Dodaj do ulubionych

Dobre i zle miejsca do mieszkania w Edmonton

23.04.09, 18:32
Witam wszystkich ponownie!

Wkrótce będę studiować w UAlberta (blisko 89 Avenue w Edmonton) i zaczynam myśleć o szukaniu jakiegoś mieszkania/pokoju/studia etc.
Czy mieszkańcy Edmonton mogliby mi zasugerować w jakich okolicach dobrze mieszkać a w jakich nie. Najlepsza dla mnie byłaby cicha i spokojna okolica i nie za daleko od uniwersytetu. No i oczywiście na miarę możliwości finansowych studenta smile

Dzięki,
n2a

ps. tutaj taką mapkę z rejonami w Edmonton załączam, może się przyda
Obserwuj wątek
    • za_morzem Nie na temat. 25.04.09, 05:06
      Czemu wybrales takie kiepskie miejsce na studiowanie?
      Jak juz placisz, bo chyba placisz, moze fajniej byloby pojechac gdzie jest... fajnie?
      • n2a Re: Nie na temat. 25.04.09, 19:58
        Dużą rolę w życiu nie tylko odgrywa miejsce w jakim się przebywa ale również
        swoja osobowość i ludzie jakimi człowiek się otacza. Nawiązując do twojej
        wypowiedzi to co dla ciebie jest fajne dla mnie nie musi wcale być i vice versa.

Jeśli ktoś z forumowiczów mieszka w Edmonton to byłbym wdzięczny za jakieś
        wskazówki odnośnie tego w jakim rejonie dobrze mieszkać (jaka okolica jest w
        miarę bezpieczna a jaka nie itp.).
        • bart_canada Na temat 30.04.09, 23:41
          Po pierwsze nie zwracaj uwagi na za_morzem, to one-trick pony,
          jedyne co potrafi to krytykowac AB i Edmonton.

Po drugie, jesli chodzi o Edmonton to jest to kratka dobrych i zlych
          dzielnic. Najgorsze sa zdecydowanie Mill Woods, Clareview, okolice
          107 Avenue i 118 Avenue. Ogolnie wschod i polnoc maja gorsza opinie.

Jesli bedziesz na UofA, to najlepsze (ale i najdrozsze) bylyby
          Strathcona i Garneau. Dalej McKernan/Belgravia, moze Boonie Doon.

W centrum: Glenora/Westmount WAHA /Oliver Square.
          • matya Re: Na temat 01.05.09, 18:30
            w Edmonton system komunikacji miejskiej jest kiepski. warto wiec mieszkac
            niedaleko jakiejs wiekszej ulicy po ktorej kursuja autobusy a najlepiej
            niedaleko stacji kolejki LRT, ktora dowiezie Cie na uniwerek. dojezdzanie
            samochodem na uczelnie nie jest dobrym wyjsciem bo miejsca parkingowe wokol sa
            drogie.
            a czy uczelnia nie dysponuje jakimis miejscami w akademiku? moze to jest dobry
            pomysl, przynajmniej na poczatek?
            • n2a Re: Na temat 03.05.09, 12:46
              dzikei matya za rade,

myslalem zeby mieszkac w akademiku, ale w zasadzie 3 rzeczy mi tam nie
              odpowiadaja: wysoki koszt, obowiazkowe jedzenie oraz mozliwosc mieszkania tylko
              przez max 8mcy (czyli bym musial sie wyprowadzac na wakacje i po wakacjach znowu
              w inne miejsce).
              • matya Re: Na temat 03.05.09, 21:48
                jeszcze jedna sprawa: mieszkania na wynajem sa zazwyczaj nieumeblowane. mozesz
                liczyc na szafy wnekowe i lepiej lub gorzej wyposazona kuchnie czyli lodowke,
                kuchenke, byc moze zmywarke rzadziej kuchenke mikrofalowa. plus szafki. to
                najczesciej wszystko. jest szansa znalezienia mieszkania umeblowanego ale nie
                jest to latwe i zazwyczaj drozsze. jesli chodzi o tzw. "zycie" to za_morzem
                przecenia Jasper Avesmile jesi chcesz sie po zajeciach zabawic to tylko okolice 82
                Ave. Downtown po godzinach biurowych wymiera
                • matya Re: Na temat 03.05.09, 22:29
                  znasz ta strone? www.rentingspaces.ca/index.htm
                  • n2a Re: Na temat 04.05.09, 09:29
                    tego linku nie mialem, dzieki

matya napisała:

> znasz ta strone? www.rentingspaces.ca/index.htm
                • za_morzem Re: Na temat 03.05.09, 23:42
                  Nie przeceniam Jasper Ave, wspomnialem o niej zeby nikt mi nie zarzucil ze nie mam pojecia o Edmonton. Przyznasz chyba ze to druga po Whyte ulica gdzie od czasu do czasu zobaczysz na chodniku paru pieszych. wink.
                  Co do rentu to wydaje mi sie ze gosciu z wiadomych wzgledow bedzie raczej skupial sie na shared accommodations niz samodzielnych apartamentach. A tych najlepiej szukac:
                  edmonton.en.craigslist.ca/
                  edmonton.kijiji.ca/

matya napisała:

> jeszcze jedna sprawa: mieszkania na wynajem sa zazwyczaj nieumeblowane. mozesz
                  > liczyc na szafy wnekowe i lepiej lub gorzej wyposazona kuchnie czyli lodowke,
                  > kuchenke, byc moze zmywarke rzadziej kuchenke mikrofalowa. plus szafki. to
                  > najczesciej wszystko. jest szansa znalezienia mieszkania umeblowanego ale nie
                  > jest to latwe i zazwyczaj drozsze. jesli chodzi o tzw. "zycie" to za_morzem
                  > przecenia Jasper Avesmile jesi chcesz sie po zajeciach zabawic to tylko okolice 82
                  > Ave. Downtown po godzinach biurowych wymiera
                  • n2a Re: Na temat 04.05.09, 09:47
                    linki te juz mam ale dzieki,

za_morzem, hmmm, 2 rzeczy: jaki gosciu to po pierwsze (troche szacunku prosze), po drugie z jakich wiadomych wzgledow? (wiadomych ale nie dla ciebie), prosze nie wyszukuj sensu gdzie go nie ma
                    nie chce mieszkac w akademiku bo musze kupowac zarcie, a wole sobie sam je przygotowywac bo lubie zdrowo jesc, co wiecej w ciagu 2 lat musialbym mieszkac w min 4 miejscach (bo w wakacje nie mozna mieszkac w tym samym akademiku) a to jest bez sensu ciagle sie przeprowadzac, po trzecie podsumowujac cene za akademik i zarcie plus przeprowadzki to jest to dla mnie za drogie (rowniez w sensie uciazliwosci i skomplikowania)
                    tego czy sie skupie na mieszkaniu sam czy nie, nie mozesz wywnioskowac z moich postow, wiec nie sugeruj innym ludziom rzeczy ktore sa (albo moga) byc nie prawdziwe

za_morzem napisał:

> Co do rentu to wydaje mi sie ze gosciu z wiadomych wzgledow bedzie raczej skupi
                    > al sie na shared accommodations niz samodzielnych apartamentach. A tych najlepi
                    > ej szukac:
                    > edmonton.en.craigslist.ca/
                    > edmonton.kijiji.ca/
                    • za_morzem Re: Na temat 05.05.09, 03:43
                      Chyba powienienes sie troche zrelaksowac.

Jeszcze nie znalem studenta miedzynarodowego w Kanadzie ktory wynajmowalby samodzielne mieszkanie. A znalem swojego czasu ich troche, bynajmniej nie koniecznie z biednych krajow. Wszyscy mieszkali w wynajetych pokojach albo obok jakiejs rodziny albo z innymi studentami. Glownie dlatego ze reguly wynajmu sa najczesciej bardzo sztywne i jesli chcesz opuscic mieszkanie przez koncem umowy musisz i tak za mieszkanie placic do wygasniecia umowy, chyba ze znajdziesz kogos kto mieszkanie od ciebie przejmie, dwa ze shared accomodations to cos co bardziej idzie w parze ze studenckim zyciem; towarzystwo, zabawa, wymiana doswiadczen, jezyk... no i oczywiscie taniej.

BTW, linki ktore ci podalem sa zupelnie podstawowymi przy szukaniu locum w Kanadzie. Jesli masz cos znalesc to wlasnie tam.
                      Dziekowac nie musisz.

n2a napisał:

> linki te juz mam ale dzieki,
                      >
                      > za_morzem, hmmm, 2 rzeczy: jaki gosciu to po pierwsze (troche szacunku prosze),
                      > po drugie z jakich wiadomych wzgledow? (wiadomych ale nie dla ciebie), prosze
                      > nie wyszukuj sensu gdzie go nie ma
                      > nie chce mieszkac w akademiku bo musze kupowac zarcie, a wole sobie sam je przy
                      > gotowywac bo lubie zdrowo jesc, co wiecej w ciagu 2 lat musialbym mieszkac w mi
                      > n 4 miejscach (bo w wakacje nie mozna mieszkac w tym samym akademiku) a to jest
                      > bez sensu ciagle sie przeprowadzac, po trzecie podsumowujac cene za akademik i
                      > zarcie plus przeprowadzki to jest to dla mnie za drogie (rowniez w sensie ucia
                      > zliwosci i skomplikowania)
                      > tego czy sie skupie na mieszkaniu sam czy nie, nie mozesz wywnioskowac z moich
                      > postow, wiec nie sugeruj innym ludziom rzeczy ktore sa (albo moga) byc nie praw
                      > dziwe
                      >
                      >
                      > za_morzem napisał:
                      >
                      > > Co do rentu to wydaje mi sie ze gosciu z wiadomych wzgledow bedzie raczej
                      > skupi
                      > > al sie na shared accommodations niz samodzielnych apartamentach. A tych n
                      > ajlepi
                      > > ej szukac:
                      > > edmonton.en.craigslist.ca/
                      > > edmonton.kijiji.ca/
                      • n2a Re: Na temat 05.05.09, 09:33
                        kurcze jak ja dawno sie nie relaksowalem, hmmm,
                        juz ci podziekowalem piszac "dzieki",
                        slowo mieszkanie uzylem w szerokim znaczeniu zamieszkiwania gdzies, (to ty
                        zasugerowales ze chce samodzielne mieszkanie, ja nigdzie tego nie napisalem)

3maj sie
          • za_morzem Bart, skoro ma nie zwracac uwagi... 02.05.09, 06:13
            ...daj choc jeden aspekt w ktorym sie pomylilem co do tego miasta.
            Jesli nie jestes w stanie, a zakladam ze nie jestes, daj sobie luz z
            pretensjonalnymi uwagami.

bart_canada napisał:

> Po pierwsze nie zwracaj uwagi na za_morzem, to one-trick pony,
            > jedyne co potrafi to krytykowac AB i Edmonton.
            >
            > Po drugie, jesli chodzi o Edmonton to jest to kratka dobrych i zlych
            > dzielnic. Najgorsze sa zdecydowanie Mill Woods, Clareview, okolice
            > 107 Avenue i 118 Avenue. Ogolnie wschod i polnoc maja gorsza opinie.
            >
            > Jesli bedziesz na UofA, to najlepsze (ale i najdrozsze) bylyby
            > Strathcona i Garneau. Dalej McKernan/Belgravia, moze Boonie Doon.
            >
            > W centrum: Glenora/Westmount WAHA /Oliver Square.
            • za_morzem A tak na powaznie... 03.05.09, 04:16
              Postaraj sie znalesc cos jak najblizej uniwerku, idealnie, niedaleko do Whyte Ave. Z dwoch powodow.
              Po pierwsze Edmonton oprocz Whyte i Jasper Ave to pustynia i sypialnia gdzie nic sie nie dzieje, a z domu wychodzi sie jedynie jak ci zabraknie mleka. Wiec jesli oddalisz sie od Whyte Ave twoje studenckie zycie kulturalne, zakladam ze lubisz czasem isc do klubu lub kina, bedzie non-existing. Poleganie na komunikacji miejskiej jest tricky, bo raz ze jest ona, jak to w Ameryce Polnocnej, kiepska, dwa ze bardzo zimno. Jak jest -40'C, to nawet przemkniecie z domu do samochodu to nie lada wyczyn, czekanie na przystanku przypuszczam ze moze graniczyc z tortura. Podsumowujac, jesli nie bedziesz mieszkac w wymienionych okolicach to raz ze naokolo bedzie pusto, a dwa ze bedzie za zimno zeby sie gdzies ruszyc. Powodzenia wink.

• n2a Re: Na temat 03.05.09, 12:37
            Wielkie dzieki, bede bral twoje rady pod uwage przy szukaniu zakwaterowania.

ps. juz od okolo 3 lat czytam oba fora dot. Kanady, nie rejestrowalem sie bo nie wiedzialem jak to wyjdzie ze mna i z Kanada. W czasie tych kilku lat zaobserwowalem ze twoje pierwsze zdanie jest ...tylko w czesci prawdziwe big_grin, bo ten uzytkonik lubi duzo "pisac" nie tylko o AB ale rowniez o SK i MB, hehe
            • n2a Re: Na temat 03.05.09, 12:40
              ups, zle kliknalem ...
              moj poprzedni post byl odpowiedzia na post bart_canada
      • ted3 Re: Nie na temat. za morzem 25.04.09, 23:40
        On wybrał najlepszą szkołę w Kanadzie,poza tym Twoja wiedza i opinia o Edmonton
        jest znana wszystkim forumowiczom (Ja choć tu mieszkam to dopiero z Twojego
        postu dowiedziałem się że otaczają Mnie karłowate tundrowate drzewasmile))
        • za_morzem Aha. 26.04.09, 01:27
          Najlepsza szkole? Przejawiasz syndrom pewnego doktora ktory zamieszkawszy na preriach uwierzyl ze jest to najpiekniesze na Swiecie miejsce z najprzyjazniejszym do zycia klimatem.
          Cos wydaje mi sie ze troche przesadziles i z ta szkola:
          i.cs.hku.hk/~tse/topten.html#Canada
          i z drzewami, zreszta jesli wyjezdzasz z negowaniem czegos tak oczywistego jak to ze populacja drzew na preriach (Edmonton) jest niezbyt liczna i niezbyt imponujaca wielkosciowo, delikatnie mowiac, odsylam do wyjasnienia w wikipedii czym sa prerie, bo szkoda czasu na dywagacje o rzeczach oczywistych:
          en.wikipedia.org/wiki/Prairie
          Jak widac powyzej to ty jestes ekspertem i wiecej nic nie trzeba wyjasniac. wink.

ted3 napisał:

> On wybrał najlepszą szkołę w Kanadzie,poza tym Twoja wiedza i opinia o Edmonton
          > jest znana wszystkim forumowiczom (Ja choć tu mieszkam to dopiero z Twojego
          > postu dowiedziałem się że otaczają Mnie karłowate tundrowate drzewasmile))
          • n2a Re: Aha. 26.04.09, 16:45
            Ranking uczelni jest pewnym uśrednieniem. Na uśrednienia te składają się oceny
            poszczególnych wydziałów. Jeśli jakiś wydział danej uczelni jest kiepski,
            wówczas ogólna ocena spada i odwrotnie. Jeszcze gorzej jest gdy jest kilka
            takich kiepskich wydziałów, wtedy ocena szkoły może gwałtownie spaść (mimo że
            może ona mieć kilka rewelacyjnych fakultetów). Tak więc lepszym sposobem jest
            podawanie rankingów z danej dyscypliny. Wówczas wynik jest bardziej rzetelny.

Za_morzem nie wiesz jaką dyscyplinę będę studiować tak więc nie możesz nic
            powiedzieć na temat tego jaki poziom ona reprezentuje. ted2 ma racje, ponieważ
            wiele wydziałów jest rzeczywiście bardzo dobrych w UAlbeta. Poza ty za_morzem
            jeśli dradamowi podoba się w Edmonton to jego wybór, nie twój.
            • ted3 Re: Aha. 26.04.09, 19:17
              za morzem nie opieraj się tylko na tym co ktoś napisał,jesteś typowym
              teoretykiem ,a Ja tu mieszkam i wiem co mnie otacza (wychyl nos z za książek i
              przyjedź do Alberta to zobaczysz różnicę )chyba że obawiasz się że ci wszyscy
              degeneraci i przestępcy zamieszkujący prerie rzucą się na Ciebie, bo na pewno
              rozpoznają że przyjechałeś z cywilizowanej prowincji.
              • za_morzem Re: Aha. 30.04.09, 01:15
                Znam z autopsji pare miast kanadyjskich, wlaczajac Edmonton.
                Nigdy nie twierdzilem ze w tym miescie "nie da sie zyc". Jego zaleta, paradoksalnie jest jego nieatrakcyjnosc, dzieki ktorej domy do niedawna byly bardzo tanie a rynek pracy mniej konkurencyjny (mniej specjalistow, wiecej pracy) niz np. w Vancouver, gdzie wszyscy chcieli by mieszkac ale dobrej pracy dla wszystkich nie starcza. Twierdzilem natomiast ze jest bardzo brzydkie, raczej brudne, pelne dziurawych drog, z kiepskim klimatem i dostosowana do niego roslinnoscia (malo niewielkich drzew).
                Jesli komus nie przeszkadzaja male miasta z suburban zabudowa (brak miejsc tetniacych zyciem, deptakow, pasazy, uliczek ze sklepami, parkow) i akceptuje zycie typu praca, dom, dzieci, Edmonton nie jest zlym miejscem, o ile oczywiscie dzieci zaakceptuja przebywanie "indoors" (dom, mall etc.) przez wiekszosc roku.

ted3 napisał:

> za morzem nie opieraj się tylko na tym co ktoś napisał,jesteś typowym
                > teoretykiem ,a Ja tu mieszkam i wiem co mnie otacza (wychyl nos z za książek i
                > przyjedź do Alberta to zobaczysz różnicę )chyba że obawiasz się że ci wszyscy
                > degeneraci i przestępcy zamieszkujący prerie rzucą się na Ciebie, bo na pewno
                > rozpoznają że przyjechałeś z cywilizowanej prowincji.
    • margita20 Re: Dobre i zle miejsca do mieszkania w Edmonton 26.05.09, 04:49
      Radze skontaktowac sie z Uczelnia ,na ktorej bedzie Pani studiowac.W Edmonton sa
      tez polscy naukowcy,polskie kluby,ktorzy chetnie sluza informacja.Dobra
      informacje mozna tez znalesc w bibliotece uczelnianej/ nawet piszac email/.Zycze
      powodzenia i wytrwalosci w studiowaniu. Kanada jest wspanialym krajem, ludzie
      sa uprzejmi i serdeczni .Tu kazdy moze znalesc swoje miejsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka