lesz1411
21.10.11, 20:29
Witam. Parę dni temu była sesja Rady Powiatu a dzisiaj sesja Rady Gminy. Parę informacji z tych sesji dotyczących naszej gminy.
Rada Powiatu
-Złożyłem wniosek o uporządkowanie skrzyżowania ulic Kolonijna/Centralna i Szosa Gdańska. Starosta przekaże wniosek do GDDKiA jako nadrzędnego zarządcy tego skrzyżowania . Problem dotyczy wyjazdów i wjazdów z ulicy Centralnej i Kolonijnej.
–wniosek o wykonanie pobocza na drodze z Fordonu do Jarużyna. Jest tam pewien odcinek , gdzie wysoka skarpa uniemożliwia poruszanie się pieszym idącym skrajem jezdni a podczas mijania się w tym momencie dwóch pojazdów , pieszy jest w bardzo niebezpiecznej sytuacji , nie mając możliwości schronienia się na poboczu. Mam nadzieję że na w przyszłym roku zostanie ten problem rozwiązany.
–wniosek o wykonanie w Jarużynie przy przystanku autobusowym po obydwu stronach jezdni krótkiego chodnika i wykonanie przejścia dla pieszych. Jest to bardzo ruchliwa droga i mieszkańcy ( szczególnie starsi ) maja problemy z bezpiecznym przejściem drogi. A żeby powstało przejście , w/g przepisów musi być po obydwu stronach chodnik.
Rada Gminy
- złożyłem wniosek o postawienie na Al. Mickiewicza tablic informujących o strefie pomiaru szybkości
- Po odebraniu technicznym ul. Słowackiego na ulicy Pod Wierzbami zostanie przywrócony ruch dwustronny ( jest to odpowiedź wójta na moje dzisiejsze pytanie o decyzję związaną z tą ulicą )
-Orlik w Niemczu zostanie wkrótce objęty monitoringiem.
–ze względu na to że jeszcze nie ma projektu budżetu , nie dowiedziałem się czy SA brane pod uwagę wnioski dotyczące takich inwestycji jak oświetlenie ul.Kopernika i budowa wysepek w ciągu ul.A.Mickiewicza.
–zaproponowałem naszym włodarzom w imieniu Forum Obywatelskiego przeprowadzenie akcji informacyjnej dotyczącej płacenia podatków przez osoby mieszkające w naszej gminie a zameldowanych poza gminą. Wójt przychylił się do tego pomysłu i wraz z informacją o należnych podatkach będzie wysyłana informacja dotycząca tej sprawy.
–zgłosiłem dyrektorowi Dziamskiemu uwagi dotyczące coraz bardziej zapadającej się nawierzchni na ul. A.Mickiewicza. Mam wrażenie że nie jest to priorytet w działaniach GZK. Oby nie skończyło się tak , jak kilkadziesiąt metrów dalej ( zarwał się kawał jezdni pod jadącym samochodem )
-wójt odpowiadał na pytania radnych dotyczące udostępnienia działek gminnych na rzecz powstającej w Osielsku Galerii Osielsko.
Jeżeli coś pominąłem , to na pewno później uzupełnię. Pozdrawiam.L.K