Dodaj do ulubionych

pogoda w pazdzierniku na Krecie

17.09.03, 17:09
Czy ktos byl na Krecie w pazdzierniku? Jade 2-go na tydzien i wiem ze powinno
byc ok 24 stopni, ale jak taka temperature sie odczuwa? Mozna spokojnie kapac
sie w morzu? To chlodniejszy upalny dzien czy raczej ciepla jesien? Pogoda
nie jest najwazniejsza, ale pomozcie jak mozecie. dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: bianco Re: pogoda w pazdzierniku na Krecie IP: 212.191.160.* 17.09.03, 22:40
      witam - to samo chciałabym wiedzieć. My wybieramy sie 9 pażdziernika i wypytuje
      kogo mogę o pogodę. Tak jak Ty słyszałam, ze ok. 24 stopni, ale czy to
      odpowiada naszym 24? Na razie nikt mi nie potwierdził. A dokad konkretnie się
      wybierasz? My do Hersonissos do hotelu 'semiramis'. Jak się czegoś dowiesz to
      daj znać.
      Pozdrawiam
      • Gość: MareK Re: pogoda w pazdzierniku na Krecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.03, 00:00
        Oczywiście że nie odpowiada, greckie stopnie są krzywe i lekko kanciaste.
        Polskie są sarmackie, lekko nawilżone wódeczką i mają nutkę dekadencji.
        Uf... dalej mi się nie chce.....
        Dobranoc
        • Gość: raf Re: pogoda w pazdzierniku na Krecie IP: 212.191.160.* 18.09.03, 01:52
          Gość portalu: MareK napisał(a):

> Oczywiście że nie odpowiada, greckie stopnie są krzywe i lekko kanciaste.
          > Polskie są sarmackie, lekko nawilżone wódeczką i mają nutkę dekadencji.
          > Uf... dalej mi się nie chce.....
          > Dobranoc
          kolego nie masz racji trzeba pojeżdzić troche po świecie to zobaczysz o czym
          mowa
          • Gość: MareK Re: pogoda w pazdzierniku na Krecie IP: 213.241.19.* 18.09.03, 12:27
            Wytłumacz, bo jeżdżę nie nie zauważyłem. Jak jest 24 st. to jest ciepło i
            fajnie, jak jet -8 to szczypie w uszy. Co prawda ujemnych przy suchym klimacie
            się nie odczuwa tak bardzo, ale mowa o dodatnich. Zatem??? objaśnij mnie.
            Pozdrowiena
            • Gość: objasniacz Re: pogoda w pazdzierniku na Krecie IP: 217.97.148.* 18.09.03, 16:53
              postaram ci sie objasnic chociaz to nie ja zalozylem ten watek, jesli nie
              widzisz roznicy to wejdz to sauny w ktorej jest aktualnie 100 stopni na 5 min
              (wytrzymasz bez problemu), a potem np do kotla z wrzaca woda (tez 100 stopni),
              zobaczymy ktora operacje przezyjesz. Tak powaznie nawet na niektorych stronach
              meteo jest taka rubryka jak "odczucie goraca", duzo zalezy od wilgotnosci,
              wiatru, szerokosci geograficznej. temperatury powietrza podaje sie "w cieniu"
              natomiast lezac na plazy o cien trudno, lezac na plazy w grecji w temperaturze
              30 stopni a np nad baltykiem zapewniam cie ze inaczej to bedziesz odczuwal
              (czego wiekszosc z nas zapewne doswiadczyla dziwiac sie ze lezeli na plazy w
              gercji zaledwie godzinke i maja z tego powodu bable i pecherze)
              odpowiadajac na pytanie zalozyciela watku moze byc roznie ale ja bym to
              sklasyfikowal jako wczesna jesien tzn w dzien okolo 25 w nocy nawet 17,
              pomijam anomalia pogodowe
              pozdrawiam
              • Gość: MareK Re: pogoda w pazdzierniku na Krecie IP: 213.241.19.* 19.09.03, 10:16
                Ok, rozumiem ;) dzięki za objaśnienia. Z tym, że ja inaczej odebrałem
                pierwszy post. Po prostu, do mnie dotrało, że On/Ona obawia się zimna przy 24
                stopniach w cieniu. Stąd ta kąśliwa uwaga. Zgodzę się z Tobą, że przy 24 st. w
                cieniu słońce operuje bardziej intensywnie. Tyle wyjaśnienia.
                Pozdrowienia
                • Gość: belka6 Re: pogoda w pazdzierniku na Krecie IP: *.radiozet.com.pl / 194.242.39.* 19.09.03, 12:30
                  Nie Marku, nie obawialam sie zimna, mrozu i sniegu na Krecie przy 24 stopniach.
                  Chodzilo mi dokladnie o "odczucie goraca" .Jednak wiekszosc dobrze mnie
                  zrozumiala. Dziekuje za zyczliwosc. pozdro
                  • Gość: MareK Re: pogoda w pazdzierniku na Krecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.03, 19:59
                    Przepraszam, już mi głupawka przeszła
                    Pozdrowienia i miłego pobytu
      • Gość: belka6 Re: pogoda w pazdzierniku na Krecie IP: *.radiozet.com.pl / 194.242.39.* 18.09.03, 10:25
        Jedziemy 2-go paźdz. do hotelu Eva Bay kolo Rethymnonu. Mam nadzieje ze bedzie
        cieplo. Codziennie sprawdzam pogode ale stopnie nic mi nie mowia. Poczekajmy,
        moze ktos wreszcie nam odpisze... :) Ale urlop i tak bedzie fajny!!!
    • Gość: Adam Re: pogoda w pazdzierniku na Krecie IP: 5.3.1R* / 217.163.5.* 18.09.03, 11:25
      Bylem na Krecie dwa lata temu od 6 do 20 października.
      Pogoda była super - średnio ok. 25 stopni (czasami do 30)
      i ani kropli deszczu przez cały pobyt. Szczerze mowiac mialem przed tamtym
      wyjazdem rowniez obawy, czy to aby nie za pozno, lecz pogoda
      przeszła moje najsmielsze oczekiwania (oczywiscie na plus). Zaleta wyjazdu w
      październiku to z pewnością mniejszy tlok oraz dużo nizsze ceny (wynajem
      samochodu za ok. połowe ceny w sezonie)
      Pozdrowienia i milego wypoczynku. Kreta jest naprawde fantastyczna!
    • Gość: mm bedzie ciepło!! IP: *.proxyplus.cz / 192.168.1.* 18.09.03, 15:45
      my byliśmy na Kosie na przełomie września i października i było fantastycznie,
      a przecież Kreta jest bardziej na południe.
      My siedzieliśmy na plaży i w południe jeśli sie siedzieliśmy pod wodą (czytaj
      kurs windsurfingowy:-) ) to się chowaliśmy do cienia bo było za gorąco. Woda
      była tak ciepła ze nawet kilkugodzinne zmagania w wodzie i pod wodą +wiaterek
      taki akurat dla początkującego deskarza czyli ok 2, były przyjemnością.
      zużyliśmy 2 butelki mleczka z filtrem, ja 8 (bo się lubię opalać i nieczęsto
      siedzę w cienu) a mój piękny 12 bo jest "jasny wrażliwiec".
      wieczory były TROSZKĘ chłodniejsze, z reguły idąc na obiad (około 19-20) brałam
      jakiś lekki sweterek, ale bardziej na powrót niż żeby mieć go na sobie cały
      czas (jeździliśmy skuterkiem więc odczucie było że jest chłodniej niż
      normalnie) ale mój facet nawet wieczorem zostawał tylko w krótkim rękawku.
      bywały dni bardziej wietrzne, taka 4-5 wiała, ale w opalaniu tez nam to nie
      przeszkadzało. raczej wiatr dawał upragniony chłodek niż przeszkadzał. Z tego
      co pamiętam na Krecie też pod koniec sierpnia bywało wietrznie, więc pewnie
      październik będzie podobny.
      My stąd wyjeżdżaliśmy w polarach a tam na lotnisku o 5 rano rozebrałam się do
      krótkiego rękawka więc możecie leciec spokojnie i pakować letnie ciuchy + jakiś
      sweterek na wieczory - pewnie akurat to w czym będziecie lecieli :-)
      udanego urlopu!
      • Gość: bianco Re: bedzie ciepło!! IP: 212.191.160.* 18.09.03, 20:00
        bardzo serdecznie wszystkim dziękuje za pocieszające informacje a w
        szczególności "objaśniaczowi"bo właśnie o to chodziło
        pozdrawiam
    • Gość: ron5 Re: pogoda w pazdzierniku na Krecie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.03, 21:49
      Wczoraj wróciłem z Krety.Miałem 2 tyg pięknej pogody.Przez ostatni tydzień 27-
      30 stopni,słaby wiatr.Nie sądzę ,że przez najbliższe 2-4 tyg coś się
      dramatycznie zmieni.Gorszym problemem niż temperatura może być wiatr.Byłem 2
      lata temu na Kos w Październiku 10-24.10 i też miałem super pogodę.Życzę miłych
      wakacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka