Dodaj do ulubionych

hotel/hostel w Nowym Jorku

IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 10.01.10, 22:24
witam. wybieram sie z 15-letnia corka do NY. Jaki hotel/ hostel polecacie.
Prosze nie piszcie, ze ten temat byl juz poruszany bo siedze juz czwarty dzien
i niczego konkretnego nie znalazlam. Linki tez odpadaja, mam ich miliony. Na
nic sie zdaja jak nie mam pojecia o tym miescie, lokalizacji hotelow czy
transporcie.
Prosze o SPRAWDZONY hotel/ hostel do 150$ za noc, nie bede miala samochodu,
tak ze walking distance do srodkow lokomocji wchodzi w gre.
Czy ktos korzystal z hostel 104?
Dziekuje za odp.
Obserwuj wątek
    • Gość: 67inyex Re: hotel/hostel w Nowym Jorku IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 10.01.10, 23:06
      Gość portalu: a napisał(a):
      > Dziekuje za odp.

Nie ma za co.
    • Gość: frequentflyer Re: hotel/hostel w Nowym Jorku IP: *.chello.pl 10.01.10, 23:10
      www.hollandmotorlodge.com/
      sprawdzone - do stacji PATH Pavonia jest ok. kilometra, z czego większość pod
      dachem, najpierw parkingu mallu Newport Centre Mall, później przez Mall. stamtąd
      10 minut kolejką PATH do World Trade Centre albo 25 minut na 33rd Street o rzut
      beretem od Empire State Building.
      na zwiedzanie nadaje się, trochę gorzej jak jedziesz się obkupić i chciałabyś
      wpaść w ciągu dnia do pokoju i zostawić zdobycze.
      tylko nie pisz że nie masz samochodu bo nikt przy zdrowych zmysłach nie ma
      samochodu na Nowy Jork, byłaby to kula u nogi a nie wygoda.
      • w357 Re: hotel/hostel w Nowym Jorku 11.01.10, 01:12
        www.mapquest.com/maps?address=175%2B12th%2BStreet&city=Jersey%2BCity&state=nj&zipcode=07310&country=US

Ten "Holland Motor Lodge" niedługo będzie miał najwięcej klientów
        polskojęzycznych :-)

Aktualna cena u nich jest $90-99 za dobę (hotelową), ale jak masz
        chęć zatrzymać się dłużej, to może być taniej.

Za pośrednictwem internetu lub telefonicznie można ustalić
        szczegóły......

Co do samochodu w N.Y.C., to faktem jest , że spora część stałych
        mieszkańców wcale takowego nie posiada i wcale mieć nie chce.
        Dlaczego ?
        Komunikacja Publiczna jest b.dobra, a ceny za parkingi w tzw.CENTRUM
        są tak drogie, że po prostu sie nie opłaca jeżdżenie swoim
        samochodem.
        Poza tym są miliony TAXI, które nie są drogie (w przeliczeniu na
        wynajęcie samochodu plus opłaty za Parkingi).
        • Gość: a Re: hotel/hostel w Nowym Jorku IP: 84.21.133.* 11.01.10, 14:25
          dziekuje za odp.
          Holland Lodge znalazlam w tej dyskusji i wyslalam do nich mail z
          prosba o kwote. Na stronach expedii ich cena jest o wiele wiecej niz
          99$ za noc, calkowicie wychodzi jakies 1000$ za 7 dni. Zadzownie do
          nich jeszcze dzis.
          Jakby ktos jeszcze cos wiedzial, np. Hostel 104, dobra lokalizacja?
          bezpiecznie?
      • Gość: a Re: hotel/hostel w Nowym Jorku IP: 84.21.133.* 11.01.10, 14:31
        Pytanie.
        Ile $ powinnam wziac, nie biore pod uwagi zakupow, nie po to jade do
        NY, a wydatki na bilety, zywienie (restauracje sieciowe, pizza),
        bilet na jakies show? i bilety do muzeow, Empire, Statua? Oczywiscie
        ogolnie, chyba ze ktos zna dokladne ceny. Dzieki.
        • 1skowronek Re: hotel/hostel w Nowym Jorku 11.01.10, 22:04
          Dzisiaj wróciłam z NYC. Spałam w Novotel Times Sq., są promocje, a lepszej
          lokalizacji nie można wymarzyć (róg 52w i Brodway). Statua - 12 $, Empire B. -
          20$, bilet tygodniowy na metro - 27$, na Times Sq., w dniu spektaklu, przeceny
          biletów do 40% (ja byłam na zamówionym w Polsce bilecie na West Side Story za
          46$). U Tiffany najtańsze zawieszki 80$. Powodzenia.
          • Gość: a Re: hotel/hostel w Nowym Jorku IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.01.10, 22:36
            dziekuje bardzo, oprocz hotelu ceny ok :)
            jak dlugo bylas? 7 dni wystarczy?
            • 1skowronek Re: hotel/hostel w Nowym Jorku 11.01.10, 22:47
              Oczywiście nie wystarczy na porządne zwiedzenie. Byłam właściwie tylko na
              Manhattanie, Bronx i Brooklyn tylko "liznęłam, do muzeów nie wchodziłam. Ale
              byłam w MET, na meczu NBA i na brodwayowskim musicalu. Radzę Ci nocleg na
              środkowym Manhattanie! Wszędzie blisko, a wg mnie metro w NYC nie jest
              najlepsze. Jeździ rzadko i nie umywa się do paryskiego (stacje brudne!!!).
              Novotel jest położony fantastycznie. Pozdrawiam.
      • Gość: a Re: hotel/hostel w Nowym Jorku IP: 84.21.133.* 12.01.10, 14:33
        jak zarezerwowales ten motel, przez telefon? placi sie od razu
        calosc czy depozyt? w jaki sposob zaplaciles? podajac dane z karty?
        • 1skowronek Re: hotel/hostel w Nowym Jorku 12.01.10, 14:55
          Rezerwacja hotelu, jak i inne rezerwacje, przez internet. Oczywiście najtańsza
          jest wersja z niemożliwością anulowania. Zwykła rezerwacja na kartę kredytową,
          po przyjeździe do hotelu blokują na karcie odpowiednią kwotę.Śniadań nie warto,
          ceny zwykle nie uwzględniają podatku. Widok z okna miałam na Brodway, pod kątem
          widać było Times Sq.Przy wyjeździe płacisz kartą za noclegi + ew. zasoby z
          lodówki. Pozdrawiam.
          • frequentflyer Re: hotel/hostel w Nowym Jorku 12.01.10, 15:54
            To miło, ale pytanie było o Holland ML, niestety, nie pamiętam, półtora roku
            minęło i w tym czasie straciłem dysk z mailami, myślę że rezerwowałem przez
            internet, nawet podając nr karty, ale karta na wszelki wypadek debetowa i ze 100
            dolarami na koncie, rezerwacja za pierwszą noc jeśli dobrze pamiętam. W cenie
            motelowe śniadanko - mleko, płatki, donaty, krłasanty. Jeżeli będzie ładny
            dzionek, to warto przynajmniej raz pójść kawałek dalej w lewo za
            PATH-Pavonia/Newport, jest (słabo oznakowana, ale jest) przystań promów
            pasażerskich na manhattan, dowożą w okolice West 39th Street, kosztuje to jakieś
            5 usd, ale długo nie trwa i jakie widoki! (pod warunkiem że akurat na Hudsonie
            nie woduje jakiś samolot US Airways), i w tej cenie masz z przystani na
            manhattanie kilka autobusów do wyboru, chyba jechaliśmy gdzieś pod New York
            Plaza hotel czy w okolice MoMA. te promy kursują tylko w dni robocze i tylko w
            godzinach szczytu, rano gdzieś do 10 i po południu 16-19:30 - if memory serves.
            szczególy w necie.
            www.nywaterway.com/Home/RidetheFerry/SchedulesRoutes/ViewSchedule.aspx?ID=147
            gdybyś brała ten motel, zdecydowanie warto lecieć na Newark, nie na JFK.
            • Gość: a Re: hotel/hostel w Nowym Jorku IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.01.10, 20:00
              jeszcze raz dziekuje. Bilety mam na Newark, bo wiekszosc forumowiczow tak
              doradzala :)
              Na stronie tego motelu nie ma mozliwosci rezerwowania online a szczegolow karty
              nie chcialabym podawac, poniewaz mam jedna za to z duuuzym limitem.
              Znalazlam inny hotel Ramada w Queens, review ok na Trip Advisor ale nie wiem co
              z lokalizacja. Moze byles w Queens, daleko do Manhattanu?
              • Gość: frequentflyer Re: hotel/hostel w Nowym Jorku IP: 80.241.133.* 12.01.10, 20:21
                możesz zabukować KML na expedii, za 89 USD , przed chwila sprawdzałem jakieś
                daty w początku marca.
                Queens jest bardzo rozległą dzielnicą, możesz być o krok od Manhattanu w Long
                Island City albo o krok od JFK, nie wiem gdzie ta Ramada.
                • Gość: a Re: hotel/hostel w Nowym Jorku IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.01.10, 20:48
                  ramada Queens Jamaica, 63$ za pokoj, na zdjeciach prywatnych na Trip advisor
                  wyglada fajnie, opinie tez dobre, cena 63$ na priceline. Moze byc?
                  • frequentflyer Re: hotel/hostel w Nowym Jorku 12.01.10, 21:10
                    www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g47962-d1174893-Reviews-Ramada_Queens-Jamaica_New_York.html
                    zaczyna się tragicznie, potem jest trochę lepiej.
                    • aviel Re: hotel/hostel w Nowym Jorku 12.01.10, 21:19
                      wiem, ale na innych stronkach incl priceline sa calkiem dobre. Ale nie wiem jaka
                      to dzielnica? bezpieczna ? daleko od centrum? pisza, ze 40 min. do Manh to
                      raczej nie tragedia?
                      • 1skowronek Re: hotel/hostel w Nowym Jorku 12.01.10, 21:30
                        Przecież to w okolicach JFK! Strasznie daleko (i brzydko). Wtrącam się w Waszą
                        dyskusję, ale ta lokalizacja jest - wg mnie - kiepska. Jedziesz chyba na bardzo
                        długo, że możesz sobie, czasowo, pozwolić na tak długie dojazdy do Manhattanu.
                        Pozdrawiam.
                        • aviel Re: hotel/hostel w Nowym Jorku 12.01.10, 21:33
                          tak myslalam, ze jest jakis haczyk w tej cenie :)
                        • w357 ciekawi mnie, dlaczego...... 12.01.10, 23:54
                          ....."skowronkowa" nie podała ceny jaką zapłaciła za pokój ?
                          Czy ~~ $200.oo/dobę nie chce klawiaturka przyjąć ?
                          Czy to po prostu jest SPAM ?
                  • w357 Jamaica ave. ? 12.01.10, 23:42
                    Świetna okolica !!!
                    Ale w niedziele i święta przed zachodem słońca.

Gość portalu: a napisał(a):

> ramada Queens Jamaica, 63$ za pokoj

Niestety, ale jeżeli coś w rejonie N.Y.C. jest w tej cenie, to można
                    się spodziewać jedynie świeżo wypranej pościeli.
                    Z pozostałymi atrakcjami może być różnie.

• w357 Re: Jamaica ave. ? 13.01.10, 00:18
                      www.mapquest.com/maps?city=Jamaica&state=NY&address=16440+Hillside+Ave&zipcode=11432-
                      4141&country=US&latitude=40.709143&longitude=-
                      73.797727&geocode=ADDRESS
    • jot-23 Re: hotel/hostel w Nowym Jorku 13.01.10, 15:55
      w okolicach $150 mozesz znalezc mnostwo dobrych hoteli, nie musisz
      marnowac swojego pobytu spiac w jakis dumpach w slumsach (jamaica)
      albo w baraczku przy wylocie tunelu (motor lodge)

sprawdz ceny takich hoteli jak W w hoboken albo Hyatt w jersey city.
      sa to bardzo dobre hotele z doskonalym (i krotkim) dojazdem na
      manahattan - oba maja tez swietna lokalizacje nad samym hudsonem z
      panorama manhattanu
    • wujo601 Re: hotel/hostel w Nowym Jorku 17.01.10, 21:14
      Holiday Inn NYC - Midtown - przy 57 ulicy na Manhattanie. Cena (z podatkiem i opłatami) - ok $101.
      mia-ny.com/hotele-lista/177-holiday-inn-new-york-city-midtown-57th-street.html
      Jeśli budżet na to pozwala - warto zdecydować się na hotel na Manhattanie - dużo łatwiejsze jest zwiedzanie (do wielu miejsc można dojść na piechotę) oraz wieczorne powroty do hotelu.

pozdrawiam,

• Gość: a Re: hotel/hostel w Nowym Jorku IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 17.01.10, 21:47
        bardzo dziekuje, niestety w moim terminie ten hotel to 179$. Zdecydowalam sie na ten Holland Motor ... (91$)przede wszystkim ze wzgledu na znakomite opinie, ktore sprawdzilam na kilku stronkach. Nie znalazlam zadnej zlej opinii o tym motelu czy tez o okolicy. Dzwonilam tam ale jest jeszcze za wczesnie (jade w sierpniu) i niestety nie moge jescze zabookowac hotelu. W zasadzie jest calkiem sporo fajnych ofert, nawet w centrum (NY UN Plaza za ok 900$) ale sa ta ofrety non-refundable a do sierpnia jeszcze daleko :)
        Z innej beczki - polecacie NY pass?
        • wujo601 Re: hotel/hostel w Nowym Jorku 17.01.10, 23:19
          Tak, polecamy NY Pass!!!
          Przeczytaj tutaj: mia-ny.com/ny-pass/co-to-jest-new-york-pass.html

a na następnej (chyba) stronie - zobacz zdjęcie kolejki do Muzeum Guggenheima;)

Właśnie wróciliśmy z Waszyngtonu - to trochę inne zwiedzanie (większość muzeów
          jest bezpłatna) ale wstęp do np. Newseum - 20 dolarów, do Museum of Crime and
          Punishment - $21 chyba, w podobnej cenie jest jeszcze Spy Museum - i tak się
          zbiera. Kupując coś w stylu NYPass - kartę kredytową wyjmujesz z portfela tylko
          raz - więc można zwiedzać do bólu (i końca dnia).

Jest też druga odmiana: CityPass - działa trochę inaczej: bezpłatny wstęp do 5
          (chyba) najważniejszych atrakcji w NY, za to ważna przez 30 dni.

co do hoteli w NY - pozmieniałem linki, więc dobrze jest zaczynać od tej strony:
          mia-ny.com/hotele.html - są na niej zebrane "budżetowe" i ciekawe propozycje.

Zdecydowanie zachęcam do szukania czegoś na Manhattanie. Wiem to i po sobie
          (sprzed lat) i po znajomych - którzy padnięci po całodniowym zwiedzaniu mieli
          jeszcze przed sobą 1.5 godziny jazdy metrem na Jamaicę lub do New Jersey...

pozdrawiam,
          marek R
    • Gość: Joe Re: hotel/hostel w Nowym Jorku IP: 24.42.126.* 19.01.10, 03:09
      Mieszkam w Queens ... hotelu na Jamaica Queens odradzam, bo kolerem pasowac nie
      bedziesz nie mowiec juz o odleglosciach - na Polskim Greenpoint ( bez smiechu bo
      lokacja b.dobra ) jest YMCA
      www.ymcanyc.org/index.php?id=3099
      Fakt ze pewnie bedzie Ci trudno tu miejsce zdobyc ale sprobuj - i napewno
      bedziesz bardziej zadowolona od Holland ... Miejsce jest na przeciwko budynku
      Policji - metro (subway) pare metrow polaczenie z z kazda czescia Manhattanu w
      ciagu 30minut ... Plus tego tez jest ceny miejsca ale co wazniesze jedzenia -
      gdzie na Mahattanie bedzie drozej. NY Pass nie polecam - Polecam za to dniowe
      karty Subway/bus - gdzie nie ma limitu przejadow w ciagu danego dnia ...
      wykupuje sie na dzie lub pare - poczatek zaczyna sie od pierwszego przejazdu ...

Ludzie albo kochaja NYC albo nie lubia - Ci drudzy przewaznie boja sie wyjechac
      z Greenpoint ;-)

Pozdrawiam i zycze udanych wakacji!
      • Gość: Joe Re: hotel/hostel w Nowym Jorku IP: 24.42.126.* 20.01.10, 03:49
        jeszcze inny hotel - malo znany ale znow dobra lokacja to Grand Motor Inn
        www.grandmotorinn.com/ dzielnica Maspeth Queens - pieszo do subway to
        15min.(bardzo latwy dojazd do Manhattanu) albo pod sam hotel czestym autobusem
        ... dzielnica Wlosko, Polsko, Chinska (duzno roznych knajp itp po normalnych
        cenach)... cen za pokoj nie znam (mieszkajac tu nie korzystalem z hotelow ;-)
        ale biorac pod uwage ze nie ma tam zbytniego ruchu moga byc jakies promocje...
        Pozdrawiam.
    • Gość: szpila Re: hotel/hostel w Nowym Jorku IP: *.net.inotel.pl 19.01.10, 20:41
      Polecam (tylko za rewelacyjna lokalizacje) YMCA

pzdr,
      • Gość: a Re: hotel/hostel w Nowym Jorku IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 20.01.10, 22:59
        Dziekuje za wszystkie porady, zabookowalam Comfort Inn Midtown na Manhattan za
        moim zdaniem przyzwoita cene 1000$ (sierpien), sniadanie w cenie, bardzo dobre
        opinie na tripadvisor, hotels, bookings i expedia. Zobaczymy. Dziekuje.
        • Gość: Joe Re: hotel/hostel w Nowym Jorku IP: 24.42.126.* 23.01.10, 05:16
          Comfort Inn to poziom Holiday Inn - wiec jest OK - no i cena zeczywiscie dobra -
          lokacja - no coz same centrum i z masa turystow do okola. wieczorami nie
          proponuje sie zapuszczac dalej niz 8av czy tez nizej niz 42 pieszo ...
          TimeSquare noca czyli B'way 7th i 42nd Str to mus :-) tez fajne spacerki w gore
          do 50tych ulic - w dzien oczywiscie Centralny Park ;-) z jedzeniem to niestety
          beda raczej fast food - no ale to tez moze byc super ;-) dojazd z lotnisk to
          centrum tez jest tanszy bo taxi wie ze tutaj znow zlapie kurs bez problemu -
          Zycze udanej wycieczki :-)
          • Gość: a Re: hotel/hostel w Nowym Jorku IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 23.01.10, 19:13
            wlasnie, odnosnie transferu..
            co polecilbys, ten hotel to nie Midtown a Comfort Inn Manhattan (nieduza
            roznica).. wiec co lepsze pociag - podobno pare krokow od Penn Station, taxi
            (jaka cena?) czy tez zabukowac transfer 36$/osoba/jedna strona..
            • 1skowronek Re: hotel/hostel w Nowym Jorku 23.01.10, 22:53
              5$ kolejka lotniskowa do metra A. Linia jedzie wzdłuż Manhattanu. Tanio,
              wygodnie i Łatwo. Pozdrawiam.
              • Gość: a Re: hotel/hostel w Nowym Jorku IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 23.01.10, 23:05
                aa..
                laduje o 21 wiec lotnisko opuszcze 21.30, to moze taxi (ile kosztuje)? chyba ze
                jest cos w miare bezposredniego. Gdzies czytalam ze jest kolejka z lotniska
                (Newark) prosto do Penn Station (Manhattan), czy to prawda?
                • 1skowronek Re: hotel/hostel w Nowym Jorku 24.01.10, 00:42
                  Oj, pisałam o JFK. Miałabyś taki łatwy dojazd...
              • Gość: Joe Re: hotel/hostel w Nowym Jorku IP: 24.42.126.* 24.01.10, 07:35
                Subway A przejezdza przez najgorsze dzielnice Brooklyn - Napewno
                byloby wygodnie byc jedynymi bialymi i to z bagazami jadac noca ...
                Jesli juz to kolejka lotniskowa do Jamaica center i z tad E ... E na
                wiekszosc trasy to takze Express wiec nawet szybciej - NO ALE i
                Jamaica Center to nie super opcja ...

z JFK poprostu Taxi - i brac zolte z postoju a nie od zaganiaczy ...

Z Newark jest opcja autobus-u dosc dobra (kolejka znow droche nie
                zabardzo) - kurs prawie dobowy i wsiadka / wysiadka bezpieczna ...
                pare miesiacy temu skorzystalem z tej opcji
                www.coachusa.com/olympia/ss.newarkairport.asp
                (dobrze sobie wydrukowac PDF - kupilem bilet w autobusie placac karta
                - mozna tez gotowka)
                www.coachusa.com/CoachUsaAssets/files/94/nlaeschedule.pdf
                Wysiadka wszystko wzdloz 42str w Mahattanie - z kad mozna wtedy
                zlapac taxi na te pare ulic lub autobusy ktore jada wzdluz alej...

• Gość: Joe Re: hotel/hostel w Nowym Jorku IP: 24.42.126.* 24.01.10, 07:58
                  Sprostowanie AirTrain z JFK to do Sutphin Boulevard/Archer Avenue z tad
                  E ... Ale nadal mysle ze opcja taxi szczegolnie gdy jest bagaz i 2X
                  jest lepsza... moze tez poznacie kogos w samolocie kto takze bedzie
                  jechal do manahattanu - to byloby jescze taniej na osobe ...
                • Gość: a Re: hotel/hostel w Nowym Jorku IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 24.01.10, 10:15
                  przystanek tych linii jest 6 ulic dalej Bryant Park, chyba za daleko... wezme
                  wiec ten shuttle service, polecony pare postow wyzej, to 36$ za dwie osoby i pod
                  same drzwi. Chyba ze taxi, wiecie jaka moze byc cena? jak 50-60$ to nie ma
                  sensu brac busa..
                  Jeszcze raz dziekuje za wszystkie porady. Sa naprawde bezcenne.
                  • Gość: Joe Re: hotel/hostel w Nowym Jorku IP: 24.42.126.* 27.01.10, 05:00
                    Troche sie juz gubie co do na ktorym lotnisku bedziesz ladowac wiec co do taxi
                    to podam link na podstawie ktorego zobaczysz ze taxi z JFK na Manahattan ma tzw
                    flat fee ($45) to jest tylko na Manahattan ... A jesli chodzi o taxi z Newark NJ
                    na Mahattan to oprocz oplaty za mile to dodatkowo trzeba oplacic $15 PLUS oplaty
                    za mosty w OBIE strony (wiekszosc ma oplaty tylko na wjazd za tunel Holland
                    oplata $8)
                    www.nyc.gov/html/tlc/html/passenger/faq_pass.shtml#15
                    wiec w skrocie z Newark do NYC bedzie wiecej niz $60 szczegolnie w nocy...
                    • Gość: a Re: hotel/hostel w Nowym Jorku IP: 84.21.133.* 27.01.10, 09:51
                      wezme ten shuttle service, polecony wyzej...(laduje na Newark, tak
                      polecili forumowicze i.. nie lubie tych duzych lotnisk)
                      i jeszcze jedno :) jak sie trzeba ubrac na musical na Broadway?
                      sukienka i obcasy? czy jeansy i tenisowki?
                      • 1skowronek Re: hotel/hostel w Nowym Jorku 27.01.10, 23:04
                        Na Broadway nie trzeba się stroić. Najzwyklejsze ubranie, najlepiej między
                        obcasami a tenisówkami (czółenka,sandały).
                      • Gość: Joe Re: hotel/hostel w Nowym Jorku IP: 24.42.126.* 28.01.10, 00:16
                        Na Broadway mozna tak i tak - wszystko zreszta zalezy - na premiere np.
                        wiekszosc bedzie pod tzw krawetem - takze pora dnia i jaki dzien tez zalezy jaka
                        bedzie wiekszosc ... Metropolitan Opera szczegolnie weekendy wieczory i znow
                        jakies premiery to bardziej pod krawatem (ale tez nie do konca - BO NYC to takze
                        miasto turystow).
                        Nie wiem czy masz jakis wybrany show do zaliczenia - ALE proponuje takze zajrzec
                        do sklepiku TKTS jeden z nich jest wlasnie na TimeSquare (47th & B'way) (tu
                        kupic mozna niesprzedane bilety na Brodaway w dzien wystepu gdzie znizki sa
                        czesto 50% biletu) wiecej info in dokladnieszy namiar tutaj ->
                        www.entertainment-link.com/tkts.asp?gclid=CJuK7cvXxZ8CFQ3yDAodE1bDOw
                        www.tdf.org/TDF_ServicePage.aspx?id=56
                        www.nyctourist.com/broadway_tkts.asp
                        en.wikipedia.org/wiki/TKTS
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka