urzędu na
Albertinkatu?
Obserwuj wątek
    • tilda1 Re: prawo jazdy 25.07.06, 15:50
      w Finlandii prawko wyrabia sie na policji
    • daria2910 Re: prawo jazdy 06.08.06, 20:32
      troche nie rozumiem twojego pytania?!na jakiej podstawie ci w Polsce odmowili?
      skad niby wiedza ze przebywasz za granica wiecej niz 183 dni w roku???....nie ma
      takiego prawa!! musza ci wymienic stare na nowe i tyle!
      wymienic prawko mozesz tylko w Poslce bo to polskie prawko! a na albertinkatu
      jest urzad cywilny, ktory nic do tego nie ma
      • amb25 Re: prawo jazdy 17.08.06, 21:12
        Droga dario2910 odmawiają bo od pewnego czasu na wniosku o wydanie prawa jazdy
        trzeba zaznaczyć odpowiedni kwadrat tzn. czy przebywam w Polsce dłużej niż 183
        dni czy nie. Jeśli nie to mi nie wydadzą bo mam się po nie zgłosić w Finlandii.
        A zresztą jeśli przebywa się w Finlandi dłużej to i tak mam obowiązek wymiany
        prawa jazdy. Tyle tylko, że jako obywatelka kraju w którym jst zima, nie muszę
        zdawać egzaminu praktycznego w zakresie jazdy po śniegu.
        Teraz rozumiesz?
        • daria2910 Re: prawo jazdy 18.08.06, 20:51
          oczywiscie ze rozumiem o co pytasz..tylko po pierwsze kto zglasza takie rzeczy ,
          jak fakt przebywania poza krajem i po co..a poza tym takie sprawy chyba zalatwia
          sie na policji..ja nie znam nikogo kto by wymienial prawko tu pomimo dluzeszgo
          przebywania ,bo jesli chcesz w Fin" wymienic" prawko to napewno bedzie cie to
          niezle kosztowac, a poki co trzeba bylo sie nie przyznawac ze tu jestes i tyle!
          z czasem jesli masz tu zamiar zostac na stale, bedziesz musialm ,ale to
          kiedys...a w obecnej sytuacji predzej niz pozniej...tylko za glupote sie placi
          • tilda1 Re: prawo jazdy 20.08.06, 22:33
            Ja wlasnie niedawno wymienialam prawko w Polsce bo mialam jeszcze stare
            papierowe, ktore w Finlandii wymaga tlumaczenia przysieglego i badan lekarskich
            co niezle kosztuje. Polskie nowe prawko jest tutaj uznawane bo ma znaczek UE no
            i spora roznica w cenie.
          • amb25 Re: prawo jazdy 20.09.06, 08:55
            Jestem tu na stałe i nie przyznawać się do tego! Fajna jesteś :D
            • daria2910 Re: prawo jazdy 26.09.06, 13:49
              skoro jestes tu "na stale" to po cholere chcesz wymieniac w Polsce
              prawko?????jaki jest w takim razie sens twojego postu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka