Dodaj do ulubionych

Przez Warszawe

02.10.10, 17:31
Hej

Czy Kotos zalatwial Przez Warszawe
Chodzi mi o czas oczekiwania juz po zrobieniu badan lekarskich.
Po wyslaniu do Warszawy bardzo szybko bez wezwania na interview poproszono nas o zrobienie badan lekarskich.
My zrobilismy w polowie kwietnia 2010 i teraz czekamy na to aby wyslac paszporty po
wbicie wiz emigracyjnych.

Wiem ze ten watek byl juz poruszany.

Zastanawia mnie tez Processing Times , czy liczyc czas od tego kiedy otrzymali aplikacje w Sydney, czy od momentu kiedy zostalo otrzymane w Warszawie , czy od momentu kiedy Warszawa zaczela Processing.
Powiedziano nam ze przez Warszawe bedzie szybko, czekamy juz prawie 6 miesiecy od badan i cisza troche mnie to zastanawia.
Na stronie internetowej tez nic sie nie zmienia
od Marca 2010 jest Processing.

Dzieki za kazda odpowiedz.

Obserwuj wątek
    • pikorpikor Re: Przez Warszawe 03.10.10, 04:43
      W sumie miałem podobną styuację.

W tym dokumencie, który Wam przesłano powinno być napisane aby nie kontaktować się przez jakiś tam czas (zazwyczaj 2, 3 m-ce) aby niepotrzebnie nie zabierać pracownikom CIC czasu.

Po tym jak ten czas upłenie normalne, że możesz i powinineś się skontaktować - a napewno bym tak zrobił po pół roku od badań lekarskich - chyba, że mniej więcej taki jest ten processing time.

Wyślij listem poleconym zapytanie jak się sprawy mają i powinno być po dylemacie. Mi wtedy odpowiedziano i zaczął się kolejny etap.

pozdr.
      • sylwek07 mozna pisac 03.10.10, 18:06
        e-maila do nich i tez odpowiedza co sie dzieje...
        • ivonachicago Re: mozna pisac 22.10.10, 22:01
          Wlasnie tak zrobilam!
          Napisalam e-mail z zapytaniem o status mojej sprawy.
          Dostalam odpowiedz w tym samym dniu.
          Napisali ze beda gotowi zakonczyc moja sprawe na poczatku 2011roku.
          Jestem spokojna teraz o np. to ze list nie zaginie na poczcie itp.
    • ivonachicago Re: Przez Warszawe 04.10.10, 00:23
      Czesc!
      Ja wlasnie jestem w tym miejscu co ty.
      Mieszkam w Chicago i zlozylam aplikacje w Polsce. Poprosili nas o badania 9 czerwca 2010r. ,
      badania wykonalismy 23 czerwca '10. Do dzis czekamy na wezwanie o paszporty. Chcielismy przeprowadzic sie do Kanady w grudniu (moj paszport traci waznosc 24 stycznia 2011r).
      Jetsem ciekawa ile to zajmuje czasu. Prosze utrzymuj kontakt.
      • ivonachicago Re: Przez Warszawe 04.10.10, 00:47
        Cook001 Prosze daj znac jaki bedzie twoj kolejny krok.
        Zdecydowales sie napisac do ambasady czy jeszcze czekasz.
        Dzieki!!!
        Powodzenia!
        • krzychup78 Re: Przez Warszawe 05.10.10, 02:14
          polecam rade sylwka ja napisal bym maila zawsze na nastepny dzien mialem odpowiedz
          powodzenia
        • cook001 Re: Przez Warszawe 05.10.10, 02:29
          Czesc
          My wlasciwie mamy osobe w Kanadzie ktora nas reprezentuje i wszystko idzie przez jej rece
          wiec na wlasna reke nie bede sie z ambasada kontaktowal bo ona to juz robi w naszym imieniu, lecz narazie nie dostaje odpowiedzi, wiec nie chce tutej niczego zkomplikowac.

Wiem ze niektore osoby w Chicago czekaly nawet 8 lub 11 miesiecy i nie wiem czy to teraz jest regola, nam minie 6 w polowie pazdziernika wiec wedlog CIC processung times to dopiero jakies 30% zatwierdzonych aplikacji, jezeli liczyc o momentu kiedy rozpoczeto processing, mysle ze bedziemy czekac spokojnie na odpowiedz napewno cos sie wyjasni przed polowa kwietnia 2011 bo wtedy mija rok od badan i powinno sie przed ta data wjechac do Kanady. Pozdrawiam

• ivonachicago Re: Przez Warszawe 12.10.10, 06:13
            Cook001 daj znac czy sa jakies zmiany u ciebie.
            Czy odpowiedzieli z ambasady ?
            Dzieki!
      • ted3 Re: Przez Warszawe 05.10.10, 02:24
        ivonachicago napisała:

Chcielismy przeprowadzic sie do Kanady w grudniu (moj paszport traci waznosc 24 s
        > tycznia 2011r).

Czym prędzej załatwiaj nowy paszport (musi mieć co najmniej pół roku do utraty ważności w dniu kiedy będą wbijać Wam wizę)
        • ivonachicago Re: Przez Warszawe 06.10.10, 05:08
          Dzieki serdeczne!!!
          Jutro jade do ambasady zlozyc podanie o nowy paszport.
          Ja wlasnie tak myslalam tylko ktos mnie kiedys wprowadzil w blad sad
          A ty tez starasz sie o papiery do Kanady ted3 ?
          • pikorpikor Re: Przez Warszawe 06.10.10, 08:18
            Tak czy inaczej lepiej żeby Ci wbili do nowego.
            Chyba do konsulatu bo ambasada jast w Waszyngtonie.

Swoją drogą (tak tylko pytam z ciekawości) z tego co rozumiem CIC nie sprawdza czy jest się w kraju aktualnego pobytu legalnie, mimo że tego wymagają?

Ostatnio poznałem spoko znajomych, którzy przybyli z Chicago.
            Pozowdzienia. Mimo wszystko inaczej się mieszka na spokojnie - legalnie.

pozdr.
            • ivonachicago Re: Przez Warszawe 07.10.10, 00:21
              Masz racje do konsulatu smile

Dzis zlozylam wniosek o paszport (do odebrania 17 listopada), czyli nie dlugo sie czeka.
              Teraz pozostaje mi tylko czekanie.
              Dzieki serdeczne za pomoc.
              Pozostaje w kontakcie.
            • ivonachicago Re: Przez Warszawe 08.10.10, 02:50
              Odnosnie twojego pyataniasuspicious Swoją drogą (tak tylko pytam z ciekawości) z tego co rozumiem CIC nie sprawdza
              > czy jest się w kraju aktualnego pobytu legalnie, mimo że tego wymagają?

Juz dokladnie nie pamietam jak to jest, ale sprawdze.
              Wydaje mi sie, ze nie jest wymagany legalny pobyt (poniewaz nie moglibysmy zlozyc aplikacji).
              Pamietam tylko ,ze moja aplikacja zostala przeslana z Sydney do Polski poniewaz nie bylam (glowny aplikant) legalnie przez okres jednego roku w USA.
              Ja wysylajac aplikacje zaznaczylam, ze jestem tu nielegalnie.
              • pikorpikor Re: Przez Warszawe 08.10.10, 07:24
                Acha czyli wtedy po prostu przesyłają aplikację do kraju, którego jesteś obywatelem. Już chwytam. Rozsądne podejście i prawdę się pisze.

US straci trochę zaradnych ludzi smile

Nie sprawdzaj. Powodzenia wam życzę.

pozdr.
              • starypingwin Błoga niewiedzo ! 08.10.10, 23:12
                ivonachicago napisała:

> Wydaje mi sie, ze nie jest wymagany legalny pobyt (poniewaz nie moglibysmy zloz
                > yc aplikacji).

Legalny pobyt jest jak najbardziej wymagany ale nie jest to rownoznaczne z aktualnym statusem imigracyjnym . Legalny pobyt w Ameryce oznacza czy dana osoba wjechala tam legalnie czy przeszla przez zielona granice . Wg. wymagan CIC do aplikowania o pobyt staly w Kanadzie nie sa wazne rodzaje wiz i daty ich waznosci .

• pikorpikor Re: Błoga niewiedzo ! 09.10.10, 01:54
                  Acha. No widzisz to ciekawe choć mnie nie zdziwiło bo wiem (o US, sam też byłem w Chicago parę miesięcy), że zupełnie inaczej traktowane są przyłapane osoby, które przeszły nielegalnie przez granice a zupełnie inny status maja osoby przedłużające pobyt.

Nawet w domu gdzie wynajmowałem pokój był gość, którego wypuścili z więzienia dla nielegalnych gdzie trafił za domniemaną nielegalną próbę wyrobienia sobie SSN (wyciągnęli go z kolejki jak już stał po odbiór - ktoś go podkablowałsmile. Wybronił się i go wypuścili mimo, że miał już znacznie przedełużony pobyt. Nie deportowali...

pozdr.
                • ivonachicago Re: Błoga niewiedzo ! 09.10.10, 14:43
                  Masz racje ,ze to tak jest. Ja zlozylam papiery 1.5 roku temu i juz nie pamietam. Zczelam przygotowywac 2 lata temu.
                  Dlatego chcialam to sprawdzic.
                  Dzieki!
          • ted3 Re: Przez Warszawe 07.10.10, 04:17
            ivonachicago napisała:

> Dzieki serdeczne!!!
            > Jutro jade do ambasady zlozyc podanie o nowy paszport.
            > Ja wlasnie tak myslalam tylko ktos mnie kiedys wprowadzil w blad sad
            > A ty tez starasz sie o papiery do Kanady ted3 ?

Ja już to mam za sobą, ale z ważnością paszportu to pewna i aktualna informacja.
    • sylwek07 paszporty biometryczne od 1 stycznia 2011 07.10.10, 19:27
      www.mswia.gov.pl/wai/pl/2/6449/Od_1_stycznia_2009_r_bezwizowy_wjazd_obywateli_polskich_do_Kanady_tylko_na_podst.html
    • ivonachicago Re: Przez Warszawe 29.11.10, 21:23
      Hej!!!!!!!
      czy ktos zaglada na to forum jeszcze????????????????????
      ludzie piszcie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      cook001 odezwij sie czy twoja sprawa ruszyla !!!!!!!!!!!!!!!!!
      pozdrawiam !!!!!!!!!!!!!!!!
      • pikorpikor Re: Przez Warszawe 30.11.10, 06:37
        "You are in bear country" - zima przyszła - ludzie też zapadajom w sna zimowego wink

pozdr.
        • ivonachicago Re: Przez Warszawe 04.12.10, 01:54
          Yep!!!!!!!!!!!!!!
          True! smile
      • darek.zegarek Re: Przez Warszawe 08.12.10, 05:56
        Ivona,

Ja bylem na badniach 6 sierpnia (Badania odebrane w Ottawie 19 sierpnia), ciagle czekam. Dzwonilem do Ambasady w Wawie, powiedziano mi ze moj wniosek jest w kolejce, dostane odpowiedz na poczatku 2011, ze powininem napisac email, albo wyslac list jak chce jakies bardziej dokladne informacje. Ale nie moge wyslac osobiscie bo moja sprawa zajmuje sie adwokat z Kanady. Ona poradzila poczekac conajmniej 4 miesiace, mam nadzieje ze cos teraz wysle.
        Status online:

We received your application for permanent residence on October 26, 2009.
        We reviewed your application and sent you a letter on January 6, 2010.
        We transferred your application to the Warsaw office on January 14, 2010. The Warsaw office may contact you.
        Your application was reviewed and we started processing on May 6, 2010.
        A Ty w jakie strony sie wybierasz? Kiedy planujesz wyjazd?

Pozdrawiam,

Darek
        • darek.zegarek Re: Przez Warszawe 16.01.11, 21:54
          6 go stycznia dostalem fax z Ambasady w Warszawie, mam wysylac paszport do wklejenia visy i przyjechac do Kanday do 5 sierpnia.

W koncu!!!!!!

D.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka