Dodaj do ulubionych

"przeterminowana"zielona karta - jak wjechać?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 14:29
Jestem posiadaczem zielonej karty ale jest problem - nie byłem w Stanach od 5
lat. Boję się że mnie nie wpuszczą. Czy służby emigracyjne mają odnotowane
kiedy opuszczałem Stany czy można w ciemno mówić że byłem pół romku temu?.
Czy mogą mnie nie wpuścić, czy można sie od razu odwołać?.
Obserwuj wątek
    • waldek.usa Re: "przeterminowana"zielona karta - jak wjechać? 19.10.04, 16:43
      Gość portalu: loki napisał(a):

> Jestem posiadaczem zielonej karty ale jest problem - nie byłem w Stanach od 5
      > lat.

► obawiam sie, ze juz jej nie masz. Dali ja pod warunkiem, ze w Stanach
      zaliczysz rezydenture.

Boję się że mnie nie wpuszczą. Czy służby emigracyjne mają odnotowane
      > kiedy opuszczałem Stany czy można w ciemno mówić że byłem pół romku temu?.
      > Czy mogą mnie nie wpuścić, czy można sie od razu odwołać?.

► Jak myslisz; w jaki sposob oni maja wiedziec, ze jestes w Stanach, a
      nie gdzie indziej? Jezeli myslisz, ze oni na slowo kazdemu wierza, to jestes
      naiwny.
      Odwolac sie...tu nie ma odwolania. Nie zastosowales sie do ich przepisow i
      skutecznie udowodniles, ze sie nie kwalfikujesz.
      A w ogole to dlaczego nie bylo cie tam piec lat?
      • cracovian Re: "przeterminowana"zielona karta - jak wjechać? 19.10.04, 18:20
        Pare lat temu to akurat na slowo ludziom wierzyli, bo sluzby imigracyjne nie
        mialy zadnej adnotacji o wyjezdzie.
        • Gość: bra__ adnotacja ? IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 20.10.04, 00:03
          yo!
          a jaka masz teraz adnotacje przy wyjezdzie ? pokazujesz green shit komus na
          lotnisku? masz bilet boarding card i tyle. fakt na nim jest imie ale moze sie
          zdazyc ze janow kowalskich w tym czasie bylo 10 .
          • cracovian Re: adnotacja ? 20.10.04, 17:53
            Adnotacji nie masz i pewnie info o rezydentach linie lotnicze sluzbom
            emigracyjnym tez nie przekazuja. Czyli nadal wierza na slowo.
    • qoczurek Re: "przeterminowana"zielona karta - jak wjechać? 20.10.04, 19:21
      na czym polega "przeterminowanie" twojej karty?
      jezeli byla to 10letnia to mozesz sprobowac odnowic

www.foreignborn.com/visas_imm/immigrant_visas/green_cards/2faqs_expiring_green_cards.htm

"
      Will I lose my permanent resident status if I do not renew my Green Card?

No, you will not lose your permanent resident status if you do not renew your
      Green Card–your permanent resident status will not expire or change. However,
      you are required by law to carry evidence of your status/registration (e.g. a
      valid, unexpired Green Card or the temporary proof of status you receive at the
      time of filing to renew your Green Card.)"

gorzej z wjazdem po 5 latach "nieusprawiedliwionego" pobytu za granica

"It is very important to understand that you have been given greencard
      (permanent resident card) to stay here in USA permanently. That means, you must
      stay primarily in United States. You can travel outside United States for less
      than 6 months in a given year without having any problem in general. Absences
      abroad of more than six months but less than one (1) year create a reasonable
      presumption that you intended to abandon your residence. You must never abandon
      the intention of continuing to stay permanently in the United States. Once, you
      abandons that intention,(such as by intending to reside permanently in some
      other country) you loose the right to keep your greencard). Please note that
      simply returning to the U.S. once a year for several weeks to use the Green
      card is not enough. In pratice, USCIS may not catch you, but if they do, they
      can place you in exclusion proceedings (first step in canceling a greencard
      when a greencard holder is trying to enter the United States) when they do
      suspect that you are actually not living in the United States.

poczytaj, duzo tips moze ci sie przydadza
      www.immihelp.com/gc/retain.html
      pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka