Dodaj do ulubionych

Punta Del Rey

IP: *.wroclaw.mm.pl 01.02.04, 20:29
Hej!
Wczoraj wróciłem z dwutygodniowego pobytu w ww hotelu i jestem b.
zadowolony. Zarówno hotel, jak i sama Teneryfa bardzo mnie zachwyciły. Jeśli
chodzi o Teneryfę, to jest to wspaniała wyspa, wiecznie zielona z super
klimatem( tem nigdy nie spadła poniżej 16 st , nawet nocą, a w dzień bywało
i 26-27).Polecam wypozyczenie samochodu na kilka dni i przejechanie wyspy w
kazdym kierunku tam i z powrotem( ja miałem samochód na 11 dni i
przejechałem wyspę chyba kilkanaście razy, ale zawsze mnie zachwycała).Nie
polecam wykupywania wycieczek fakulatyywnych z biura, a zaoszczedzone
pieniądze-wcale nie małe-przeznaczyc na wynajęcie autka. Trzeba zobaczć
Teide, La Orotawą, La Lagunę, Santa i Purto De la Cruse, Przejechać przez
pólwysep Anaga, zjechać do Garacicho, pobawic sie w Loro Parku, zdobyć Mascę
i Los Gigantos-to tak w największym skrócie-reszta na zyczenie.
Teraz co do hotelu. Leży on w bliskiej odległości od Candelarii(spokojnym
spacerkiem ok 20 min), ok 15 km od stolicy wyspy-Santa Cruse.Budynek hotelu
to dwa 9-piętrowe budynki. Pokoje są odnowione z Tv, wanna, + suszarka na
życzenie w recepsji. Wiatraczek pod sufitem + klimatyzator.Każdy pokój ma
boczny widok na ocean. Korytarze trochę zniszczone, ale naprawdę to nie
przeszkadza.Żadnych zastrzeń do kuchni-ja byłem w ofercie all incl-wszystkie
posiłki b. urozmaicone, b. smaczne i naprawdę nie można mówić o monotonii.
Obsługa całego hotelu b. miła, kelnerzu uśmiechnięci i zawszę pomocni. Hotel
zaskakuje mnogością animacji i wieczornych "showów". Jest tam grupa b.
miłych młodych animataorów, którzy w ciągu dnia prowadzą przeróżne gry i
zabawy ( mini golf, kule, bingo, rzutki, bilard i wiele innych) natomiast
wieczorem w tzw show barze codziennie organizowane są super imprezy
połączone z fajnymi pokazami różnego typu-flamenco, taniec , pokazy
cyrkowe,itd-naprawdę warto brać w nich udział!!!Nigdy nie widziałem hotelu z
tak dobrą i mnoga w formie i treści animacją!
Obok hotelu są 3 baseny-nie za duże, ale wystarczające. Po przejściu przez
ulicę, znajduję się " centrum sportowe " hotelu, czyli boisko do tenisa,
boisko do gry w kule francuskie, duże pole do mini-golfa,a dalej ogród z
kilkoma tarasami do opalenia+ basen z bezpośrednim zejściem do oceanu.
Byłem z ecco holiday i nie mogę powiedzieć złego słowa-rezydenci
profesjonalni, kulturalni i pomocni.
Lot na Teneryfę o 23.30, powrót o 16 (nie chowajcie aparatów-świetnie widać
Teida ponad chmurami!).Lot mija szybko, serwowane są dwa posiłki-ciepły na
początku i kanapka pod koniec lotu, oraz napoje, w tym wino za free!:)Są
monitorki , na których mozna śledzic trasę lotu, a potem wyświetlane są
kreskówki i film, dla melomanów kilka kanałów muzycznych.
\To tyle na teraz-nic więcej nie przychodzi mi do głowy-jeśli macie pytania,
to piszczie-chętnie odpowiem!
Ogólnie-Teneryfa i hotel SUPER!
Obserwuj wątek
    • k83 Re: Punta Del Rey 02.02.04, 19:01
      Mam pytanko.Ile stopni ma woda w basenie hotelowym?Bo niektórzy pisali, ze
      byla lodowata.
      • Gość: Mariusz Re: Punta Del Rey IP: *.wroclaw.mm.pl 02.02.04, 21:20
        Cop do wody, to nie wiem, bo nie miałem termometru, ale na moje "oko" ok 20
        st, bo nawet odważyłem się wykapać. Jedno jest pewne-cieplejsza woda jest w
        oceanie:)
    • asmoga Re: Punta Del Rey 03.02.04, 15:52
      Mam dwa pytania:

1. Czy kiedy byłeś w hotelu "Punta del Rey", było w nim pełne "obłożenie", tzn.
      czy większość pokoi była zajęta? Czytałam na jakimś obcojęzycznym forum, że
      hotel jest owszem miły, ale wszędzie trzeba stać w długaśnych kolejkach - do
      szwedzkich stołów w restauracji czy do baru przy basenie, a po to,
      żeby "załapać się" na leżak, trzeba wstawać bardzo wcześnie rano. Co ty na to?
      2. Ja wybieram się do tego hotelu , też w wersji all inclusive, 24. lipca z
      moim 7-letnim synem. Niestety ani ja, ani tym bardziej on ;-) nie mamy prawa
      jazdy, więc wypożyczenie samochodu odpada. Czy nie zanudzimy się bez wycieczek?
      A może są w pobliżu jakieś miejscowe biura, organizujące tańsze wycieczki do
      różnych ciekawych miejsc na Teneryfie czy też jest się skazanym na ofertę Ecco
      Holiday? No i w ogóle, czy 7-latek będzie tam miał dość rozrywek?
      Z góry dziękuję za odpowiedź
      asmoga
      • Gość: Mariusz Re: Punta Del Rey IP: *.wroclaw.mm.pl 03.02.04, 18:01
        Odpowiadam wiec:)
        1. Było zajęte ok 70-80 % pokoi. Widzę, że czytamy te same strony, bo też
        miłem te same obawy. Myslę, że są one nieuzasadnione, Napewno nie ma żadnych
        kolejek w restauracji-sa duże bufety, do których mozna podejść z 2 stron, więc
        nie ma tłoku.Jeżeli chodzi o bufety/bary na terenie hotelu( jeden wewnątrz na
        parterze, drugi na zawnatrz przy przy basenie i trzeci na 1. piętrze czynny
        wieczorem)to "kolejki " były max kliku-osobowe. poza tym obsługa jest sparawna
        i szybko działa:) Nie powinno też byc tłoczno przy basenach obok hotelu.
        Większy "problem" może być z leżakami nad oceanem, bo tam faktycznie jest
        mniej leżaków.
        2. Najlepiej jest wypożyczyc autko, ale jeżeli nie można, to napewno się nie
        zanudzicie, zwłaszcza syn-napewno znajdzie cos dla siebie. Poza tym hotel nie
        stoi na odludzi( tak ja myslałem), jest bardzo dobrze rozwinięta sieć
        autobusowa i wszędzie można dojechać. W tej okolicy nie widziałem żadnych
        innych biur podróży, więc zakup wycieczki poza ecco, chyba odpada.Poza tym o
        wieczory nie musicie się martwioć, są dobrze zorganizowane "professional
        shows", więc nie będziecie się nudzić, zwłaszcza przy opcjii all. Natomiast w
        ciągu dnia organizowanę sa aktywności" sportowe", więc też będzie ok

Pozdrawiam!M
    • asmoga Re: Punta Del Rey 04.02.04, 08:41
      Mariusz, dzięki za obszerną i wyczerpującą odpowiedź. Ponieważ byłeś taki miły,
      to jeszcze Cię trochę pomęczę :-))
      1. Jak jest z plażą? W różnych miejscach znalazłam informację, że plaża jest
      położona od hotelu w odległości a)300 metrów b)500 metrów c)800 metrów d)2
      kilometrów. Czy któraś z tych informacji jest prawdziwa? Zresztą, mniejsza o
      odległość, ważna jest jakość. Czarny piasek mnie nie przeraża, byleby to
      rzeczywiście był piasek. W zeszłym roku byłam na Krecie; hotel miał być
      położony przy plaży "piaszczysto-żwirowej". Na miejscu okazało się, że piasku
      jest tylko wąski paseczek na samej górze, a potem już tylko kamienie wielkości
      dziecięcej pięści. Wchodzenie po czymś takim do morza, nawet w specjalnych
      butach, to horror, szczególnie, gdy jest większa fala
      2. Pisałeś, że na pierwszym piętrze hotelu jest bar, czynny wieczorem. Czy
      goście all inclusive mogą korzystać z niego za darmo? Czy też np. otwiera się o
      23:00 (a chyba od tej godziny oferta all incl. już nie obowiązuje)? I czy
      możesz polecić jakieś miejscowe trunki? Aaaa, a propos picia - czy w hotelowej
      restauracji i barach serwują soki inne niż cytrusowe? Moje dziecko jest takim
      dziwakiem, że pija tylko sok jabłkowy, winogronowy, wiśniowy czy gruszkowy, do
      ust nie weźmie też napoju gazowanego. W różnych hotelach, które razem
      zwiedziliśmy - przeważnie w opcji all inclusive - często serwowano tylko napoje
      typu cola czy fanta oraz wyłącznie soki pomarańczowy i grapefruitowy. Więc
      musiałam niestety dokupować soki w sklepie, co oczywiście bardzo mi się nie
      podobało, no bo po co do diabła mam all incl.?
      3. Moja koleżanka z dzieciństwa od kilku lat mieszka na stałe na Teneryfie,
      gdzieś w okolicy Playa de las Americas. Czy dotarcie do niej będzie bardzo
      uciążliwe (mając w pamięci, że nie mogę wynająć samochodu z powodu
      nieposiadania prawa jazdy?) Czy komunikacja autobusowa działa sprawnie? Czy
      jest droga? Czy bilety kupuje się u kierowcy (o ile się orientujesz jako osoba
      korzystająca z wypożyczonego auta...)?
      4. No nie, żartuję, więcej pytań (na razie?) nie mam

Pozdrawiam

Cieawska asmoga
      • Gość: Mariusz Re: Punta Del Rey IP: *.wroclaw.mm.pl 04.02.04, 12:47
        Hejka
        1. Co do plaży, to jest pewien problem, bo w tej okolicy nie ma za wielkich
        plaż-o jakich my myslimy. Na prawo od hotelu jest dość szeroka plaża, ale jest
        ona bardziej żwirowo-drobnokamienista, choć są małe połacie piachu-nie muszę
        chyba pisać, że to wszystko ma kolor czarny. Plaże saharyjski( z nawiezionym
        piaskiem) są w Los Cristainos i Las Americas-na południu, a na północy (ok
        20km od hotelu) jest plaża Teresitas z palmami i zółtym pisakim.
        2.Bar na 1. piętrze czynny jest od 20 i jest ogółno dostępny-dal gości z i
        bez all.Bar przy recepcji czynny jest całą dobę, a bar przy basenie do ok 19.
        Co do soków, to może byc pewien problem, bo wszędzie serwują soki standardowe,
        czyli pomarańcza i ew. cytrynowy+ inn enapoje gazowane. Co do typowo
        hiszpańskich napojów, to zaliczyc można tylko Sangrię-inna=samczniejsza niz u
        nas.Pozostałe drinki zamawia się na zasadzie podawania nazwy markowej(np
        maritini bianco)a dostajesz hiszpański odpowiednik(rónie smaczny:))
        3. las Americas leży na południu wyspy, obok Los Cristianos-są odalone o ok.
        60 km, ale biegnie do nich autostrada i jazda samochodem nie zajmuje więcej
        niż 30 min. autubusy też tam kursują i są dość regularne połączenia-niestety
        nie znam cen,ale kilka osó z hotelu zjeżdziło całą wyspę i były zadowolone.
        Pozdr!M
      • Gość: Sencha Re: Punta Del Rey IP: *.kapsch.co.at / *.kapsch.com.pl 07.02.04, 15:40
        ja wróciłam z Tenryfy 17 stycznia. Mieszkałam bardzo blisko hotelu, w którym
        był Mariusz. dwa dni jeżdziłam autobusem było ok. Na Plażę Los Teresitas, tę z
        saharyjskim piaskiem dojedziesz max w godzinę. Autobus zatrzymuje sie tuz przy
        hotelu. Za 3 Eur dojedziecie (nie wiem czy za syna będziesz płacic 50% mniej, 3
        eur dot. 2 osob dorosłych) do Santa Cruz, wysiadasz na ostatnim przystanku
        czyli na dworcu autobusowym skad autobusy jezdza we wszystkich kierunkach. Na
        Los Teresitas o ile dobrze pamietam kursuje autobus nr. 9. z przystanku o 10 m
        oddalonego od tego, na ktorym wysiadziesz jadac z Candelarii.
        Nie bedziesz miala klopotow by sie tam dostac.

Jesli chodzi o wycieczke na poludnie, mozesz jechac z Candelarii lub pojechac
        do Santa Cruz, tam z dworca autobusowego bez problemu dojedziesz autobusem
        bezposrednim do Playa de Los Americas/ Los Christianos itd. Austobus bedzie
        jechal autostrada wiec odcinek 60 km pokonasz max. 1,5 godziny ale raczej
        krócej.

Na południu jest tez Aqua Park, wiec syn może tam przez cały dzień pływac i
        zjezdzac ze zjezdzalni, a Ty mozesz z kolezanka omawiac dawne czasy;)) lub tez
        nurkowac w tubach i innych kreciołkach wodnych.

Loro Parque musowo, Jest jeszcze drugi na Południu tez warto tam trafić.
        Jedzcie do Puerto Cruz, tez autobusem. Jest tam taki kompleks basenowy Lago
        Martinez. W lipcu bedziesz miala pogode rewelacyjna.

Poza tym jesli spotkasz na swoim turnusie fajnych ludzi moze sie zdarzyc, ze
        wspolnie z nimi wynajmiesz samochod i nie bedziesz miala klopotu by sie
        poruszac po wyspie. Przy tym wariancie polecam wycieczke na Punta del teno
        najbardziej na Zachod wysuniety cypelek z zastyglej lawy. Droga na Punta robi
        taaaaaaakie wrazenie!!!!!!

Polecam.
        aga

• Gość: Sencha Re: Punta Del Rey IP: *.kapsch.co.at / *.kapsch.com.pl 07.02.04, 15:44
        Co do alkoholi. Polecam bananowy likier Creme Banana czy jakos tak, stoi zawsze
        w sasiedztwie creme catalonia. Pije sie z mlekiem jak malibu a nie musisz
        ubijac. Pyszny. Poza tym bardzo dobry jest rum miodowy. Idealny do herbaty ale
        mozna pic tez solo. ma 20% alkoholu wiec nie wypala.

W candelarii jest tez centrum handlowe, wiec z zakupami nie ma problemu od
        Ciebie to bedzie jakies 15 min spacerkiem. Ale blizej bedziesz miała Mercadone,
        w której znajdziesz wszystko czego dusza zapragnie jesli chodzi o chemie,
        spożywkę itd.

• Gość: asmoga Re: Punta Del Rey IP: *.radio.com.pl 09.02.04, 13:53
      Sencha, super-dzięki za Twoje wpisy. Teraz czuję się już totalnie
      poinformowana. A gdyby mnie coś jeszcze tknęło, to pozwolę sobie dopytać...
      Pozdrawiam
      amoga
      • Gość: Sencha Re: Punta Del Rey IP: *.kapsch.co.at / *.kapsch.com.pl 11.02.04, 18:06
        nie ma problemu chętnie odpowiem. Wyspa jest rewelacyjna!
        a ten likier bananowy.... mniam mniam...
        • asmoga Re: Punta Del Rey 11.02.04, 18:56
          No to skoro mogę... To jeszcze zapytam, jakie było towarzystwo w hotelu
          (oczywiście wiem, że w lipcu będzie zupełnie inne, ale chodzi mi głównie o
          narodowości). Czy większość gości to Polacy i np. Rosjanie czy Niemcy, czy też
          jeste większy przekrój? Nie ukrywam, że zależałoby mi na spotkaniu jakichś
          Szwedów, bo akurat język szwedzki jest mi bliski i znany, jednakowoż z racji
          braku możliwości używania go zaczyna mi powoli zanikać, co mnie martwi... Byłam
          w ostatnich latach na wakacjach w Turcji, Tunezji i dwukrotnie w Grecji, ale w
          żadnym hotelu nie dane mi było spotkać żadnych Skandynawów. Oni chyba jeżdżą do
          lepszych hoteli...
          Aha - czy obsługa w hotelu jest hiszpańska czy międzynarodowa?
          To tylko tyle tym razem
          Pozdrawiam ciepło (tzn. po kanaryjsku)
          asmoga
          • Gość: Mariusz Re: Punta Del Rey IP: *.wroclaw.mm.pl 11.02.04, 23:14
            skoro mogę odpowiedzieć- w hotelu dominowali anglicy, bylo kilku(dosłownie!)
            niemców i francuzów. Polacy byli zaraz po anglikach, choc proporcja była2:1 lub
            nawet 3:1. Z tego co wiem podobny skład jest również latem,(pojęcie względne-
            tam cały czas jest lato!!), choć więcej jest rodzin z dziećmi.Skandynawów nie
            było, a szkoda, bo bardzo lubię te narody, choć nie znam zadnego
            skandynawskiego języka.
            Jeżeli chcesz spotkać skandynawów, głównie dunćzyków, to polecam grecką wyspę
            Kos. Jak chcesz, to mogę pozdrowic od ciebie kopenhagę, bo wybieram się tam 1 .
            maja:)
            Pozd!M
            • asmoga Re: Punta Del Rey 12.02.04, 13:51
              No cóż, szkoda, z Anglikami sobie raczej nie pogadam, chyba żeby któryś znał
              szwedzki ;-) Już prędzej z Niemcami... Ale mój 7-latek uczy się angielskiego,
              to może jemu się uda nawiązać jakieś znajomości, chociaż Bogiem a prawdą to w
              tym wieku język w zasadzie w ogóle nie jest potrzebny, żeby się dobrze bawić.
              Kopenhagę pozdrów koniecznie, szczególnie Tivoli! A nad wyspą Kos pomyślę może
              kiedyś - tylko czy tam jest fajnie...???
              Pozdrawiam i dzięki za odzew
              asmoga
              • Gość: Mariusz Re: Punta Del Rey IP: *.wroclaw.mm.pl 12.02.04, 23:13
                Właśnie Sencha mi przypomniała, że faktycznie skandynawów jest mnóstwo w Los
                Cristianos, nawet maja tam swój "kirke".
          • Gość: Sencha Re: Punta Del Rey IP: *.kapsch.co.at / *.kapsch.com.pl 12.02.04, 17:29
            u mnie po sąsiedzku do Punta Del Rey tez przeważali Anglicy i Niemcy, było
            trochę Francuzów. Średnia wieku nie zachęcała do socjalizacji. Natomiast
            Skandynawów było zatrzęsienie na południu. W rejonie Costa Adeje, Los
            Christianos, Playa. Niektore hotele byly wrecz zdominowane przez te nację.
            Jednak faktycznie zatrzymywali sie, tudziez byli widziani przeze mnie, przy
            hotelach wyższej klasy.
            • Gość: magda Re: Punta Del Rey IP: *.net.pl 02.03.04, 18:41
              Miałabym prosbe o rade. Chce za kilka dni leciec na Teneryfe
              i nie wiem co wybrac

czy Green Park - Golf del Sur czy hotel Punta Del Rey.

Niestety nci inego nie moge wybrac, bo tylko tam ma znizki.

Czy naprawde tak zimno jest w okolicach Punta Del Rey?

Jaka była różnica temperatury jak byles tam
              miedze np Golf del Sur czy Playa de las Americas?

Teraz odnośnie wieczornej rozrywki. Jak wyglada sprawa, zabaw wokól Punta Del
              Rey?
              Czy raczej nic tam sie nie dzieje?

Teraz odnośnie samochodu. Czy w nocy auto trzyma sie pod hotelem czy w tej
              firmie?

To tyle prosiłabym o odpowiedź.
              Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka