Gość: Pawlo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.09, 19:50 Wybieram się w 2009 roku w sierpniu do Hiszpanii-Costa Brava samochodem. Może ktoś pomóc jaką drogę wybrać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bogdan1 Re: Samochodem do Hiszpanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.09, 19:43 Sporo już na ten temat pisano. Koszty orientacyjne łatwo policzyć, np za pomocą viamichelin. Chyba, że chodzi o jakieś bardziej sprecyzowane informacje np. co warto zobaczyć po drodze. Pytanie jest zbyt ogólne, konkretnie o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
xulu Re: Samochodem do Hiszpanii 23.03.09, 22:30 ...gdzie przekraczasz granice w polsce ? jakie masz środki na podroż, same autostrady....czy chcesz oszczędzać we Francji Odpowiedz Link Zgłoś
czuszkaa Re: Samochodem do Hiszpanii 24.03.09, 11:03 my jedziemy w czerwcu, chcemy jechac, zahaczjąc po drodze o paryz, moz enie po drodze ale dzieciaki chca do disneylandu. wracajac planujemy postoj na granicy szwajcarii i niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
xulu Re: Samochodem do Hiszpanii 24.03.09, 11:26 Ja osobiście odradzam podroż powrotną przez Szwajcarię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Samochodem do Hiszpanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 15:10 A ja śmiało mogę polecić trasę przez Szwajcarię Odpowiedz Link Zgłoś
januszdrap Re: Samochodem do Hiszpanii 08.04.09, 20:37 którego sierpnia wyjeżdżasz i z jakiego miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Samochodem do Hiszpanii IP: *.serv-net.pl 08.04.09, 23:41 Jadąc kiedyś z Hiszpanii przez Francję nadłożyliśmy trochę drogi z Doliny Rodanu pojechaliśmy przez Ardeche.Piękne okolice,trasa bardzo widokowa,zwiedzanie ślicznej wioski Balazauc.Innym razem w okolicy Nimes zjechaliśmy do Uzes,potem nad rzekę Gard gdzie jest piękny rzymski akwedukt.I ponad tysiącletnie drzewa oliwne.Naprawdę warto nieraz zjechać z utartego szlaku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredzio Re: Samochodem do Hiszpanii IP: *.zwm.osi.pl 11.04.09, 15:10 Jedna z mioch wypraw na Zachód: "...Plan przewidywał szybki tranzyt przez Niemcy i Francję, do Perpignan, a potem przez Barcelonę (...)i z powrotem na ukos przez Francję. Potem doszliśmy do wniosku, że traktowanie Francji, jako kraju tranzytowego jest nonsensem i że trzeba jednak coś po drodze zwiedzić np. Albi, Carcasonne, Narbonę, Clermont-Ferrand (przez który przejeżdżaliśmy kilkakrotnie, a nawet zatrzymywaliśmy się w Gerzat, ale bez zwiedzania miasta), potem Andorę i wschodnie Pireneje. Gdy już to ustaliliśmy, planowa trasa wyglądała tak: Gliwice -Zgorzelec –Sochaux (żeby nie znowu Miluza)- St.Etienne -Albi -Perpignan -Barcelona (... -Madryt -Lizbona i przez Portugalię do domu ...) " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan1 Re: Samochodem do Hiszpanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 17:58 Jeśli Szwajcaria ma służyć jako kraj tranzytowy, to odradzam. Powód, brak opłat autostradowych "od bramki do bramki". Trzeba wykupić plakietkę za cały rok. To niestety jak na jeden przejazd trochę kosztowne . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Samochodem do Hiszpanii IP: *.serv-net.pl 11.04.09, 18:44 My oczywiście też byliśmy w Andorze,w Carcassone a takze w Besiers i Narbonne.Ale to było przy innej okazji.Zwiedzaliśmy nawet Besanson,bo tam byliśmy na kempingu.Nigdy jednak nie było czasu by zwiedzić Lyon.A podobno warto. Jeszcze raz pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredzio Re: Samochodem do Hiszpanii IP: *.zwm.osi.pl 12.04.09, 12:18 Może być o Lionie AD 2002: ("...kawałek nudnej drogi (słoneczniki i kukurydza) i już Lyon. Wśród gęstego, ale jak zwykle sprawnego i uporządkowanego ruchu samochodowego wjeżdżamy do podziemnego parkingu.... Miasto ogromne, bogate i ruchliwe, duże strefy dla pieszych, w nich rozliczne ogródki restauracyjne, a jak wszystkie chyba miasta we Francji- wielopoziomowe: wysoko w górze góruje bazylika - jakże by inaczej- Notre Dame, tym razem o wyraźnie przypominających bizantyjskie kształtach, choć bez kopuł.... Potem stromymi, starymi uliczkami wspinaczka do rzymskich zabytków - dużego teatru z półkolistą widownią i wspaniałym, rozległym widokiem na miasto i potem drugi mniejszy odeon, jeszcze wyżej ta katedra Notre Dame, w środku także przesadnie zdobna, czyste Bizancjum, ale w sumie to wyrób XIX wieku. Znowu włóczęga po uliczkach starego miasta. Oglądamy gotycki kościół St. Jean, zamknięty - bo przerwa obiadowa, znowu wędrówka i powracamy do niego, oglądamy wnętrze w tym średniowieczny zegar, wskazujący nie tylko godziny i minuty, ale też znaki zodiaku, miesiące i wszystkie święta kościelne aż do 2016 r., nachodzi mnie pytanie, co ma być potem? O 15.00 ruchome figurki zegara odgrywają scenę zwiastowania, w sumie jest to dość zabawne, szczególnie gołąb - Duch święty , który wypada sufitu i śpiesznie znika, jakby uciekał w panice, bo zniósł jajko lub zrobił coś jeszcze gorszego. Znowu chodzimy po ulicach, oglądamy m.in. dziwaczną modernistyczną operę (1993) o wyglądzie oszklonego hangaru-hali targowej z klasycystycznym frontonem..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Samochodem do Hiszpanii IP: *.serv-net.pl 13.04.09, 21:06 Pięknie opisany ten Lyon.Załuję że nie zwiedzałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredzio Re: Samochodem do Hiszpanii IP: *.zwm.osi.pl 15.04.09, 14:57 Byłem w Francji kilkanaście razy, ostatnio zawsze z zamiarem "dokończenia" tego kraju - i zrezygnowałem - rzecz jest nie zrealizowania, ale próbować można i trzeba, następnym razem zawadż o Lyon. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Samochodem do Hiszpanii IP: *.serv-net.pl 17.04.09, 22:37 Pięknie to napisałeś.I wezmę twoje rady do serca.I teraz jeśli nadarzy się sposobność to na pewno nie ominiemy Lyonu.A Lyon ma historię o 500 lat dłuższą niż Paryż.Podrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
treborrr Też się wybieram do Hiszpanii - taką trasą: 20.04.09, 21:57 Tak sobie wymyśliliśmy, choć nie wiem, czy nie za długa trasa. Pod koniec lipca - ja, żonka i dwie córki naszym minivanem. Noclegi zarezerwowane w Pradze i nad jeziorem Como (i dopiero potem w Nerja 5 nocy), a między Como a celem zdajemy się na żywioł (choć się waham). Link do mapy google wklejam poniżej: http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Warszawa&daddr=Praga+to:Lindau+to:Menaggio+to:Antibes+to:Grasse,+Alpes-Maritimes,+Prowansja-Alpy-Lazurowe+Wybrze%C5%BCe,+Francja+to:Saint-Tropez+to:Barcares+to:Barcelona+to:Valencia+to:Cartagena+to:Nerja&geocode=%3B%3B%3B%3B%3BFTstmgIdG6VpAA%3B%3B%3B%3B%3B%3B&hl=pl&mra=ls&dirflg=ht&sll=46.002685,9.236755&sspn=0.642944,1.235962&ie=UTF8&z=5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Też się wybieram do Hiszpanii - taką trasą: IP: *.serv-net.pl 24.04.09, 00:32 No to jest bardzo ambitna trasa i życzę powodzenia.Ja przejechałem już całą Europę od Stambułu do Lizbony i nic nie jest wstanie mnie zaskoczyć.Nie można tylko wszystkiego planować po drodze.Czasami zatrzymujemy się po prostu tam gdzie popadnie,może być kemping a czasami na dziko. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
justek18 Re: Też się wybieram do Hiszpanii - taką trasą: 13.07.09, 17:52 a dokładnie kiedy i z jakiego miasta jedziecie? My wyjeżdżamy 25- go z Piaseczna., Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pimo Re: Też się wybieram do Hiszpanii - taką trasą: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.09, 20:48 Że tak się podłączę. Planujemy wyjazd 28 lub 29 sierpnia z Wrocławia. Jedziemy do miejscowości Gandia (około 440km na południe od Barcelony). Ciekawy jestem czy mam mieć jakieś obawy przed trzymaniem auta pod chmurką na ulicy ??? Może znaleźć jakiś strzeżony parking ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Też się wybieram do Hiszpanii - taką trasą: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.09, 17:17 Byliście w tej Hiszpanii,napiszcie coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek k-ce Re: Też się wybieram do Hiszpanii - taką trasą: IP: 213.227.108.* 27.07.09, 01:12 K-ce, autobana Wrocek, Niemcowo i wieczorkiem po stronie Francji hotel "formula 1" polecam. Aby Francje przebyc bez placenia nadmiernego za a-strady, polecam droge z Mulhouse na Bensancon i A39 na Lyon - Saint Etienne. Stad jest rewelacyjna i wcale nie wąska droga, gdzie dalej za darmo jedziesz 130/h prze Le Puy en Velay, Mende, Millau super drogą do Beziers, Perpignan, na AP-7 w Hiszpanii. Jechalem, polecil mi facet który jezdził tamtędy wiele razy zawodowo. TANIO, SZYBKO, bez korków (no, może Lyon), naprawdę polecam!!!! dużo stacji LPG :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endi Re: Też się wybieram do Hiszpanii - taką trasą: IP: 89.108.216.* 27.07.09, 11:29 Lutek..,a kiedy jedziesz? ja również wybieram się na wojaże po Francji, i Hiszpanii.Wyjazd planuję na koniec tego tygodnia.Planów mam,że głowa boli.A może ktoś jeszcze? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_k Re: Też się wybieram do Hiszpanii - taką trasą: 28.07.09, 13:28 Też jedziemy samochodem, wyjazd 5.08, w planach oprócz Hiszpanii Francja (Langwedocja, Prowansja i Lourdes). Francję zwiedzaliśmy już 2 razy, m.in. Paryż, część połnocno - wschodnią i Lazurowe Wybrzeże, Hiszpania będzie pierwszy raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Też się wybieram do Hiszpanii - taką trasą: IP: *.oswiecim.vectranet.pl 08.06.10, 21:55 Witam, dziękuje za polecenie trasy, wklepałem ją w google i wyszło takie coś, proszę zerknij i nanieś poprawki jesli niektóre drogi pomyliłem. Dziękuje serdecznie za pomoc. PS. ile za winietki placisz do 3.5t ? jadąc tą trasa? http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=o%C5%9Bwi%C4%99cim&daddr=wroc%C5%82aw+to:Mulhouse+to:Besancon+to:Lyon+-+Saint+Etienne+to:Le+Puy+en+Velay+to:Mende+to:Millau+to:Beziers+to:Perpignan&hl=pl&geocode=Fd52-wIdMh4lASkxTDhP4JQWRzG9bpcxIWscHg%3BFS3YCwMdyvwDASm_irXUwukPRzH14AXCrlYJtw%3BFXSZ2AIdBf9vAClrlIgdbJuRRzFgMzmauV8KBA%3B%3BFTlCugId5KdJACnrrxoRq-v0RzEu4xfr4-DntA%3BFd5PrwIdwUg7ACkpyKBBQPr1RzFw-ufLrzwJBA%3BFXVKpwIdHGI1AClbKfBRLWyzEjGQomkWIYgHBA%3BFf7noAIdNAQvACmt914WGEuyEjE-_DSlZILJFw%3BFT1XlQIdmBkxACn_CNhHbA6xEjEQzWoWIYgHBA%3BFQaTiwIdRiksACn9iP2ATm6wEjFP3fIgZTCDHA&mra=ls&sll=48.429201,9.140625&sspn=6.488034,19.753418&ie=UTF8&ll=47.154237,5.710144&spn=0.415571,1.234589&z=10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an Re: Samochodem do Hiszpanii IP: *.Red-81-44-148.dynamicIP.rima-tde.net 13.07.09, 21:43 mój maz przyjechał do mnie do lloret w ezsły piątek ale nie jechał do hiszpanii samochodem pierwszy raz, myśle ze ok 10 i po latach prób z okolicy warszawy poleca poznan, swiecko, na berlin 9chyba 12 i 10 ) a potem 9 na lipsk, norynberga, odbijamy na heiborn czy cos takiego :) a potem już 5 wzdłuz granicy jak najdluzej po niemieckiej stronie bo za friko a potem mulhouse (sorki za pisownię bo z pamięci) i to chyba po francuskiej stronie jest 35. potem lion (ale drogo), on pojechał nie autostardami ale dobrymi drogami na clermont ferrand i na południe płatną do narbonne. to jest ponadto bardzo ładna widokowa trasa, masyw centralny, wygasłe wulkany te sprawy, no i wiadukt w mileau (milo)n 7,70 euro ale warto ciary. no a potem to wiadomo bcn czy co tam . mówi ze wydał 30 E na wszystkie autostrady, wariant przez lion + 40 E. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaryt Re: Samochodem do Hiszpanii IP: 195.94.207.* 22.07.09, 11:13 Pytanie do an. Możesz dokładniej napisać z jakich dróg Twój mąż korzystał jadąc do Clermont-ferrand? Kiedy zjechał z autostrad po przejechaniu Mulhouse? Podoba mi się pomysł przejechania przez wiadukt Millau, dlatego chciałabym obrać taką samą drogę ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agusia3107 Re: Samochodem do Hiszpanii 28.07.09, 20:17 My tez z mzem wybieramy sie koncem sierpnia do Hiszpani. Dokladnie na wybrzeze Costa Dorada, moze ktos mi w przyblizeniu okreslic koszty opłat autostrad we francji i hiszpani? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaryt Re: Samochodem do Hiszpanii IP: 195.94.207.* 31.07.09, 13:19 Polecam stronę z aktualnymi opłatami za autostrady www.theaa.com/allaboutcars/overseas/european_tolls_select.jsp Odpowiedz Link Zgłoś
ap2 Re: Samochodem do Hiszpanii 10.08.09, 14:21 Cześć! My wybieramy się 22 sierpnia do Hiszpanii - konkretnie Moraira (70 km od Alicante). Jedziemy pierwszy raz samochodem w tą część Europy i liczymy na przygody i trochę szczęścia... Pierwszy nocleg planujemy już w Niemczech (mamy tam rodzinę), potem wymyśliłam sobie gdzieś blisko Lyonu, ale nie mam nic konkretnego.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jura Re: Samochodem do Hiszpanii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.09, 20:59 jeżdzę tą trasą od trzech lat i chwalę sobie bardzo ,od mulhose jadę płatną i zjężdzam koło chalo su saone potem nationalką przez vichy i od clermond piekną pustą i bezpłatną prawie do wybrzeża płacę tylko za wiadukt ,raz chciałem ominąć bezpłatną ale to masakra pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaryt Re: Samochodem do Hiszpanii IP: *.aster.pl 19.08.09, 21:05 prośba o podanie numerów dróg koło chalon sur saone, nationalki przez vichy i clermont ferrand, z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elpis Re: Samochodem do Hiszpanii IP: *.igloonet.pl 21.08.09, 09:48 A czy ktoś nie ma wolnych miejsc w samochodzie do Hiszpanii? Poszukujemy transportu na wymianę studencką w połowie września (2 osoby) Za pomoc dziękujemy :) Odpowiedz Link Zgłoś