alinak 17.06.08, 13:57 Wybieram sie na objazdówkę na Cyklady i mam pytanie czy w tych rejonach wystepuja w morzu meduzy i czy zdarzają sie przypadki poparzeń? W zeszłym roku miałam "przyjemność" spotkania z nimi w Chorwacji i dlatego pytam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorasia1 Re: Meduzy 17.06.08, 14:40 Mnie meduza poparzyła w ubiegłym roku na plaży w Eloundzie (Kreta) Ale to jeden jedyny przypadek w trakcie moich podróży. Do tego stało się to nie gdzieś na odludziu, tylko na miejskim kąpielisku, wśród kąpiąch się tłumów. Taki fart. Więc nie ma się czym przejmować - co ma być to będzie. Myślę, że bardziej prawdopodobny jest wypadek samochodowy, niż ponowne spotkanie z tym "sympatycznym" żyjątkiem. PS. Podobno najlepiej uśmierza ból okład z moczu. ufff... mam nadzieję, że nie będę musiała tego testować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Meduzy IP: 83.238.13.* 17.06.08, 15:47 a ja czytałam (chyba na forum Tunezja),że ból uśmierza też okład z pomidorów Odpowiedz Link Zgłoś
alunia12 Re: Meduzy 18.06.08, 12:32 a jakie biuro oferuje objazdowke po Cykladach? Odpowiedz Link Zgłoś
amigo50 Re: Meduzy 18.06.08, 14:09 Pływam dużo po Cykladach, ale spotkania z meduzami zupełnie nie pamiętam poza dwoma wyjątkami. Pierwszy, to meduzy zaobserwowane przeze mnie w pobliżu wyspy Naxos w 2002 r. Drugi, to ogromna ilość wielkich meduz, które spotkaliśmy w ubiegłym roku w pobliżu Methany - ale to już nie są Cyklady. Według mnie większym problemem mogą okazać się jeżowce, które występują zdecydowanie częściej i również w dużych ilościach a nadepnięcie na tego jeżozwierza jest równie nieprzyjemne jak spotkanie z meduzą. Odpowiedz Link Zgłoś
alinak Re: Meduzy 19.06.08, 21:55 > a jakie biuro oferuje objazdowke po Cykladach? Nie korzystamy z usług żadnego biura-będziemy pływać od wyspy do wyspy więc w zasadzie powinnam napisać nie "objazdówke" a "opływówkę"-))Dziękuje za informację o meduzach . Myślę ,że tym razem nie zepsują nam one wakacji bo ostanio taka jedna poparzyła moja córeczkę w nogę.To było dwa lata temu a ślad pozostał do dziś!! I na jeżowce tez bedziemy uważać-) Odpowiedz Link Zgłoś