Dodaj do ulubionych

Bali - Nuda Dua

01.12.06, 17:19
Witam wszystkich,
czy ktos moglby mi napisac jaka pogoda jest na Bali w polowie stycznia, czy
rzeczywiscie moge spodziewac sie tylko deszczu, czy tez ktos byl w styczniu i
deszczu nie bylo.

Pozdrawiam!!!
Obserwuj wątek
    • monsun-news Re: Bali - Nuda Dua 03.12.06, 14:00
      Już teraz niebo jest zachmurzone. Z tego co czytałam i słyszałam od
      mieszkańców ,styczeń to nie jest najlepszy miesiąc na pobyt. Oczywiście zależy
      to też od Twoich własnych preferencji, ale jeśli chcesz mieć słońce to lepiej
      odwiedzić Tajlandię. Pozdrawiam :)
    • ase3 Re: Bali - Nuda Dua 18.12.06, 15:32
      UP
      Bardzo proszę o info!!
      • Gość: wedrowniczek Nusa Dua a nie - Nuda Dua IP: *.abhsia.telus.net 29.12.06, 06:16
        Na Bali zawsze jest dobra pogoda.
        Pamietaj - to jest tropik, co oznacza, ze slonce w styczniu bedzie
        PIONOWO nad glowa, wiec nie zapomnij wziasc nakrycia na glowe.

Po za tym to nie jest Nuda, a NUSA Dua.

Zajrzyj pod: www.bali.com/ i zdobedziesz mnostwo informacji ciebie
        interesujacych na temat Bali.

Dlaczego jedziesz do Nusa Dua, a nie do Tuban, Sanur lub nawet Kuta?
    • Gość: ase3 Re: Bali - Nusa Dua IP: *.chello.pl 09.01.07, 14:10
      Przepraszam za literowke. Lecimy pod koniec stycznia. Gdzie sie wybrac, aby
      zobaczyc cos pieknego? Nie mamy hotelu, moze jestes w stanie cos doradzic, co
      wybrac, gdzie?
      Pozdrawiam!
      • lukas_717 Re: Bali - Nusa Dua 09.01.07, 20:16
        Byłem na Bali akurat w Nusa Dua w grudniu 06 i było gorąco. Okolica jest ładna a ludzie bardzo mili. Jak będziecie na miejscu to polecam restauracje "Tropical" mają tam pyszne owoce morza. Niestety z pogodą w styczniu ci nie pomoge... a hotel jaki moge polecić to "Laguna resort and spa" pikny był ;]
      • Gość: ona Re: Bali - Nusa Dua IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 23:11
        zalezy co cie interesuje
        generalnie cala wyspa jest do zwiedzenia i kazdy zakatek ma cos do zaoferowania
        poszukaj w necie, np. www.bali.com
        • voyager747 Re: Bali - Nusa Dua 13.01.07, 11:15
          A jak jest na Bali z malarią? Niektóre biura zalecają profilaktykę przy objeździe.
          • voyager747 Re: Bali - Nusa Dua 13.01.07, 15:33
            Mam jeszcze jedno pytanie Sanur jest ładniejsze niż Kuta?
            Czy ktoś wypożyczał na Bali samochód?
            • Gość: vives Re: Bali - Nusa Dua IP: *.man.poznan.pl 16.01.07, 08:32
              voyager747 - odezwij sie po powrocie z Hongkong i Bali na
              walasto@poczta.onet.pl Ja jade w taka sama podóz jak Ty, ale w marcu. Najpierw
              lece do Honkongu a pózniej na Bali. Wylot mam 31 marca o 13.55 z Frankfurtu.
              Lece liniami Cathey Pacific
          • plascyzna Re: Bali - Nusa Dua 16.01.07, 09:19
            nie wiem jak jest z malaria, ja przyjmuje LARIAM, poniewaz mam zamiar spedzic
            tam 5 tygodni
            • plascyzna Re: Bali - Nusa Dua 16.01.07, 09:22
              tzn, nie caly pobyt na Bali, a w Indonezji
              • moped Bali - ogolnie... 22.01.07, 05:39
                dokad=kolwiek wybierasz sie do Azji, zwlaszcza tej tropikalnej
                oraz na wiecej niz 3 tygodnie warto miec szczepienia na bierzaco dokonane.
                Malaria jest okay, ale wiecej uwagi bym zwrocil w kierunku HEPATITIS A & B.

Obojetne Kuta czy Sanur, i tak chcesz podrozowac po wyspie, prawda?
                Masz duzo mozliwosci- zajrzyj w kierunku Greyline.
                Rozpatrz co tobie sie oplaca:
                www.grayline.com/Grayline/destinations/asia/bali.go
                czy tez wynajecie mijscowego kierowcy z smaochodem. Umow sie na podroz oraz
                cene przed wejsciem do pojazdu!
                Capista?

Wypozyczenie samochodu na Bali?
                Masz duzo gotowki?
                Jesli odpowiedz jest TAK, zycze powodzenia.
                Miejscowi policjanci beda sobie przekazywali droga radiowa twoja podroz.
                Lapowki to czesc ich zarobku- kazda posada,nawet panstwowa,
                upowaznia do brania lapowek!
                Podroz dwu godzinna stanie sie pieciogodzinnym KOSZMAREM!

Hotele- gdziekolwiek.
                Jest ich tam tysiace na wysokim poziomie i tanie jak...barszcz!
                Negocjuj cene/oferte internetowa.

Pogoda?
                Zawsze jest dobra..to jest tropik!

Nie zapomnij zabrac nakrycie na glowe oraz olejek do opalania...
                a tak wez majtki na zmiane i pieniadze..reszte zostaw domu,
                bo tam za bajecznie smieszne ceny reszte sobie dokupisz.

• voyager747 Re: Bali - ogolnie... 22.01.07, 14:29
                  Czytałem też gdzieś o moskitach i dendze, jest bardzo niebezpiecznie?
                  Jadę tylko na 10 dni, to może jakoś się da wyżyć. A jak z problemami
                  żołądkowymi? Ponoć też jest niezbyt fajnie.
                  • moped Re: Bali - ogolnie...zdrowy rozsadek! 22.01.07, 14:46
                    Hepatitis A & B jest wiecej niz potrzebne- to warunek do normalnego zycia.

Wprost nie moge zrozumiec ludzi, ktorzy bagatelizuja sprawy szczepienia sie
                    przeciwko Hepatitis jadac do tropiku (i to gdziekolwiek!!) ???

Sprawy zoladkowe - woda do picia tylko butelkowana-wlacznie z myciem zebow.
                    Masz okrutny problem- pamietaj Coco Cola jest b. pomocna w zatrzymaniu
                    rewolucji.

Lokalne restauracje-tak, pod warunkiem, ze to nie sa uliczne stragany!

Innymi slowy - zachowaj zdrowy rozsadek.
                    Wez srodki odkazajace na wypadek nawet drobnego skaleczenia sie na ulicy
                    (na przyklad palec u nogi).

W tropiku "syf i malaria" panuje na kazdym kroku,
                    a twoj organizm jest wiecej niz podatny !!!
                    • voyager747 Re: Bali - ogolnie...zdrowy rozsadek! 22.01.07, 16:36
                      Ja jestem zaszczepiony na wszystkie żółtaczki i na żółtą febrę. Boję się
                      bardziej o dengę i żołądek. A restauracje na mieście,nie w hotelu są ok?
                      Jestem z reguły dosć ostrożny, ale trochę mam pietra.
                      • moped Re: Bali - ogolnie...zdrowy rozsadek! 22.01.07, 20:18
                        Szybko sie zorientujesz oraz nauczysz, gdzie mozna wstapic oraz wejsc,
                        aby spokojnie i bezpiecznie spozyc posilek.

Ogolna zasada w tropiku, ktora potwierdza sie w kazdym miejscu;
                        widzisz muchy latajace? -tak- szukasz nastepna restauracje!

Nie zapomnij o lokalnym zimnym piwie "Bintag"!
                        wszystko tam jest tanie jak 'barszcz'...

Pamietaj, przy wyjezdzie miec ichniejsza gotowke na oplate lotniskowa.
                        Inaczej ciebie nie wpuszcza do odlotu!
                        To nie sa zarty...powinienes dokladnie przejrzec strone :
                        bali.com/
                        oraz dokladnie przestudiowac ostatnie dyskusje na ichniejszym FORUM:
                        www.balitravelforum.com/index.html
                        Glowa do gory i powodzenia...

Moja rodzina na Bali jezdzi regularnie na wypoczynek wakacyjny ...
                        ... od 1881 roku!!!
                        Jestesmy tam stalymi BYWALCAMI juz od 6 pokolen!
                        i wcale to nie sa zarty....

• voyager747 Re: Bali - ogolnie...zdrowy rozsadek! 22.01.07, 21:16
                          Dzięki za rady, studiuję właśnie przewodnik i tam nic nie wspominają o opłacie w
                          ichniejszej walucie. Jakie to są kwoty?
                          • moped Re: Bali - ogolnie...zdrowy rozsadek! 23.01.07, 17:24
                            W Indonezji oraz na Bali nazywaja to Airport Tax.

Jak go zwie lub nazywa - jest to oplata,
                            ktora kazdy musi zaplacic ZYWA GOTOWKA w ich walucie!!!
                            (czesto pobierajacy oplate chowa do kieszeni- nie wydaje sie pokwitowania:)))
                            Najlepiej miec w reku dokladnie odliczona gotowke!!

Koszt na odlot z Bali wynosi 50 000.00 Rp.

Tutaj dokladnie podane sa szczegoly:
                            www.business-in-asia.com/airports_indo.html
                            • voyager747 Re: Bali - ogolnie...zdrowy rozsadek! 23.01.07, 18:40
                              Wielkie dzięki.
                            • Gość: gosc Re: Bali - ogolnie...zdrowy rozsadek! IP: 125.162.130.* 26.01.07, 13:08
                              Przy wyjezdzie miedzynarodowym z Bali oplata wynosci Rp. 100.000, przy krajowym
                              jest to Rp. 30.000; i zawsze jest pokwitowanie dolaczone do karty pokladowej
                            • sc77 Re: Bali - ogolnie...zdrowy rozsadek! 11.07.07, 09:19
                              Koszt wylotu z Bali to 100.000 Rp i tylko w Rupiah. Widac, dawno nie bylo Cie
                              na Bali... Pokwitowanie jest zawsze, naklejaja naklejki !!

Nie zgodze sie co do wszechogarniajacego brudu i problemow zoladkowych, nigdy
                              nie mylismy zebow woda butelkowana, jedlismy wszystko nawet nie wiedzac co to
                              jest i nigdy nam nic nie bylo...
        • karol.cz2 Re: Bali - Nusa Dua 24.08.07, 00:49
          A jak z dziewczynami?? lubia sie bawic??
    • Gość: adam Re: Bali - Nuda Dua IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.07, 01:16
      a podpowie ktoś jak najtaniej tam dolecieć (wybiream sie w marcu)?
    • ase3 Re: Bali - Nuda Dua 25.01.07, 15:51
      Wrocilam z Bali!! Jest tam pieknie, parno i bardzo slonecznie. Mielismy 2 dni
      podczas ktorych wieczorami padal deszcz, ale temperatura nie spada nawet o
      stopien. Wcale nie jest tanio na Bali, choc ceny sa oczywiscie negocjowalne, to
      nie powiedzialabym zeby mozna bylo sie tak obkupic jak na przyklad w Egipcie.
      Jesli chcecie uzyskac jakies info chetnie odpowiem! Oprocz Nusa Dua bylismy w
      Singaraja ( polnoc Bali - przepiekne widoki i boskie hotele), Ubud, Kucie i
      Denpasar.

Pozdrawiam!
      • voyager747 Re: Bali - Nuda Dua 25.01.07, 17:31
        Witam, a jakie ceny kolacji, obiadu itp.? Jak jest z podróżowaniem, czym
        jeździliście i ogólnie jak tam z tymi różnymi dengami i malariami, kłopotami
        żołądkowymi(o które najbardziej się obawiam)?
        • ase3 Re: Bali - Nuda Dua 26.01.07, 17:20
          Ceny jedzenia zalezne od tego gdzie chcesz zjesc - my jednlismy w knajpach -
          restauracjach. Owoce morza sa stosunkowo tanie i bardzo popularne, jesli
          poprosicie waszego kierowce, żeby zawiozl Was do takiej knajpy, znajdzie dobra
          i tania, a przy okazji pyszne jedzenie. Bardzo tanie sa bary przy ulicach, tam
          tez jedlismy, menu bardzo ubogie, widzisz jak robia jedzenie na Twoich oczach,
          dobre, ale nic szczegolnego.
          W Nusa Dua wynajelismy samochod z kierowca na 5 dni - zaplacilismy 150 dolarow
          amerykanskich, jezdzil z nami tam gdzie chcielismy, pokazywal ciekawe zabytki,
          doradzal, co do wyboru hoteli. Nie zdecydowalibysmy sie na wynajecie samego
          auta - poziom ich jazdy jest duzo odbiegajacy od standardow europejskich:)
          Bardzo dobrym rozwiazaniem jest wlasnie kierowca z samochodem. Wyspa jest
          malutka wiec odleglosci od roznych miejsc jest niewielka
          • voyager747 Re: Bali - Nuda Dua 26.01.07, 17:37
            Wielkie dzięki za rady, mam nadzieję,że bedzie fajnie.Pozdrawiam.
          • Gość: vives Re: Bali - Nuda Dua IP: *.net-10.rev.inter-c.pl 27.01.07, 21:00
            Podaj przykładowe ceny.
            Ile kosztuje obiad w restauracji i z czego sie składa?? Tak samo ile kosztuje
            jeddzonko w tym przydroznym barze??
            • plascyzna Re: Bali - Nuda Dua 04.02.07, 15:42
              od 5 dni jestem na Bali, 2 razy padalo ok 1 w nocy, lub nad samym ranem,
              wczoraj w ciagu dnia padalo w gorzystych rejonach /okolice Kintamani/
              a poza tym, pieknie, bo to tropik
              • Gość: kotolotek Re: Bali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 17:27
                a gdzie dokladnie jestes na Bali?? i powiedz mi, prosze, co tam jesz?
              • voyager747 Re: Bali - Nusa Dua 04.02.07, 17:28
                No to fajnie, jak dobrze pójdzie to już niedługo tam będziemy.
          • Gość: kotolotek Re: Bali - Nuda Dua IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 20:47
            ja mam cale mnostwo pytan, bo tez sie wybieram, ale nie chce odstraszyc cennego eksperta prosto po powrocie, wiec moze bede dawkowac;)
            skad wzieliscie tego kierowce? tzn ja wiem, ze oni tam wszedzie sa, ale to sie tak po prostu podchodzi do ktoregokolwiek przed hotelem i co dalej? placiliscie mu w dolarach, nie w ichniej walucie? czy jak Was wozil caly dzien, to zapraszaliscie go na obiad, tak jak pisza w przewodnikach? i jeszcze powiedz mi, prosze, CO tam sie jada (poza owocami morza), zwlaszcza jak sie nie lubi ostrej kuchni? a czy zdjecia jakies ew. mozna by obejrzec?:)
            • voyager747 Re: Bali - Nuda Dua 05.02.07, 20:51
              Ja jeszcze nie byłem, ale na temat jedzenia znalazłem taką stronkę:
              www.balieats.com/
            • plascyzna Re: Bali - Nuda Dua 06.02.07, 13:49
              no wiec po kolei:
              jestesmy w miasteczku KUTA, jakies 10 min taryfa od lotniska, wspomniana w
              topicu NUSA DUA jest jakies, powiedzmy pol godizny drogi, oczywiscie wszystko
              zalezy od ruchu na drodze, ktory jest dosc spory w godzinach szczytu, czyli ok
              8:30-9:30 i od 16:30 - 18:00

pogoda wciaz bajkowa, choc dzis pozadnie lalo ok 17, wzrosla wilgotnosc, i ciut
              sie ochlodzilo

Kontakt z driverem zlapalismy przez jego zona, ktora sprzedaje bizuterie na
              plazy, glownie w okolicach zachodu slonca, namiar przekaze, ale wizytowke
              zostawilam w hotelu
              stargwalismy sie do 1.100.000rp za 3 dni jazdy (wyjsciowa cena 1.200.000 rp)
              ale wiem, ze mozna mniej zaplacic,
              za krotka wycieczka, taka na pol dnia na polwysep BUKIT, czyli tam gdzie lezy
              NUSA DUA, ULU WATU, JIMBARAN i swietne plaze, zaplacilismy 200.000 rp, czyli
              20usd
              Charliego zapraszalismy na lunch z nami, jednak nie chcial skorzystac

kurs usd mniej wiecej wyglada tak
              JAKARTA 9.100rp/1usd
              KUTA 8.900 rp/1 usd
              i to sie odnosi glownie do wysokich nomianlow 50 i 100 usd
              8.750 daja za nizsze nominaly
              Uwaga, to jest absurdalne, ale dosc wazna
              ONI AKCEPTUJA TYLKO NOWE (TJ NIE MOGA BYC STARSZE NIZ 2001R.), NIEPOMIETE
              BANKNOTY

kuchnia tutaj jest tak bogata, ze naprawde nie trzeba jadac na ostro
              pyszny seafoof jedlismy na JIMBARAN, czyli tam, gdzie cala plaza jes wlasciwie
              restauracja, wybierasz jakies zyjatko, siadasz i podziwiasz zachod slonca, a
              oni grilluja
              My wprawdzie jedlismy tylko w jedej knapie SHARKY's, ale sprobowalismy wielu
              rzeczy (na jedna rybe czekalismy ponad godzine), mimo wszystko warto bylo
              • Gość: kotolotek Re: Bali - Nuda Dua IP: *.noname.net.icm.edu.pl 06.02.07, 14:19
                o, super, info z pierwszej reki, dzieki:) to ja bede pytac: czy na plazach
                faktycznie tak bardzo nagabuja sprzedawcy? jak idziecie sie kapac, to
                zostawiacie rzeczy na brzegu i nic nie ginie? (dotychczas nigdy nie mialam z
                tym problemu, czasem zostawialam na plazy plecak, w ktorym byla kasa
                przeznaczona na caly wyjazd, ale to bylo w Europie)? czy korzystaliscie na
                miejscu z bankomatu (czy wziac kase ze soba, czy wyjmowac tam)? ile koszyuje
                taki seafoodowy obiad? wybieracie sie do Ubud? bardzo jestem ciekawa, bo
                planuje zatrzymac sie tam na nocleg, moze jakis fajny tani hotel polecisz. nie
                macie problemow zoladkowych? a moze jeszcze jakies cenne uwagi, ktore nie
                przychodza tutaj do glowy, jak z tymi nowymi banknotami? ja zatrzymam sie w
                Sanur (to niedaleko od Was, przy wschodniej plazy), jakbyscie przejezdzali, to
                daj znac, czy przyjemnie wyglada;)
                • plascyzna Re: Bali - Nuda Dua 06.02.07, 16:01
                  jesli chodzi o szczegoly, to:
                  do tej pory plecak zamykany na klodke zostawialismy w taryfie, albo na lodce,
                  gdy dawalismy nura. tak robilismy zapobiegawczo, raczej zeby nic nam nie
                  podrzucili, niz z obawy ze nas okradna
                  ci ludzie naprawde sa mili i grzeczni, nie ma obawy, aby chodzic noca po
                  mniejszych uliczkach, daleko od hoteli dla bialych.

kase bierzemy z bankomatow, ktorych w Kucie jest cala masa, jedyna uwaga, to
                  taka, ze sporadycznie wystepuja te, ktore akceptuja vise electron, bodajze w
                  Sanur widzialam bankomat Citibanku, pozostale to lokalne ATMy: Bank Mandiri,
                  BCA, Lippo etc.
                  Pieniadze jesli masz USD, to tylko nowe, wydane po 2001, albo jesce nowsze i
                  wieksze nominaly, gdyz jest lepszy kurs, o czym juz wspominalam
                  my jestesmy przyzwyczajenie zarowno do zycia w hostelu i jadania na ulicy za
                  grosze, jak i zycia na poziomie 4* hotelu. Obiad dla nas w naprawde dobrej
                  kanjpie GADAH w Kucie kosztuje do 30 usd, alco prawie nie pijemy, czasem tylko
                  lokalne piwko BINTANG, ktore jest naprawde pyszne.
                  Problemow zoladkowych nie mamy od poczatku wyprawy, czyli od pobytu w HGK,
                  gdzie sie skutecznie zabezpieczalismy Ballantine's
                  Owoce jem prosto z bazar, nie myjemy ich
                  zeby myjemy z wodzie z kranu
                  byc moze to nierozsadne, ale przez tyle lat podorozy nic mnie nie spotkalo
                  ceny sa niskie jak na warunki polskie
                  woda 0.5l - 2.000 rp
                  woda 1l - 3.000 rp
                  owoce w sklepie do 14.000 rp za kg (nie wymieniam jakie, bo ta cena to jest
                  najwyzsza jaka widzialam)
                  kokosy na bazarze, ktore otwieraja na poczekaniu 6.000 rp
                  jest takie centrum handlowe SOGO, ktore powszechnie wystepuje w calej Azji,
                  ceny w butikach sa nizsze niz na bazarze. To na co ja zwracam uwage, to torby
                  oraz buty, glownie klapeczki w wielu wzorach i kolorach, to wydatek ok 20usd

prad jest generalnie bez problemow, ja jednak zawsze zabieram swoja przedluzke,
                  aby miec pewnosc, ze bedzie ok

teraz mieszkamy w royal kuta hotel, apartament, czyli sypialnia, balkon i
                  obszerna lazienka kosztuje nas 25 usd/noc

jutro lecimy na LOMBOK i przeprawiamy sie na GILI, na kt mamy zostac ok 10 dni
                  pozniej bede w SINGU, tak aby spedzic tam chinski nowy rok i dalej jedziemy do
                  KL
                  gdybys miala pytania, chetnie odpowiem, jednak nie wiem, jak bedzie w dostepem
                  do netu

jesce jedno spostrzezenie, tu jest mnostwo Rosjan i Japonczykow, ceny w
                  niektorych lokalach sa bardzo zawyzone

i jesli jestes typowej urody slowianksiej, ta badz pewna, ze beda brali cie za
                  rosjanke, tak jak nas, co serdecznie nas vq
                  i ciagle nagabywanie na kupienie jakis badziewiakow, czy krs taxi, ale do tego
                  mozna sie przyzwyczaic i nie reagowac
                  wiecej nie pamietam, ale pytaj
                  a.
                  • Gość: kotolotek Re: Bali - Nuda Dua IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 19:03
                    dzieki!! zwlaszcza ten bankomat citibanku brzmi bosko, bo to moj bank wlasnie:) ja bede miala jeszcze troche pytan na pozniej, jak juz bedziecie po Singapurze, bo my mamy tam 2-dniowy stopover. ale to spokojnie jak wrocicie, bo ja dopiero za pol roku lece, tylko ze sie nie moge doczekac, wiec juz tym zyje. i jakby mozna bylo jakies zdjecia obejrzec...? podam maila, jak sie zgodzisz.
                    czy macie w pokoju taki prysznic na zewnatrz, na powietrzu?
                    snorklowac da sie przy brzegu, czy trzeba dalej wyplynac? ile placicie za lodke?
                    a
      • joanna129 Re: Bali - Nuda Dua 08.02.07, 15:01
        Kto byl na Bali? Prosze o podpowiedz w jakiej miejscowosci sie ulokowac i co
        warto zobaczyc?
        joana129@gazeta.pl
        • paczkosie Re: Bali - Nuda Dua 09.02.07, 08:06
          witam bardzo serdecznie .może wybierasz sie na bali w najbliższym czasie bo my
          jedziemy 14.III.2007 i chcemys sie dowiedziec czy ktos też ma zamiar jechac w
          tamta strone.
          • Gość: vives Re: Bali - Nuda Dua IP: *.man.poznan.pl 09.02.07, 08:07
            Ja lece 21.03 z Frankfurtu przez Hongkong
            • paczkosie Re: Bali - Nuda Dua 09.02.07, 09:56
              my jedziemy tzn.ja z meżem lecimy z warszawy do nusa dua hotelu melia benoa
              14.III z biurem podroży a ty gdzie dokladnie bedziesz na bali?
              • Gość: vives Re: Bali - Nuda Dua IP: *.man.poznan.pl 12.02.07, 08:22
                Na poczatek zatrzymamy sie na 2 dni w Hongkongu - na Bali przylecimy
                prawdopodobnie 24 III i bedziemy w Sanur w Inna Grand Bali Beach.
                • sc77 Re: Bali - Nuda Dua 12.03.07, 13:41
                  A byl ktos w hotelu Bali Tropic & SPA ? Jesli tak to powiedzcie mi o nim jak
                  najwiecej ? Najbardziej interesuje mnie opis opcji AI.

Z gory dziekuje.
                  • paczkosie Re: Bali - Nuda Dua 30.03.07, 15:09
                    WITAM SERDECZNIE. MY WŁASNIE W PONIEDZIAŁEK WROCILISMY Z BALI BYLISMY TAM DWA
                    TYGODNIE W NUSA DUA W HOTELU MELIA BENOA.A Z JAKIEGO BIURA JEDZIESZ DO TEGO
                    HOTELU BALI TROPIC&SPA?
                    • sc77 Re: Bali - Nuda Dua 31.03.07, 14:21
                      Mam indywidualnie organizowany wyjazd z Air Tours Cracow, a bylas/es w tym
                      hotelu ?
                      • sc77 Re: Bali - Nuda Dua 16.05.07, 14:51
                        Czy nikt nie zna tego hotelu czy nie odwiedza forum ?

Juz za miesiac mamy wyjazd i dobrze byloby cos wiedziec wczesniej :)

A jak wyglada podroz Singapur Airlines ? Mozna to zniesc. Ile jest posilkow w
                        economicu ?
                        • azara1 Re: Bali - Nuda Dua 17.05.07, 23:02
                          Witam,
                          zastanawiam się nad wyborem tego samego hotelu tylko ,że w sierpniu. Na stronce
                          tripadvisor możesz obejrzeć zdjęcia i przeczytać opinie o Bali Tropic & Spa.
                          Bardzo pomocna stronka . Dużo opinii o hotelach z całego świata. Ponieważ być
                          może wybiorę się na Bali a Ty jedziesz tam przede mną po powrocie proszę
                          prześlij mi kilka słów na temat pobytu w tym hotelu i wrażeń z Bali.
                          Zyczę udanego wyjazdu

Pozdrawiam
                          Azhara1

tripadvisor.wcco.com/
                • adodo Re: Bali - Nuda Dua 11.04.07, 12:34
                  Czy możesz coś napisać na temat tego hotelu.
                  • sc77 Re: Bali - Nuda Dua 06.07.07, 16:12
                    Wróciłem z Bali Tropic & SPA. Pytajcie chętnie odpowiem.
                    • karolewskiej Re: Bali - Nuda Dua 07.07.07, 11:45
                      Witajcie,

Ja chcialbym zapytac glownie o koszty wyjazdu. Moglbys rozpisac ile was
                      wyniosla wycieczka, na ile czasu wyjechaliscie, czy to bylo z biura czy sami
                      wszystko organizowaliscie.

Bede wdzieczny za odpowiedz, musze ocenic czy bedzie nas stac na wyjazd :)

Z gory dzieki
                    • karolewskiej Re: Bali - Nuda Dua 10.07.07, 11:05
                      Bede bardzo wdzieczny za ten kosztorys :)
                      • sc77 Re: Bali - Nuda Dua 11.07.07, 09:16
                        Witam,
                        my mielismy wyjazd indywidualny, 17 dni, w tym 15 na miejscu.
                        Bilety w LOT i Singapore Airlines - ok 3,8kPLN / os + pobyt w hotelu ok 4kPLN w
                        wersji AI w pokoju Royal.
                        • piotr.jasinski Re: Bali - Nuda Dua 12.07.07, 15:12
                          Witam,
                          Lecę za miesiąc - wziąć EUR czy USD?

Pozdrawima
                          • furka17 Re: Bali - Nuda Dua 12.07.07, 20:17
                            Radzę Dolary choć Euro też wymienisz. Ceny wycieczek na miejsu są zazwyczaj też
                            w dolarach więc unikniesz dodatkowego przeliczania.
                            1 USD to 8600 rupii w hotelu do 8900 w kantorze na ulicy (banknot 50 i 100)
                            1 EUR to ok 12 000 rupii
                            Wróciłam tydzień temu więc kursy są aktualne.
                            Uważaj bo w kantorach strasznie oszukują.
                            Pierwszą wymianę radzę zrobić w hotelu ,mimo niższego kursu, abyś zapoznał się
                            z ich pieniędzmi. Od "0" na banknotach można oszaleć a kolory banknotów nie
                            ułatwiają zbyt ich rozróżniania.
                            Powodzenia

• piotr.jasinski Re: Bali - Nuda Dua 12.07.07, 23:23
                              dzięki piękne. Z tego co czytałem cała wyspa jest niesamowita, a Ty co polecasz?
                          • sc77 Re: Bali - Nuda Dua 13.07.07, 09:02
                            Zdecydowanie USD, nie oplaca sie przeliczac z Euro. W Nusa Dua kurs Euro
                            wszedzie 10200 Rp a USD 8800 Rp i ostatnio spadl troche, wczesniej bylo 8900.

Ja osobiscie polecam polnoc wyspy, okolice Ubud (z parkiem ptakow i lasem malp)
                            oraz Tanah Lot. W zaleznosci od standardu hotelu wszelkie mozliwe tance ludowe
                            bedziesz miec na miejscu (tak bylo w Bali Tropic).

Nie polecam jezdzenia samodzielnie, lepiej wziac przewodnika. Jesli chcesz to
                            moge Ci podac namiary na tego, z ktorym my jezdzilismy. Bardzo duzo nam
                            opowiedzial, bylismy zadowoleni.
                            • piotr.jasinski Re: Bali - Nuda Dua 13.07.07, 15:42
                              Wdzięczny będę za namiary, mam nadzieję, że walizki pieniędzy od nas nie
                              weźmie :)

Nie wiem co będe miał na miejscu, ale podobno da się wytrzymać (Novotel Benoa)
                              • furka17 Re: Bali - Nuda Dua 13.07.07, 23:19
                                Do Piotra
                                Byłam właśnie w tym hotelu. Novotel Tanjug Benoa- 10 noclegów BB od 23.06 do
                                03.07.br. Napisałeś ,że da się wytrzymać i zależy jakie się ma podejście.
                                Hotel składa się z dwóch części. Recepcja, restauracje oraz pokoje Tropical
                                Terace leżą przy plaży. Pokoje typu Superior czyli zwykłe leżą po drugiej
                                stronie drogi. Droga jest średnio ruchliwa i niezbyt szeroka. Oczywiście jest
                                strażnik , który przeprowadza przez drogę. Trochę nas to zaskoczyło , bo nie
                                doczytałam się informacji o takim położeniu pokoji. Jednak nie było to zbyt
                                kłopotliwe. W cześci z plażą jest duży basen , a po drugiej stronie drogi są
                                dwa mniejsze. Nie było problemów z leżakami na plaży ani przy basenach.
                                Zaskoczeniem dla nas była łazienka w pokoju z oknem bez szyby tylko z roletą.
                                Atrakcje dźwiękowe z łazienki zapewnione.
                                Plaża fatalna. Bardzo duży ruch motorówek i skuterów. Na szczęście ruch ten
                                jest chwilami większy a czsami mniejszy i czasem jest spokój. Częste odpływy .
                                Jednego dnia przy odpływie był taki śmietnik jakby ciężarówką ktoś wysypał
                                śmieci . Przy basenach jest spokojnie zwłaszcza w częsci za drogą. No można
                                mieć tylko pecha i trafić na jakąś większą grupę z wrzeszczącymi dziećmi ale to
                                już loteria. Generalnie w hotelu jest spokój. Bardzo dużo zieleni oraz lokalny
                                wystrój całego hotelu.
                                W pokojach jest czajnik oraz codziennie uzupełniane są kawy, herbaty, cukier
                                oraz mleko w proszku do kawy.
                                Śniadania są dobre. Jedynie nie smakowała mi kawa . Piję jej bardzo dużo w
                                Polsce i lubię kawę , a tam piłam do śniadania herbatę .
                                Hotel znajduje sie na końcu strefy turystycznej i w porównaniu z Kutą czy z
                                Nusa Dua - mówiliśmy , ze jesteśmy na wsi.
                                Byliśmy w trójkę więc zdania o hotelu były podzielone. Mi się podobał (oprócz
                                plaży), męzowi niezbyt a córka nie narzekała i nie chwaliła.
                                W cześci za drogą dokarmialiśmy rybki (krakersami z Polski) i zaprzyjaźnionego
                                kota (chrupkami krewetkowymi z Singapuru).
                                Polecam zabrać latarkę. Wieczór zapada dość wcześnie bo ok 18.30. Po wyjściu z
                                hotelu do strefy sklepów i knajp ulica jest słabo oświetlona. W chodniku jest
                                mnóstwo pułapek w postacie dziur dużych i małych. Trzeba chodzić bardzo
                                ostrożnie aby nie wpaść do żadnej otwartej studzienki i czasami dobrze pomóc
                                sobie własnym światłem.
                                Masz już od innych uczestników forum informacje o wycieczkach po Bali więc nie
                                muszę Ci pisać o nich. My byliśmy dodatkowo na 3 dniowej wycieczce na Komodo i
                                jeśli jesteś zainteresowany to mogę Ci napisać w innym poście o tej wycieczce
                                oraz o wycieczkach na pozostałe wyspy.
                                Pozdrawiam
                                • piotr.jasinski Re: Bali - Nuda Dua 14.07.07, 17:12
                                  Bardzo Ci dziękuję. Informacja "plażowa" trochę mnie zmartwiła, ale dam radę :)
                                  Jakbyś była tak miła i napisała coś o tym gdzie jeść w okolicy i oczywiście o
                                  wycieczkach również - Komodo brzmi interesująco (jakie koszty dla dwóch
                                  dorosłych osób i przedszkolaka?), Latarki - już zaczynam pakować, czy jeszcze
                                  coś z praktycznych rzeczy warto wziąć? Czy w hotelu są jakieś animacje, czy
                                  można wypożyczyć jakiś sprzęt rekraacyjny?

Pozdrawiam
                                  • furka17 Re: Bali - Nuda Dua 14.07.07, 18:53
                                    Witam
                                    W hotelu są różne animacje ale nic nie mogę Ci o nich powiedzieć bo nie
                                    korzystaliśmy. Jest stół do tenisa, korty i bilard. Trudno grać w tenisa
                                    stołowego bo stół stoi na dworze przy basenie i przy wietrze piłka lata sama.
                                    Dużo jeździliśmy i nie spędzaliśmy dużo czasu w hotelu więc informacje mam
                                    raczej skąpe. Można wypożyczyć rowery w hotelu. Na plaży można pojeździc na
                                    bananie, na skuterach ,polecieć na spadochronie za motorówką i na takim
                                    wynalazku podobnym do materaca???? Ceny to ok 20 USD za każdą z atrakcji ale
                                    trzeba się targować i ceny schodzą do 10 USD.
                                    W hotelu jest klub dla dzieci o nazwie Dolfi. Co tam jest nie wiem bo nikt z
                                    nas się nie załapał na tą atrakcję.
                                    W morzu trudno pływać więc pływaliśmy w basenach. Są bardzo ładne ale niestety
                                    woda zimna (22-23 stopnie).
                                    Na początek wymień pieniadze w hotelu , choć jest niższy kurs niż na ulicy . W
                                    kantorach przy hotelu i nie tylko, strasznie kantują. Jak zobaczysz ,że dają Ci
                                    pieniądze w nominałach po 20 tyś rupii to rezygnuj. Będziesz liczył 2 razy i
                                    się nie doliczysz. Mąż wymieniał 200 USD i chcieli go skroić na 50 USD, a było
                                    to po tygodniu pobytu więc trochę już znał indonezyjskie pieniądze.
                                    Przygotuj na osobę po 25 USD na wizę indonezyjską za którą płaci się na
                                    lotnisku.Jeśli będą Ci wydawać resztę to dostaniesz w rupiach po złym kursie.
                                    Opłata wylotowa w Denpasar wynosi 100 tyś rupii i musisz mieć taka gotówkę na
                                    osobę przy wyjeździe. Nie wiem z jakiego biura jedziesz bo nam TUI dało te
                                    pieniądze w busie na lotnisko ale to chyba wyjątek i była miła niespodzianka.
                                    Jeśli macie małe dziecko to nie polecam wycieczki na Komodo z kilku względów.
                                    Dziecko nic z tego nie będzie pamiętało w przyszłości.Wiem bo córka moja ma 17
                                    lat i nie pamieta wyjazdów gdy miała 10 lat i mniej , a była w atrakcyjnych
                                    miejscach. Wycieczka trwa trzy dni. Nie jest jednak zbyt wyczerpująca. Pierwszą
                                    noc spi się na łódce na pokładzie pod gołym niebem. Dla dziecka może to być
                                    ciężkie doświadczenie bo nam w nocy zerwał się wiatr i lało , a w oddali była
                                    burza. O warunkach sanitarnych nie mówię. Drugą noc się spędziliśmy na Flores w
                                    hotelu i tam warunki były bardzo dobre. Żadne luksusy ale czysto, łazienka z
                                    zimną wodą , klimatyzacja w pokoju i przepiękne widoki. Wycieczka jest
                                    wspaniała, bo nam ustawiła cały wyjazd i zachęciła do odwiedzenia Indonezji w
                                    przyszłości.
                                    Cena wycieczki zaproponowana przez TUI to 515 EUR od osoby , cena w miejscowym
                                    biurze podróży to 395 USD od osoby i ostatecznie zapłaciliśmy po 325.
                                    Jeśli jesteś zainteresowany wycieczkami po Bali to po wylądowaniu w Denpasar
                                    weź na lotnisku jak najwięcej ofert biur podróży. Ceny są podobne , poziom
                                    usług też a oferta jest różnorodna i można wybrać coś dla siebie, z
                                    uwzględnieniem potrzeb dziecka. My korzystaliśmy z takich ofert i jeździliśmy w
                                    trójkę plus przewodnik plus kierowca.
                                    Można wynająć samochód z kierowcą i samemu sobie zaplanować wycieczkę. Co kto
                                    woli. My chcieliśmy mieć spokojną głowę więc kupowaliśmy całą wycieczkę.
                                    Załatwia się wszystko telefonicznie z hotelu i nie zdażyła nam się wpadka.
                                    Z hotelu można pojechać taksówką to np. do Kuty lub Nusa Dua. Hotel dysponuje
                                    swoim transportem i można z niego skorzstać. Orientacyjne ceny to do Kuty 75
                                    tyś a Nusa Dua 25 tyś. Opłaca się brać transport z hotelu bo nie jest droższy
                                    niż zwykłe taksówki a bus jest nowy i jedzie się wygodniej niż w osobowym
                                    aucie. Z centrum handlowgo w Nusa Dua jest bezpłatny transport do hoteli i
                                    odwrotnie. Busy odjeżdżają spod głównego wejścia.
                                    Restauracje też dowożą i odwożą za darmo ale przy hotelu jest wiele restaracji
                                    i są zdecydowanie tańsze niż w Nusa Dua. My najczęciej chodziliśmy do pierwszej
                                    restauracji przy hotelu , bo nie chcieliśmy walczyć z dziurami w chodnikach.
                                    Może trochę przesadzam z tymi dziurami ale nie chciało nam się ciągle patrzeć
                                    pod nogi.
                                    Nie było komarów ani żadnego innego robactwa.
                                    W Nusa Dua jest duży sklep z pamiątkami i nawet jeśli nie chcesz nic tam kupić
                                    to daje możliwość zorientowania się w cenach , aby nie przepłacić gdzie
                                    indziej. Nwet dla nas Polaków na Bali jest tanio i o zrobienie z siebie balona
                                    łatwo. Cena wydaje się za jakąś rzecz bardzo atrakcyjna a potem okazuje się ,
                                    ze i tak była 3 razy za wysoka. I nie tyle żal pieniędzy bo i tak małe ale że
                                    nas oszukali. Myśmy tak przepłacili za kawy i herbaty na prezenty. Kupowaliśmy
                                    na wycieczce w jakimś ogrodzie a w sklepie w Nusa Dua był i większy wybór, i o
                                    wiele niższe ceny.
                                    Pamiątek można przywieźć mnóstwo a wspomnień jeszcze więcej.
                                    Życzę Wam udanego wypoczynku.
                                    Pozdrawiam
                                    • sc77 Re: Bali - Nuda Dua 16.07.07, 10:15
                                      Jak to czytam to jestem przerazony, u nas w bali Tropic warunki diametralnie
                                      inne. Nawet latarki w pokojach na wyposazeniu byly...

Naszym przewodnikiem byl. p. Dana z biura Polow Indonesia, tel. +62 361 704 033
                                      Jezdzilismy nowym vanem Suzuki, z przewodnikiem i kierowca.
                                      • furka17 Re: Bali - Nuda Dua 16.07.07, 20:30
                                        Nie wiem co Cię przeraziło. Brak latarek na wyposażeniu? My w pokoju nie
                                        mieliśmy ale może w innych były. Nie wiem , nie sprawdzałam.
                                        Novotel tak jak Bali tropic to hotele 4* , więc warunki są podobne. Novotel
                                        jest bardzo dobrym hotelem , leży jako ostatni w linii hoteli.
                                        Możliwe , że byłeś w innym okresie kiedy nie było odpływów i mogłeś kąpać się w
                                        morzu oraz nie wyrzucało śmieci.
                                        Jeśli chodzi o wycieczki to korzystaliśmy z trzech różnych miejscowych biur
                                        podróży i zapewniam ,że ze wszystkich byliśmy zadowoleni. Kupowaliśmy wycieczki
                                        bez żadnego polecenia ,jeździliśmy sami z przewodnikiem i kierowcą.
                                        A wycieczka na Komodo to inna melodia i inny standard ale i tak bije na głowę
                                        wszystkie wycieczki po Bali razem wzięte. Jak pisałam wcześniej ustawiła nam
                                        cały wyjazd , bo Bali byliśmy bardziej zawiedzeni niż zachwyceni.
                                        Dobry punkt do rozpoczęcia dalszego zwiedzania Indonezji w przyszłości.
                                        • sc77 Re: Bali - Nuda Dua 17.07.07, 09:58
                                          Brzydkie plaze, duzo smieci, motorowki, pokoje po drugiej stronie drogi, rolety
                                          w lazience zamiast okna, zupelnie jakbysmy byli w innym miejscu.
                                          Bali Tropic mimo 4 gwiazdek zasluguje na duzo wiecej, jedzenie pyszne w
                                          ogromnych ilosciach, jedna z restauracji czynna 24h, AI 24h, w basenie woda
                                          ciepla, obsluga idealna, reczniki codziennie czyste, posciel zmieniana 2x w
                                          tygodniu. Standardem na Bali sa odplywy co 6 godzin, wiec byly i u nas. W
                                          czasie odplywu pracownicy czyscili plaze, wiec rosliny, ktore pozostaly byly
                                          tylko chwile, smieci zadnych nie zaobserwowalem. Jesli chodzi o cala wyspe to
                                          nas zachwycila, uwazam, ze jest duzo do zwiedzania jak na 2 tygodnie pobytu.
                                          Jest pewne, ze tam wrocimy...
                                          • furka17 Re: Bali - Nuda Dua 17.07.07, 15:59
                                            Byłeś na Bali w tym samym czasie co ja. W sobotę 30 czerwca był śmietnik
                                            również na Twojej plaży. Wiem bo w tym dniu spacerowaliśmy plażą w kierunku
                                            Nusa Dua i mijaliśmy również ten hotel. Wszędzie było tak samo , niezależnie od
                                            ilości gwiazdek (Aston, Conrad, Melia). Tropic Resort leży niecały kilometr od
                                            Novotelu. Plaże są dokładnie takie same. Twoja opinia świadczy ,że co się
                                            jednemu podoba to drugiemu niekoniecznie. Mnie te plaże nie zachwyciły i tyle.
                                            Motorówki i skutery jeżdżą w całym Tanjung Benoa . Może bezszelestnie i
                                            niewidocznie przemykają obok Bali Tropic? Nie jest to uciązliwość wielka bo gdy
                                            jest duży odpływ to nie mają warunków aby jedzić. A odpływ jest często.
                                            Fakt pokoje po drugiej stronie drogi w Novotelu to minus i tyle. Zasłonki
                                            oddzielające łazienkę od pokoju to niespodzianka , lecz ponoć tak bywa na Bali.
                                            Jest to informacja od rezydentki nie poparta żadnym moim sprawdzeniem.
                                            Pisanie ,że było czysto, obsługa miła , ręczniki wymieniane i pościel też , to
                                            chyba przesada. Dla mnie jest to oczywiste. Jeśli byłoby inaczej to warte jest
                                            napisania. Nie wiem czy Bali Tropic zasługuje na 5* czy 4 *. W katalogach
                                            Neckermanna i TUI ma ich po 4 a Novotel odpowiednio 4*+ oraz 4.
                                            O jedzeniu też nie ma co pisać bo trudno porównywać opcję BB z All.
                                            Powtarzam , że Novotel jest bardzo dobrym hotelem. Informacje przekazałam
                                            osobie , która jedzie do tego hotelu. Jeśli byłabym w Bali Tropic i ktoś by się
                                            pytał o ten hotel to też bym odpisała .
                                            Wiele osób uważa ,ze Bali to raj. Dla mnie raj na Bali jest tam gdzie jest
                                            mniej turystów, a gdzie byłam. Na północy wyspy i w środkowej części. Południe
                                            wyspy to młyn.
                                            Do zwiedzania jest bardzo dużo, nie przeczę . Jednak wystarczy 3-4 dni i
                                            wszystko zwiedzone. Chyba,że ktoś chce zwiedzić wszystkie świątynie na Bali.
                                            Będzie miał zajęcie na wszystkich wakacjach do końca życia i umrze niespełniony.
                                            Pozdrawiam.
                                            • piotr.jasinski Re: Bali - Nuda Dua 17.07.07, 21:55
                                              Bardzo dziękuję za wszystkie informacje, Waszą dyskusję śledzi cała moja
                                              rodzina z zapartym tchem :)

Dorwaliśmy właśnie przewodnik po Bali, to po jego lekturze zasięgnę jeszcze
                                              języka coby skonsultować plany wycieczkowe, których raczej za wiele w naszym
                                              przypadku nie będzie, bo Potwór Mały, rzeczywiście nie jest duży i męczyć go
                                              tylko po to żeby mamusia czy tatuś frajde mieli, to niekoniecznie. Wiem, tu
                                              jest pewna sprzecznośc dlaczego akurat na Bali go ciągniemy zamiast na dowolną
                                              ciepłą plażę w basenie Morza Śródziemnego - tak wyszło, była okazja z rodzaju
                                              tych co się powtórzyć nie muszą.

Prawdopodobnie w drodze powrotniej będziemy mieli 10h przerwy w Singapurze,
                                              macie pomysł co w mieście warto zobaczyć?

Pozdrawiam
                                              • furka17 Re: Bali - Nuda Dua 17.07.07, 23:52
                                                Hej
                                                Miło mi ,ze jeszcze czytacie tą dyskusję. Staram sie obiektywnie przedstawić
                                                subiektywne wrażenia. Trochę poplatane ale nie chce popadać w żadne skrajności.
                                                Ani super ani beznadzieja.
                                                Miejscowe biura podróży w ulotkach o programie wycieczek i cenach mają ładny
                                                zwyczaj podawania czasu trwania wycieczki. Trzeba brać oczywiście poprawkę bo
                                                jedna z naszych wycieczek zamiast 9 godzin trwała 11. Zawsze możecie wybrać coś
                                                uwzględniając możliwości. Bali jest gorzysta wyspą (wulkany) więc wiele
                                                wycieczek to przejazdy krętymi drogami w górę i w dół. Weźcie pod uwagę jak
                                                dziecko znosi taką jazdę. Z naszej rodziny tylko ja nie miałam problemów.
                                                Wyjazd z małym dzieckiem mnie nie dziwi. Córka od 5 roku życia jest ciągana
                                                wszędzie. Gdy była młodsza to nawet na objazdówkach musiał być hotel z basenem.
                                                Chciała to zazwyczaj były takie hotele. Koleżanka z dwójką dzieci w 2001 r. (2
                                                i 9 lat a moje wówczas 11) chciała jechać blisko i zeby był lekarz oraz dobry
                                                hotel , za moją namową pojechała z nami na Sri Lankę . Jedyne co było z tej
                                                listy życzeń to dobry hotel.
                                                Wyjazd był super , też dużo zwiedziliśmy a tydzień po powrocie Tamilowie
                                                wysadzili dwa samoloty na lotnisku w Kolombo. Do dzisiaj śmiejemy się ,że
                                                pierwsze plany rozjechały z realizacją. Bezpieczeństwa moja koleżanka nie brała
                                                pod uwagę.
                                                Jeśli w drodze powrotnej macie 10 godzin w Singapurze to rzeczywiście możecie
                                                pojechać do miasta. Nie będziecie jeszcze zmęczeni podróżą.
                                                Jest kilka możliwości:
                                                Sentosa
                                                Orchard Road i dzielnica kolonialna.
                                                China Town
                                                Małe Indie
                                                Przejażdżka rzeką Singapur.
                                                Na jeden dzień poleciłabym jednak trochę komercji w postaci Orchard Road i
                                                ewentualnie dzielnicy kolonialnej lub przejażdzki rzeką Singapur. China Town
                                                jest atrakcyjne wieczorem, Sentosa to wyspa wypoczynkowa i nic nie mówi o
                                                Singapurze, a Małe Indie można sobie darować. Wycieczka łodzią po rzece może
                                                być atrakcyjna dla dziecka . Płynie się w kierunku portu i z powrotem , nagrany
                                                głos informuje o obiektach obok których się przepływa. Widzi sie trochę miasta.
                                                Płynęłam i mimo sceptycznego podejścia przy wsiadaniu , wysiadłam z łódki
                                                zadowolona. Cena to ok 20S$ od osoby za półgodzinną przejażdżkę. Popłyną nawet
                                                z Waszą trójką.
                                                Orchard Road to handlowa ulica Singapuru. Nawet jeśli się nie chce nic kupować
                                                to warto tam pojechać.
                                                W Singapurze radzę korzystać z taksówek. Nie są drogie. Z lotniska do miasta
                                                jest kawałek drogi i taksówka powinna kosztować ok. 20 S$. Ponieważ taksówki
                                                nie są drogie to trudno je złapać na mieście , choć jeździ ich mnóstwo. Przy
                                                powrocie na lotnisko powinniście wziąć na to margines i zorientować się gdzie
                                                jest postój. Generalnie odwrotnie niż u nas ,zazwyczaj ludzie stoją w ogonku na
                                                postoju a nie taksówki. Wyjątkiem jest lotnisko gdzie taksówki czekają na
                                                klientów.
                                                Na lotnisku w Singapurze już w strefie wolnocłowej , obok kącika dla dzieci
                                                jest bar z sushi. Polecam jeśli lubicie takie rzeczy. Ceny rewelacyjne. W
                                                Singapurze możecie praktycznie jeść wszystko i na Orchard Road jest mnóstwo
                                                możliwości. My próbowaliśmy wszystkiego w ulicznych straganach z żółtymi
                                                napisami (przepraszam że nie pamiętam nazwy, chyba kwang coś tam ) i
                                                kupowaliśmy sushi w marketach spożywczych. Tam to taniocha.
                                                Najlepiej i najtaniej można zjeść w China Town ale to zupełnie gdzie indziej i
                                                nie zdążycie.
                                                Kurs waluty to 1 USD = ok 1,5 S$
                                                1 EUR = ok 2S$.
                                                Jeśli zostaną Ci rupie to możesz je również wymienić na S$ bez zdzierstwa.
                                                Na lotnisku po odpraweie też jest kantor więc nie musisz się obawiać o bark
                                                pieniędzy na zakupy w strefie. Ponadto jak prawie wszędzie możesz płacić ,jaką
                                                walutą chcesz w sklepach wolnocłowych i barach.
                                                Uważaj na płatności kartą , bo znajomym kilka lat temu w Singapurze na lotnisku
                                                zeskanowali kartę. Koleżance w tym roku zrobili to samo na lotnisku w Pradze
                                                więc lepiej nie machać kartami typu Gold. Kłopotów i stresów mnóstwo. Jak już
                                                trzeba to lepiej użyć jakiejś ubogiej karty. Może niepotrzebnie to piszę bo
                                                jesteś świadomy takich problemów ale tak mi się nasunęło.
                                                Ja jestem zaopatrzona w cztery przewodniki (Singapur, Bali, Indonezja , Azja Pd-
                                                Wsch) i miałam dylemat które zabrać ze sobą. Lubię być dobrze przygotowana a
                                                jednak rzeczywistość zawsze mnie zaskoczy.
                                                I potem może się komuś wydawać ,że tylko in minus.
                                                Wyjazd był super i takiego Wam życzę.
                                                Możesz dalej.
                                                Pozdrawiam

• furka17 Re: Bali - Nuda Dua 18.07.07, 00:14
                                                Do Piotra i jego rodziny
                                                Oczywiście mozesz dalej pytać bo coś mi po drodze zeżarło.
                                                A kiedy wyjeżdżacie i jak macie zorganizowany wyjazd?
                                                Pozdrawiam
                                                Barbara
                                                • piotr.jasinski Re: Bali - Nuda Dua 18.07.07, 19:01
                                                  Lecimy 12 sierpnia, biuro New Poland.
                                                  W Novotelu będziemy po drugiej stronie ulicy :) ale z tego co piszesz nie jest
                                                  to dużą niedogodnością. Cała reszta organizacji zależy od naszej inwencji na
                                                  miejscu (ja chcę zobaczyć co najmniej jeden wulkan).
                                                  Nasz Potwór to niemalże obieżyświat - pierwszy raz poleciał na zagraniczne
                                                  wakacje jak miał nieco ponad rok. W zasadzie tylko zeszłe wakacje spędził w
                                                  kraju (niestety przeprowadzki mają swoje brutalne prawa). Z tego wszystkiego
                                                  tak się dziecko zmanierowało, że jak pod koniec maja polecieliśmy do
                                                  Władysławowa, to Potwór na plaży zadał pytania "a po jakiemu tutaj się mówi?"
                                                  Dziecku sekwencja: samolot +morze/plaża kojarzy się wyłącznie z zagranicą...
                                                  Co do dalszych pytań to muszę jednak coś przeczytać, żeby wiedziec o co pytać :)
                                                  Twoje posty już wydrukowane, dołączyły do przewodnika i są skrupulatnie
                                                  analizowane :)

Na pewno jeszcze pytać będziemy. Dzięki piękne za dotychczasowe informacje, i z
                                                  góry za nastepne również dziękuję.
                                              • Gość: N. Re: Bali - Nuda Dua IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 08:34
                                                Wydaje mi się, ze jednak metro jest lepszą alternatywą niż taksówka, zwłaszcza
                                                z i na lotnisko. Do samego centrum jedzie 30 min. Jest szybkie i sprawne. Można
                                                nim dojechać także do China Town lub little India zresztą generalnie można nim
                                                dojechać prawie wszędzie : ) Według mnie obie dzielnice są godne uwagi, maja
                                                niesamowitą atmosferę a jak się trochę pospaceruje można znaleźć bardzo
                                                klimatyczne zaułki. Tyle, ze ja nie miałem małego „Potwora” ze sobą.: )
                                                Dla dziecka fajna byłaby wizyta w ZOO albo oceanarium pytanie tylko czy
                                                zdążycie?!
                                                Z tego co widziałem są tez organizowane wycieczki po mieście pojazdami w
                                                kształcie bodaj kaczek ale głowy nie daje. W każdym razie sporo osób właśnie z
                                                dziećmi taka formę zwiedzania wybierało.
                                                Pozdrowienia
                                              • furka17 Re: Bali - Nuda Dua 18.07.07, 18:49
                                                Racja, zapomniałam o metrze. To dobre rozwiązanie.
                                                Underwater World znajduje się na Sentosie. Dla nas największą atrakcją byłą
                                                możliwość bezpośredniego kontaktu ze zwierzętami. Płaszczki pływają w odkrytym
                                                i przeszklonym basenie. Można kupić przygotowane dla nich jedzenie i
                                                własnoręcznie nakarmić. Duża frajda dla dzieci i nie tylko :)
                                                Przejazd na i z Sentosy to też atrakcja. W jedną stronę można jechać kolejką
                                                linową z Mount Faber lub Singapore Cruise Centre a z powrotem nowoczesną
                                                jednotorową kolejką Sentosa Express.
                                                O Zoo nic nie wiem.
                                                Pozdrawiam
                                          • furka17 Re: Bali - Nuda Dua 17.07.07, 17:06
                                            PS
                                            Oczywiscie w Novotelu nie wszystkie pokoje są po drugiej stronie ulicy, bo ktos
                                            tak moze pomyślał. Hotel oferuje również pokoje z innymi "wstrzasającymi"
                                            atrakcjami jak: bungalowy z prywatnymi basenami, pokoje z prysznicem na tarasie
                                            oraz z łazienkami na zewnątrz. Novotel jest zbudowany w balijskim stylu i
                                            dlatego posiada różne udziwnienienia w naszym mniemaniu. Jest wzorcowym hotelem
                                            na Bali.
                                            A tak dodatkowo , na stronie internetowej hotelu Bali Tropic Resort & Spa -
                                            plaża, morze i na morzu turysci na tzw. bananie. Nie ma motorówek , co ???:)
    • waldasrek Re: Bali - Nuda Dua 12.07.07, 22:39
      Bylismy w Indonezji w czerwcu. Wycieczkę przygotowało nam biuro
      www.tuitam.pl, rezerwacja przez internet.

Wylot z Frankfurtu Singapore Airlines. 3 noce w Singapurze (hotel Holiday Inn
      Park View ze śniadaniami), 7-dniowa wycieczka pobjazdowa po Jawie i Bali
      (hotele 4-gwiazdkowe, 2 posiłk), a na koniec tydzień w Nusa Dua w hotelu Ayodya
      Resort Bali (też 2 posiłki). Do tego pełne ubezpieczenie łącznie z kosztami
      rezygnacji.

Wszystko było perfekcyjnie zorganizowane. Na lotnisku w Singapurze czekał na
      nas kierowca i zawiózł nas do hotelu. Ten sam kierowca zawiózł nas na lotnisko
      na miejsce zbiórki uczestników wycieczki po jawie i Bali. Wspaniały, miejscowy
      przewodnik mówiący płynnie po angielsku, niemiecku i trochę po francusku.
      Hotele podczas objazdu b. dobre, wszystkie wstępy opłacone. Ostatni tydzień w
      hotelu na Bali to bajka. Wysoki standard, perfekcyjny serwis, doskonałe
      jedzenie.

Za osobę wyszło nam po 8000 PLN z małymi groszami. Warto było wydać tyle kasy
      za wspaniałą przygodę.

Waldek
    • festiva Re: Bali - Nuda Dua - Grand Mirage 21.07.07, 14:41
      Właśnie wróciliśmy z Bali gdzie mieszkaliśmy w hotelu Grand Mirage w Benoa -
      chyba tak w środku między Novotelem a Bali Tropic :-)
      Hotel bardzo fajny. Tam mieliśmy tylko (naprawdę świetne) śniadania a wieczorem
      odwiedzaliśmy różne knajpki (polecam Klasik w uliczce na przeciwko Club Mirage).
      Wycieczka wykupiona w niemieckim SunTrips - polecam! (teraz nawet zaczynają
      robić imprezy z tanimi dolotami do Frankfurtu z Polski).
      Mimo wszystko trzeba pamiętać o zagrożeniach i - zwlaszcza po komunikatach
      rządu australijskiego - może lepiej odpuścić sobie na Bali najbardziej
      zatłoczone przez turystów miejsca.
      Chętnie odpowiem na pytania - czekam na maile.
      • piotr.jasinski Re: Bali - Nuda Dua - Grand Mirage 23.07.07, 12:12
        Te komunikaty wzbudziły sporo popłochu wśród mojej rodziny.
        trzeba będzie uważać... (o ile to coś da)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka