IP: 213.17.153.* 25.01.05, 09:06
Cześć, wybieram się w kwietniu po raz pierwszy do USA a konkretnie do NY i
mam ogromną ochotę zobaczyć Niagarę. Szukam informacji na temat jak i czym
najożystniej się jest tam dostać. Może ktoś zna adres jakiegoś biura które
organizuje takie wyjazdy. Będę wdzięczna za informację. Pozdrawiam
wszystkich.
Obserwuj wątek
    • Gość: york Re: Niagara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 10:11
      Najtaniej pewnie autobusem (do Buffalo a potem 'podmiejskim') lub samolotem.

Jednak chciałbym zwrócić ci uwage na istotny fakt - najlepiej oglądać wodospady
      od strony Kanady. Jeśli nie możesz tam przejść (np. przez most) - ze wzgledu na
      wizy, itp - to masz problem. Po stronie kanadyjskiej jest też chyba nadal taniej
      jeśli chodzi o noclegi.

Ogólnie to cały 'interes' kręci się w Kanadzie, jest tam naprawdę ładnie i
      czysto, tudzież jest wiele rzeczy do robienia (oprócz samych wodospadów jest
      wiele innych atrakcji).

Dlatego nie warto ograniczać sie do strony amerykańskiej. Uważam nawet że to
      poważny błąd i że jeśli ktoś widział je od strony amerykańskiej, to w zasadzie
      nic nie wiedział.

Mam info o Niagara ale jak ci przesłać? Jeśli chcesz to skontaktuj się przez
      forum prywatne (w turystyce) TORONTO. O ile rozumiem, to można wysłać maila,
      albo zostawisz mi tam jakąś wiadomość.

Przy okazji jeśli już będziesz tam, to radzę zwiedzić Toronto (bardzo blisko
      Niagara). Bardzo ciekawe i bardzo ładne miasto.
      • Gość: Asia Re: Niagara IP: 213.17.153.* 25.01.05, 12:29
        Dzięki bardzo za informację. Mam jeszcze jedno pytanie- czy do przekroczenia
        granicy z Kanadą nad Niagarą potrzebna jest wiza kanadyjska. Jeśli tak czy to
        można załatwić w USA.
        • molsoncanadian Re: Niagara 25.01.05, 14:28
          dla osob posiadajacych polski paszport, potrzebna jest visitor visa do CA,
          mozna ja otrzymac w kazdym konsulacie CA, ale jesli starasz sie o nia poza
          granicami swojego kraju, twoje szanse sie zmniejszaja, poza tym mozesz wtedy
          dluzej czekac na odpowiedz.
          nastepna rzecz, ze jesli masz juz wize do US, CA na 99,9% da ci wize do CA,
          wiec najwygodniej, najlatwiej i najszybciej, jak udasz sie po wize w Warszawie.

a wodospady naprawde lepiej wygladaja z CA strony:-)
          bilet z NYC do Buffalo lub Rochester, kosztuje okolo $100.00 +/-
          lecisz okolo 1h20m, i z Buffalo i z Rochester masz jeszcze kawalek do
          przejechania.
          • Gość: gosc Re: Niagara IP: *.buff.east.verizon.net 25.01.05, 21:55
            wlasnie w USA na vise do kanady czeka sie pare godzin. Jak masz vise do USA i
            jestes juz w Ameryce to nie ma problemu. Jak mialem paszport jeszcze polski to
            wyrabialem sobie taka vise wielokrotnie. I jeszcze co nie przeplacaj za vize
            wielokrotnego przechodzenia, poniewaz jak przekraczasz granice z Kanada z USA to
            na jednokrotnej visie mozesz do woli przechodzic granice.
            Jak jestes wczesnie rano w kosulacie to zalatwisz sprawe w 2 godziny.

• molsoncanadian Re: Niagara 25.01.05, 22:37
              > Jak mialem paszport jeszcze polski to
              > wyrabialem sobie taka vise wielokrotnie

wnioskuje ze masz teraz paszport inny nich polski, wnioskuje takze ze jest to
              paszport amerykanski, zeby dostac paszport amerykanski, musiales miec zielona
              karte, a osoby posiadajce zielona karte nie potrzebuja wizy zeby wjechac do CA.
              • Gość: gosc Re: Niagara IP: *.buff.east.verizon.net 01.02.05, 20:13
                przed zielona karta mialem wize studecka przez 5 lat i na nie trzeba bylo miec
                wize do Kanady
        • Gość: julia Re: Niagara IP: *.qc.sympatico.ca 25.01.05, 14:31
          Ja miałam odwrotna sytuacje, bylam w NF w Kanadzie a chciałam przekroczyc
          granice z Usa. W koncu tego nie załatwiałam bo zmieniłam plany ale dowiedziałam
          sie ze mozna :) Wizy potrzebujesz.
        • Gość: VIP-1 Re: Niagara IP: 142.46.53.* 25.01.05, 17:06
          Gość portalu: Asia napisał(a):

> Mam jeszcze jedno pytanie- czy do przekroczenia
          > granicy z Kanadą nad Niagarą potrzebna jest wiza kanadyjska.
          a to zalezy gdzie i jak ta granice chcesz przekraczac
          • Gość: Cwany70 Re: Niagara IP: *.zreo.compaq.com 26.01.05, 10:17
            Bylo to juz kilka lat temu, wiec nie wiem, czy przepisy sie nie zmienily, ale
            ja wykonalem taki manewr.
            Mialem wize kanadyjska, jednokrotna. Wjechalem na teren Kanady, potem
            polecialem do USA. Po krotkim pobycie wracalem do Polski z przesiadka w
            Toronto, przy czym poniewaz bilety mialem kupione w dwoch roznych liniach
            lotniczych, to okazalo sie, ze musze przejsc przez kontrole graniczna.
            Kosztowalo mnie to rozmowe z miła Panią z Biura Imigracyjnego, ale się udało.
            Wcześniej dowiadywałem się w konsulacie kanadyjskim i tam mi powiedziano, ze
            przy przekaraczaniu granicy od strony USA, nie powinno być kłopotu z
            wpuszczeniem na teren Kanady, nawet bez ważnej wizy. Ale zaznaczam, to bylo
            1998 roku.
            A Niagara od kanadyjskiej strony wyglada fajnie. Nie odpuszczaj sobie rejsu
            stateczkiem do podnóża wodospadu!!!!

Pozdrawiam
        • Gość: york Info o Niagara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 18:15
          Nie wiem bo nie przekraczałem z polskim paszportem, ale dowiedz się w konsulacie
          (z pewnością ci co pisali mają rację, zwykle jak się ma wizę do USA patrzą
          bardziej przychylnie). Może są jakieś czasowe/przygraniczne?

Co do dodatkowych info (jak wspominałem mam ich sporo) to zapraszam do
          pozostawienia jakiegos posta na forum prywatnym TORONTO, z tego co zrozumiałem
          można wtedy przesłać maila. Tu nie chcę zostawiac adresu, bo większość
          wypowiadających się na forum USA i Kanada to psychopaci.
          • Gość: ela wiza do kanady IP: 132.198.175.* 01.02.05, 15:44
            zalatw sobie wize w Polsce. wez jednorazowa, dopoki nie opuscisz Ameryki Pln,
            mozesz na te jednorazowa wize jezdzic bez ograniczen.

Jesli bedziesz przekraczac granice do Kanady to miej rezerwacje, na granicy
            beda cie pytac o cel i o to czy masz nocleg. Jak nie masz to tez chyba ok ale
            nie wiem na pewno, zawsze jest to powod do przyczepienia sie. Na granicy nie
            oddajesz I-94 (to wazne)No i rzeczywiscie samochod jest najlepszy, jedziesz
            gzie chcesz i jak chcesz, z zmienisz plany to tez OK
    • boguszka Re: Niagara 01.02.05, 15:26
      ja byłam nad Niagara we wrześnieu ubiegłego roku
      Tez jechałam z NYC. I polecam jako najtanszy i najlepszy sposób podóżowania -
      samochód. Wypozyzcenie kosztowalo ze wszyskimi oplatami ok 55 $ na dzien (my
      jechalysmy we 2) , paliwo jak wiadomo w USA to taniocha.
      wycieczka zajęla nam w sumie 2 dni
      polecam taki sposób podróżówania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka