Dodaj do ulubionych

SESJA RADY ....

21.10.11, 20:29
Witam. Parę dni temu była sesja Rady Powiatu a dzisiaj sesja Rady Gminy. Parę informacji z tych sesji dotyczących naszej gminy.

Rada Powiatu

-Złożyłem wniosek o uporządkowanie skrzyżowania ulic Kolonijna/Centralna i Szosa Gdańska. Starosta przekaże wniosek do GDDKiA jako nadrzędnego zarządcy tego skrzyżowania . Problem dotyczy wyjazdów i wjazdów z ulicy Centralnej i Kolonijnej.

–wniosek o wykonanie pobocza na drodze z Fordonu do Jarużyna. Jest tam pewien odcinek , gdzie wysoka skarpa uniemożliwia poruszanie się pieszym idącym skrajem jezdni a podczas mijania się w tym momencie dwóch pojazdów , pieszy jest w bardzo niebezpiecznej sytuacji , nie mając możliwości schronienia się na poboczu. Mam nadzieję że na w przyszłym roku zostanie ten problem rozwiązany.

–wniosek o wykonanie w Jarużynie przy przystanku autobusowym po obydwu stronach jezdni krótkiego chodnika i wykonanie przejścia dla pieszych. Jest to bardzo ruchliwa droga i mieszkańcy ( szczególnie starsi ) maja problemy z bezpiecznym przejściem drogi. A żeby powstało przejście , w/g przepisów musi być po obydwu stronach chodnik.

Rada Gminy
- złożyłem wniosek o postawienie na Al. Mickiewicza tablic informujących o strefie pomiaru szybkości

- Po odebraniu technicznym ul. Słowackiego na ulicy Pod Wierzbami zostanie przywrócony ruch dwustronny ( jest to odpowiedź wójta na moje dzisiejsze pytanie o decyzję związaną z tą ulicą )

-Orlik w Niemczu zostanie wkrótce objęty monitoringiem.

–ze względu na to że jeszcze nie ma projektu budżetu , nie dowiedziałem się czy SA brane pod uwagę wnioski dotyczące takich inwestycji jak oświetlenie ul.Kopernika i budowa wysepek w ciągu ul.A.Mickiewicza.

–zaproponowałem naszym włodarzom w imieniu Forum Obywatelskiego przeprowadzenie akcji informacyjnej dotyczącej płacenia podatków przez osoby mieszkające w naszej gminie a zameldowanych poza gminą. Wójt przychylił się do tego pomysłu i wraz z informacją o należnych podatkach będzie wysyłana informacja dotycząca tej sprawy.

–zgłosiłem dyrektorowi Dziamskiemu uwagi dotyczące coraz bardziej zapadającej się nawierzchni na ul. A.Mickiewicza. Mam wrażenie że nie jest to priorytet w działaniach GZK. Oby nie skończyło się tak , jak kilkadziesiąt metrów dalej ( zarwał się kawał jezdni pod jadącym samochodem )

-wójt odpowiadał na pytania radnych dotyczące udostępnienia działek gminnych na rzecz powstającej w Osielsku Galerii Osielsko.

Jeżeli coś pominąłem , to na pewno później uzupełnię. Pozdrawiam.L.K
Obserwuj wątek
    • lukasz1209 Re: SESJA RADY .... 21.10.11, 21:17
      Dziękuję za informacje
      • niemczxyz Re: SESJA RADY .... 21.10.11, 22:00
        również dziękuję za informację. Ale proszę nam , nieoświeconym w sprawach regulacji samorządowych mieszkańcom wyjaśnić,czy wnioski dotyczące spraw gminy a szczególnie Niemcza też leżą w pana obowiązkach? I drugie pytanie.jakie wnioski , zapytania lub problemy zgłosiła pani sołtys/radna Lachowska i radny Podgórski. I trzecie pytanie. czy wnioski dotyczące Niemcza zgłasza pan w uzgodnieniu z pozostałymi radnymi Niemcza?
    • nowy-001 Re: SESJA RADY .... 02.11.11, 14:48
      Czy posiedzenia Rady Gminy są protokołowane? Może dałoby się je udostępnić dla mieszkańców. Na bip.osielsko.pl są protokoły do roku 2010, bardzo mało szczegółowe, ale są. Najlepsze byłyby podcasty w mp3 z posiedzeń, to chyba nie jest nielegalne?
      • lesz1411 Re: SESJA RADY .... 02.11.11, 16:55
        witam.Cały przebieg sesji Rady Powiatu jest protokołowany przez urzędniczkę oraz nagrywany na dyktafon. Myślę że mieszkańcy mogą zgłosić ( osobiście lub za pośrednictwem Swoich radnych ) do przewodniczącego Rady Gminy postulat publikowania na stronie BIP przebiegu każdej sesji. Pozdrawiam. L.K.
        • niemcz44 Re: SESJA RADY .... 02.11.11, 18:35
          O ile pamiętam z przeczytanych kiedyś sprawozdań z sesji rady /na BIP-ie/ to były radny z Niemcza parokrotnie składał interpelacje w sprawie nagrywania sesji w systemie audio-video i udostępnianie nagrań mieszkańcom poprzez internet / wystarczy zwykła internetowa kamerka i dźwięk w systemie MP-3/, ale nigdy nie spotkały się te interpelacje ze zrozumieniem ze strony innych radnych, a pamiętam z dyskusji na tym forum, że było wprost przeciwnie. Ot taki kolejny przykład gminnej "demokracji". Pragnąłbym przy tym zauważyć, że w innych gminach /np. Pruszcz Pomorski/ już od kilku lat można oglądać i słuchać sesji rad gminnych. Niestety nasza "przejrzysta" gmina jeszcze pewnie długo do tego nie dorośnie. Ciśnie się na usta tylko jedno: - jacy radni takie obyczaje i takie sposoby działania. Widocznie maja coś do ukrycia skoro nie chcą pokazywać tej strony swojej, wszakże, publicznej działalności.
          • niemczxyz skuteczny radny 22.11.11, 18:27
            Jeden z punktów relacji z sesji , które zdał nam tu pan radny powiatowy dotyczył zapadającego się odcinka Alei Mickiewicza. Dzisiaj służby drogowe rozkuwały ten odcinek , jak myśle w celu naprawy . Chyba interwencja wniosek pana radnego Kuziaka odniósł skutek. Ale zastanawiam się , czy w takim razie są potrzebni nam radni gminni , nie wspominając już o sołtysie? To świadczy nade wszystko o kompletnym braku zaangażowania naszych radnych gminnych….
            • sx3 Re: skuteczny radny 22.11.11, 19:33
              Pan Kuziak tam, Pan Kuziak tu, czy poza tym aktywnym i pracowitym społecznikiem są jeszcze inni aktywni radni. Co robią ci ludzie -biorą kasę, czy uczestniczą w spotkaniach Rady. Co robi Pani Sołtys z Niemcza, że też nie jest wstyd tym ludziom pokazywać sie codziennie w swoim środowisku. Faktycznie postawmy sprawę jasno są zbędni. Może ktoś przypomni ile biorą za nic nierobienie. Co zrobiono z inicjatywy radnych z Niemcza i Pani Sołtys . Może ich oceniamy krzywdząco - niech pochwalą się lub niech ich pochwalą ich adoratorzy. Myślę, że podnoszą tylko grzecznie łapki podczas głosowań i jedzą z rączki swoim protektorom. Ponieważ brak głosów od innych radnych z innych wsi, lub o ich działaniach zapewne reprezentują ten sam poziom. Modne hasło likwidacji Senatu i zmniejszenia liczby posłów przenieśmy na grunt gminy. A co poza panem Kuziakiem robią inni radni powiatowi to dopiero jest fasada. Żenada i brak wstydu. Pójdę na zebranie wiejskie i popatrzę co powiedzą Ci wybrańcy którym udało się załapać na społeczne pieniądze. Mają talent.
              • abcniemcz Re: skuteczny radny 22.11.11, 22:55
                Zgadzam się w 100% ale...trzeba było myśleć i głosować rok temu!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka