Gość: olo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.08, 16:27 Kto był na wyspie Alonnisos? Wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wira Re: Alonnisos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 11:12 Też znalazłam ofertę wczasów natej wyspie w lecie za nie wielkie pieniadze. Może ktos tam był i podzieli się wrażeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olga Re: Alonnisos IP: *.ols.vectranet.pl 12.11.08, 21:20 Alonnisos jest piękna wyspą, spędziałm tam 7 tygodni ale na kolejna wakacje na 3 miesiące też tam sie wybieram...:) Ludzie sa bardzo przyjaźni zawsze pomocni...A krajobras nie od opisania..wieczorami napewno sie tam nieponudzisz na imprezach. zapraszam do Clubu Harmony.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotolotek Re: Alonnisos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 17:39 a jakie tam są plaże, np. ta w Kalamakach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olga Re: Alonnisos IP: *.ols.vectranet.pl 16.11.08, 22:58 Powiem tak plaże sa przepiękne na kalamakach nie byłam nie zwiedziłam całej wyspy mieszkałam przy porcie i cały dzień pracowałam. Na wakacje polecam naprawde do odpoczynku do zwiedzania polecam Saloniki. Polecam zabrać ze sobą dobre środki na komary, a tak że nauczenia sie zwrotów grzecznościowych itp. w Języku greckim myśle ze jest to bardzo miłe jeśli ktoś wczówa sie w klimat w zupełności a ludzie bardzo sa zadowoleni i wdzięczni z chęci poznawania ich języka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotolotek Re: Alonnisos IP: *.noname.net.icm.edu.pl 17.11.08, 14:01 dzięki Olga, ale Saloniki już znam:) teraz szukam czegoś nowego i niedrogiego. czy "przepiękne plaże" oznaczają może miękki piasek, również tam, gdzie wchodzisz do morza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olga Re: Alonnisos IP: *.ols.vectranet.pl 17.11.08, 22:46 niestety jest tylko 1 piaszczysta plaża ale oddalona od portu i pobliskich miejsc zamieszkania, Mi osobiście sie tam bardzo podobało chociasz ciężko pracowałam:( 6 czerwca lece do Aten na Alonnisos będe ok czerwca zostraje do 2 września.Tylko ze ja jeżdze tam na własną ręke nie z żadnego bióra podróży za każdym razem gdy jade to sie bardzo boje ponieważ jestem jescze bardzo młoda i blądynka nadodatek a tam nieoszukujmy sie bardzo lubią polki, sama z lotniska w Atenach musze sie dostać na Kanigos Skłer na autobus na wyspe niestety wszystko sie odbywa w nocy więc zawsze jest podwójne ryzyko, ale co fakt bardzo kocham ten kraj:)Pozdrawiam P.S- jak nie Saloniki to może Vollos to niedaleko Salonik ale słyszałm że tam pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
i.za.bela Re: Alonnisos 20.11.08, 11:09 Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem przyszłoroczne wakacje spędzę własnie na Alonissos- w związku z tym mam pytanie -co z tymi komarami???? serio jest ich tak dużo??I jak wygląda sprawa z promami- ale chodzi mi o promy a nie o wodoloty-ponieważ musimy zapakowac również samochód-zna ktos może ceny?? i jak dłogo trwa taka przeprawa z Volos?? Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Alonnisos 20.11.08, 19:00 Ceny promów są na stronie przewoźnika - Hellenic Seaways (zdaje się, że z Volos tylko HSW pływa). Koszt transportu auta to około 80EUR w jedną stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Alonnisos IP: *.430-1-64736c12.cust.bredbandsbolaget.se 19.11.08, 23:25 Co wy piszecie o Salonikach przy okazji Alonnisos? Ja rozumie ze zaczeta dyskusja dotyczy trzeciej po Skiatos i Skopelos wyspy w Polnocnych Sporadach. Wyspa jest rzeczywiscie piekna, lotniska brak i dostac sie tu mozna promem skaczacym od wyspy do wyspy. Najlepsze ze i tutejsi turysci sa jakby na wyzszym poziomie, gdyz brakuje czarterowej dziczy. Stara wioska (stolica) jest naprawde ladna a widoki z niej jeszcze piekniejsze. Pelno pokoji do wynajecia choc mieszkania w portowym miescie (jak mu tam?)nie polecam. Mniejsze miejscowosci w kierunku na polnocny wschod (kazda ze swoja plaza)sa chyba ladniejsze. Wszystkie zakatki wyspy najlepiej ogladac siedzac na pozyczonym mopedzie. Gdy ma sie cos do wodnego transportu to mozna dostac sie do nastepnej wyspy Agia Pelagia - fantastyczna rzecz - wyspa nie zamieszkala przez ludzi z cudowna zatoka w srodku i prawie opuszczonym (ale mozliwym do ogladania)klasztorze na swoim poludniowym wybrzezu. Ten region jest czescia rezerwatu przyrody ze wzgledu na jedyne miejsce na morzu Egejskim gdzie zyje specjalny gatunek fok - sam jedna z nich widzialem! Ciekawe miejsca zwlaszcza jak polaczy sie je ze zwiedzaniem Skopelos. Przyjemnych wakacji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotolotek Re: Alonnisos IP: *.noname.net.icm.edu.pl 20.11.08, 13:28 dobrze rozumiesz, te Saloniki jakos tak przy okazji wyszly, nie wiem, dlaczego. Marku, a w jakiej miejscowowści mieszkałeś? czy znajdę na Alonnisos plażę piaszczystą (gdzie), czy wszystkie są z udziałem żwirku? czy wiesz może, jak tam jest ze snorklowaniem - trzeba wypływać, czy jest coś ciekawego od razu przy brzegu (gdzie?)? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Alonnisos IP: *.boc.uu.se 24.11.08, 12:16 Nocowalem na swojej lodce co znakomicie ulatwia zycie. Znalem natomiast kilku ludzi ktorzy spali na ladzie i sam zwiedzilem wyspe we wszystkie sposoby. Wiec raz jeszcze podkreslam ze urokiem wyspy jest brak tradycyjnych czarterowych turystow i co za tym idzie pewna specyficzna, bardziej grecka atmosfera. Miejscowi turysci sa z reguly indywidualni, wiedza gdzie i po co przyjechali i nie szukaja dyskoteki jako centralnego punktu koniecznego do spedzenia wakacji. Piaszczyste plaze za prawie wszedzie,widac to dobrze z "pokladu" mopedu, choc zawsze mozna dyskutowac roznice miedzy piaskiem a piaskiem. Osobiscie za piaskiem nie przepadam, wole skaliste brzegi bo i woda czystsza, zycie podwodne ciekawsze a pozatym nikt mi na glowie nie siedzi. Co do snorklania to nie rob sobie za duzo smaku, Grecja jest porzadnie zanieczyszczona, ryby w morzu w wiekszosci wybite a najczestszym widokiem z dna morskiego jest sterta zatonietych flaszek plastykowych po wodzie ktore wszyscy kupuja i lekka reka pozbywaja sie rzucajas puste do wody. Ech, czemu jestem taki negatywny; Sporady sa o tyle ciekawe ze w duzej czesci sa pokryte lasem sosnowym. tak wiec latwo znalezc miejsce gdzie sosny schodza nad sam brzeg i mozna znalezc cien w srodku dnia na plazy. Myli sie bardzo ten kto sadzi iz jest to tylko niewazny szczegol! W ogole to polecam abys popatrzyl na Alonnisos przy pomocy Google Earth - widac wszystkie szczegoly, a zdjecia oddaja dobrze charakter wyspy. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotolotek Re: Alonnisos IP: *.noname.net.icm.edu.pl 24.11.08, 13:35 Marku, dzięki za wyczerpujace info. szczerze zazdraszczam łódki, ale u mnie ta opcja odpada. pozdrawiam - kotolotek (rodzaj żeński, tak gwoli ścisłości;) Odpowiedz Link Zgłoś
i.za.bela Re: Alonnisos 10.01.09, 09:25 Mam pytanie-moze i głupie-ale czy na Alonissos są bankomaty? stacje benzynowe? i jak z ewentualnymi płatnosciami karta??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc hania Re: Alonnisos IP: *.chello.pl 26.01.09, 17:22 Proszę o pomoc,jak dotrzeć z Aten samochodem na Alonissos? Odpowiedz Link Zgłoś
grekan Re: Alonnisos 26.01.09, 20:56 Musisz dojechac do VOLOS/ z Salonik blizej/.Stad kursuje prom "SAOS FERRIES" na Alonissos/po drodze zawijajac do portow na Skiathos i Skopelos/.Mozliwa rezerwacja on-line . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość hania Re: Alonnisos IP: *.chello.pl 27.01.09, 14:16 Dzięki bardzo,wiem,ale chcemy zwiedzić Ateny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olga Re: Alonnisos IP: *.olsztyn.vectranet.pl 25.04.09, 09:11 Na Alonissos jest też inna droga. w Atenach na ulicy Kanigos sqwer jest autokar króry dwa razy dziennie kursuje na Agos Konstantinos gdzie czeka na Ciebie Prom. Jest to leprza forma poniewaz z Volos nie czekaja promy na autobusy wrazie w, a na Kanikos czekaja wrazie np wypadku na drodze. Miałak kiedys taka sytuacje gdy wracałam z Alonissos w śrube promu wwierciło sie drzewo musieliśmy czekać na otwrtym morzu pół godziny jak nie lepiej aż platworma przyjedzie i wyciągnie gdsy dotarłam na Agos Konstsntinos autobusy czekły. Bilety można zakupić w biurze w Atenach odrazu są sprzedawane na autobus i na prom więc nie ma co sie martwić że nie będzie miejsca czy biletu i pozatym jest sie o godzine szybciej na Alonissos. Z tego co wiem o ile sie nie zmieniły godziny odjazdów autokarów z Aten jet to godznina 6:30-6:45, a następny 16:00. cena biletu w tamtym roku wynosiła 60Euro ale w tym z tego co wiem są podwyżki to max myśle że 65-70 euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja71 Re: Alonnisos IP: 94.229.83.* 05.07.09, 16:01 A czy na tej wyspie jest plaża naturystyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
wioletta0511 Re: Alonnisos 15.06.10, 12:00 Czy ktoś był w ostatnim czasie na Wyspie ?Jak ceny na miejscu .My będziemy w sierpniu od 15-27 i chciałabym cos więcej się dowiedzieć .W szczególności od osób które jechały z Ok.services Odpowiedz Link Zgłoś
wioletta0511 Re: Alonnisos 04.07.10, 19:46 Czy ktoś był w ostatnim czasie na Wyspie ?Jak ceny na miejscu .My będziemy w sierpniu od 15-27 i chciałabym cos więcej się dowiedzieć .W szczególności od osób które jechały z Ok.services Odpowiedz Link Zgłoś
pavlon-1 Re: Alonnisos 09.02.11, 01:57 trochę informacji na temat wyspy www.alonnisos.za.pl Odpowiedz Link Zgłoś