Dodaj do ulubionych

Katamaran Kreta-Santorini

22.07.08, 10:07
Planuję indywidualną wycieczkę na Santorini z Krety , ale na wrzesień jest
oficjalny rozkład tylko katamaranów HellenicSeaways. Czy ktoś się orientuje
kiedy można się spodziewać rozkładu Seajets i czy rejsy będą takie jak
zaplanowane, czy też mogą być rzadsze lub ich nie być wcale. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • marcin_ocenyhoteli.pl Re: Katamaran Kreta-Santorini 22.07.08, 10:38
      Przecież są już rozkłady:

www.cretetravel.com/To_and_from_Crete/Ferries_Crete_Santorini.htm
      Oficjalne strony nie zawsze są aktualizowane częściej, niż raz na rok. Czasem nawet i to jest zbyt często:)
      • 24ewa12sz71 Re: Katamaran Kreta-Santorini 22.07.08, 13:09
        Dziękuję, rzeczywiście są , ale może jeszcze podpowiesz jak można
        zarezerwować bilety skoro na oficjalnych stronach tych rejsów nie ma.
        Sa tylko karamaranymi HellenicSeaways , ale na interesujący mnie
        dzień 20.09. powrót na kretę tylko w klasie buisnes.
        • marcin_ocenyhoteli.pl Re: Katamaran Kreta-Santorini 22.07.08, 13:24
          SeaJety istotnie są tylko do pierwszych dni września oficjalnie dostępne. Prawdopodobnie doh połowy sierpnia zaktualizują system rezerwacyjny. No chyba, że na te rejsy nie ma już miejsc. Tej informacji ci nie udzielę, bo nie pracuję dla nich. To już twoje ryzyko. Albo kupić biznes, który jest na pewno, albo liczyć, że w przeciągu kilku tygodni zostanie zaktualizowany system rezerwacyjny (co prawdopodobnie będzie miało miejsce).

Końcówka września to już zdecydowanie nie jest górny sezon, więc myślę, że to kwestia aktualizacji.

Możesz spróbować wysłać do nich maila z zapytaniem. Ikonka koperty, w górnym-prawym rogu ich stronki.

Ewentualnie rezerwować coś w już w lokalnym biurze lub przez polskiego pośrednika. To ma być jedniodniowa wycieczka na Santoryn tak?
          • 24ewa12sz71 Re: Katamaran Kreta-Santorini 22.07.08, 14:00
            wycieczka ma być dwudniowa z noclegiem w Firze, planują to już od
            jakiegoś czasu także w oparciu o Twoją stronę i forum. Wszystko
            wydawało sie dograne a tu ta niespodzianka z promem. Zastanawiam się
            czy nie zmienić terminu na trachę późniejszy. może orjentujesz się ,
            jak duże jest ryzyko, że odwołają rejs np. z powodu sztormu . Czy we
            wrześniu sztormy w tym rejonie są częste?
            • marcin_ocenyhoteli.pl Re: Katamaran Kreta-Santorini 22.07.08, 14:06
              Huh. Tu nikt ci nie powie tak na 100%. Im dalej od połowy września, tym ryzyko odczuwalnie większe. Nawet w sierpniu podobno zdarzają się już dni na pograniczu zakazu rejsów katamaranów. Mówię podobno, bo jeszcze nikt mi nie mówił, że tak mu się zdarzyło, ale jakieś tam ryzyko jest, a że akurat kilka mniej spokojnych dni ma miejsce w sezonie, to mogę potwierdzić. Mniej spokojnych - czyli buja. Tylko bez strachu. Naprawdę to spokojny rejs i bardziej nudny, niż stresujący:D

A może ten powrót byś lepiej sobie promem dużym zrobiła? Płynie dłużej (te 4H z ogonkiem), ale na pokładzie można się drzemnąć. Tanio będzie. No i bez ryzyka, że cię zbyt duży stopień beauforta zatrzyma na Thirze. Hmm?
              • 24ewa12sz71 Re: Katamaran Kreta-Santorini 23.07.08, 00:25
                Też o tym myślałam, ale w/g rozkładów pływają tylko do połowy września i to nie
                codziennie.
                • neronka Re: Katamaran Kreta-Santorini 23.07.08, 09:03
                  Hellenic można rezerwować już na wrzesień. Trzeba sprawdzać dostępność biletów
                  codziennie. Wskakuja ekonomiczne co kilka dni.
                  • 24ewa12sz71 Re: Katamaran Kreta-Santorini 23.07.08, 09:28
                    Dzięki za podpowiedź, będę regularnie sprawdzać. A jest sens czekać na SeaJets,
                    to znaczy na możliwość rezerwacji przez internet, czy też taka możliwość może
                    się nie pojawić?
                    I jeszcze jedno pytanie . Czy w piątki - soboty na Santorini jest odczuwalnie
                    więcej ludzi niż w środku tygodnie, czy też we wrześniu jest to już bez znaczenia?
            • Gość: d.biel Re: Katamaran Kreta-Santorini IP: *.chello.pl 23.07.08, 11:21
              My mieliśmy podobna sytuacje w czerwcu, w interesujacym nas terminie flyingcat
              miał tylko miejsca w klasie biznes. Po przeliczeniu wszystkiego postanowiliśmy
              zostać jeszcze jeden dzień. W sumie trzy dni i 2 noce. I to było tak w sam raz.
              Dwa dni mieliśmy samochód i pozwiedzaliśmy wyspę dokładnie, troche czasu
              spędziliśmy też na hotelowym basenie, ale to była konieczność bo mielismy ze
              sobą małe dzieci. Seajet jak sie okazało miał jedną zaletę - odpływał z
              Sanotorinii punktualnie, gdy tymczasem flyingcat regularnie sie spaźniał (około
              godziny).
              Pozdrawiam
              Dominika
              • Gość: kana Re: Katamaran Kreta-Santorini IP: *.chello.pl 23.07.08, 12:16
                Przed rejsem radze coz zażyc;)A z sniadania ktore podaja
                zrezygnowac, albo spakowac sobie na pozniej. To co przezylam jakies
                dwa tyg temu na katamaranie płynac na Santorini to jakis koszmar.
                Potwierdzą to chyba wszyscy wtedy podrozujacy;) Wymiotowali prawie
                wszyscy, w szczegolnosci dzieci. Bujalo strasznie, dzień wczesniej
                fale były ogromne i czerwone flagi, ale w ten dzien wydawało sie
                ok..Ja nie mam choroby morskiej ani nic w tym rodzaju, ciezylam sie
                ze bede płynac katamaranem, a tu ciach..prawie 40 min spedzilam w
                toalecie:/ I tak dobrze ze udalo mi sie tam dotrzec, wiekszosc
                wymiotoała dookoła mnie. Wszyscy obawiali sie drogi powrotnej, kazdy
                nawet był gotów dopacic aby płynac teraz problem te 4 H, byle nie
                tym..:)))Ale na sczescie w drodze powrotnej juz było lepiej.
                Płynelismy o wiele wolniej i dluzej ale za to bez przygod, mniejsze
                fale no i pani w aptece na Santorini zarobia na naszej wycieczce
                fortune;) Tak dla pewnosci radze wziasc jakis aviomarin;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka