Dodaj do ulubionych

Sołtys skuteczny

09.04.07, 18:35
Mamy przykład doskonałej skuteczności nowego sołtysa Niemcza.
Zapowiedział, że teraz on będzie decydował, które drogi będą remontowane
przez Gminny Zakład Komunalny.
I faktycznie: ul. M.C. Skłodowskiej, przy której sam mieszka została świetnie
utwardzona kruszywem. I to jak sdzeroko !!! - Sęk w tym, że na tej ulicy
położonej na piaszczystym, przepuszczalnym gruncie nigdy nie było błota a i w
czasie suszy droga była gładka jak na nasze niemczańskie warunki.
Dobrze, że mam asfalt pod sam dom. Ale w Niemczu są drogi o straszliwej
nawierzchni. Po deszczu błoto "po kolana", a w suszy twarde dziury i "tarka".

Wójtowi może warto przypomnieć, że to jego rozliczą ze stanu dróg w gminie.
Może sołtys chce upiec dwie pieczenie na jednym ogniu? - sobie lepiej,
Wójtowi krytyka...

Czy ktoś zgadnie na jakiej ulicy staną lampy w Niemczu przy najbliższej
inwestycji tego typu? - ja zgaduję i zobaczę, czy się myliłem.
Obserwuj wątek
    • fazer5 Re: Sołtys skuteczny 09.04.07, 20:38
      To chyba nie do końca tak jest. Z tego co wiem to ul. Skłodowskiej miała być
      drogą zastępcza podczas remontu ul. Bydgoskiej i wtedy została podjęta decyzją
      o remoncie ul. Skłodowskiej , a jak wiadomo w tym czasie sołtysem był zupełnie
      kto inny.
      • rogerg1 Re: Sołtys skuteczny 10.04.07, 15:57
        A jednak jest tak!
        Zastępczą to miała być i była ul. Nobla. To ostatnie utwardzanie miało miejsce
        około 2 tygodnie temu (jaki tu związek z ubiegłym rokiem?). Zresztą wystarczyło
        by spytać w GZK, kto im kazał "naprawiać" taką całkiem przyzwoitą drogę.
        Każdy niedowiarek może spytać w trybie dostępu do informacji publicznej...
        Spytamy?!....
        Dziewię się, bo Sołtys - osoba wykształcona - a nie dba nawet o pozory.
        • fazer5 Re: Sołtys skuteczny 10.04.07, 18:45
          Przepraszam ale trudno mi sobie wyobrazić jak ul. Nobla miałaby być ul.
          zastępczą dla remontowanej ul. Bydgoskiej (to właśnie ul. Skłodowskiej jest
          równoległa). Co zaś do utwardzenia z półrocznym opóźnieniem to na tyle mam
          szeroką wyobraźnię i dopuszczam takie opóźnienie w wykonaniu GZK.
          • rogerg1 Re: Sołtys skuteczny 11.04.07, 16:24
            Oj, ale jest Pan niezorientowany. Jeśli chodzi o przejęcie całego ruchu z
            Bydgoskiej to mogła być Reymonta (równoległa do Bydgoskiej). Ul. Nobla,
            prostopadła do Bydgoskiej, miała (i tak było) odprowadzać ruch do Reymonta. Ul.
            M.C. Skłodowskiej to boczna (na północ) od Nobla i (na zachód) od Reymonta
            (pomiędzy Nobla i Krasickiego).
            Nie warto bronić tezy, która jest nie do obrony (chyba, że jest się
            rzecznikiem....).
            Niech Pan spyta w GZK (ja już spytałem. Utwardzenie M. C. Skłodowskiej wykonano
            na polecenie Pana Sołtysa. Gdy wiele innych dróg tonie w błocie. Gratuluję Panu
            Sołtysowi dobrego samopoczucia.
            • fazer5 Re: Sołtys skuteczny 11.04.07, 17:57
              no to mnie Pan rozgryzł.
              Różnica polega na tym, że ja WIEM jaki był projekt organizacji ruchu na czas
              remontu ul. Bydgoskiej, a Pan sie domyśla.
              • rogerg1 Re: Sołtys skuteczny 12.04.07, 12:19
                Ale Pan uparty!
                Projekt organizacji ruchu składa się z części opisowej i graficznej. Niech Pan
                porówna. Nikt, a tym bardziej projektant, takiego projektu by nie sporządził.
                Proponuję przejechać się w tamten rejon i wszystko stanie się dla Pana jasne.

Sprytnie odciąga Pan temat w kierunku organizacji ruchu.
                Jednak sedno w tym, że pierwszym (może nie dosłownie) pociągnięciem Sołtysa
                było zadbanie o "swoją" - całkiem przyzwoitą - drogę (m.C. Skłodowskiej).
                Fakt jest faktem i nie ma co ciągnąć dalej tego wątku, bo ktoś się wkurzy i
                zainteresuje tym prasę.
                • sant.ander Re: Sołtys skuteczny 12.04.07, 16:04
                  Hehe ;) Soltys lepiej by sie zatroszczyl o okolice swoich przeciwnikow
                  politycznych, czyli ulice Pod Wierzbami, bo do poczty ciezko dojechac ;)
                • fazer5 Re: Sołtys skuteczny 12.04.07, 18:48
                  Podzielam Pana pogląd (rogerg1) , że dyskusja w tym temacie staje się nudna. Ja
                  sugeruję, że utwardzenie ulicy, przy której mieszka nowy sołtys mogło być
                  przypadkiem, a Pan jest pewien, że to prywata i każdy pozostanie przy swoim
                  zdaniu.
                  Miło mi było wymienić tych kilka uwag chociaż wyczuwałem w Pana wypowiedziach
                  próbę dezawuowania mnie (niezorientowany, uparty, sprytny – oczywiście w
                  znaczeniu pejoratywnym). Również bardzo proszę swoich rozmówców nie traktować
                  z wyższością „Projekt organizacji ruchu składa się z części opisowej i
                  graficznej”. Tak się składa, że większość z nas miała do czynienia z jakimś
                  projektem np. budowlanym na etapie budowy i zdaje sobie sprawę z czego składa
                  się projekt.
                  Jeszcze raz pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka