ik_ecc 22.07.08, 00:14 Witam, Ciekaw jestem czy ktos z Was wie jakie sa dla obywatela Kanady konsekwencje bycia zlapanym na pracy na czarno. Deportowac nie moga... Kaza po prostu zaplacic zalegle podatki? Jakas kara do tego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ik_ecc Re: a kara dla pracodawcy?? 22.07.08, 21:27 sylwek07 napisał: > o tym nie pomyslales ... Nie pytalem o pracodawce tylko o pracujacego. Jesli zatrudniasz osobe do koszenia trawy, odsniezania, sprzatania, sporadycznej opieki nad dzieckiem itp. - nie musisz byc zarejestrowany jako pracodawca, nie musisz placic za ta osobe CPP czy UI. Natomiast osoba ta (kosiarz, odsniezacz, sprzatacz czy opiekun) powinna byc jakostam self-employed jesli robi to na wieksza skale. Tak? Chodzi mi o kare dla tych osob - ktore np. zglaszaja dochod do podatku, ale nie sa zarejestrowane jako self-employed i nie placa CPP. Odpowiedz Link
dela12 Re: a kara dla pracodawcy?? 22.07.08, 22:00 Nie jestem pewna czy musisz sie rejestrowac jako self-employed, o ile dochody nie przekraczaja progu, ktory cie obliguje do odprowadzania GST oraz PST. Po co? Skoro deklarujesz dochod do podatku dochodowego. Poza tym dopiero jak znasz swoj roczny dochod, mozesz wyliczyc CPP, placisz podatek dochodowy i inne skladki po sporzadzeniu rocznego zeznania. Odpowiedz Link
ik_ecc Re: a kara dla pracodawcy?? 23.07.08, 16:45 Chodzi o tego rodzaju dochod, z ktorego osoba sie utrzymuje latami - placi czynsz, zyje, itp - wiec przekracza tenze prog. Placi podatki, ale nie CPP, z racji, powiedzmy, ignorancji. Nie wiem gdzie moge znalezc jakies prawne info na ten temat. Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: a kara dla pracodawcy?? 23.07.08, 21:53 >Nie wiem gdzie moge > znalezc jakies prawne info na ten temat. Na stronie Canada Revenue Agency? P.S. "zyczliwy" )) bo innym sie udaje Odpowiedz Link
dradam121 proste ? 24.07.08, 03:27 "ale nie CPP, z racji, powiedzmy, ignorancji" jak nie ma wplat na CPP to po prostu nie ma pensji (emerytury ) z CPP. CPP dziala jak konto oszczednosciowe, jak sie wplaca to spodziewana emerytura (pensja) rosnie, a jak nie ma wplat to ta kwota maleje, az do zera. Proste ? dradam Odpowiedz Link
monhann2 Re: proste ? 24.07.08, 14:12 To nie sa zreszta jedynie skladki na emeryture ale takze na tzw disability i survival benefits. Warto i o tym pamietac, bo nigdy nie wiadomo co nas moze spotkac. Odpowiedz Link
ik_ecc Re: proste ? 26.07.08, 19:54 dradam121 napisał: > "ale nie CPP, z racji, powiedzmy, ignorancji" > > jak nie ma wplat na CPP to po prostu nie ma pensji (emerytury ) z > CPP. > CPP dziala jak konto oszczednosciowe, jak sie wplaca to > spodziewana emerytura (pensja) rosnie, a jak nie ma wplat to ta > kwota maleje, az do zera. > > Proste ? Nie, nie takie proste, bo placenie CPP jest wlasnie obowiazkowe - to nie jest RRSP. Jesli jest sie zatrudniajacym, obowiazkowe jest rowniez placenie EI. Jesli jest sie self-employed, nie placi sie EI, ale placi sie "podwojne" CPP (zwyczajnie jest rozlozone po polowie na zatrudniajacego i pracownika). No, niewazne, mam juz odpowiedzi na swoje pytania, ale tak dodalem tutaj - bo CPP jest obowiazkowe, konsekwencje nieplacenia sa inne niz tylko brak emerytury. Odpowiedz Link
dradam121 bez przesady, radze sprawdzic 27.07.08, 02:10 ik_ecc napisała: > Nie, nie takie proste, bo placenie CPP jest wlasnie obowiazkowe - > to nie jest RRSP. A wlasnie ze nie jest. Przekonala sie o tym moja slubna,ktora wysylala pieniadze do Ottawy (wraz z wykazem na income tax/CPP ) i od niej nie chcieli wziasc CPP , bo "ona jest self-employed" . Dopiero zrobilismy tak, ze wplacal jej pracodawca (zreszta korporacja,ktorej jest managerem) i dopiero to pomoglo, ze od niej wzieto wplate na CPP. > > Jesli jest sie zatrudniajacym, > obowiazkowe jest rowniez placenie EI. Jest. Ale tak naprawde placi to pracownik, he he... > Jesli jest sie self-employed, nie placi sie EI, ale placi > sie "podwojne" CPP (zwyczajnie jest rozlozone po polowie na > zatrudniajacego i pracownika). ??? Jestesmy od wielu lat self-employed i nigdy sie z taka sytuacja nie zetknelismy. I jestesmy sami sobie pracodawcami (no i wlascicielami). > > No, niewazne, mam juz odpowiedzi na swoje pytania, > ale tak dodalem > tutaj - bo CPP jest obowiazkowe, konsekwencje nieplacenia sa inne > niz tylko brak emerytury. > Nie jest to cala prawda, patrz powyzej.Jak sie jest na "managerial fee", to nie chca wziasc wplat na CPP. Radze przez co najmniej 10 lat pomeczyc sie z Taxation Canada jako pracodawca i tylez jako pracownik to sie zobaczy jak to to wyglada naprawde. Nie mowiac juz o rozkoszach placenia "corporate tax". Pozdrawiam dradam Odpowiedz Link
ik_ecc Re: bez przesady, radze sprawdzic 27.07.08, 21:51 dradam121 napisał: > Radze przez co najmniej 10 lat pomeczyc sie z Taxation Canada jako > pracodawca i > tylez jako pracownik to sie zobaczy jak to to wyglada naprawde. Gdybym tyle lat sie meczyl, to bym nie zadawal tutaj pytan. Wiecej pytan tu jednak zadawac nie bede, bo w odpowiedzi dostaje wylacznie protekcjonalne sformulowane spekulacje. Niestety ogladam jak to wyglada naprawde i to z bardzo bliska w tym momencie - wspolpracuje nad ta sprawa z prawnikiem i osoba z Revenue Canada. Sprawa nie dotyczy mnie bezposrednio, ale osoby mi bliskiej, a z racji tego, ze dzialam jako tlumacz, jestem obecny przy wszystkich rozmowach (domyslam sie, ze chetnie zarzucilbys mi teraz niedostateczna znajomosc angielskiego ). Najwyrazniej Twoja sytuacja jest zwyczajnie inna od tej, z ktora mam teraz do czynienia. Skoro Ty mi tak chetnie radzisz, ja Ci tez poradze - spusc z odgornego tonu podczas dawania rad na tematy, na ktore jednak nie masz wiedzy kompletnej i wystarczajacej. Odpowiedz Link
monhann2 Re: bez przesady, radze sprawdzic 28.07.08, 14:37 > > Jesli jest sie self-employed, nie placi sie EI, ale placi > > sie "podwojne" CPP (zwyczajnie jest rozlozone po polowie na > > zatrudniajacego i pracownika). > > > ??? > > Jestesmy od wielu lat self-employed i nigdy sie z taka sytuacja nie zetknelismy > . > I jestesmy sami sobie pracodawcami (no i wlascicielami). > Racja, stawka wynosi 4.95% od pracownika i 4.95% od pracodawcy, moze placicie po prostu 9.9% nie zdajac sobie sprawy, ze to jest wlasnie podwojnie? Odpowiedz Link
ma.pi Re: a kara dla pracodawcy?? 24.07.08, 20:27 ik_ecc napisała: > Chodzi o tego rodzaju dochod, z ktorego osoba sie utrzymuje latami - > placi czynsz, zyje, itp - wiec przekracza tenze prog. Placi podatki, > ale nie CPP, z racji, powiedzmy, ignorancji. Nie wiem gdzie moge > znalezc jakies prawne info na ten temat. A jestes pewna, ze nie placi, widzialas jego papiery podatkowe? Odpowiedz Link
dradam121 sorry, serwer mnie obcial 25.07.08, 23:37 ale mozna poczytac tutaj : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23005&w=82368682&a=82630653 Pozdrawiam dradam Odpowiedz Link