Dodaj do ulubionych

PORTUGALIA - jak i gdzie

IP: 195.217.253.* 15.04.03, 15:22
Prosze, poradzcie mi w jaki sposob znalezc tani samolot do portugalii i co
wazniejsze - jakie miejsce tam wybrac na 2-tygodniowe wyjazd. Moze byc tylko
nad morzem choc od gor nie stronimy i pozwiedzac fajne miejsca tez lubimy.
Najlepiej jesli znalibyscie tez ceny... wszystkiego co potrzebne w czasie
wakacji. Bede wdzieczna za wszelkie informacje. Pozdrawiam.

ps. aha interesuj mnie druga polowa sierpnia jesli to wczyms pomoze
Obserwuj wątek
    • jita Re: PORTUGALIA - jak i gdzie 17.04.03, 13:14
      Spróbuj zajrzeć na nasze-podroze.republika.pl
      W tamtym roku zwiedziliśmy Portugalię i Hiszpanię - są opisy, przykładowe ceny
      i zdjęcia. Może wybierzesz miejsce, które Ci się spodoba.
      Pozdrawiam,
      Justyna

• Gość: mirekk Re: PORTUGALIA - jak i gdzie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.03, 23:35
      co do samolotu to nie wiem - jechalem pociągiem :)) ale co do atrakcji w
      Portugalii to warto odwiedzic Porto (wybrzeże Atlantyku!!!, stare miasto nad
      rzeką, winiarnie), Coimbrę (starowka i uniwerek oraz ogród botaniczny), Lizbonę
      (koniecznie przejażdżka STARYM tramwajem 18, w obie strony) i Sintrę. MOzna też
      zatrzymać się w jednej z wielu miejscowości "plażowych" między Porto a Coimbrą.
    • Gość: mirekk Re: PORTUGALIA - jak i gdzie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.03, 23:37
      co do samolotu to nie wiem - jechalem pociągiem :)) ale co do atrakcji w
      Portugalii to warto odwiedzic Porto (wybrzeże Atlantyku!!!, stare miasto nad
      rzeką, winiarnie), Coimbrę (starowka i uniwerek oraz ogród botaniczny), Lizbonę
      (koniecznie przejażdżka STARYM tramwajem 18, w obie strony) i Sintrę. MOzna też
      zatrzymać się w jednej z wielu miejscowości "plażowych" między Porto a
      Coimbrą. Ceny raczej wysokie, choć na supermarketowym żarciu i nocując na
      kempingach da sie wyzyc za calkiem rozsądne pieniądze. Dobre winko (polecam
      Vinho Verde), owoce morza i egzotyczne. Angielski kumają:)
    • Gość: bah7 Re: PORTUGALIA - jak i gdzie... IP: 195.117.159.* 21.05.03, 14:29
      Witaj Ak !

Portugalia leży w Hiszpanii... Fajny ten nasz Admin... :)))

Zapewne zajrzałaś już na mój wątek o "Najpiękniejszych miejscach...", gdzie
      parę miejsc ciekawych na trasie do P wymienić śmiałem...

bah7

P.S. : Masz taki tajemniczy nick... :D
    • Gość: ak Re: PORTUGALIA - jak i gdzie IP: 195.217.253.* 26.05.03, 12:45
      wielkie dzieki za porady. jak wszystko pojdzie dobrze to skorzystam oczywiscie.

a co do tematu formum... nie ma tu takiego o portugalii... a do hiszpanii z
      tamtad najblizej :)

do bah7 - nie. jeszcze nie tam nie zajrzalam ale z wielka checia i ciekawoscia
      zaraz to zrobie

pozdrawiam wszystkich

agnieszka
      • Gość: bah7 Re: PORTUGALIA - może Ci się przyda... IP: 213.192.80.* 26.05.03, 13:56
        Witaj Agnieszko !

Znalazłaś ?
        Albo tu (+ następne posty) :
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=5725055

No tak, do P planuję jechać przez E... ;)))

Pozdrawiam

bah7
        • Gość: ak. Re: PORTUGALIA - może Ci się przyda... IP: 195.217.253.* 28.05.03, 13:56
          znalazlam i poczytalam sobie, ten link ktory podales, hmm bardzo zachecajacy do
          wyprawy na daleki zachod europy, nie powiem...
          dzieki wielkie wszystko na pewno sie przyda!

agnieszka
          • Gość: bah7 Re: PORTUGALIA - jeśli Ci się przyda... :) IP: ProteriansZgNet:* 29.05.03, 18:59
            Agnieszko !

Miło mi... :D

A mnie się przydadzą Twoje wrażenia po powrocie i... opinie nt. "mojej"
            wirtualnej trasy po Portugalii... :)))

Wspaniałej wyprawy !

bah7
    • Gość: BS Re: PORTUGALIA - jak i gdzie IP: *.telepac.pt 04.06.03, 13:22
      Polecam takze poludniowy zachod Portugalii,wybrzeze Alentejo- " Costa
      Vincentina" bardzo interesujace i nie tak zatloczone jak Algarve -poludnie.
      Dobre jedzenie e dobra pogoda.
      Trzeba tez koniecznie odwiedzic Evora- uwaga-(bardzo cieple miasto).
      Najlepiej wybrac jakos kankretna czesc Portugalii to moze bede mogle cos
      doradzic.

BS
    • Gość: ak Re: PORTUGALIA - jak i gdzie IP: 195.217.253.* 04.06.03, 19:37
      BARDZO WAM WSZYSTKIM DZIEKUJE Za ODPowiedzi i podpowiedzi!!!

Jesli moj wyjazd dojdzie do skutku ( bo wlasnie wisi nad nim wieeelki znak
      zapytania :( ) to na pewno skorzystam z tego co mi tu napisaliscie. dziekuje i
      pozdrawiam

agnieszka

• Gość: anka Re: PORTUGALIA - jak i gdzie IP: 195.136.95.* 11.07.03, 12:41
        a co powiecie o np Monte Gordo czy innych miejscowosciach nadmorskich
        położonych blisko granicy w Hiszpanią?
    • beatalizbona Re: PORTUGALIA - jak i gdzie 11.07.03, 20:53
      Jesli chodzi o tani lot do Portugalii to bez watpienia tylko z LTUR- to
      niemieckie biuro podrozy , specjalizujce sie w last minute. (Mozna dostac bilet
      nawet 3 tyg przed terminem, wiec nie ma problemu). Plusem jest to,ze maja filie
      w Szczecinie, gdzie ceny sa identyczne jak niemieckie- nie biora prowizji. Ich
      telefon, o ile sie nie zmienil to 4885795 (nie znam kierunkowego do Szczecina)
      Ceny mozna sprawdzac na www.ltur.de- niestety po niemiecku. Znjdziecie tam tez
      link do biura polskiego- niestety nie umieszczaja tam wszystkich dostepnych
      ofert- trzeba dzwonic. A ceny maja fantastyczne. Lot z Berlina do Faro i z
      powrotem okolo 110-125e!!!
      Co polecam w Portugalii??? Napewno nie Algarve, bo choc pikne to strasznie
      zatloczone. A walka o miejsce na polozenie recznika na plazy i
      restauracyjne "niemieckie" ceny moga zepsuc kazdy urlop. Polecam tani przelot
      do Faro, pozniej ekspresowy, klimatyzowany autobus do Lizbony- za 10e bilet. Po
      4h podrozy z pieknymi widokami, bedziecie w zapierajacej dech w piersiach
      Lizbonie. Zwiedzicie miasto, posluchace prawdziwego Fado na uliczkach Alfamy,
      zwiedzicie Expo i oceanarium(2 co do wielkosci w Europie)...i zaczniecie
      zwiedzac okolice. A jest naprawde co...Sintra (pelna mrocznych sekretow;
      Polanski krecil tu czesc filmu "9wrota"), Cabo de Roca (najbardziej wysuniety
      skrawek ladu europejskiego- daja certyfikaty:))Cascais, Costa da Caparica,
      Nazare, Òbidos i jego laguna (prawie Karaiby:))....mozna tez wyskoczyc na jeden
      dzien np. do Fatimy. A w powrotna strone zatrzymac sie na 2 dni w Algarve- tak
      by moc powiedziec,ze sie tam tez bylo:)
      Jresli ktos lubi taki rodzaj wypoczynku...i chce zobaczyc duzo, nie wydajac
      przy tym wszystkich pieniedzy- polecam! Moge tez pomoc wynajac pokoj za
      przystepna "polska" cene. Oprocz noclegu...wchodzi w gre takze portugalska
      kuchnia,,,mniam, mniam.
      Pozdrawiam i zapraszam do Portugalii.
      Ja tu mieszkam juz przeszlo rok...i ciagle mi malo:))))))))
      Beata
      • juan5 Re: PORTUGALIA - jak i gdzie 17.07.03, 11:10
        prawdopodobnie zrealizuję mój plan i pod koniec września ew. na początku
        października wyskoczę na kilka dni do Lizbony. W związku z powyższym zaczynam
        zbierać informacje - i tu, zgodnie z Twoją sugestią, mam pytanie: jakie są
        mniej więcej ceny hoteli i kwater prywatnych oraz wynajmu samochodu. Chętnie
        skorzystałbym z Twojej pomocy i doświadczeń. Wybieram się na jakieś 4-5 dni i
        opis tego co warto zobaczyć w okolicach Lizbony bardzo mnie zainteresował.
        Pozdrawiam
        Juan
        • beatalizbona Re: PORTUGALIA - jak i gdzie 17.07.03, 14:23
          Jesli chodzi o noclegi w Lizbonie to z tego co sie orientuje to najtaniej mozna
          znalezc hotel w granicach 65e. Ale to wcale nie latwe. O prywatnych kwaterach w
          samej Lizbonie nie wiele mi wiadomo, wiec niestety- nie jestem zbyt pomocna w
          tej kwestii.
          Moge jednak zaproponowac wynajecie pokoju w cenie 30e za noc, z pyszniutkim
          sniadankiem:) Mieszkam w dzielnicy Quinta Grande- na jednym z najwyszych wzgorz
          Lizbony, na 18-ostatnim pietrze. Widok na cale miasto:)
          A wynajem samochodu? Sprobuj sprawdzic na www.sapo.pt lub www.clix.pt
          Pozdrawiam-Beata
          • juan5 Re: PORTUGALIA - jak i gdzie 21.07.03, 11:11
            Witam ponownie - propozycja całkiem interesująca - serdeczne dzięki. W miarę
            jak sprawa wyjazdu zacznie nabierać realnych kształtów będę się kontaktował -
            jest trochę czasu, bo jak pisałem, wyjeżdżałbym koniec września/początek
            października. A jaka jest wówczas pogoda w Portugalii??
            Pozdrawiam i będziemy w kontakcie.
            Juan
    • Gość: mo Re: PORTUGALIA - jak i gdzie IP: 212.244.69.* 21.07.03, 13:10
      Własnie wrociłam z Portugalii. BYlam w Lizbonie, Porto i dwoch miejscowosciach
      nad oceaname: Praia de Mira i Penische. jesli masz jakies pytania, pisz:
      mbmm@go2.pl
      • Gość: mattiej Re: PORTUGALIA - jak i gdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.03, 10:36
        To prawda bardzo piekny kraj. Z polski mozna poleciec czarterami, jeden nalezy
        do orbisu a drugi do WEA. Zawsze mozna zrobic sobie rezerwacje na portugalskiej
        stronie turystycznej na loty łączone np. przez Milan Amsterdam Bruksele lub
        Monachium. Co warto obejrzec chyba prawie wszystko. jezeli lubisz cieplo, i
        leniuchowanie na plazy to najlepsze jest Algarve, z miejscowosciami takimi jak
        Albuferia, Quarteira, Vale do Lobo. Warto tez obajrzec tzw. Koniec świata.
        Piekna jest rowniez Lisbona, ( nie ma to jak zycie nocne, liczne knajpki i
        wspaniała atmosfera), Porto ze swoimi winnicami, oraz wiele innych pieknych
        miast. Wiem co mowie mieszkalam tam rok czasu i zakochalam sie w tym kraju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka