Gość: marek IP: 217.97.129.* 24.03.04, 09:08 Ile kosztuje wynajęcie mieszkania, gdzie najlepiej udać się? itp... Jak jest na lotnisku, co sprawdzają? itp... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Nemo Re: Czy ktoś udzieli mi informacji o Kanadzie? IP: 216.94.245.* 24.03.04, 17:43 Wiecej konkretow w pytaniu bo kraj ma kilka tysiecy kilometrow dlugosci.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dradam Re: Czy ktoś udzieli mi informacji o Kanadzie? IP: 69.19.31.* 24.03.04, 18:02 obszarem jest wieksza Kanada od calej Europy, wlaczajac europejska czesc Rosji plus Ukraina/Bialorus etc. Zgadzam sie, ze pytanie jest za obszerne. Kiedy przylatujesz z Frankfurtu do Whitehorse na lowienie ryb to Twoje perspektywy sa inne niz gdybys przylecial z San Francisko na konferencje do Toronto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Czy ktoś udzieli mi informacji o Kanadzie? IP: 217.97.129.* 25.03.04, 08:32 Mam wizę turystyczną, trochę kasy, chciałbym wyjechać z tego beznadziejnego kraju. Tylko nie wiem gdzie???? Help!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Czy ktoś udzieli mi informacji o Kanadzie? IP: 5.5R* / *.mtnk.rnc.net.cable.rogers.com 25.03.04, 13:45 Marek vel Felix. Udziele Ci rady: potrzebujesz pomocy to podaj troche info np. co potrafisz robic, staz pracy, czy znasz jezyk, itd. Poza tym ja zawsze bylem w Kanadzie legalnie i nie mam zielonego pojecia co mozna tu robic nielegalnie na wizie turystycznej poza malymi dorywczymi pracami ktore do niczego nie prowadza poza moze zarobieniem paru groszy. Historyjki o pomocy na budowie to bym pomiedzy bajki wlozyl choc mozna przypuszczasc ze te osoby nie stukaja na klawiaturze komputera w Kanadzie i nie dostaniesz od nich odpowiedzi na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
sajjitarius Re: Czy ktoś udzieli mi informacji o Kanadzie? 01.04.04, 21:14 Sama wiza turystyczna i kasa na wiele ci sie nie przyda...kase wydasz, a pobytu nie da sie tak latwo zalegalizowac...lepiej chyba zalatwiac wize imigracyjna w Warszawie, nawet jak to troche trwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Formika Re: Czy ktoś udzieli mi informacji o Kanadzie? IP: *.pzuzycie.com.pl 25.03.04, 13:48 Spróbuje trochę dowiedzieć się od brata mieszkającego w Kanadzie na stałe, jutro rano coś ci skrobne. Odpowiedz Link Zgłoś
soup_nazi Re: Czy ktoś udzieli mi informacji o Kanadzie? 25.03.04, 17:10 Gość portalu: Formika napisał(a): > Spróbuje trochę dowiedzieć się od brata mieszkającego w Kanadzie na stałe, > jutro rano coś ci skrobne. To skrob, qrva, wreszcie, bo tylko obiecujesz ciagle. A moze nie mozesz zastac brata, bo brat w Misisiadze za robotom lata, hehehe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Czy ktoś udzieli mi informacji o Kanadzie? IP: *.vf.shawcable.net 27.03.04, 08:17 Powiem Ci dokladnie, jak to wyglada w Vancouver. Kolega przyjechal z Polski w lecie. Dwa tygodnie po przyjezdzie znalazl prace, jako pomocnik malarza i pracuje do dzisiaj. Ozenil sie za pieniadze, kosztuje to ok. 10000 CAD. Musi z dziewczyna mieszkac co najmniej rok, aby uzyskac dokumenty stalego pobytu, jak wszystko dobrze pojdzie. Czesc pieniedzy placi sie na poczatku, a reszte po uzyskaniu dokumentow. Potem mozna sie rozwiesc. Mozna tez wynajac adwokata, ktory pomoze to wszystko zalatwic za pare tysiecy, razem z dokumentami. Jest tutaj troche polskich firm, ktore chetnie biora Polakow na wizie turystycznej, bo im sie to bardziej oplaca (srednio ok.9 dolarow na godzine). Teraz zaczyna sie sezon i poszukiwani sa malarze i pomocnicy malarzy, ludzie do ukladania parkietow( tych jest najwiecej), plytek ceramicznych, do pomocy przy remontach domow, na budowach itp. Jezeli jeszce cos Cie interesuje to napisz. Co robisz w Polsce, jaka szkole skonczyles, czy znasz troche j. angielski? Pozdrowienia. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrew Re: Czy ktoś udzieli mi informacji o Kanadzie? IP: *.home.cgocable.net 27.03.04, 22:11 Slubne kombinacje skonczyly sie w jesieni , teraz trzeba udowodnic narzeczenstwo a na weselu radze policzyc gosci bo ich liczbe tez trzeba wpisac w aplikacji . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazia Re: Czy ktoś udzieli mi informacji o Kanadzie? IP: *.bydgoska.ds.uj.edu.pl / *.ds.uj.edu.pl 27.03.04, 23:05 A Ty, Dorota gdzie mieszkasz? Jak z praca dla kobiety po studiach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Czy ktoś udzieli mi informacji o Kanadzie? IP: 217.97.129.* 29.03.04, 14:08 Jestem informatykiem, pracuję w tym zawodzie z 8 lat, ukończyłem polibudę i wiele innych kursów, z językiem średnio, czasami wyjeżdżam do Włoch, Niemiec, Austrii to staram się jakoś dagadać się. A Jak długo jesteś już w Kanadzie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Czy ktoś udzieli mi informacji o Kanadzie? IP: 5.5R* / *.mtnk.rnc.net.cable.rogers.com 29.03.04, 14:40 Moja rada siedz w Polsce bo sytuacja mimo ze sie w Hightech poprawila dalej jest trudno o prace. Oczywiscie jezeli jestes geniuszem w swojej specjalnosci to prace znajdzesz wszedzie ale to by oznaczalo ze doskonala prace mozesz tez znalesc i w Polsce. Sa dziedziny w ktorych jest troche wiekszy podaz pracy ale musisz miec dokladnie to co pracodawca szuka. Jezyk musisz miec opanowany doskonale by przebrnac przez interview. Masz brak kanadyjskich referencji (ie. tutejszego stazu pracy. Ja tu jestem od prawie 20 lat i tu skonczylem studia. Odpowiedz Link Zgłoś
sajjitarius Re: Czy ktoś udzieli mi informacji o Kanadzie? 01.04.04, 21:26 Gość portalu: Nemo napisał(a): > Moja rada siedz w Polsce bo sytuacja mimo ze sie w Hightech poprawila dalej > jest trudno o prace. Oczywiscie jezeli jestes geniuszem w swojej specjalnosci > to prace znajdzesz wszedzie ale to by oznaczalo ze doskonala prace mozesz tez > znalesc i w Polsce. Sa dziedziny w ktorych jest troche wiekszy podaz pracy ale > musisz miec dokladnie to co pracodawca szuka. Jezyk musisz miec opanowany > doskonale by przebrnac przez interview. Masz brak kanadyjskich referencji (ie. > tutejszego stazu pracy. > > Ja tu jestem od prawie 20 lat i tu skonczylem studia. Ja jestem tutaj mniej niz 20 lat, tylko 14. I jakos nie zuawazylem, ze wszyscy wokol mnie, zktorymi pracuje, znaja angielski doskonale...to takie typowo polskie mity...no chyba, ze ci wszyscy chinczycy, rosjanie i inni tam, niektorzy mowiacy po angielsku fatalnie, pozalatwiali sobie prace po znajomosci nie przechodzac interview...ale watpie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Czy ktoś udzieli mi informacji o Kanadzie? IP: 5.5R* / *.mtnk.rnc.net.cable.rogers.com 02.04.04, 03:09 > Ja jestem tutaj mniej niz 20 lat, tylko 14. I jakos nie zuawazylem, ze wszyscy > wokol mnie, zktorymi pracuje, znaja angielski doskonale...to takie typowo > polskie mity...no chyba, ze ci wszyscy chinczycy, rosjanie i inni tam, > niektorzy mowiacy po angielsku fatalnie, pozalatwiali sobie prace po znajomosci > > nie przechodzac interview...ale watpie Moze jak banka high-tech byla duza to prace mozna bylo dostac jak sie wiedzialo jak wyglada komputer. Nie jest tak teraz. I ci wszyscy Rosjanie lub Chinczycy o kktorych mowisz beda mieli ogromne klopoty jak straca prace. Na interview trzeba sie sprzedac i bez jezyka daleko sie nie zajedzie. Pogadaj z tymi co szukaja obecnie pracy to zrozumiesz o czym mowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Do Doroty IP: 217.97.129.* 30.03.04, 10:35 Jak jest z tym slubem? Gdy mam już papiery legalnie i jestem już rezydentem Kanady, warunki pracy i płacy są wyzsze, czy pozostaja na tym samym poziomie (9 $c/h)?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Do Marka IP: *.vf.shawcable.net 31.03.04, 07:46 Jezeli masz staly pobyt w Kanadzie i pracujesz legalnie, za prace typu ukladanie podlog mozesz dostac 20 lub nawet 30$/h, jezeli jestes dobrym fachowcem. Dyplomu nie musisz nostryfikowac, jezeli znasz jezyk i jestes naprawde dobry w swojej dziedzinie i masz troche lat przepracowanych, nawet w Polsce, mozesz dostac prace w swoim zawodzie, przy odrobinie szczescia. Male firmy poszukuja czasem specjalistow spoza Kanady. Na rozmowie kwalifikacyjnej napewno sie zorientuja co umiesz i czy sie nadajesz. Poza tym specjalisci spoza Kanady, tacy bez dyplomow kanadyjskich sa nieco tansi. Ja jestem w Kanadzie 11 lat, mieszkam w Vancouver, syn skonczyl rok temu inzynierie elektroniczna i komputerowa, corka konczy farmacje. Maz pracuje w swoim zawodzie (elektronik) pomimo, ze nie ma dyplomu kanadyjskiego, ale jest dobrym specjalista. A jezeli znajdziesz dziewczyne z obywatelstwem i sie ozenisz, to po roku mozesz dostac prawo stalego pobytu, a potem po 3 latach obywatelstwo. Z dziewczyna musisz mieszkac przez rok(sa kontrole), do czasu otrzymania dokumentow. Dziewczynie placisz ok. 10000, w dwoch ratach. Chyba, ze sie dziewczyna zakocha , no i Ty tez , to wtedy pewnie nie musisz placic i sie rozwodzic.:) Jezeli jestes nadal tym zainteresowny, napisz wiecej o sobie. Podaje Ci moj adres: hjk11@hotmail.com Pozdrowienia. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrew Re: Do Doroty IP: *.home.cgocable.net 01.04.04, 06:29 Gość portalu: marek napisał(a): > Jak jest z tym slubem? -------------------------------------------------------------------------------- a tak jest ze trzeba udowodnic narzeczenstwo np. mieszkajac wczesniej z narzeczona przez rok aby moc odpowiedziec na pytania aplikacji o sponsorowanie szczesliwego malzonka jak te : ---------------------------- Provide written and documentary evidence of your relationship, e.g., joint insurance policies, wills, anything naming your partner as beneficiary, documents showing travel together, identity documents showing same address, documents showing joint ownership of possessions, joint mortgage/loan, joint lease/rental agreement, joint bank accounts/statements, etc. ---------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
sajjitarius Re: Czy ktoś udzieli mi informacji o Kanadzie? 01.04.04, 21:22 Gość portalu: Dorota napisał(a): > Powiem Ci dokladnie, jak to wyglada w Vancouver. Kolega przyjechal z Polski w > lecie. Dwa tygodnie po przyjezdzie znalazl prace, jako pomocnik malarza i > pracuje do dzisiaj. Ozenil sie za pieniadze, kosztuje to ok. 10000 CAD. Musi > z dziewczyna mieszkac co najmniej rok, aby uzyskac dokumenty stalego pobytu, > jak wszystko dobrze pojdzie. Czesc pieniedzy placi sie na poczatku, a reszte po > > uzyskaniu dokumentow. Potem mozna sie rozwiesc. Mozna tez wynajac adwokata, > ktory pomoze to wszystko zalatwic za pare tysiecy, razem z dokumentami. > Jest tutaj troche polskich firm, ktore chetnie biora Polakow na wizie > turystycznej, bo im sie to bardziej oplaca (srednio ok.9 dolarow na godzine). > Teraz zaczyna sie sezon i poszukiwani sa malarze i pomocnicy malarzy, ludzie do > > ukladania parkietow( tych jest najwiecej), plytek ceramicznych, do pomocy przy > remontach domow, na budowach itp. > Jezeli jeszce cos Cie interesuje to napisz. > Co robisz w Polsce, jaka szkole skonczyles, czy znasz troche j. angielski? > Pozdrowienia. > Dorota No slub jest zawsze jakims wyjsciem. Akurat w Kanadzie to nie ma znaczenia czy to chlopak z dziewczyna, czy dziewczyna z dziewczyna, czy chlopak z chlopakiem....kazda kombinacja dobra dla papierow...10000 CAD ? Byc moze...slyszalem ze wiecej biora...i tak mysle, jestem 'single', to moglbym moze i pomoc zostac w Kanadzie poprzez slub, ale nie za 10000 CAD... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miko Re: Czy ktoś udzieli mi informacji o Kanadzie? IP: *.sympatico.ca 01.04.04, 05:38 Zajrzyj tam: www.settlement.org/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Czy ktoś udzieli mi informacji o Kanadzie? IP: *.vf.shawcable.net 01.04.04, 18:50 Chlopak, o ktorym pisalam przed slubem znal dziewczyne 4 miesiace, poltora miesiaca przed slubem zamieszkali razem. Narazie dostal przedluzenie wizy na pol roku, ale jeszcze nie skladal podania o pobyt staly. W jego przypadku nie bedzie problemu, zeby udowodnic, ze sie jest w zwiazku przez dluzszy czas. Tym bardziej, ze jej rodzina bardzo go lubi (tesciowa tez), dziewczyna ma male dziecko, ktore go tez bardzo lubi. Mysle wiec, ze ta rodzina sie juz nie rozpadnie i nie bedzie tutaj zadnego oszustwa. Ale bywa roznia. Pozdrowienia. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś