greeg_69 29.08.08, 00:15 Za kilka dni lecimy na Kretę, mam w planie przejść wąwóz Samaria, poradźcie czy zabrać buty do chodzenia po górach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tramp Re: Samaria - w butach? IP: *.acn.waw.pl 29.08.08, 00:54 A co, zamierzacie wybrać się w klapkach? A może jeszcze lepiej w szpilkach? Warunkiem wejścia do parku Narodowego Samaria jest posiadanie odpowiedniego obuwia umożliwiającego BEZPIECZNE przebycie trasy o długości 16 km i spadku ponad 1200 m. Warto zabrać kijki teleskopowe - oszczędzą kolana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marze_na Re: Samaria - w butach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 07:38 Przeszłam w tym roku Wąwóz Samaria i widziałam po drodze nie jedną lasię w japonkach:) Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Samaria - w butach? 29.08.08, 08:17 spokojnie wystarczą adidasy, jesli nie planujesz innego łażenia po górach, nie ma sensu obciażać bagażu gorskimi buciorami... Odpowiedz Link Zgłoś
lavvendowa Re: Samaria - w butach? 29.08.08, 08:26 Jakim znowu "warunkiem"? Ja przeszłam w sandałach, młoda byłam i gupia. Ale przeszłam:) Odpowiedz Link Zgłoś
des4 co to bredzisz??? 29.08.08, 09:09 Gość portalu: tramp napisał(a): > A co, zamierzacie wybrać się w klapkach? > A może jeszcze lepiej w szpilkach? > > Warunkiem wejścia do parku Narodowego Samaria jest posiadanie odpowiedniego > obuwia umożliwiającego BEZPIECZNE przebycie trasy o długości 16 km i spadku > ponad 1200 m. Warto zabrać kijki teleskopowe - oszczędzą kolana. jakie warunkiem??? sprawdzaja buty przed wejściem??? ROTFL...bo ja ja tam byłem to każdy chodził w czym chciał...ja np. szedłem w płóciennych tenisowkach na grubej podeszwie...wygodnie i lekko... kijki??? akurat osób z czyms takim tam nie widziałem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz z Warszawy W płóciennych tenisówkach... IP: 212.87.25.* 29.08.08, 13:14 Buty w których się chodzi po górach powinny zapewniać dobrą przyczepność do podłoża, w miarę możliwości chronić kostkę przed zwichnięciami. Wąwóz Samaria to szlak górski o średnim stopniu trudności (porównywalny z zejściem z Ciemniaka do Kir), za to o dużym spadku i długi przez co pod koniec uciążliwy. Miejscami idzie się po kamieniach. Samaria to spore obciążenie dla stawów kolanowych ze względu na stałe schodzenie w dół. Z przerażeniem czytam liczne wyzwiska pod adresem ludzi, którzy z zasady podchodzą z ostrożnością do Gór. Najlepiej wiec zapytać kogoś z GOPR lub TOPR jakie obuwie zalecą. Ratownicy górscy sa tu najbardziej kompetentni. PS. Czy w Tatry wybrałbyś się w tenisówkach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nisia-też lekarz Re: W płóciennych tenisówkach... IP: *.chello.pl 29.08.08, 13:26 Do Lekarza z Warszawy: Ostatnio czytałam ciekawy artykuł w sieci na temat obuwia w jakim chodzą turyści po naszych Tatrach i to na Orlej Perci. Moje zdziwienie było przeogromne: dominują...sandałki i klapki, brak napojów, żywności...Ale cóż: wolna wola. Do niczego nikogo nie można zmusić. Jednak można tylko polecać na przejście Samarii dobre buty obejmujące kostkę i o grubej podeszwie-a co kto założy i w czym wybierze się na szlaki górskie-to już wybór należy do tej osoby.Serdecznie pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku górskim:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też lekarz Re: W płóciennych tenisówkach... IP: *.acn.waw.pl 29.08.08, 15:16 > klapki, brak napojów, żywności...Ale cóż: wolna wola. Do niczego > nikogo nie można zmusić. Niezupełnie. W takiej sytuacji koszty ewentualnej akcji ratunkowej będą ściągnięte przymusowo w wielu krajach, nawet mimo ubezpieczenia. Wielu odważniaczków lekceważenie gór przypłaciło już życiem lub kalectwem. No ale powymądrzać się zawsze można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też lekarz A ja widziałem. IP: *.acn.waw.pl 29.08.08, 15:37 > kijki??? akurat osób z czyms takim tam nie widziałem... Wiele osób miało takie kijaszki (nordic walking) ale nie byli to Polacy. Nie masz pojęcia, jak takie kije oszczędzają kolana właśnie przy schodzeniu (bardziej równomierne obciążenie mięśni i stawów). Jeśli to wyśmiewasz (a takie odnoszę wrażenie) to nie masz zielonego pojęcia mądralo o zasadach poruszania się po górach. Pójdź sobie chociażby do sklepu typy Decathlon, tam sprzedawcy Cię w tym zakresie przeszkolą, bo zapewne ich wiedza w tej dziedzinie jest większa niż Twoja. Publiczne namawianie do chodzenia po górach w tenisówkach jest szkodliwe i chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego. Każdy wytrawny turysta górski powie Ci, że to głupota i brak wyobraźni. A góry (każde, od Świętokrzyskich po Himalaje) ludzi z brakiem wyobraźni szanować nie będą. Szanuj góry, to i one uszanują Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
eve-11 Re: Samaria - w butach? 29.08.08, 08:55 nie wiem czy jest sens zabierania typowych butów na wyprawy górskie: są duże i ciężkie w zasadzie najważniejsze, żeby były pełne (adidasy?) i wygodne; jeśli spadnie deszcz - co może się zdarzyć - przejście po śliskich kamieniach w klapkach jest mordęgą - choć oczywiście znajdą się tacy co obwieszczą, że to żaden problem ;) i że przeszli Samarię w japonkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nisia Re: Samaria - w butach? IP: *.chello.pl 29.08.08, 10:01 Proszę zerknij na www.forumocenyhoteli.pl w Poradniku Kreta zawarłam uwagi praktyczne co do przygotowania się do wyprawy przez Wąwóz Samaria:). Solidne buty to podstawa-najlepiej z grubą podeszwą.Pozdrawiam i udanej wędrówki- naprawdę warto:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hinka Re: Samaria - w butach? IP: *.acn.waw.pl 29.08.08, 11:37 spokojnie przejdziesz w normalnych butach, może nie w japonkach, ale bez przesady, ludzie idą w zwykłych sandałach, tenisówkach, czasem adidasach. nie ma sensu ciągnac traperów, tylko cię obśmieją wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hinka nisia! IP: *.acn.waw.pl 29.08.08, 11:40 ty już nie pisz "poradników" wiecej, błagam. a na drugi raz zanim zaczniesz komuś "radzić", przejdź się samarią. to normalna trasa, dla każdego, a nie jakiś survival. co za debilka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nisia Re: nisia! IP: *.chello.pl 29.08.08, 12:42 Typowo polski wpis, który wcale mnie nie dziwi.Zamiast porady czyste złośliwości i obrażanie, bo to takie "nasze" polskie, prawda? A wąwóz Samaria na pewno będę miała jeszcze okazję podziwiać:).Bo jest piękny i chętnie tam wrócę przy kolejnym pobycie na Krecie:).A myślę,że poradnik Marcina na www.forum.ocenyhoteli.pl na pewno się komuś przyda w organizacji swego pobytu w Grecji i zachęcam do poczytania:) Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 chroń nasz Panie przez lakarzami z Warszawy 29.08.08, 13:51 ostry spadek jest tylko na pierwszym odcinku gdzie idzie się normalną ściezka gruntową i wzmocnionymi drewnianymi belkami schodami...ten kawałek smialo mozna przejśc nawet w gumowych klapkach... dalej spadek rozkłada się na kilkanaście km, co czyni go praktycnzie niezauważalnym, trasa kamienista, ale spokojnie mozna ją przejść w adidasach, trzeba tylko jak wszędzie w górach patrzeć pod nogi... ludzi w butach trekingowych w Samarii jest może 10% , nie więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też lekarz Re: chroń nasz Panie przez lakarzami z Warszawy IP: *.acn.waw.pl 29.08.08, 15:24 Autor miał na myśli zapewne coś takiego. To są buty trekkingowe: www.alpinus.pl/strona.php?p=2&_sec=product&_pID=1788 A co do spadku, to rzeczywiście na początku jest stromiej, potem jest co prawda łagodniej, niemniej jednak mnie te kamulce zmęczyły. Różnica wzniesień 1200 metrów to ogromna praca dla mięśni i stawów. Warto jeszcze wziąć pod uwagę kondycję i ogólne obycie w chodzeniu po górach. Inaczej zniesie zejście Samarią ktoś, kto regularnie kilka razy w roku chodzi po Tatrach, a inaczej ktoś, kto np. od 3 lat nie brał urlopu, a jedyną formą aktywności fizycznej był "fitness club" czy imprezy integracyjne w Ukochanej Firmie. A swoją drogą ostrożności w terenie górskim nigdy nie za wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nisia Re: chroń nasz Panie przez lakarzami z Warszawy IP: *.chello.pl 29.08.08, 15:43 I dokładnie w takich butach wędrowałam przez Samarię:).To prawda,że w innych krajach za akcje ratownicze kosztami obciążani są turyści, u nas na razie "krucho" w tym temacie.Mogę jeszcze dodać,że wystarczy przeciętna kondycja,ale zdecydowanie łatwiej będzie osobie, która uprawia sport codziennie.Zapraszam na forum wiadome- wkleiłam tam fotkę swojego "starego" buta.Trasa prowadzi cały czas w dół i stawy kolanowe zdecydowanie są przeciążane.A tak naprawdę to w górach najbardziej przydaje się...zdrowy rozsądek:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też lekarz Re: chroń nasz Panie przez lakarzami z Warszawy IP: *.acn.waw.pl 29.08.08, 16:03 Idąc w tym roku Samarią obserwowałem jak tłumy spieszą się, prawie zbiegając w dół (no bo chcieli się jeszcze wykąpać w morzu i pójść do tawerny na piwo). Myśmy sobie rozłożyli czas zejścia równomiernie i robiliśmy częste odpoczynki w miejscach, gdzie była woda. Za unikanie tłumów spotkała nas nagroda - trzy kozice "kri-kri" na wyciągnięcie ręki jakiś kilometr przed Sideroportes (pozwoliły się sfotografować). Buty po trasie były do gruntownego czyszczenia (w wąwozie jest sucho i unosi się dużo wapiennego pyłu). U wylotu zaś świeży sok z pomarańczy - bezcenny :) Piwko polecam już kiedy się czeka na prom, w tawernie w Aghia Roumeli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nisia-lekarz Re: chroń nasz Panie przez lakarzami z Warszawy IP: *.chello.pl 29.08.08, 16:43 W wąwozie byłam w czerwcu 2007r. i też spokojnie rozłożyłam trasę nie spiesząc się zbytnio.Niestety Kri-kri udało mi się spotkać tylko w wiosce Samaria, a na samej trasie już nie.Króciutką kąpiel w Morzu Libijskim też zdążyłam zrobić. Na następny raz zabiorę buty o jeszcze grubszej podeszwie:).Napisałam ten fragment o Samarii do Poradnika,aby innym pomógł w przygotowaniach do tej wspaniałej wędrówki. Zapraszam na bardziej kameralne forum-jest tam możliwość dodawania zdjęć,więc chętnie na "uchwycone" w obiektywie kózki popatrzę:). Serdecznie pozdrawiam lekarzy z Warszawy, ja z innego miasta jestem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nisia-lekarz Re: chroń nasz Panie przez lakarzami z Warszawy IP: *.chello.pl 29.08.08, 17:21 A przede wszzystkim napisałam te porady praktyczne o Samarii w Poradniku-aby już nigdy więcej nie oglądać turystów na szlakach górskich w sandałkach czy klapkach. Może chociaż autorka tego wątku spakuje do walizki swoje buty trekkingowe? Na to liczę i jeszcze raz życzę udanej wycieczki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też lekarz Re: chroń nasz Panie przez lakarzami z Warszawy IP: *.acn.waw.pl 29.08.08, 18:13 Cel szlachetny, ale trudny do osiągnięcia. Spróbuj wytłumaczyć takiemu na co dzień "białemu kołnierzykowi", który jako szef jest zawsze nieomylnym Bogiem dla podwładnych, co im łaskawie nie obetnie premii lub nie każe zostać w pracy za darmo po godzinach, że się na czymś nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
turcja1 Re: chroń nasz Panie przez lakarzami z Warszawy 29.08.08, 18:32 Byłam z mężem w sandałach plus skarpety było spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też lekarz Re: chroń nasz Panie przez lakarzami z Warszawy IP: *.acn.waw.pl 29.08.08, 18:35 Pytanie, jakie sandały. Są takie z podeszwą VIBRAM przystosowane do trudniejszego terenu. Tylko te skarpetki...:(((( Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: chroń nasz Panie przez lakarzami z Warszawy 29.08.08, 22:26 ty gościu za bardzo innych pouczasz, sam bredząc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też lekarz Re: chroń nasz Panie przez lakarzami z Warszawy IP: *.acn.waw.pl 29.08.08, 22:57 Powiedział, co wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: chroń nasz Panie przez lakarzami z Warszawy IP: *.chello.pl 29.08.08, 23:59 gringo jest najmądrzejszy na tym forum, jak on mówi tak jest he he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: chroń nasz Panie przez lakarzami z Warszawy IP: *.171.15.158.crowley.pl 30.08.08, 08:58 panie lakerz, nikt nie broni panu brać specjalistycznego obuwia, jak pan lubi dzwigać, to czemu nie, ja Samarie przeszedłem w zwykłych adidasach i nie miałem z tym żadanego problemu, ludzi w traperach możnas było policzyć na placach ręki a kijów to już zadnych nie widzałem... idź pan kozy leczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: chroń nasz Panie przez lakarzami z Warszawy IP: *.chello.pl 30.08.08, 10:20 Najlepiej w japonkach, od razu z plaży :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz z Warszawy Re: chroń nasz Panie przez lakarzami z Warszawy IP: 212.87.25.* 30.08.08, 10:28 Takim to nie wytlumaczysz, swoje wiedza, pewni siebie i juz. Pewnie tez po polskich gorach laza w klapkach twierdzac, ze wygodnie. Przeciez po Tatrach Wysokich, a w szczegolnosci po Orlej Perci mozna chodzic w tych samych papuciach co defiluje sie dumnie po Krupowkach. Taki typ ludzi, co jak chcesz w dobrej wierze cos doradzic, opierajac sie na wiedzy i doswiadczeniu, to stac ich tylko na inwektywy. Tyle, ze takie przemadrzale polactwo to widac wszedzie na 100 metrow. A co do kijkow nordic-walking to w Samarii widzialem dosc liczna grupe z Czech wyposazona w takowe, a ubior jak na szlakach w Karkonoszac czy Jesenikach. Az milo bylo powiedziec im "Ahoj!" Reasumujac, zejscie Samaria to typowy szlak gorski i sprzet nalezy miec taki, jak w gorach, np Tatrach Zachodnich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: chroń nasz Panie przez lakarzami z Warszawy IP: *.chello.pl 30.08.08, 12:07 na tym forum gringo i crowley wiedzą wszystko najlepiej, oni się znają, oni wiedzą, reszta nie ma pojęcia o niczym. gingo pewnie w swoich trójkątach i japonkach wędrował po Samarii, he he he. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz z Warszawy Re: chroń nasz Panie przez lakarzami z Warszawy IP: 212.87.25.* 30.08.08, 13:18 W trójkątach? A był tu taki wątek o tym, że "ktoś komuś kupił majty na wyjazd do Grecji" i liczne dywagacje...lektura nieźle mnie ubawiła:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: chroń nasz Panie przez lakarzami z Warszawy IP: *.chello.pl 30.08.08, 13:22 Dokładnie do tego nawiązałem, gringo biega w trójkątach i tak to zapamiętałem :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw wojażer ty dalej podglądasz chłopców??? IP: *.171.15.158.crowley.pl 30.08.08, 15:40 zainstaluj się obok prysznica na plaży, miejsce, że tak powiem strategiczne, hehe... buty postaw obok leżaka, tylko nie odcinaj metki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: wojażer ty dalej podglądasz chłopców??? IP: *.chello.pl 30.08.08, 17:36 O czym teraz piszesz crowley, bo nie wiem za bardzo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: wojażer ty dalej podglądasz chłopców??? IP: *.171.15.158.crowley.pl 30.08.08, 20:43 o twoim ulubionym zajęciu, oglądaniu w co odziane są ptaki, hehe.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość crowley IP: *.chello.pl 30.08.08, 22:02 A to chyba z kimś mnie mylisz, bo ja wolę dziewczyny, he he he. Ale skoro takie są twoje preferencje, to mi nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: crowley IP: *.171.15.158.crowley.pl 31.08.08, 15:43 misiu, możesz nawet napisać, że wolisz chomiki...weź kamerkę nagraj panów na plaży omów ich garderobę a'la jacykuff i wyślij do tvn, zawsze masz sznsę załapać się do "mam talent", hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: crowley IP: *.chello.pl 31.08.08, 19:29 gringo vel crowley weź sobie wolne i przestań się tu udzielać, bo nic z sensem nie napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: crowley IP: *.chello.pl 31.08.08, 19:31 i dyskutuj sam ze sobą, wpisz się jako gringo potem jako crowley poprzyj tezy gringo. Forumowy głupek z ciebie i tyle. he he he P.S. misiu to zawsze piszesz jako gringo, he he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: crowley IP: *.171.15.158.crowley.pl 31.08.08, 20:07 ok, czemu nie, daj namiary na swojego psycho, parę dni wolnego zawsze się przyda, hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: crowley IP: *.chello.pl 02.09.08, 09:49 ktoś tam kiedyś pisał, że w majtach basenowych chodzą na plaży tylko Polacy i Rosjanie, przeczytaj sobie fragment o rosyjskich turystach: plaze.onet.pl/3486,1504845,0,1,artykuly.html cytuję:Mężczyźni w obrzydliwie obcisłych slipkach Speedo, kobiety wyglądające na 16 lat i ubierające się jak prostytutki. I jest jeszcze zdjęcie takiego Iwana. Pojmujesz o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: crowley IP: *.rzeszow158.tnp.pl 02.09.08, 13:54 misiu, ja na wakacjach nie zajmuję się zagadywaniem do facetów ani do prostytutek, ani rozpoznawaniem ich narodowości...mam ciekawsze rzeczy do robienia i oglądania niż analiza męskich wdzięków i kapielówek kapielówki, aczkolwiek nie odbieram prawa do ekscytacji tym tematem tobie...być może w miejscach, w ktorych bywam tych prostytutek po prostu nie ma...musisz więc zmienić upodobania albo destynacje, hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: crowley IP: 89.77.102.* 02.09.08, 20:09 pewnie jak na Ciebie patrzą to też myślą, że jesteś Iwan z Rosji. W Turcji bywasz z tego co widziałem po głupich wpisach na forum, nawet chyba 2 razy byłeś i się nie wybierasz z tego co pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: chroń nasz Panie przez lakarzami z Warszawy IP: *.chello.pl 31.08.08, 19:57 gringo i crowley( gtw)to ten sam forumowy troll, he he he. Występuje w wielu wcieleniach, ale można poznać po stylu, "mądrości" i IP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: chroń nasz Panie przez lakarzami z Warszawy IP: *.171.15.158.crowley.pl 31.08.08, 20:09 jakie marki obuwia są obecnie trendi/dżezi/kul w Samarii?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: chroń nasz Panie przez lakarzami z Warszawy IP: *.chello.pl 31.08.08, 20:13 przejrzałem twoje posty na forum, prawie na każdy temat się wypowiadasz, nawet na forum o długim karmieniu piersią... jesteś chory gringo=gtw itp. Nie wiem jakie są modne, ale z tego co piszesz to pewnie jakieś japonki z bazaru, he he he Odpowiedz Link Zgłoś