Dodaj do ulubionych

Wiza do USA

IP: 83.238.5.* 08.04.13, 00:22
No więc zastanawiają mnie dwie rzeczy:
Czy jeśli kiedyś chciałbym wyjechać do USA na studia czyli wize studencką i te studia trwały by powiedzmy ponad 5 lat to mógłbym starać się o obywatelstwo Stanów? Czytałem, że starając się o wize studencką musze wyrazić chęć powrotu do swojego kraju ale czytałem też, że po 5 latach legalnego pobytu w USA mogę starać się o obywatelstwo.
No dobra i drugie czy poza loterią wizową mogę zdobyć wize nie posiadając rodziny w usa ani nie przez sponsoring pracodawcy?
Obserwuj wątek
    • Gość: icek Re: Wiza do USA IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.13, 09:04
      odp. 1. Czytaj ze zrozumieniem informacje na stronie Ambasady USA. Fakt, że pozwolą Ci studiować i w tym celu wpuszczą do kraju nie powoduje żadnej możliwości legalnego pozostania. To tak jakbyś komuś pozwolił pomieszkać u siebie w domu a on potem rościłby sobie prawa do mieszkania na stałe. Jaka będzie Twoja reakcja ?
      odp. 2. ponownie polecam wnikliwe czytanie słowa pisanego. USA jasno określają na jakich zasadach można stać się obywatelem USA. Nawet załatwienie ślubu nie rozwiązuje do końca sprawy, bo po ślubie nie nabierasz automatycznie prawa do obywatelstwa, tylko co najwyżej do pobytu. Na paszport amerykański poczekasz parę lat. A w międzyczasie odpowiednie służby będą Cię sprawdzać. Jak coś im nie przypasuje, to wypieprzą Cię bez zastanowienia. Aha, i żeby się starać o cokolwiek, to nie możesz mieć statusu nielegalnego pobytu. Więc jeśli np. poznasz w trakcie studiów jakąś dziunie i nagle zapałacie do siebie miłością, to musicie się zmieścić z załatwieniem wszystkiego w czasie trwania ważności wizy. Jeśli ważność wygaśnie, to dalsze ruchy poprzez ambasadę w Kraju pochodzenia. Jakiekolwiek skróty tylko utrudnią Ci życie.
      no, pocieszyłem ?!
    • Gość: robak Re: Wiza do USA IP: 207.228.21.* 09.04.13, 02:05
      Zle przeczytales.
      Nie chodzi o 5 lat legalnego pobytu tylko o 5 lat pobytu jak twój status jest resident-alien. Jak jesteś turysta lub studentem to nie jesteś resident-alien.
    • Gość: e75 zerg325dth Re: Wiza do USA IP: *.lightspeed.irvnca.sbcglobal.net 09.04.13, 04:02
      Jeszcze jeden entuzjasta-marzyciel...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka