Dodaj do ulubionych

pikflometr.. normy

03.10.10, 14:50
Witam,

Od wielu lata mam problem z oddychaniem i szybkim męczeniem się ale dopiero teraz zdecydowałam się na zakup pikflometru.
Sprawdzałam normy dla mojego wzrostu i wieku i przy wdmuchnięciu powietrza powinnam mieć minumum 400-424 PEF. A ja osiągam maksymalnie 240,190, i czasami jak dziś rano osiągnełam 303 PEF.
Nie wiem teraz czy może powinnam pójść do lekarza czy może źle znalazłam te normy.
Proszę o osoby które posiadają te urządzenie o przybliżenie mi wyników.
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • iztaccihuatl Re: pikflometr.. normy 12.10.10, 15:14
      Witaj
      Jest coś takiego jak Pef maksymalny, czyli najlepszy uzyskany przez ciebie wynik w okresie bezobjawowym. Ten wynik stanowi Twoją normę i względem niego ustawiasz sobie strefy (zieloną, żółtą, czerwoną).
      U mnie jest odwrotnie niż w Twoim przypadku, mój pef należny jest sporo niższy niż maksymalny, w związku z czym przy należnej wartości 405 czasem odczuwam już objawy, natomiast najlepiej się czuję przy 470/480.
      A swoją drogą jeśli masz silne duszności, to nie będziesz w stanie teraz określić jaki masz pef max więc trzymaj się narazie wartości Pefu należnego.
      Podaj mi wzrost i wiek to sprawdzę jaką normę dla Ciebie podają w mojej książce.
      A tak zapobiegawczo proponuję wizytę u doktora. Jesień zawsze przynosi zaostrzenia.
      Pozdrawiam
      as
      • owocek41 Re: pikflometr.. normy 14.12.10, 21:58
        mam 29 lat i 174

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka