Dodaj do ulubionych

Mandat za jazdę po fast trak

12.10.13, 07:57
Witam, byłem w tym roku w USA i podróżowałem samochodem po Kalifornii. Na Autostradzie z San Diego do LA skorzystałem z pasa "FasTrak". Pas ten przeznaczony jest dla aut, którymi podróżuje więcej niż jedna osoba. Tak było w moim przypadku. Nie miałem pojęcia jednak, ze jazda po nim wymaga dodatkowej opłaty. Po kilku miesiącach otrzymałem mandat do Polski z The Toll Roads Violations Dept. Zastanawiam się czy to płacić , ponieważ być może pojadę ponownie do stanów. Mam pytanie w związku z tym do znawców tematu czy ten urząd przeżyła informacje o zaległościach do immigration na granice? Oczywiście chciałbym uniknąć płacenia tego mandatu. Dziękuje za opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: kutno by night Re: Mandat za jazdę po fast track IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.13, 10:26

Przypuszczam, ze jechales wypozyczonym samochodem ze swoim prawem jazdy
      i aktualnym adresem. Stad tez zawiadomienie o mandacie. Mandat rzecz ludzka.
      Nieplacenie ustawia Ciebie juz w innej, prawnie niekorzystnej, kategorii. Jezeli
      nie zaplacisz bedziesz mial "record". I kiedys moze on sie pojawic. Na pewno
      przy nastepnej podrozy po Kalifornii. Zostaniesz wowczas zatrzymany i mandat
      wraz z odsetkami i kara zostanie wyegzekwowany. Moze to tez wyplynac przy
      ewentualnym kontakcie w konsulacie.
      Moja przyjazna sugestia jest zaplacenie mandatu jak najszybciej. Zwlekanie powieksza
      kwote. Bedziesz to mial z glowy i bedziesz mogl o tym zapomniec. Bolesna pamiec
      mandatu zostanie jednak z Toba na zawsze:)
    • engine8 Re: Mandat za jazdę po fast trak 16.10.13, 02:05
      Cos nie tak pojmujesz/....
      Wyglada ze nie wjechales na pas dla wiecej niz jednej osoby ( te sa bezplatne i jedynie policja lupi ogrome mandaty) ale wjchales na autostrade platna (chyba # 73) zamiast jechac 5 i 405 i tam miales opcje jechac pasami " Fast Track" - dla tych co maja transpondery i placa automatycznie albo zjechac na pas prowadzacy do "budek" gdzie mozna zaplacic $ - sa kasjerzy albo automatami do placenia.. Te Drogi sa pod administracjaTall Roads i oni wystawija mandaty.... zrobili zdjecie samochodu i Twoje tak ze sie nie wymigasz ze to nie ty.
      No wiec jesli Ci Car Rental company nie dolozylo tego na karte to mozesz nie placic ale i nigdy wiecej od nich nie wypozyczac auta.. Osobiscie radzilbym zaplacic - chyba ze nie zamierzasz wracac do USA czy Kaliforni - kto wie komu ono to wysylaja i mozesz byc zaskoczona kiedy przy nastpnej wizycie do Stanow odesla cie do domu z lotniska w NY czy SF..
      Zwykle mozna isc na strone Toll Roads i za pierwszym razem pozwalaja tym co "przegapili" zaplacic jedynei tyle ile kosztowal przejazd bez dodatkowych kar. Nie wiem czy w Twoim wypadku to sie da zrobic ze wzgledu na czas i fakt ze to bylo auto wypozyczone..

Zobacz na te strone - musisz wpisac "Reference Number" i "Violation number" ktore powinny byc na dokumencie ktory dostales. Jak sie zalogujesz to albo zaplacisz karta albo mozesz probowac wyplakac zeby Ci przebaczyli kare i zaplacic jedynie kilka $ oplaty (zwykle myto jest $5- 7 ale kara $50+)
      www.thetollroads.com/violation/
    • Gość: Oberzyswiat Re: Mandat za jazdę po fast trak IP: *.lightspeed.irvnca.sbcglobal.net 16.10.13, 06:33
      Mylisz dwa pojecia: Fas Trak to pasmo odplatne, bez wzgledu na to ile osob jest w samochodzie. Tzw. "diamond lane" - to pasmo przeznaczone dla samochodow ktorymi podrozuja przynajmniej dwie osoby (kierowca i pasazer). To pasmo jest bezplatne, ale widuje sie samochody ktorych wlasciciele lamia ten przepis - siedza sami kierowcy i jada na diamond lane. Kiedy takiego delikwenta zlapie policjant - mandacik.
      • saturn5 Re: Mandat za jazdę po fast trak 19.10.13, 02:00

> Mylisz dwa pojecia:

On nic nie myli, jestes niedoinformowany, sa juz w Californii pasy (zwane typowo metro-express lanes z oznakowanie FasTrak) na ktorych musisz miec transponder jesli nie masz conajmniej dwoch osob. Jedziesz za darmo jak masz conajmniej 2 osoby, placisz jak jest tylko kierowca.
    • Gość: robak Re: Mandat za jazdę po fast trak IP: *.hsd1.ca.comcast.net 17.10.13, 07:52
      Ja bym nie placil.
      Uwazam ze nawet z twoimi turystycznymi potencjalnymi pobytami nie maja zbyt dlugiego bicza na ciebie, co innego gdybys mieszkal w US.
      • engine8 Re: Mandat za jazdę po fast trak 18.10.13, 00:23
        No wiec ja bym tez nie placil poniewaz male szanse ze ta informacja zostanie przekazana do imigracji... Dla lokalnych jedyne co uzywaja to wysylaja powiadomienie do Wydzialu Komunikacji (DMV) i sciagna to (z odsetkami oczywiscie) przy nastepnej rejestracji auta czy odnawiniu prawa jazdy. Wydaje mi sie ze jesli nie zaplacisz to firma wypozyczajaca samochod zostanie obciazona i oni albo sciagna ci to z karty ktora placiles albo moga sie upomniec przy nastepnym wypozyczaniu od nich. W umowie jest klauzula ze mandaty sciagna Ci z karty ale teraz pytanie czy Ty sam rezerwowales swoja karta ktora maja w aktach czy tez miales voucher przez firme posredniczaca - jesli to drugie to zaczyna to byc na tyle skomlikowane ze pewnie trudne do ekzekucji zwlaszcze jesli im placiles gotwka czy przelewem.. Jesli by mnie nawet na granicy zachaczyli to w koncu w USA glupota jest legalna i mozna powiedziec ze "nic takiegoo nie kojarze ani nie pamietam i zadnej informacji na ten temat nie dostalem... prosze mi podac szczegoly to ja sie skontaktuje z ta agencja i wyjasnie"
        • starypierdola Polak potrafi!! 18.10.13, 15:34
          Pewnie to Ty podmieniles ta kurtke?
          pieniadze.gazeta.pl/Gospodarka/1,125292,14801241,TK_Maxx_wyjasnia__skad_kurtka_z_Lidla__oszukal_klient_.html#BoxSlotII3img
          Daj znac jak Cie dorwia; pomysl o konsekwencjach. Chyba ze spisz pod mostem i nie masz nic do stracenia?

Zdergustowany polactwem SP
          • engine8 Re: Polak potrafi!! 18.10.13, 18:00
            nie pdniecaj sie.
            1. Zycie to ciagly "risk management".
            2. Czlowiek nieswiadomie przejechal sie platna autostrada i "wladza" powinna to uwzglednic - dac mu "fair chance" poprosic o zaplate myta ($7) a nie $60 czy $70.
            Oznakowanie tych drog jest kiepskie i wielu lokalnych ludzi sie myli a co dopiero turysci.
            Jesli ktos swiadomie przejedzie nie placac po raz pierwszy i sam sie zglosi w przeciagu 48 godzin to nie zaplaci kary jedynie za przejazd ale jesli ktos zrobi to nieswiadomie to juz takiej opcji nie ma - ciekawe dlaczego tym nie przebaczaja za pierwszym razem?

3. Mandaty to nic innego jak dodaktowy podatek - obcokrajowcow lokalne podatki nie dotycza Zaplacil juza za wize wiecej niz powinien...
            4. Nie sa w stanie z niego tych $60/70 wydusic wiec po co sie starac... Szansa na to ze donisa do imigration praktycznie zerowa.. auto wypozyczone, przestmepstwo nieswiadome... grzech wybaczony.
            5. Stany maja ciekawe podejscie do znakow i przepisow drogowych -znakow jest malo w porownaiu z innymi krajami duza czesc to poprostu napis po angielsku... Problem w tym ze znajomosc angielskiego nie jest nawet wymaga do otrzymania prawa jazdy (mozna go zdawac na po wietnamsku)... wiec kto wie co to zanczy keidy gdzies tam nad znakiem drogowyma napisano "Toll road"???
            • engine8 Re: Polak potrafi!! 18.10.13, 18:12
              BTW. . I Couldn't switch this parka In TK Max... If I shop I do it TJ Max and I live next to Hwy 73 - don't need warm clothe.
              This case is a typical highway robbery.. 7 miles $7...misleading signs etc.. CHP every mile collecting additional taxes.. and I pay local and DMV taxes so have full right to excuse thei poor turist.
              • starypierdola Well, ..... 19.10.13, 18:07
                ... to wszystko wyglada mi na podejscie czesto uzywane przez tych z bokobrodami i myckami. To prawda ze od madrzejszych trzeba sie uczyc ale zeby uczyc sie wszystkiego?

Zaintrygoany SP

PS. Na szczescie ja tez nie nosze lumpeksow wiec obaj jestesmy chyba poza podejrzeniami?
                • engine8 Re: Well, ..... 21.10.13, 20:32
                  no to chyba skutek mieszknia w LV.. a moze picia? Stary, cokolwiek pijesz - przestan albo zmien...
              • Gość: rychu Re: Polak potrafi!! IP: *.austin.res.rr.com 24.10.13, 03:52
                engine8 napisał(a): bla, bla, bla

Maybe, just maybe you shouldn't try your English here. Just a suggestion.
            • saturn5 Re: Polak potrafi!! 18.10.13, 22:12

> poprosic o zaplate myta ($7) a nie $60 czy $70.

To bedzie grubo wiecej - pewnie blisko $300.
              • engine8 Re: Polak potrafi!! 19.10.13, 00:04
                chyba nie az tak...

"What is the fine for a toll-road violation?

Each violation is assessed a $57.50 penalty in addition to the toll amount due. "

A przejazd osobowym kosztuje w godzinach szczytu $6.75 (razem $63.70 plus pewnie jakiesz dodatkowe oplaty)
                • saturn5 Re: Polak potrafi!! 19.10.13, 01:34
                  U mnie w okolicach San Francisco carpool lane violation kosztuje dokladnie $371. Z opisu wynika ze on dokladnie cos takiego zrobil tylko w LA, nie zadne toll-road tylko carpool lane violation, paragraf 21655.5(b) kodu drogowego w Californii.
                  • robak.rawback Re: Polak potrafi!! 19.10.13, 20:21
                    oh my, dobrze wiedziec na przyszlosc. tez bym pewnie mandat dostala. dlaczego jest az taka roznica miedzy jedna a dwiema osobami w aucie. rozumiem ze przeludnienie na drogah etc ale zeby az tak? ciekawe.

btw widze ze pie... wrocil, myslalam ze wykitowal.
                    nawet sie stesknilam.
                    • porterhouse Re: Polak potrafi!! 19.10.13, 22:18
                      > rozumiem ze przeludnienie na drogah etc ale zeby az tak? ciekawe.

Chyba nie trudno zrozumiec dlaczego. Jakbys wziela godziny szczytu to pewnie by sie okazalo ze okolo 80-90% samochodow na drodze (w USA) ma tylko kierowce w srodku no i zobacz jak drogi sa wtedy zapchane. Dobrze ze sa jakies ekonomiczne badzce aby ta sytuacje zmienic.
                      • engine8 Re: Polak potrafi!! 21.10.13, 21:01
                        Nie oni sobie tymi bodzcami D przekuja.... Place dokladnie tyle samo co kazdy inny kierowca za uzytkowanie drogi a to dlaczego niby jak ktos sobie posadzie dziecko na siedzeniu to moze jechac tym pustym pasem a ja nie moge?
                        Albo jak sobie ktos kupil Priusa albo ma auto na gaz to moze jechac (nowym Priusom juz na szczescie nie pozwalaja).
                        A tak wiec mamy 4 linie - 3 zapchane i jedna pusta "dla wybrancow"..niech mi tu jakis inzynier wytlumaczy czy to ma sluzyc rozladowaniu ruchu? Nie chce slyszec od matematykow bo oni udowodnia iz jesli by tak wszytkie pasy byly Carpool to ruch by spadl to 10%....
                    • starypierdola Dziekuje za pamiec 20.10.13, 05:34
                      Jestem naprawde wzruszony, mimo ze w moim wieku wzruszenia szkodza zdrowiu :)
                      Wzruszony SP
                      • Gość: Jo@nna Re: Dziekuje za pamiec IP: *.157.154.117.hispeed.pl 21.10.13, 01:22
                        Tez się cieszę ze jesteś w dobrej formie, podpowiedz proszę o planowanej podróży doRPA w lutym 2014. Pozdrawiam J.G.
                        • starypierdola Gora z gora! 22.10.13, 16:08
                          No jak masz ten wyjazd w lutym to chyba juz wszystko zapiete na ostatni guzik i moje porady sa zbyteczne?

Moze to i dobrze bo trudno mi cos radzic nie znajac "co, jak i gdzie". Poza tym w RPA ostatni raz bylem jakies osiem lat temu a kraj sie "rozwija". Np. jeszcze 10 lat temu byl najwiekszym producentem zlota na swiecie, a dzis przktycznie zbankrutowane USA wydobywa go dwa razy wiecej.

No ale mysle ze koniecznie powinniscie:
                          1. Zwiedzic kopalnie platyny w okolicach Rastenburga. Dwie z nich zamiast pradu uzywaja do napedu urzadzen... wody. Chlodna wode spuszczaja rurami pod ziemie (jakies 1500 do 2000 m) glownie do chlodzenia skal; ale maja wode pod olbrzymim cisnieniem i jako "produkt uboczny" wykorzystuja to cisnienie do napedu roznych maszyn
                          2. Zwiedzic co najmniej jedna kopalnie glebinowa zlota na Rand (juz niewiele ich zostalo). Zjazd na 3500m czy nawet 4000 pod ziemie to jak wstep do innego swiata (temperatury, woda, ruch gorotworu...)
                          3. Zwiedzic jeszcze kilka innych, unikalnych kopaln (chrom, wegiel, miedz, uran, diamenty ...)

No ale w razie gdybyscie 'odpuscili' te atrakcje (na miare swiatowa) to mozecie np. poleciec do Cape, spedzic tam kilka dni (widoki, klimat, wina), potem pojechac pociagiem ('blue train') to Joburga/Pretorii, spedzic tam kilka dni, potem pojechac nad ocean Indyjski (okolice Natalu), spedzic tam kilka dni, po czym przejechac przez Kruger Park i wrocic do domu.

Ale z tym Kruger Park to tez problem. Niedoswiadczeni tyrysci nie zobacza wielu zwierzat (oprocz malp!) bo te wyleguja sie gdzies w trawie i trudno je zobaczyc jak sie nie wie jak i czego szukac. No i nie da sie podejc blizej do jakiegos lwa czy leoparda. Inna wiec opcja to odwiedzic jakas "game reserve".
                          No i "zwierzostan" tez lepszy w Ngorongoro czy Serengeti w Tanzanii. Podobnie Chobe (patrz nizej).

Na jak macie na to kase i troche czasu to proponuje: Cape, blue train do Joburga, przelot do Victoria Falls (Zimbabwe, albo Poludniowa Rodezja dla nostalgicznych staruszkow), przejazd do Chobe (Botswana), przelot do Maun z 'odboczka' do Okawango Delta, moze tez wizyte w Kalahari (jak juz bedziecie w Botswanie, najwiekszym na swiecie producentem diamentow [pod wzgledem wartosci] ...) i powrot do domu. Kazde z tych miejsc oferuje unikalne i wspaniale doznania.

No to ktora z tych opcji Wam odpowiada? Pewnie ta "gornicza"??

Pozdwawiam
                          SP
                  • engine8 Re: Polak potrafi!! 21.10.13, 20:48
                    Nie....on nie mial "carpool line violation" ale wjechal na auttostrade platna i przejechal przez bramki do automatyczej zaplaty... Akurat to jest nie tak trudno zrobic - co druga osoba wizytujaca robi to wlasnie tak poniewaz GPSy ciagna na te drogi (chyba ze sie wlaczy "avoid toll roeads") i nie ma wyraznego oznaczenia z wyjatkiem malej tabliczki nad znakiem informujacej ze to jest droga platna.. W innych krajach maja tablice innego koloru wtedy widomo .. a tu nie. No widzisz, Carpool line violation i Toll Road violation to dwie zupelnie rozne sprawy. W okolicach San Francisco nie macie toll roads wiec skad moglbys wiedziec... to prawda ze Carpool violation kosztuje tyle ile piszesz - a nawet wiecej poniewaz jesli miales jakies inne mandaty w ostatnich paru latach to doliczaj ci extra za recydywe. Koleznka ostatnio zaplacila $450. Tu na poludniu carpool violation kosztuje jeszcze wiecej i u nas nie wolno sobie wjezdzc i wyjedzac gdzie sie chce - carpool jest tu oddzielony podwojna zolta i wolno tylko wjechac i wyjechac w okolicach zjazdow a do kary doliczaja wlasnie za przekroczenie podwojnej zoltej jesli byc cos takiego zwrobil.... no na poludniu carrool line obowiazuje 24/7....nie jak na polnocy od 5-9am i 3-7 pm....
                    toll roads sa pod inna administracja i ich "pokuta" jest inna - bardziej rozsadna. Jajk sie polapiesz ze przejchales i jest to pierwszy raz to w ciagu 48 godzin mozesz "on-line" zaplacic jedynie toll bez "pokuty".
      • porterhouse Re: Mandat za jazdę po fast trak 21.10.13, 01:24
        > Ja bym nie placil.

Tez tak uwazam.
        Taki mandat nie jest obliczony na polska pensje.
        Nie ma przekazywania danych miedzy DMV a INS.
        Nie moga zawiesic twojego polskiego prawa jazdy.
        Czy mozesz miec problemy z wynajeciem auta ponownie w US?
        Podobno to zalezy od wypozyczalni, Enterprise jakoby sprawdza najmniej...
        Ale jakbym ponownie jezdzil w US to bym absolutnie uwazal zeby moja jazda byla perfekcyjna, zeby nikt nie mial pretekstu do sprawdzania ciebie.

• engine8 Re: Mandat za jazdę po fast trak 21.10.13, 20:52
          Ja nie zaplacilem mandatu za przekroczenie predkosci w Niemcach - i mi po kilku miesiacach przebaczyli to czemu europejczycy mieliby placic tutaj - zwalszcza "glupie" kary.
    • starypierdola Podsumowanie 22.10.13, 15:44
      Czyli najlepsze wyjscie to:
      1. Jak sprawa jest juz skierowana do jakiejs "collection agency" to przestan sobie zawracac nia glowe i zacznij planowac nastepna podroz do USA
      2. Jesli jeszcze nie to napisz im email (adres powinien byc gdzies na tym upomnieniu) i wytlumacz zes ciemniak z zacofanej Polski, ze zrobiles blad, ze ich za to przepraszasz, ze obiecujesz poprawe i ze prosisz o darowanie kary.
      3. Jak nie potrafisz zrobic tego 2. powyzej (jezyk, 'computer literacy' ...) to siedz w PL, ucz sie jezykow i zamiast interesowac sie turystyka zagraniczna i w rezultacie miec zmory wyjezdzaj nad Baltyk.

Doradca SP

• Gość: zombie Ja natomiast... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.13, 21:25
        ... nie zaplacilem mandatow za predkosc we Wloszech, Holandii, Szwecji i Norwegii.
        Interpol wystawil list gonczy za mna. Wkrotce zobaczycie moje zdjecie w programie
        Fugitive. Grozi mi kara dozywocia. Musze teraz ukrywac sie w Haiti gdzie drogi sa
        kiepskie i nie ma mowy o mandatach. Eeech zycie...
    • drwitek Re: Mandat za jazdę po fast trak 06.11.13, 20:46
      Witam, dziękuję za wszystkie opinie. Niektóre bardzo interesujące...
      • ertes Re: Mandat za jazdę po fast trak 06.11.13, 23:26
        Drwitek, najlepiej w takiej sytuacji jest zadzwonic do Toll Roads customer service i wyjasnic co sie stalo. Z reguly anuluja kare a musisz tylko uiscic oplate za przejazd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka