Dodaj do ulubionych

Przedluzenie wizy i powrot do USA?

IP: 212.160.238.* 25.02.02, 00:49
Po jakim czasie mozna wrocic spowrotem,po legalnym przedluzeniu wizy
turystycznej?
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: *.kim.pl 25.02.02, 18:19
      cześć Dagmaro. Wiesz co nie odpowiem bo nie wiem. Ale wydajesz mi się znajoma.
      Znam jedną Dagmarę która chodziła na PK i mieszkała kiedyś u pani Sabiny
      • Gość: daga Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: 212.160.238.* 26.02.02, 21:03
        Gość portalu: xxx napisał(a):

> cześć Dagmaro. Wiesz co nie odpowiem bo nie wiem. Ale wydajesz mi się znajoma.
        > Znam jedną Dagmarę która chodziła na PK i mieszkała kiedyś u pani Sabiny

Masz racje,a z kim mam przyjemnosc?

• Gość: xxx Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: *.kim.pl 28.02.02, 22:12
          Wolałbym się nie ujawniać, dlaczego wróciłać a teraz już chcesz wracać. To
          trochę było ryzykowne wiesz w końcu przedłużałaś pobyt
          • Gość: Daga Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: 212.160.238.* 01.03.02, 21:08
            Dlaczego jestes taki tajemniczy xxx,wrocilam ,bo mi sie zatesknilo za starym
            kontynentem i chcialam poprostu sprawdzic czy jest az tak zle.
            • Gość: xxx Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: *.kim.pl 03.03.02, 00:31
              Kiedy zamierzasz wracać, wiem że przyleciałać niecały miesiąc temu a skoro
              zadajesz takie pytanie na forum to znaczy że myślisz już teraz o powrocie
              • Gość: Daga Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: 212.160.238.* 03.03.02, 17:03
                Planuje wrocic w czerwcu,chyba ze uda mi sie znalesc prace.A ty co porabiasz?
                • Gość: xxx Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: *.kim.pl 06.03.02, 13:29
                  Powiedz mi tak szczerze czy naprawdę ci się tak bardzo podoba w tych Stanach.
                  Dlaczego wiele ludzi mówi: jak jedziesz to odradzam Chicago i NY. Pozatym wiesz
                  nie zastanawiałaś się bedęc tam i pracując (a wiadomo jakie prace są
                  zarezerwowane dla Polaków) po co ja tak naprawdę skończyłam te studia?
                  • Gość: Daga Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: 212.160.238.* 06.03.02, 21:33
                    Ja tam tylko wracm z jednego powodu, zakochalam sie i on raczej nie nadaje sie
                    do rzeczywistosci polskiej, chociaz go namawiam.Nawet nie wiesz jak podle sie
                    tam czulam, wyksztalcony inzynier, podobno czlowiek ktorego sie ceni i co
                    robi?!A co ja tutaj robie ? Szukam pracy, mam wyjscie przekwalifikowac sie ,to
                    wtedy mama pomoze mi,a ja nie mam 20 lat,zeby zaczynac wszystko od nowa.Taka
                    prawda.I chyba po to wrocilam ,zeby zobaczyc na wlasne oczy.Moze kiedys mi
                    napiszesz z kim rozmawiam.
    • Gość: xxx Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: *.kim.pl 08.03.02, 10:34
      Powiem krótko i może brutalnie mam wizę podobnie chyba jak ty na 10 lat i
      naprawdę nie chcę spędzić życia w takich warunkach na ludzie na Polaczkowie
      (Belmont i ta druga ulica Milvake czy coś takiego). Dobrze wisz co cię tam
      czego co możesz w porywach osiągnąć jeśli ci to odpowiada proszę bardzo, myśle
      że się tym wszystkim zachłystnęłać i na pewno fajnie się wydaje te pieniądze tu
      w Polsce. Sama wiesz że Ameryka to kraj dla bogatych lub dla biednych. Dla
      przeciętnych nie ma miejsca. Pieniądzę które tam zarobisz są jak na tam te
      warunki bardzo marne i raczej nie pozwalają na godne życie raczej bym to ujął
      na koczowanie. Szczerze mówiąc może 5, 10 lat były to niezłe pieniądze ale
      chyba nie teraz. W każdym razie życzę ci powodzenia przed wszystkim abyś była
      szczęśliwa i proponuje jeśli choć troch jesteś ambitna to rozglądnąć się tutaj
      za czymś a w ostateczności jak najdalej od dzielnicy Polaczkowo.
      • Gość: Daga Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: 212.160.238.* 08.03.02, 18:25
        Nie zachlysnelam sie Hameryka tylko probuje znalezsc rozwiazanie,co robic dalej
        w zyciu.A co do Jackowa to mieszkalam tam tylko 3 miesiace,a potem
        wyprowadzilam sie do normalnejn dzielnicy,masz racje co tam sie dzieje to
        szkoda mowic.
        • Gość: xxx Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: *.kim.pl 09.03.02, 11:09
          Kiedyś chyba podobnie podchodziłem do tego tematu. Wyjadę na jakiś czas zarobię
          górę dolców przyjadę i będę gościem. Ale pieniądze się kiedys skończą a żyć
          trzeba. Teraz wiele się zmienia w Polsce wrócisz za kilka tam i nie będziesz
          się mogła odnaleźć tak jak większość tych polaków. W końcu trzeba iść do pracy
          a jakie zdobędziesz tam doświadczenie- żadne. Nie wiem czy szukałaś tak na
          poważnie tutaj pracy wszędzie pytają o doświadczenie. Myślę że prościej teraz
          jest wyjechać do USA niż poszukać dobraj pracy tutaj. Ok. pojadę wrócę koło 30-
          stki i będę szukał pracy i co pracodawca zapyta się co pan robił przez ten czas
          a ja co powiem że nic bo jak się tu przyznać do tego że kończysz studia i
          jedziesz pracować na budowie w Chicago. Czy to jakieś doświadzenia dla
          przyszłego inż. To taka moja dygrasja na ten temat. Wiesz jak się tam na jakiś
          czas pojedzie to się już zostaje. Wiesz że nie dojedziesz tam ani do połowy do
          tego do czego tu możesz dojść z twoim wykształceniem. Zastanów się bo okaże się
          że za jakieś 5 , 7 lat będzie na tyle ok w polsce że tylko z przymusu nie
          będziesz tu chciała wrócić bo nie dasz sobie rady. I na koniec pytanie
          najważniejsze. Czy nie lepiej było nie iść na te studia i pojechać wcześniej.
          Uważam że z twoim podejściem to tego wykształcenia nie wykorzystasz wiec to
          była strata czasu. Mogłaś powiedzmy dojść do pierwszego roku studiów i jako
          studenka wyjechać i po sprawie. Po co było się męczyć. Pozdrawiam i mam
          nadzieje że nie będziesz miała problemów z wjazdem.
          • Gość: Daga Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: 212.160.238.* 09.03.02, 15:27
            Dzieki za rady, wiem ze masz racje.Jeszcze nie wiem co zrobie, wciaz
            zastanawiam sie.Pozdrawiam.
    • Gość: Irena Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.03.02, 08:46
      Czesc Daga!
      Mam podobne dylematy.Od 2 lat mam wize i wciąz się waham, czy zostawić wszystko
      w Polsce i wyjechac, czy zostać i liczyć na to, że coś się zmieni w tym naszym
      kraju na lepsze.Strasznie mnie ciągnie, aby się stąd wyrwać, ale jak zresztą
      zauważył Twój kolega XXX, czy mamy szansę dojść tam do czegokolwiek? Szansa
      chyba jest na prawdę niewielka.Moze zyjemy mżonkami, ze tam jest tak super? Ja
      nie wiem - nie byłam, ale może Ty mi powiesz? I chyba szkoda by było
      zaprzepaścić to, co się osiągnęło dotychczas w Polsce..studia, dotychczasowe
      doświadczenie zawodowe.Ale wydaje mi się, że jestem w stanie zaryzykować.
      Napisz...wymienimy się spostrzeżeniami.
      • Gość: xxx Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: *.kim.pl 12.03.02, 22:00
        Daga nie zawracam ci już głowy i tak zrobisz co uważasz, trochę cię znam więc
        jestem pewien że wrócisz kwestia kiedy. Powodzenia.

Do IRENY
        Myśle że nie ma co się wahać ja na twoim miejscu na pewno bym z niej skorzystał
        czy będziesz chciała zostać to twoja sprawa odpowiesz sobie na to pytanie na
        miejscu. Jak masz jakieś pytania to pisz
        • Gość: Irena Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.03.02, 08:11
          Do XXX ;)
          Wiesz, oprócz w/w obaw jest jeszcze jedna kwestia - mianowicie nie mam w
          Stanach nikogo bliskiego. Boję się jechać tak totalnie w ciemno. Ale może coś
          wykombinuję :-? I chyba masz rację - ocenię na miejscu - zawsze można wrócić
          jak się nie spodoba. Ale z kolei bedzie ciężko znaleźć spowrotem jakąś sensowna
          pracę w Polsce po powrocie :(
          ...ah ta nasza chora Polska...
          Pozdrawiam
          • Gość: xxx Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: *.kim.pl 13.03.02, 10:59
            Wiesz co uważam że jeśli masz tutaj dobrą, czystą i ambitną pracę to się
            zastanów. Jeśli tylko tylko pracujesz bo musisz i praca nie przynosi ci żadnej
            satysfakcji to możesz zaryzykować. Jeśli nie znasz b.dobrze języka to
            najczęściej wykonywanymi pracami dla kobiet jest serwic sprzątający uwielbiany
            przez poskie kobiety i opieka na dziećmi. Proponuje jak możesz załatw sobie
            urlop na jeśli możesz miesiąc i jedź. Tak aby w razie czego mieś do czego
            wrócić. Jeśli takie ci pracy odpowiadają to jest ich tam w miarę dużo i jeśli
            chcesz pracować to napewno coś znajdziesz ale nie stety nic ambitnego. Myślę że
            jeśli ktoś tu np. pracuje na budowie i tam jedzie też pracować na budowie to
            nie ma problemu. Gorzej jest jeśli jesteś osobą wykształconą masz dobrą ambitną
            praę ale niestety mało płatną i jedziesz tam to ciężko jest się
            przekwalifikować na robotnika fizycznego. Jednak Ameryka ale jako kraj,
            zwiedzanie, turystyka jest naprawdę ładna ale jako kraj do zarabiania dolców to
            w moim zdaniem to nie to. Pamiętaj jak najdalej Chicago i Nowego Yorku mówie tu
            w szczególności dzielnic polskich. Życzę trafnej decyzji i ewentualnie worka
            pieniędzy.
            • Gość: aneta Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: *.dyn.optonline.net 02.06.02, 20:22
              Do xxx,ja uwazam ,ze mozna zarobic w USA i wiecej niz w Polsce.Mieszkam w USA
              15 lat.W miedzy czasie bywam w Polsce,tak w odwiedziny do rodziny.Wiec wiem jak
              jest w Polsce.Za zadne skarby bym juz tam nie mieszkala,nawet z dyplomem.
              Zgadzam sie z Toba ,ze poczatki w USA sa trudne,kobiety albo sprzataja albo
              bawia dzieci,ale to dlatego,ze nie znaja jezyka i nie maja pobytu stalego
              tutaj.Na moim przykladzie zaczynalam od tego ,ze bawilam dzieci,ale w miedzy
              czasie sie uczylam i dostalam pobyt staly.Owszem ciezko bylo,ale liczylam sie z
              tym,no i moje wysilki nie poszly na marne!
              Zgadzam sie z Toba,ze trzeba unikac tzw."polskich"dzielnic jak np.w
              NY.Greenpointu,bo Ci ludzie faktycznie nie maja przyszlosci a co najwazniejsze
              nie naucza sie jezyka.Ja od samego poczatku staralam sie przebywac w gronie
              amerykanow co sie wiazalo z szybsza nauka jezyka i lepszymi perpektywami
              zycia,znajomosci tez robia swoje.Ale nigdy nie unikalam tez polakow,bo sama
              jestem z Polski.Chyba rozumiesz o co chodzi.Ja jednak jestem za tym ,ze w USA
              jest o niebo lepiej niz w Polsce.Pod kazdym wzgledem.I zarobki sa o wiele
              lepsze niz w Polsce,a zycie jest o wiele tansze.Bardzo sie ciesze,ze wyjechalam
              na stale z Polski,niczego nie zaluje.A czy tesknie za Polska?Juz sie
              wyleczylam.Na poczatku tesknilam nawet bardzo,ale teraz?Tyle jest pieknych
              miejsc na swiecie do zwiedzania.Polska pozostaje krajem moich lat z dziecinstwa.
          • Gość: Daga Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: 212.160.238.* 13.03.02, 17:27
            Irenko!
            Chcialabum ci pomoz w decyzji,ale sama ja musisz podjac zreszta tak jak
            ja.Powiem ci tyle,ze nie jest prosto,ale zawsze to jakies doswiadczenie
            zyciowe.Nie martw sie ze nikogo tam nie masz, znajdz tylko kogos zeby wyjechal
            po ciebie na lotnisko,z reszta sama sobie poradzisz.Ja tez tam praktycznie nie
            znalam nikogo,dopiero po czasie odnalazlam kilkoro znajomych z Polski.Dasz
            sobie rade.No i warto sprubowac!!!Tylko nie zamykaj drogi powrotu do
            Polski ,tak jak ci radzil xxx.Ja mam cicha nadzieje ze jak tam wroce to bede
            miec na tyle ambicji zeby skonczyc jakas szkole,tylko na wszystko czeba czasu i
            checi.A zycie w USA jest strasznie meczace(chodzi mi o prace).Powodzenia.
        • Gość: Daga Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: 212.160.238.* 13.03.02, 17:32
          Drogi xxx!!!
          Wiesz ze kobiety sa bardzo ciekawskie.Skad ty mnie tak znasz,czy kiedykolwiek
          dowiem sie kim jestes.Podsun mi jakis pomysl!!
          • Gość: Irena Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.03.02, 08:07
            Drogi XXX!!
            Nie bądź taki!! Nie trzymaj Dagi tak w niepewności - zdradź jej choć rąbka
            tajemnicy...kobiety na prawde są ciekawskie ;)
            Pozdrawiam.
            • Gość: XXX Re: Do IRENY IP: *.kim.pl 26.03.02, 12:55
              Hej
              Od naszej ostatniej rozmory trochę czasu minęło. Jetem ciekaw co z twoimi
              planami wyjazdowymi. Czy zdecywowałaś się na coś konkretnego. Czy jedziesz tam
              czy zostajesz a może obrałaś zupełnie inny kierunek
      • Gość: aneta Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: *.dyn.optonline.net 02.06.02, 19:57
        Irena,ja na Twoim miejscu bym pojechala.Zobaczylabys sama.Uwazam ze kazdemu z
        nas inaczej sie zycie uklada,zalezy to od naszych checi.
        Ja w USA mieszkam dosc dlugo.Poczatki owszem byly trudne i nieciekawe,ale
        postawilam sie,ze osiagne cos w tym kraju.Oczywiscie najpierw jezyk!
        Bylam w Polsce w miedzy czasie i niestety nie widze perspektyw nawet z
        dyplomem.W USA nie boje sie o prace.Nie jest lekko w Polsce.
        Moja rada,pojedz.
    • Gość: EwaSI Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: *.dsl.hstntx.swbell.net 02.06.02, 03:16
      Hej! jak przedluzyc wize bedac w USA? Tobie sie udalo, nie
      • Gość: Darek Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: 209.211.143.* 02.06.02, 20:25

Podobny watek jest na Usenet -> alt.pl.usa

Znalezc sponsora (chyba, ze masz okolo $4000 - $5000 na koncie i mozesz sie tym
        pochwalic), wypelnic formularze I-134 (to jak potrzeba sponsora) oraz I-539
        wraz z informacja dlaczego chcesz zostac (opisane to na I-539) .. wyslac to
        wszystko do INS (wraz z czekiem na $140) .. modlic sie :)

Linki do formularzy
        www.ins.gov/graphics/formsfee/forms/i-134.htm
        www.ins.gov/graphics/formsfee/forms/i-539.htm
        • Gość: Maja Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.02, 00:47
          Darku czy mozesz cos więcej napisać o posiadanych srodkach na koncie, przecież
          to nie sa jakieś duże sumy zeby mogły zadecydować o twoim pobycie????
          • Gość: Darek Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: 209.211.143.* 08.06.02, 17:55

>Darku czy mozesz cos więcej napisać o posiadanych srodkach na koncie, przecież
            >to nie sa jakieś duże sumy zeby mogły zadecydować o twoim pobycie????

No tak, ale trzeba jeszcze umotywowac swoja prosbe (dlaczego chcesz zostac
            dluzej; jakie fakty przemawiaja za tym, ze Twoj pobyt bedzie tylko tymczasowy;
            oraz jak przedluzenie wizy wplynie na Twoje zatrudnienie/zamieszkanie w Polsce)

Z tego co pytalem sie prawnika, to trzeba przedstawic zaswiadczenia (jesli
            chcesz starac sie o przedluzenie wizy bez 'sponsora') o tym, ze bedziesz w
            stanie 'przetrzymac' nastepnych kilka miesiecy (o ktore prosisz) - wychodzi
            okolo $800 na miesiac (mieszkanie + zycie) - np z banku.
      • Gość: aneta Re: Przedluzenie wizy i powrot do USA? IP: *.dyn.optonline.net 02.06.02, 20:27
        ja przedluzylam raz wize.WysylasZ aplikacje do urzedu INS.Jesli nie znasz sie
        na tym to idziesz do prawnika,albo do polskiej agencji turystycznej i Tobie
        pomoga.Zastanow sie tez nad tym ,aby ktos w miedzy czasie Ciebie zaczal
        sponsorowac na pobyt staly
        • Gość: domka Re: sponsorowanie na pobyt staly? IP: *.dyn.optonline.net 12.08.02, 05:18
          Gość portalu: aneta napisał(a):

> ja przedluzylam raz wize.WysylasZ aplikacje do urzedu INS.Jesli nie znasz sie
          > na tym to idziesz do prawnika,albo do polskiej agencji turystycznej i Tobie
          > pomoga.Zastanow sie tez nad tym ,aby ktos w miedzy czasie Ciebie zaczal
          > sponsorowac na pobyt staly

wlasnie jak to jest z tym sponsorowaniem na pobyt staly? Moze ktos moglby mi to
          wyjasnic? Prosze
          • Gość: alex sponsorowanie IP: *.lnh.md / *.lnh.md.webcache.rcn.net 12.08.02, 17:12
            Przebywam w USA na wizie turystycznej, w grudnoiu mija jej waznosc. Czy moze
            mnie sponsorowac osoba nie bedaca obywatelem USA, ale przebywajaaca tu na wizie
            studenckiej i starajaca sie o zielona karte?

Jesli sie pobierzemy w USA, podczas gdy moja wiza jest wciaz wazna, to czy jako
            malzonka, moge zostac w Stanach legalnie, gdy moj maz jest tu na wizie
            studenckiej?
            • Gość: karolina Re: sponsorowanie IP: *.client.attbi.com 14.08.02, 08:46
              Malzonkwowie i dzieci osob przebywajacych w USA na wizie studenckiej z
              formularzem I-20 ze szkoly moga rowniez przebywac niejako na wizie malzonka-
              studenta w USA. Nalezy jedynie okazac dostatecznie wiecej dostepnych srodkow na
              koncie sponsora. Kwoty podane sa przez poszczegolne szkoly.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka