Dodaj do ulubionych

wiza turystyczna - pytania

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.04, 13:55
dzien dobry
zamierzam ubiegac sie o wize turytyczna do USA, w zwiazku z tym mam pewne
pytania, moze glupie, ale bede wdzieczna za odpoweidz
po ppierwsze jak to jest z tymi 10-letnimi wizami, we niosku zaznacza sie
gdzies ze jest sie zainteresowanym taka wlasnie wiza na 10 lat, czy to zalezy
od konsula czy takowa przydzieli?
mam jeszcze pyttania w zwiazku z aplikacja on-line, napisane jest na stronie
ze nalezy taka aplikacje (tzn ten dokument ds-156 bodajze) wydrukowac na
drukarce laserowej, ja takowej nie posiadam wiec zastanawiam sie czy jak
wypelnie dokument, bede naciskac kontynuuj itp i pozniej zdaje sie ma
przeformatowac na pdf, to czy bede mogla to zapisac na dyskietce i po prostu
gdzies indziej to wydrukowac?
dziekuje za wszelkie sugestie
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sylwek07 odpowiedz na temat 10 letniej wizy 07.12.04, 14:10
      Maksymalny okres waznosci wiz typu B1/B2 wynosi 10 lat. Podejmujac decyzje o
      wydaniu wizy i okresie jej waznosci, konsul bierze pod uwage indywidualna
      sytuacje kazdego ubiegajacego sie o wize, cel wyjazdu oraz deklarowany okres
      pobytu. Jesli Pani rodzice chcieliby otrzymac wizy dziesiecioletnie, powinni
      podczas rozmowy poinformowac konsula o swoich planach dotyczacych podrozy do
      Stanow Zjednoczonych.

Lisa Piascik
      Konsul Generalny USA w Warszawie
      ------------------------------------------------------
      tego nie ma w formularzu wiec od Konsula bedzie zalezec na ile wyda
    • organza77 wiza turystyczna 08.12.04, 07:35
      To na jaki okres dostaniesz promesę wizową zależy od samego konsula. Jeśli
      zrobisz przysłowiowe dobre warażenie-nie będzie Cię prosił/prosiła o dokumenty
      np.wyciąg z konta bankowego,akty notarialne posiadanych nieruchomości itp itd.

Tak właśnie było w moim przypadku.Trafiłam do pani konsul,która nawet nie
      przeglądała dokumentów-patrzyła "spode łba" i wbijała pieczątkę w paszport-co
      oznaczało ni mniej ni więcej-odmowę przyznania promesy.
      Przyznam Ci się,że podchodziłam do jej okienka na ugiętych nogach. Powiedziałam
      dzień dobry,uśmiechnęłam się-ona zerknęła w paszport, we wniosek, zadała 3
      pytania...czy mi się podobał pobyt w charakterze au pair, gdzie mieszkałam i na
      jak długo się wybieram. Tak sobie myślę,że przeważyła ostatnia odpowiedź-że
      jeszcze nie wiem,kiedy pojadę do Stanów-bo decyzja o przyznaniu urlopu zależy
      od mojej szefowej i obowiązków na Uczelni,gdzie pracuję jako Kierowniczka.

Pani Konsul podziękowała za odpowiedzi, podała mi małą karteczkę z
      zapytaniem,czy paszport odbieram w Amasadzie czy przez Serisco.
      Nie prosiła o okazanie żadnych dokumentów (przy sobie miałam tylko umowę o
      pracę i dowód rejestracyjny mojego auta).

Dostałam 10 letnią promesę wizową B1/B2.

Możesz dostać promesę na 3 miesiące, pół roku, 2 lata bądź 10 lat-to wszystko
      zależy od konsula.

Życzę Ci powodzenia.
      • sylwek07 Re: wiza turystyczna 08.12.04, 13:49
        organza77 napisała:

> To na jaki okres dostaniesz promesę wizową zależy od samego konsula. Jeśli
        > zrobisz przysłowiowe dobre warażenie-nie będzie Cię prosił/prosiła o
        dokumenty
        > np.wyciąg z konta bankowego,akty notarialne posiadanych nieruchomości itp itd.
        >
        > Tak właśnie było w moim przypadku.Trafiłam do pani konsul,która nawet nie
        > przeglądała dokumentów-patrzyła "spode łba" i wbijała pieczątkę w paszport-co
        > oznaczało ni mniej ni więcej-odmowę przyznania promesy.
        > Przyznam Ci się,że podchodziłam do jej okienka na ugiętych nogach.
        Powiedziałam
        >
        > dzień dobry,uśmiechnęłam się-ona zerknęła w paszport, we wniosek, zadała 3
        > pytania...czy mi się podobał pobyt w charakterze au pair, gdzie mieszkałam i
        na
        >
        > jak długo się wybieram. Tak sobie myślę,że przeważyła ostatnia odpowiedź-że
        > jeszcze nie wiem,kiedy pojadę do Stanów-bo decyzja o przyznaniu urlopu zależy
        > od mojej szefowej i obowiązków na Uczelni,gdzie pracuję jako Kierowniczka.
        >
        > Pani Konsul podziękowała za odpowiedzi, podała mi małą karteczkę z
        > zapytaniem,czy paszport odbieram w Amasadzie czy przez Serisco.
        > Nie prosiła o okazanie żadnych dokumentów (przy sobie miałam tylko umowę o
        > pracę i dowód rejestracyjny mojego auta).
        >
        > Dostałam 10 letnią promesę wizową B1/B2.
        >
        > Możesz dostać promesę na 3 miesiące, pół roku, 2 lata bądź 10 lat-to wszystko
        > zależy od konsula.
        >
        > Życzę Ci powodzenia.
        --------------------------------------------------------------
        wcale sie nie dziwie ze dostala wize,bylas juz w USA i wrocilas tzn bylas
        wiarygodna.Konsul uwiezyl Ci ze to co podalas jest prawda no i dobrze sie
        zaprezentowalas ...
        • Gość: ania Re: wiza turystyczna IP: *.speed / 217.153.209.* 12.12.04, 15:04
          moiom zdaniem wszystko zalezy od szczescia Za pierwszym razem gdy sie starlam o
          wize turystyczna dostalam promese tylko na trzy miesiace -natomiast wize na
          lotnisku na pol roku W ambasadzie bylam bardzo szczegolowo przepytywana czy mi
          sie podobalo bedac wczesniej na w&t i dlaczego nie chce teraz pracowac
          Wygladalo na to ze konsulka nie chciala mi dac tej wizy ale po tysiacu
          szczegolowych pytan dostalam W tym rku jak pojechalam po wize turystyczna
          trafilam na milion razy milsza konsulke ta ciemnoskora ktora zadala dwa pytania
          o moje studia bardzo sie przy tym usmiechajac i wbila wize na dwa lata a tez
          liczylam ze po dwoch pobytach w usa dostane na 10 lat ale dobre i 2 lata
          podrozowania a i we wniosku nie wpisujesz na ile chcesz wize tylko date
          planowanej podrozy A wniosek wypelniasz w domu i zapisujesz na dyskietke i
          mozesz wydrukowac gdzie chcesz Zdjecie przyklejasz juz na wydrukowanym wnisoku
          Ja tak zrobilam
          Pozdarawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka