11.02.07, 16:54
Szlag by ich trafil. Kanadole takie zawsze byly dumne ze tak duzo po swiecie
podrozuja a teraz jak sie okazalo ze nie ma wjazdu do USA bez paszportu
dopiero rzucili sie po paszporty. Kolejka na dwa miesiace.
Wyglada na to ze ten swiat to bylo USA.
Kolejny mit pada.
Obserwuj wątek
    • robinhood101 Re: Paszport 12.02.07, 03:49
      Przepisy od zawsze mowily, ze Kanadyjczycy musza posiadac paszport aby wjechac
      do USA. Caly widz polega na tym, ze nie przestrzegano tego przepisu i zarowno
      Amerykanie do Kanady jak i Kanadyjczycy do USA jezdzili z Driving Licence only
      i tyle. Teraz zaczeli patrzec na wszystko powaznie, przepisy sie nie
      zmienily .... tylko czasy i ludzie.
      • za_morzem Re: Paszport 12.02.07, 06:53
        hmm...
        tu bym sie niezgodzil....
        tradycyjnie procentowo kanadyjczycy zawsze mieli wiecej paszportow niz amerykanie.
        (hehe, wiem ze uwielbiasz porownywanie kanady z usa ale chyba do tego piles)
        jesli jezdzili by tylko do usa to by tej dysproporcji nie bylo bo niby dlaczego
        i po co?
        wiec wniosek jest taki ze jezdzili z tymi paszportami gdzie indziej.
        a ze do usa jezdza kanadyjczycy tez czesto wiec ci ktorzy nie jezdzili nigdzie
        tylko na poludnie rzucili sie do biur paszportowych.
        • ertes Re: Paszport 12.02.07, 07:44
          Znowu nasluchales sie propagandy. Roznica byla 10% lata temu czyli praktycznie
          zadna.
          Ale nie ma to jak glupkom wsadzic troche sieczki w glowe bo wiadomo ze uwierza i
          sie lepiej poczuja. Poza tym Kanadole musza miec paszport zeby jechac na Karaiby
          a Amerykanie do niedawna nie.

Przeczytaj sobie co pisze twoj rzad na ten temat a nie co wciskaja wam do lba a
          wy w tej Kanadzie lykacie te glupoty bez zadnej krytyki:

Here is a source for the above figures, the Canada Tourism Commission research
          report 'The Potential Impact of a Western Hemisphere Travel Initiative Passport
          Requirement on Canada's Tourism Industry' (500K PDF). They conducted “household
          surveys” in Canada and the US with the results summarised in a table titled
          'Passport possession in the United States and Canada' on page 4:

2005 Survey Results United States Canada
          General population (18 years and over) 34% 41%

• bart_canada Re: Paszport 16.02.07, 20:49
            Ok, wooyek, cos sie za bardzo czepiasz tej Kanady - jak ci sie nie podoba to
            twoja rzecz, ale twoje ciagle proby dowodzenia jak to duzo lepiej jest w USA
            wygladaja raczej na proby rozpaczliwego samopotwierdzenia. Podobna sytuacja jak
            geeks, ktorzy wciaz dyskutuja nad wyzszoscia Star Trek nad Star Wars.

> Przeczytaj sobie co pisze twoj rzad na ten temat a nie co wciskaja wam do lba
            >a wy w tej Kanadzie lykacie te glupoty bez zadnej krytyki:

Ok, jako mieszkaniec USA nie wymachiwalbym tutaj lykaniem glupot z mediow bez
            zadnej krytyki. Poza enklawami obu wybrzezy, USA jest raczej doskonalym
            przykladem tepej akceptacji sieczki z telewizji. Poza PBS nie ma tam zadnej
            porzadnej publicznej stacji, w Kanadzie jest przynajmniej CBC z nieco
            ambitniejszymi, choc tendencyjnymi programami.
            • ertes Re: Paszport 17.02.07, 01:05
              > Ok, jako mieszkaniec USA nie wymachiwalbym tutaj lykaniem glupot z mediow bez

A co to ma do rzeczy? ROzmawiamy na forum kanadyjskim to raz, a dwa to rowniez
              po tej stronie lyka sie propagande. I z tymi enklawami rowniez sie myslisz.

Trzeba czytac prase kanadyjska, moze wtedy bys wiedzial ze gdyby nie hokej to
              CBC bylaby na progu bankructwa. Oznacza to w prosty sposob ze ogladalnosc tych
              "ambitniejszych" programow jest mizerna.

A co do samopotwierdzenia? Mnie wystarczy ze rzuce okiem na pogode w Kanadzie
              (poza Vancouver) i juz mam samopotwierdzenie smile

theweathernetwork.com/

A tak jest u mnie:
              www.weather.com/outlook/events/weddings/local/92660?from=hp_promolocator&lswe=92660&lwsa=Weather36HourWeddingCommand
              • bart_canada Re: Paszport 17.02.07, 05:56
                Jak mieszkasz w CA i jestes szczesliwy to gratulacje. Ja jednak w takiej
                sytuacji spedzalbym mniej czasu na necie wykazujac wyzszosc USA, a wiecej na
                plazy czy w gorach, korzystajac z lepszej pogody, but that's just me.

A co do TV: nigdzie telewizja ambitna nie zarabia pieniedzy - holocie wystarcza
                gola d..a i sport. Dlatego PBS, CBC, SVT i podobne kanaly sa utrzymywane z
                podatkow czy wrecz dotacji. Roznica taka, ze w USA nikt nie chce placic
                podatkow na TV publiczna - ich sprawa, ale nie smiesz mnie tutaj tekstami, jak
                to wlasnie Kanada jest indoktrynowana przez media.
                • ertes Re: Paszport 17.02.07, 06:15
                  Fajnie ze w to wierzysz. Jestes dobrym, bezmyslnym obywatelem a tacy sa najlepsi.
                  Ja nie musze cie "smieszyc", wystarczajaco sie osmieszasz.
                  • bart_canada Re: Paszport 20.02.07, 16:57
                    Tak ertesiku, przejrzales mnie na wylot - jestem dobrym, bezmyslnym obywatelem
                    Kanady z doktoratem, 5 jezykami i 6 cyfrowymi dochodami - ciesze sie wiec, ze
                    wzbudzam twoj zdrowy robociarski smiech jak to przystoi polskim proletariuszom.
                    Always happy to oblige.
                    • ertes Re: Paszport 20.02.07, 17:18
                      Niby co chcesz tym udowodnic?
                      Chyba to ze masz niewielkie pojecie o Kanadzie, nie wspominajac juz ze teksty
                      jakie piszesz jakos nie bardzo ida w parze z tym doktoratem.

Napisz jeszcze cos po angielsku, poczujesz sie inteligientem lub co lepsze
                      yntelygentem.
                      • ratpole Re: Paszport 21.02.07, 19:34
                        ertes napisał:

> Niby co chcesz tym udowodnic?
                        > Chyba to ze masz niewielkie pojecie o Kanadzie, nie wspominajac juz ze teksty
                        > jakie piszesz jakos nie bardzo ida w parze z tym doktoratem.
                        >
                        > Napisz jeszcze cos po angielsku, poczujesz sie inteligientem lub co lepsze
                        > yntelygentem.

Ertes, ty zalosna, robolska polacka gnido z latajaca gula, hehe
    • ma.pi Re: Paszport 12.02.07, 16:17
      ertes napisał:

> Szlag by ich trafil. Kanadole takie zawsze byly dumne ze tak duzo po swiecie
      > podrozuja a teraz jak sie okazalo ze nie ma wjazdu do USA bez paszportu
      > dopiero rzucili sie po paszporty. Kolejka na dwa miesiace.
      > Wyglada na to ze ten swiat to bylo USA.
      > Kolejny mit pada.
      >
      >

Ale o co Ci chodzi? Przeszkadza Ci, ze ktos 2 miesiace na paszport poczeka?

Mnie tam nie rusza.

Pozdr.
      • ertes Re: Paszport 12.02.07, 16:27
        Pomysl, rusz glowka, dlaczego ale to dlaczego mnie to moze przeszkadzac?
        I dlaczego MNIE moze ruszac 2 miesieczne oczekiwanie na paszport.

Wiesz, myslenie ma przyszlosc. Wiec postaraj sie i zobaczymy co wymyslisz.
    • skiela1 Re: Paszport 20.02.07, 20:20
      ertes napisał:

> Szlag by ich trafil. Kanadole takie zawsze byly dumne ze tak duzo po swiecie
      > podrozuja

Chyba na Floryde i z powrotem.
    • ertes Re: Paszport 14.03.07, 02:24
      Wczoraj dostalem.
      7 tygodni czekania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka